Lees hier het hele artikel.
Blog

Artikel NRC: Kraamzorg komt steeds minder thuis, maar meldt zich bij ouders via het beeldscherm en apps

24/7 toegang tot een kraamzorgprofessional tijdens de zomerdrukte
Chatten en bellen met kraamzorgprofessionals tijdens de drukte.

De nieuwe opvolger van het LIP komt eraan
Chatten en bellen met kraamzorgprofessionals tijdens de drukte.

Tips bij warm weer voor baby's en peuters
Fijn als de zon schijnt en je heerlijk kunt genieten van het mooie weer. Baby's en peuters zijn toch wat kwetsbaarder in de zon en daarom een aantal tips.

5 tips van onze Lactatiekundigen bij warm weer
Tips van onze lactatiekundigen voor borstvoeding met warm weer!

Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap
Vloeibaar, slijmerig, doorzichtig wit en een beetje zurig of geurloos. Wij hebben alles wat je hierover wilt weten op een rijtje gezet.

Levensgevaarlijk: je kinderwagen met een doek bedekken
Inmiddels kan het in Nederland best warm worden. Heerlijk om even met je kindje te gaan wandelen als de zon schijnt, even wat frisse lucht. Gebruik jij een doek om je baby koel te houden in de kinderwagen? Je bedoeling is vast goed, maar uit een test van de Hulpverleningstraining Brandbewust BHV & EHBO in Nederland blijkt dit levensgevaarlijk te zijn.

TNO onderzoek ontwikkeling baby's en kinderen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt het belangrijk dat de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 4 jaar wereldwijd goed kan worden gemeten.

Clienttevredenheid eerste half jaar 2023
Hoe tevreden zijn onze cliënten het eerste half jaar van 2023?

De ideale kamertemperatuur voor jouw baby
Voor een goede nachtrustvan jouw kindje is de juiste kamertemperatuur erg belangrijk. Lees hier onze tips!

Zwanger in 2023? Check je zorgverzekering
Ben je in verwachting of heb je de wens om in 2023 zwanger te worden? Dan gaat er veel veranderen. Hoe fijn is het als je ook dan goed verzekerd bent. Neem daarom de tijd om verschillende zorgverzekeringen te bekijken. Onze drie checks helpen je daarbij. Wil je iets aanpassen? Dan kan dat vaak alleen aan het einde van het jaar.

Wisselen van zorgverzekering in 2024
Het einde van het jaar is in zicht. Veel mensen wijzigen van zorgverzekeraar in deze periode. Maar wat betekent dit voor je inschrijving bij Kraamzorg de Waarden?

Luieruitslag bij je kindje
Bijna alle baby's hebben wel eens last van luieruitslag: een rode en geïrriteerde en soms zelfs kapotte huid op en rond de billetjes. Het kan geen kwaad, maar je kindje kan er best veel last van hebben. Gelukkig is het goed te behandelen én te voorkomen.

Gezond eten tijdens het geven van borstvoeding
Als je borstvoeding geeft, verbruik je extra energie. Daarom is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet.

Huidsmeer
Nooit meer zal het huidje van jouw kindje zo zacht zijn als in de dagen na zijn geboorte. Nergens eelt, overal fluweelzacht.

6 tips om een droge huid in de zomer te voorkomen
In de zomer is het natuurlijk heerlijk om te genieten van een dagje zon. Maar vaak is je huid aan het einde van de dag droog en trekkerig. Ook na een middagje zwemmen is de huid van je kind niet meer zo zacht als je gewend bent. We geven je 6 tips waar zowel jouw huid als die van je kindje erg blij van wordt!

Wat moet je regelen in de eerste weken van je zwangerschap?
In de eerste weken van je zwangerschap is er van alles dat je moet regelen. Terwijl je buik met de dag een stukje zichtbaarder wordt, je ineens onbedwingbare trek krijgt in de meest vreemde etenswaren en je langzaam maar zeker gewend raakt aan het idee dat er iets in je buik groeit, moet je ook aan de slag!

Kruik voor je baby, hoe gebruik ik die veilig?
Bij het gebruik van kruiken zijn veiligheid en het voorkomen van brandwonden heel belangrijk. Bekijk je kruik goed voor gebruik.

Wat als je de eigen bijdrage van de kraamzorg niet kunt betalen?
De prijzen voor boodschappen en energie rijzen de pan uit en de inflatie blijft elke maand stijgen. Wat als je hierdoor kosten zoals de eigen bijdrage van de kraamzorg niet kunt betalen?

Hoe vaak voed je een baby?
Het is eigenlijk logisch dat je eigen moedermelk het beste is voor je baby. Het wordt tenslotte door je lichaam zelf gemaakt met als doel je baby van voeding te kunnen voorzien.

Borstvoeding en koffie
Ben jij ook zo'n koffie addict? Dan kijk je vast uit naar het moment na de bevalling dat je weer lekker kunt genieten van je dagelijkse dosis koffie. Tijdens je zwangerschap adviseert het Voedingscentrum om niet meer dan 1 kopje koffie per dag te drinken vanwege de caffeïne. Maar hoe zit dat eigenlijk na de bevalling als je borstvoeding wilt geven? Gaan borstvoeding en koffie samen?

Tips geboortekaartjes
Een van de leukste to-do dingen is het uitzoeken van een geboortekaartje. Leuk, maar ook lastig. Waar moet je aan denken, wat mag je zeker niet vergeten en wie moet je allemaal een geboortekaartje sturen. Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet.

Tips voor het kopen en gebruiken van de box
Koop je een nieuwe box in Nederland dan weet je zeker dat deze aan alle strenge veiligheidseisen voldoen. Koop je een box tweedehands, dan moet je zelf goed kijken of de box aan deze eisen voldoet. We zetten ze daarom graag voor je op een rijtje, met nog wat handige tips voor het gebruik van de box.

Zwanger en verkouden, we hebben 15 tips voor je!

Pretecho: wanneer je je kindje nog eens wilt zien
Staan er geen medische echo's meer op de planning, maar wil je toch graag je baby zien? Kies dan voor een pretecho!

De eerste nacht alleen met je baby
Als je in het ziekenhuis bevalt kan het zijn dat je in de avond of nacht naar huis mag met je baby. Als het niet nodig is om direct avond- en nacht zorg te geven staat de kraamverzorgende morgenochtend bij je op de stoep.

Berichten over PFAS in moedermelk
Verschillende media berichten over de aanwezigheid van PFAS in moedermelk.

Steekproef naar PFAS in Nederlandse moedermelk
De Vrije Universiteit (VU) Amsterdam heeft een steekproef uitgevoerd in opdracht van Zembla en het Franse tv-programma Envoyé Spécial.

BabyManager: de aanvulling op fysieke kraamzorg
Iedere (toekomstige) ouder verdient de beste start van zijn/haar ouderschap. Daarom hebben wij gewerkt aan de mobiele app BabyManager.

Onzekerheid bij borstvoeding
Hoe weet ik nu of mijn baby voldoende melk binnen krijgt. Dit is een veel gestelde vraag van ouders.

Voordelen voeden op verzoek
Hoe vaker de baby drinkt de eerste dagen, des te sneller zal de productie op peil zijn. 8-12 keer is dan ook normaal en ook vaker is geen enkel probleem.

De temperatuur van je baby opmeten
Instructievideo's - De temperatuur van je baby opmeten

Klaar voor de toekomst: digitalisering van ISK
Digitale ondersteuning voor de zorgverlening is onmisbaar. Daarom is het afgelopen jaar de doorontwikkeling van het Informatie Systeem Kraamzorg (ISK) in hoog tempo ingezet.

Vroegsignaleringsprotocol
Het is ontzettend belangrijk om de signalen van huiselijke geweld en kindermishandeling vroegtijdig te kunnen signaleren én acties te kunnen ondernemen om weer een veilige thuissituatie te creëren. Onze teamcoaches kunnen verwijzers hierbij helpen.

Alle partusassistentie centraal geregeld
Alle partusassistentie in regio Alphen en Gouda centraal geregeld door KSV InZwang

Met vlag en wimpel geslaagd voor externe audit HKZ
In november 2022 heeft opnieuw de periodieke externe audit plaatsgevonden als toetsing voor het (behoud van) het HKZ-certificaat. De externe audit heeft geleid tot een heel mooi resultaat, we zijn opnieuw met vlag en wimpel geslaagd!

Vanaf juli: Online Centering-groepen voor Oekraïense zwangeren
Iedere Oekraïense zwangere is welkom en deelname is gratis.

BabythuisZorg: voor als het ouderschap net even anders loopt
BabythuisZorg is een tijdelijke vorm van ondersteuning door onze kraamverzorgenden en erop gericht om een gezin weer zo snel mogelijk zelfredzaam te maken.

Oekraïense baby David voor altijd met Oud-Beijerland verbonden
Baby David moet volgens Oekraïens gebruik elke dag in bad en er wordt veel talkpoeder gebruikt.

Kraamzorg de Waarden lanceert: BabyManager app
De zwangerschap is voorbij, de navelstreng is doorgeknipt. Tijd voor beschuit met muisjes: we zijn live! Met trots presenteren wij BabyManager. Dé app voor toekomstige en en kersverse ouders. Met handige week-op-week informatie, cursussen, video's en 24/7 contact met kraamzorgprofessionals zorg jij ervoor dat je tijdens deze bijzondere periode helemaal voorbereid bent.

Hanneke Slooter: kraamverzorgende en BabythuisZorgmedewerker
Interview Hanneke Slooter door vakblad “Kraamsupport” april 2022

Kraamzorg de Waarden: voorop bij vernieuwingen en innovaties
Interview Jolanda Vermolen door vakblad “Kraamsupport” april 2022

Borstvoedingscursus op locatie: net dat beetje extra!
Een borstvoedingscursus op locatie biedt de mogelijkheid om (aanstaande) moeders net wat beter te helpen bij de voorbereiding op het geven van borstvoeding.

Aanscherping richtlijn kruikgebruik
Aanscherping richtlijn kruikgebruik bij pasgeborene.

Veiligheidswaarschuwing Hema Babydoekjes sensitive & baby lotiondoekjes
De Nederlandse Voedsel – en Waren Autoriteit (NVWA) heeft een waarschuwing afgegeven voor de Hema Babydoekjes sensitive & baby lotiondoekjes

Echo bij 20 weken zwangerschap
Rond de 20 weken van je zwangerschap heb je de mogelijkheid om een echo te laten maken. Deze screeningsecho wordt aan alle zwangere vrouwen aangeboden, maar is niet verplicht.

Zwanger in 2022? Check je zorgverzekering
Verwacht je een kindje of hoop je in 2022 zwanger te worden? Dan gaat er veel veranderen. Fijn als je ook dan goed verzekerd bent. Neem daarom even de tijd om je zorgverzekering te bekijken. Onze 3 checks helpen je daarbij. Wil je iets aanpassen? Dan kan dat vaak alleen aan het einde van het jaar.

Veiligheidswaarschuwing Babywarmer Ardes Zensy Care
De Nederlandse Voedsel – en Waren Autoriteit (NVWA) heeft een waarschuwing afgegeven voor de Babywarmer Ardes Zensy Care

Veiligheidswaarschuwing Holland & Barrett Johannesbroodpitmeel 150 gram
Holland & Barrett waarschuwt voor Holland & Barrett Johannesbroodpitmeel.

Ingeschreven voor kraamzorg? Zo gaat het nu verder!
Gefeliciteerd, je bent zwanger! Je hebt je bij ons ingeschreven voor kraamzorg. In deze video vertellen we je graag hoe het nu verder gaat.

Dit kun je verwachten van de intake met onze consulente.
Ben je bij ons ingeschreven voor kraamzorg? Dan nemen we rond de 27e week van je zwangerschap contact met je op voor het maken van een afspraak voor de intake. In deze video leggen we je graag uit wat je kunt verwachten van de intake met een van onze consulentes en hoe je hier het beste op kunt voorbereiden.

Zo ziet onze opleiding tot kraamverzorgende er uit!
Heb je er altijd al van gedroomd om kraamverzorgende te worden? In deze video leggen we je graag uit hoe onze opleiding tot kraamverzorgende er uit ziet en wat je kunt verwachten.

De privacy van jou én onze kraamverzorgenden
Wij als Kraamzorg de Waarden houden rekening met jouw privacy en we vragen hetzelfde aan jou met betrekking tot de privacy van onze kraamverzorgenden. Maar wat bedoelen we hier precies mee?

Op consult met de Lactatiekundige
Lactatiekundige Chantal neemt je mee op consult.

Hoe is de vaccinatiegraad onder medewerkers van Kraamzorg de Waarden
Het vaccineren van Nederlandse inwoners gaat inmiddels in rap tempo door. Als kraamzorgorganisatie krijgen wij daardoor ook steeds vaker de vraag of de kraamverzorgende gevaccineerd is. We leggen je graag uit hoe wij hier als organisatie mee omgaan.

De lactatiekundigen van Kraamzorg de Waarden
Je hoeft het niet alleen te doen. Wij staan voor je klaar!

Een badbevalling: alles over bevallen in bad
Weet je al wat je wil? Wil je graag in het ziekenhuis bevallen of toch liever thuis? En dan is er nog een derde optie: de badbevalling. Een manier van bevallen die steeds populairder wordt en dat is ook niet zo gek. Warm water ontspant en verzacht ook de pijn van je weeën. Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een waterbevalling voordelen met zich mee brengt.
Maar hoe werkt een badbevalling precies, wat heb je nodig en kan iedereen in bad bevallen?

Veiligheidswaarschuwing Aluminium kruik merk b-boo Prénatal
Prénatal heeft geconstateerd dat bij de kruik van het merk b-boo er in incidentele gevallen na verloop van tijd één of enkele plekjes of gaatjes (corrosie) kunnen ontstaan.

Veiligheidswaarschuwing Aluminium kruik II Label+
Onlangs hebben er meerdere bijna-incidenten plaatsgevonden door beschadigde/ lekkende aluminium kruiken van het merk LABEL+.

Sanne in gesprek met Verloskundigepraktijk De Lekbrug
Woensdagavond 28 april ging onze Sanne samen met Verloskundigepraktijk De Lekbrug live om vragen te beantwoorden.

Sanne vertelt over haar werk bij Kraamzorg de Waarden
Hallo, ik ben Sanne en werk al ruim 31 jaar als kraamverzorgende bij Kraamzorg de Waarden.

Veiligheid ledikantjes
Naar aanleiding van actuele nieuwsberichten in de media willen wij je er op wijzen dat er verschillende ledikantjes zijn die op basis van de inspectieresultaten van het NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) niet veilig zijn bevonden en soms zelfs hoge veiligheidsrisico’s hebben.

Tips van onschatbare waarde voor een succesvolle borstvoeding
Borstvoeding geven is natuurlijk maar vraagt wel wat oefening in de eerste dagen. Jij en je baby moeten wennen en oefenen dat is normaal. Tijdens je kraamtijd kan je kraamverzorgende je helpen bij het geven van borstvoeding. In deze blog geef ik je nog een aantal tips die je goed kunnen helpen. Borstvoeding heeft namelijk allerlei voordelen en is de beste start voor jouw kindje!

Succesvolle borstvoeding
Tips van onschatbare waarde - Succesvolle borstvoeding
Sommige vrouwen vinden het moeilijk om borstvoeding te geven. Vooral in het begin kan het ook lastig zijn. Daarom geeft Sanne je wat tips om je op weg te helpen.

Kraamzorg de Waarden wordt partner Babythuiszorg
Op 1 maart 2021 hebben BabythuisZorg Nederland en Kraamzorg de Waarden een franchiseovereenkomst getekend. Dit betekent dat Kraamzorg de Waarden binnenkort BabythuisZorg gaat aanbieden in een groot deel van de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland en de gemeente Almere. Met het sluiten van deze overeenkomst wordt de eerste stap gezet naar een landelijke uitrol van BabythuisZorg.

Kraamzorg de Waarden en Kraamzorg Rotterdam bundelen krachten met bestuurlijke fusie
De bestuurders van Kraamzorg de Waarden en Kraamzorg Rotterdam hebben op 17 februari 2021 een overeenkomst getekend voor een bestuurlijke fusie. Hiermee wordt een periode van intensief overleg en onderhandelingen afgesloten en kan er met vertrouwen gewerkt worden aan een gezamenlijke toekomst.

Sanne vertelt...wat een prachtig verhaal
Ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden. Mijn beroep is zo mooi en bijzonder dat ik dit graag wil delen met jullie.

Wat zijn Braxton-Hicksweeën en waarom krijg je ze?
Je baarmoeder is eigenlijk een hele grote spier. En die spier kan al vanaf 6 weken zwangerschap regelmatig gaan samentrekken. Als je baarmoeder gaat samentrekken noemen we dat Braxton-Hicksweeën, oefenweeën of harde buiken.

Zo kom je de eerste nacht alleen met jullie baby door!

Darmkrampjes bij je baby: wat kun je doen?
Bijna elke baby heeft weleens last van darmkrampjes. Het is zo zielig als je baby krampjes heeft! Die opgetrokken beentjes, het harde huilen en het onrustig zijn. Gelukkig is het meestal niet echt iets om je zorgen over te maken, maar je wilt er wel alles aan doen.

Kraamverzorgende Neve vertelt waarom ze voor kraamzorg heeft gekozen
Ik vind het allermooiste aan mijn beroep dat je bij een gezin op hun intiemste moment bent, de bevalling.

Kolven met de hand
Het kolven met de hand is een handige techniek om jezelf te leren als je borstvoeding geeft!

Een dag uit het leven van ... de Lactatiekundige
Wat doet een Lactatiekundige eigenlijk allemaal?

Sleeping like a baby
Als aanstaande ouders weten we allemaal dat we slapeloze nachten kunnen verwachten. Maar wat is nou normaal baby gedrag?

Sanne vertelt: al 31 jaar het mooiste beroep!
Hallo mijn naam is Sanne en werk als kraamverzorgende bij Kraamzorg de Waarden en vandaag deel ik mijn verhaal. Ik wist als heel jong meisje al wat ik zou gaan worden als ik groot was, dus toen ik mijn middelbare school had afgerond, was de vervolgopleiding al gekozen.
Ik wilde kraamverzorgende gaan worden!

Wat leer ik nou op een borstvoedingscursus?
Tips van onschatbare waarde - Wat leer ik nou op een borstvoedingscursus?
Als je straks borstvoeding wilt gaan geven raden we je aan in de 8e maand van je zwangerschap een borstvoedingscursus bij te wonen. Maar wat leer je daar nu?

Sanne vertelt: Er kan veel veranderen maar de zorg kan nooit gestopt worden
Hallo ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden, mijn laatste blog heb ik alweer een ruim jaar geleden geschreven, maar vandaag zit ik met een overgebleven oranje tompouce achter mijn laptop.

Hoe moet je de babyuitzet en babykleertjes wassen?
Gebruik bij het wassen geen wasverzachter.

Van kraambezoek naar raambezoek
Met elkaar maken we van je kraamtijd een feestje om niet te vergeten

Borstvoeding tijdens Ramadan
We krijgen relatief veel vragen over het geven van borstvoeding tijdens de Ramadan. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven mogen ervoor kiezen om niet te vasten in deze periode. Toch kiezen veel moeders ervoor om wel te vasten omdat ze zich verbonden voelen met hun geloof en hun geloofsgemeenschap. Ook is het makkelijker om tegelijk met iedereen te vasten dan het later alleen in te halen.

Information about Coronavirus during pregnancy, birth and Maternity Care
Last modified: 25-10-2021
We understand better than anyone that as a pregnant woman you have many questions about the coronavirus. We try to answer all questions on this page as best as possible. If you still have a question, please email us at sanne@kraamzorg.org.

Informatie over het Coronavirus bij zwangerschap, bevallen en de kraamtijd
Wij begrijpen als geen ander dat je als zwangere veel vragen hebt over het coronavirus. We proberen alle vragen op deze pagina zo goed mogelijk te beantwoorden. Heb je toch nog een vraag, mail ons dan gerust op sanne@kraamzorg.org.

Informatie over het Corona-Virus
Kraamzorg de Waarden doet er alles aan om de verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Wanneer aanmelden voor kraamzorg?
Regel je kraamzorg rond week 12 van je zwangerschap.

Het ideale leeftijdsverschil tussen je kinderen? Alle voors en tegens op een rijtje!
Heimwee naar een dikke buik als je een zwangere vrouw ziet? Of aan het mijmeren over leuke jongens- en meisjesnamen? Ineens kan het verlangen naar een tweede kind opspelen. En ook al kun je een kind niet altijd plannen en is het zelfs afwachten of je überhaupt weer zwanger wordt, toch kun je je afvragen wat het ideale leeftijdsverschil is tussen broers en zussen. Wij zetten de diverse leeftijdsverschillen met de voor- en nadelen voor je op een rij.

Riet Visser na 48 jaar bij De Waarden met welverdiend pensioen!
Riet Visser is na 48 jaar bij De Waarden met welverdiend pensioen!

Academische Werkplaats Kraamzorg: werken aan de beste start voor toekomstige generaties
Kraamzorg is uniek – als enige zorgverlener komt de kraamverzorgende een week lang achter de voordeur in een jong gezin tijdens de eerste dagen na de geboorte van een kind. Als zodanig heeft de kraamverzorgende een belangrijke signalerende functie en is zij de spil in het geven van een goede start aan elk kind, en elk gezin. De kraamzorg heeft een grote landelijke dekking (95% van alle pasgeborenen krijgt kraamzorg), en kan een belangrijke preventieve rol spelen.

Onderzoek Kraamzorg op Maat
Bij Kraamzorg de Waarden staat gezondheid van moeder en kind voorop. Daarom stellen wij onszelf continu de vraag hoe we deze zorg kunnen verbeteren. Samen met een aantal andere organisaties hebben we het onderzoek Kraamzorg op Maat uitgevoerd. Met dit onderzoek beantwoorden we de vraag of een andere verdeling van het aantal uren kraamzorg kan bijdragen aan de gezondheid van moeder en kind.

Hoge waardering competenties kraamverzorgenden Kraamzorg de Waarden en ontwikkeling Monitor in de Zorg.
Uit uitkomsten blijkt dat de cliënttevredenheid voor de zorgverlening door Kraamzorg de Waarden erg hoog ligt.

Mooi resultaat externe audit
Op 11 en 12 november jl. heeft de jaarlijkse periodieke externe audit plaatsgevonden door de organisatie DNV voor het (behoud van) het HKZ-certificaat.

Wat mag je eten tijdens borstvoeding?
Had je tijdens je zwangerschap steeds trek in al die dingen die je juist niet mocht? Goed nieuws, je mag na de bevalling weer alles eten? Of niet? Hoe zit dat eigenlijk met jouw eten als je borstvoeding geeft?

Borstvoeding geven en afvallen, gaat dat samen?
Tijdens de zwangerschap komen de meeste vrouwen tussen de 10-12 kilo aan. Sommige vrouwen komen meer aan, en sommige minder.

De verloskundige in de kraamweek
De verloskundige begeleid niet alleen je zwangerschap en bevalling.

Borstvoeding op vakantie
Op reis met baby aan de borst
Voor de eerste keer op stap met je baby kan best een uitdaging zijn. Hoe doe je dat moet de voeding als je met de auto op vakantie gaat? En in het vliegtuig? En als er tijdsverschil is of het erg warm is op je vakantieadres? Wij vertellen je er alles over.

‘Praatje poep’ van onze lactatiekundigen, de feiten en fabels op een rijtje
Een van de grootste en hardnekkigste fabels als het gaat om poep is dat het normaal is dat een baby die borstvoeding krijgt soms 7 (tot zelfs 14!) dagen niet poept. Een fabel die de wereld maar niet uit lijkt te gaan.

Een babynestje veilig gebruiken
Je ziet ze tegenwoordig heel veel, babynestjes. Het ziet er heerlijk uit, een warm en knus nestje voor je baby. Maar hoe gebruik je een babynestje veilig? We delen graag de adviezen van Kinderveiligheid.nl met je.

Paspoort of identiteitskaart aanvragen voor je baby
Wil je met je baby op vakantie naar het buitenland? Niet alleen heb jij een geldig reisdocument nodig om de grens over te steken, ook je baby moet er een hebben.

Tips voor het dragen van je kindje bij zomerse temperaturen!
Wat is het heerlijk om je kindje dicht bij je te dragen in een draagdoek of in een ergnomische draagzak. Je houdt je kindje dicht bij je én je hebt je handen vrij!
Maar waar moet je met deze zomerse temperaturen op letten als je je kindje draagt? We geven je wat tips!

Esther over de bedrijfsopleiding van Kraamzorg de Waarden
Werk je in de zorg, als Verzorgende IG of Eerst Verantwoordelijke Verzorgende en heb je interesse in de kraamzorg?

Koester de kraamzorg die Nederland (nog) heeft
Onze kraamzorg is een uniek systeem waar geen privékliniek tegenop kan.
Lees hier het volledige artikel: Koester de kraamzorg die Nederland (nog) heeft
April 2019

Scholing hechting en Psychische problematiek
En dan is het eindelijk zover, je hebt je kindje voor het eerst in je armen. Je voelt de sterke band die tijdens de zwangerschap is ontstaan en weet; wij zijn nog steeds samen één. Ook je partner is op slag verliefd, na al die maanden eindelijk echt contact.

Het RS virus bij een baby
Het is zondagmiddag met een ziek kind op schoot ben ik aan het werk. Tijd inhalen voor het werk van de week. Mijn dochter is ziek en als werkende ouders is het dan behelpen!

Navelstrengbloed doneren
Wat is het en hoe doe je dat?
De navelstreng wordt na de bevalling weggegooid. Maar wist je dat je navelstrengbloed kan doneren en hiermee bijdraagt aan de behandeling van bijvoorbeeld leukemie?

De navelstreng doorknippen
Als je baby is geboren, wordt de navelstreng vaak doorgeknipt. Een bijzonder moment: voor het eerst is je baby echt los van jou. Je kindje moet nu zelfstandig ademen en drinken. Waar diende die navelstreng eigenlijk voor? En waarom knipt de partner hem meestal door? Je leest er hier alles over.

Sanne vertelt: de kraamzorg toen en nu
Ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden en in mijn eerste blog van 2019 wil ik het hebben over kraamzorg door de jaren heen.
Of moet ik zeggen de veranderingen in de kraamzorg door de jaren heen. De eerste verandering van dit jaar is een feit! Vijf dagen verlof (voor de partner) na het krijgen van een kind.

Sanne vertelt: wat een prachtig jaar
Hallo ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden en vandaag schrijf ik mijn laatste blog van 2018.
Het jaar is weer voorbij gevlogen. Time flies when you are having fun. En eerlijk is eerlijk, fun heb ik ook dit jaar weer gehad.

Een huilbaby: hoe ga je er mee om?
Een huilbaby kan je behoorlijk wanhopig maken. Als je baby maar blijft huilen, ga je zoeken naar oorzaken. Ligt het aan de voeding? Heeft mijn baby darmkrampjes? Heeft mijn baby pijn? Hoe kan ik het vele huilen stoppen? Doe ik iets verkeerd? Moet ik van voeding wisselen? Heeft mijn baby medicijnen nodig? Helpt inbakeren misschien?
Het steeds maar blijven huilen van je baby kan je als ouder onzeker maken, zelfs wanhopig.

Borstvoedingsproblemen: Te weinig borstvoeding
Het kan voorkomen dat je niet genoeg melk produceert en dus eigenlijk te weinig borstvoeding hebt voor je kindje.

Borstvoedingsproblemen: Te veel borstvoeding
Na de stuwing kan het zijn dat er te veel melk uit je borsten komen. De hoeveelheid voeding past zich aan de behoefte van je baby aan.

Borstvoedingsproblemen: stuwing
Stuwing is een natuurlijk verschijnsel dat ontstaat tussen de tweede en vijfde dag na de geboorte.

Borstvoedingsproblemen: tepelproblemen
Tijdens het geven van borstvoeding kun je natuurlijk tegen problemen aanlopen. Deze keer geven we je graag advies over het omgaan met tepelproblemen. Deze adviezen dienen als leidraad om de borstvoeding zo probleemloos mogelijk te laten verlopen. Heb je nog meer vragen aarzel dan niet en neem contact op met onze lactatiekundige.

Borstvoeding en werken
Het is in de wet bepaald dat een moeder die borstvoeding geeft bijzondere rechten heeft. De nieuwe Arbeidstijdenwet waarin dit is opgenomen, is van kracht sinds 1 januari 1995.

Borstvoeding en anticonceptie
Borstvoeding kan de vruchtbaarheid beïnvloeden. Wanneer je borstvoeding geeft, zonder bij te voeden, kan het langer duren voor je weer menstrueert na je bevalling. Dit betekent echter niet dat er geen eisprong kan plaatsvinden.

Afkolven van borstvoeding
Het kan zijn dat je ook graag wilt afkolven. Om een reserve te hebben, zodat je partner ook eens een flesje kan geven of voor straks als je weer aan het werk moet. We vertellen je graag hoe je het beste kunt afkolven en de melk kunt bewaren.

De melkproductie op gang brengen en je baby goed aanleggen
Het grote moment is daar! Je baby is net geboren en ligt uit te rusten op je buik. Dit is het beste moment om je baby voor het eerst aan te leggen. De zuigreflex is namelijk het eerste uur na de geboorte heel erg sterk en als een soort ‘oerdrang’ zal je baby gemakkelijkje tepel vinden en gaan zuigen en geniet van de eerste moedermelk, het colostrum. Ook al zuigt je baby niet, hij maakt dan toch kennis met jou en je borsten wat vanbelang is voor jullie borstvoedingsrelatie.

Hoe bereid je je voor op borstvoeding?
Ben je van plan om borstvoeding te geven? We helpen je graag met de juiste voorbereiding!

Voor alle superhelden in de nacht: ‘Wat als je baby kon praten’
Hoi mama! Ik weet dat je middenin een fijne droom zit, sorry dat ik even huilde om je wakker te maken, maar ik weet nog niet hoe ik anders om aandacht moet vragen. Het is 2 uur ’s nachts en ik wil verder niemand wakker maken.

Borstvoeding en alcohol
Zie je het al voor je? Je kindje is net geboren en jullie proosten met een heerlijk glaasje bubbels! Maar mag dat eigenlijk wel als je van plan bent borstvoeding te geven? Gaat alcohol en borstvoeding samen? We leggen je het graag uit!

Sanne vertelt: kramen bij een fotomodel
Hallo ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden, en elke maand geef ik jullie een kijkje in mijn leven.
Als ik in mijn agenda blader en de maand november voorbij zie komen, realiseer ik me dat het een erg drukke maand voor me was.

Deborah is moeder en kraamverzorgende, ze is minder gaan werken
Zoals ik vertelde in mijn vorige blog ben ik ruim 10 jaar geleden begonnen met werken bij Kraamzorg de Waarden. Ik werkte toen op een contract van 70%, wat in de praktijk neerkomt op 8 dagen werken en 4 of 5 dagen vrij na elke verzorging, soms wat korter in drukke perioden. Ik woonde in het begin nog thuis en later samen met mijn man. Ik kon weg wanneer het nodig was.

Nieuw bij Kraamzorg de Waarden: de zwangerschapsmail
Bij Kraamzorg de Waarden gaan we er voor om jou van de beste informatie te voorzien over je zwangerschap en alles wat daar bij komt kijken.
Daarom krijg je bij ons na je inschrijving vanaf nu iedere week de zwangerschapsmail!

Grote broer of zus: hoe bereid je je kindje voor op de baby
Hoera, je bent voor de tweede keer zwanger! Maar hoe bereid je je peuter voor op de komst van een broertje of zusje?

Zorgverlof: wat zijn je rechten als je kind ziek is?
De crèche belt: je kind is ziek en moet worden opgehaald. Kost dat je vakantiedagen of zijn er regelingen waarop je een beroep kunt doen?

De grappigste dingen die vrouwen hebben gezegd tijdens de bevalling
De Amerikaanse website Redddit vroeg aan mensen welke vreemde en grappige dingen ze wel eens hebben gehoord tijdens een bevalling. Binnen no-time had de website meer dan 3000 reacties! We hebben de leukste voor je op een rijtje gezet.

Deborah is kraamverzorgende, ze stelt zich graag voor
Ik ben Deborah, 29 jaar en moeder van twee lieve meisjes van 4 en 2 jaar. Daarnaast ben ik kraamverzorgende bij Kraamzorg de Waarden. Al ruim 10 jaar doe ik dit werk met heel veel liefde. Van jongs af aan wist ik dat ik in de kraamzorg wilde werken. Ik ben gek op kinderen en zorg graag voor anderen. De kraamzorg is dus echt op mijn lijf geschreven.

Voor alle radeloze jonge ouders: slaap je baby al door?
Als aanstaande ouders weten we allemaal dat we slapeloze nachten kunnen verwachten. Maar wat is nou normaal baby gedrag? Kun je een baby leren dat de nachten zijn om te slapen? Hoe ga je als kersverse ouders om met die nachtelijke onderbrekingen?

Sanne vertelt: kleintjes worden groot
Hallo, ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden. Op deze mooie zonnige dag begin ik aan mijn blog. Ik kan het niet laten om even op te kijken van mijn laptop, naar de goudgeel gekleurde bladeren aan de bomen achter mijn huis. Met de takken nog vol, wiegen ze zachtjes in het zonlicht heen en weer. Ik word er altijd een beetje ontroerd van.

Overbodig shoppen voor je baby voorkomen
Ik sta in de winkel, zwanger van mijn eerste kindje, en klaar voor het kopen van de laatste spulletjes! Lopend door de winkel kom ik van alles tegen, en de paniek slaat opeens toe. Een inbakerdoek, die heb ik niet en staat ook niet op mijn lijstje…. Googlend en op zoek naar reviews besluit ik nog even verder te lopen, op het to do lijstje van dingen die ik nog moet uitzoeken…. Ik heb nog even.

Slaaptips voor je baby
Sleeping like a baby – wat bedoelen ze daar nou mee?
Als aanstaande ouders weten we allemaal dat we slapeloze nachten kunnen verwachten. Maar wat is nou normaal baby gedrag? Kun je een baby leren dat de nachten zijn om te slapen? Hoe ga je als kersverse ouders om met die nachtelijke onderbrekingen?

Wat stop je in de luiertas?
Als je dit lijstje volgt ben je echt niks vergeten 😉
Je luiertas gaat samen met je baby overal mee naartoe. Of je nou een hele dag weggaat of een uurtje, die luiertas heb je gewoon altijd bij je. Maar wat stop je er nu in en wat mag er nou echt niet ontbreken in jouw luiertas?

Ziekenhuistas, vluchtkoffer, vluchtttas; dit moet er in!
Een ziekenhuistas, vluchtkoffer of vluchttas, het maakt niet uit hoe je het noemt, maar hij is onmisbaar als je gaat bevallen. Of je nu van plan bent om thuis te bevallen of in het ziekenhuis: het is handig om alle benodigdheden op tijd bij elkaar te hebben. Zet daarom jouw tas klaar. Wij hebben een handige checklist voor je gemaakt zodat je niks zult vergeten.

Sanne vertelt: stel een bevalplan op
Hallo, ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden. Tussen het werkoverleg en misschien wel een mooie thuisbevalling in, schrijf ik mijn blog voor deze maand. Ik zit namelijk zoals we dat noemen op wacht. Op wacht voor een bevalling of voor zorg aan een gezin dat net uit het ziekenhuis komt. Altijd weer spannend, omdat de telefoon elk moment kan gaan en ik alles uit mijn handen moet laten vallen om op pad te gaan.

Nieuw advies eerste hulp bij brandwonden kinderen
Brandenwondenzorg Nederland heeft het advies voor de eerste hulp bij brandwonden bij kinderen aangepast, omdat er vaak niet op de juiste manier wordt gehandeld.

Sanne vertelt: heb je nagedacht over mantelzorg?
Hallo, ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden.
Met alweer mijn eerste gezin na mijn zomervakantie te hebben afgesloten, begin ik vandaag aan mijn maandelijkse blog. Een blog waarin ik het over mantelzorg wil hebben.

Babyautostoeltje
Een autostoeltje heb je meteen vanaf de geboorte van je kindje nodig. Veiligheid staat daarbij voorop, maar gebruiksvriendelijkheid en comfort zijn natuurlijk ook belangrijk. Autostoeltjes: waar moet je op letten bij de aanschaf?

Zorgverzekering voor je baby
Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Dus ook voor je baby. Voor kinderen onder de 18 jaar betaal je geen premie.

Krentenbaard bij je kindje
Hoewel deze huidaandoening onschuldig is, is het wel heel vervelend en erg besmettelijk.

Sanne vertelt: ik heb het mooiste beroep van de wereld
Hallo, ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden en elke maand schrijf ik met plezier een blog over mijn werk in de kraamzorg.
Een heel bijzondere en mooie wereld die kraamwereld. Zo ook deze maand.

Sanne vertelt: vertrouw op jezelf
Hallo, Ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden.
Helemaal zen, begin ik vandaag aan mijn blog voor jullie.

Adviezen voor een veilige omgeving voor je kindje
De veiligheid van je kindje is natuurlijk van het grootste belang. Wij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied en delen onze adviezen graag met je.

De ooievaarsbeet bij baby's
Je hebt het vast wel eens gezien bij je eigen of bij een andere baby, kleine rode vlekken in het gezicht of in de nek. We noemen dit een ooievaarsbeet. Het is een onschuldige aandoening die je veel ziet bij pasgeboren baby's.

Baby heeft ook een zonnebril nodig
Ogen moeten goed beschermd worden en dus ook die van een baby!
Heeft een baby een zonnebril nodig? Ja! Baby's hebben een gevoelige huid en daarom moet je dat op en top beschermen tegen de zon. Dit zal iedere ouder wel weten. Dat de ogen ook goed beschermd moeten worden lijkt bij minder ouders doorgedrongen te zijn.

16 tips voor het vinden van de juiste draagdoek of draagzak
Het dragen van je baby in een draagdoek of (ergonomische) draagzak heeft verschillende voordelen. Je biedt niet alleen je kindje een optimale ondersteuning, ook voor jezelf is het een fijne manier om je kindje te dragen. Het gewicht van je baby of peuter wordt over je heupen, rug en schouders verdeeld en de rug, nek en het hoofdje van je baby zelf worden niet belast.

18 tips voor de aanschaf van een kinderwagen
Een kinderwagen kopen, er zijn zoveel verschillende soorten en maten dat de kans groot is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gebruik daarom onze 18 tips om de juiste kinderwagen te vinden!

Keizersnede
Een keizersnede is een operatie waarbij de baby via de buikwand geboren wordt. Er zijn verschillende redenen waarom een keizersnede de voorkeur geniet of zelfs noodzakelijk is. Meestal wordt voor een keizersnede gekozen als de gezondheid van moeder of kind in gevaar komt.

Jeanette Bakker is al 27 jaar kraamverzorgster
Jeanette Bakker (50) is kraamverzorgster. Al 27 jaar, waarvan 25 jaar bij Kraamzorg De Waarden. Zij woont samen met Kees (pseudoniem voor Richard Stigter) en heeft een dochter Annemijn (20).

Sanne vertelt: ik heb het best druk
Hallo, ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden en met mijn blogs laat ik jou even in mijn leven binnen stappen. Deze maand was er duidelijk één van druk bezig zijn.

Hoe ga je je kindje noemen?
De leukste maar soms ook moeilijkste voorbereiding op de geboorte van je baby. Misschien helpen deze tips, lees ze hier.

Zwangerschapsdementie
Heb jij last van ‘zwangerschapsdementie’? Waarom vergeet je dingen als je zwanger bent?

Sanne vertelt: totale tevredenheid!
Ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden en elke maand deel ik mijn ervaringen in een blog.
Ook deze maand nestel ik me hier weer voor achter de laptop.

Tips voor je uitzetlijstje
Voor de komst van je kindje moet je veel in huis halen.
Om het je makkelijker te maken hebben we een handig uitzetlijstje voor je samengesteld. Dit lijstje kun je hier bekijken én downloaden om uit te printen. Handig om mee te nemen tijdens het shoppen!
We geven je graag nog wat extra tips en informatie over de dingen die je nodig hebt voor de bevalling en kraamtijd.

Een kinderwagen kopen, waar moet je opletten?
Wanneer je zwanger bent zijn er veel spulletjes die je moet aanschaffen voor je kindje en zeker wanneer het jullie eerste kindje is. Een van die dingen is een kinderwagen, misschien ook wel een van de leukste dingen. Maar welke soorten zijn er en waar moet je op letten als je een kinderwagen koopt?

Tips voor de juiste deken, dekbed en wieg voor je kindje
De eerste periode na de geboorte zal je kindje veel slapen. Momenten heerlijk bij je op schoot of in een draagdoek, maar je kindje zal ook veel in bed doorbrengen. Belangrijk daarom dat je het juiste matras en ledikantje hebt. Naast het juiste matras en ledikant is het belangrijk dat je een goede deken aanschaft voor je kindje. En misschien wil je dat je kindje de eerste maanden bij jullie op de kamer in een wiegje slaapt? We vertellen je meer over dekens, dekbedden en wiegjes.

Sanne vertelt: wat leuk om haar weer te zien
Hallo, ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden.
Vandaag, op de middag van mijn laatste vrije dag ging ik nog snel wat boodschapjes doen en toen zag ik haar lopen. Wow, wat ziet ze er geweldig uit. En ze is niet alleen.

Tips voor het juiste matrasje en ledikantje voor je kindje
Natuurlijk wil je als (aankomende) moeder het beste voor je kindje. Toch kan het zijn dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet, er is zoveel op de markt verkrijgbaar voor baby's! We helpen je graag met tips voor de aanschaf van een goed matrasje en veilig ledikantjes voor je kindje.

Brandend maagzuur tijdens je zwangerschap
Brandend maagzuur, een bekend kwaaltje tijdens de zwangerschap. Maar liefst 70% heeft (wel eens) last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap.

Thuis- of ziekenhuisbevalling
Het is belangrijk dat je kiest voor een plek waar je je op je gemak voelt. Je kunt je dan beter ontspannen en concentreren op de bevalling. Voor de een is dat thuis, in een vertrouwde omgeving. Een ander kan zich pas ontspannen als ze weet dat alle medische zorg binnen handbereik is. Je weet niet van tevoren hoe je bevalling zal verlopen, je zult niet de eerste zijn die er achter komt dat ze toch liever thuis wil bevallen of andersom. Bespreek het vooral met je verloskundige. Je keuze is niet definitief, je kunt op het laatste moment nog anders beslissen.

Sanne vertelt: fysieke belasting, moet het bed omhoog?
Ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden en vertel jullie graag over mijn werk als kraamverzorgende. Mijn eerste vrije dag na vijf heerlijke dagen op de negenmaandenbeurs is aangebroken. Ik begin aan mijn dagen ME time !

Sanne vertelt: hiep, hiep, hoera voor de papa's!
Hallo, ik ben Sanne en werk als kraamverzorgende bij Kraamzorg de Waarden.

Hoe werkt je cyclus?
Als je zwanger wilt worden draait het opeens allemaal om je cyclus. Het kan zijn dat je al langer bewust bezig was met je menstruatiecyclus of dat je je nu voor het eerst gaat verdiepen in je cyclus.

Tips van onschatbare waarde - Welke soorten kruiken zijn er?
Tips van onschatbare waarde - Welke soorten kruiken zijn er?
Er zijn verschillende soorten kruiken verkrijgbaar. We laten je de verschillende kruiken aan je zien en leggen uit welke kruik wij adviseren!

Tips van onschatbare waarde - Een aluminium heet water kruik veilig gebruiken
In de vlogserie 'Tips van onschatbare waarde' geeft onze kraamverzorgster Sanne handige tips die tijdens de zwangerschap en kraamtijd goed van pas kunnen komen. In deze vlog legt Sanne uit hoe je een aluminium heet water kruik veilig gebruikt.

Zwanger en moe? Neem powerfood!
Tijdens je zwangerschap ben je vaak moe, heel moe. Het beste is om toe te geven aan je vermoeidheid. Maar helaas is dat niet altijd mogelijk en moet je toch door die dip heen. De vermoeidheid wordt meestal na 12 weken minder en dan voel je je weer een stuk fitter. Tegen het einde van je zwangerschap kan de vermoeidheid weer terugkomen. Vaak slaap je dan ook niet zo goed meer, je moet regelmatig naar het toilet en je buik kan in de weg gaan zitten.

5 tips voor de meest gemaakte fouten bij het inrichten van een babykamer
Als je zwanger bent komt er veel op je af. Je krijg niet alleen informatie over je zwangerschap, je wordt ook nog eens overspoeld met dingen en spulletjes die je echt 'moet' hebben als je kindje er eenmaal is. Om je te helpen door het bomen het bos weer te kunnen zien hebben we een handig uitzetlijstje voor je gemaakt. Heb je deze spullen in huis, dan overleven jullie het wel. ;-)

De 10 vreemdste opvoedtrends van de afgelopen 100 jaar
Of je nu pas voor het eerst ouder bent geworden, of je al een doorgewinterde professional bent, iedereen heeft zijn eigen mening als het gaat om opvoeden. Wellicht heb je al wat rare dingen voorbij horen komen, maar niks zal je zo verbazen als de trends uit het verleden op het gebied van opvoeden!

Sanne vertelt, de geboorte van Noël
Hallo ik ben Sanne en werk als kraamverzorgende bij Kraamzorg de Waarden.
Mijn laatste werkweek van 2017 zit er bijna op. Ik begon deze week met een thuisbevalling van een prachtig jongetje.

Sanne vertelt: is het nog wel van deze tijd?

Stoppen met de pil – dit gebeurt er in je lijf
Als jullie een kinderwens hebben, is één van de eerste acties vaak het overboord gooien van alle voorbehoedsmiddelen. Slik je de pil? Dan heeft stoppen met deze vorm van anticonceptie soms ook best wel wat lichamelijke effecten…

Sanne vertelt: dragen is niet suf of stoffig, het is hip
Hallo, ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden en wil het in dit blog hebben over iets wat super hip is maar volgens mij ook van alle tijden: de draagdoek.

Kraamverzorgende Ellie van Wissen kraamt bij 6.000 baby'tjes
Ze kwam voor het eerst bij een gezin thuis op 21 oktober 1967. Dat betekent dat Ellie van Wissen (68) uit Nieuw-Beijerland morgen vijftig jaar actief is als kraamverzorgster.

Wat je moet weten over sporten tijdens de zwangerschap
Mag je blijven sporten als je zwanger bent? Welke oefeningen kun je beter niet doen en wanneer mag je weer beginnen met sporten na de bevalling? In deze film zie je welke oefeningen je kunt doen en krijg je antwoord op al je vragen.

Sanne vertelt: snel zwanger worden
Hallo, ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden
Met mijn gedachten nog bij mijn laatste kraamgezin schrijf ik mijn blog. Ik vraag me echt af waarom een zwangerschap bij de één zo gladjes kan verlopen en de andere vrouw echt het totale pakket meekrijgt aan klachten en kwaaltjes.

Column Karin: De bevalling
Karin (33) is moeder van Raf (4) en getrouwd met Richard (31). Afgelopen juli verwachtten zij hun tweede kindje, Raf zou er een zusje bij krijgen. Tijdens de zwangerschap heeft ze besloten om te gaan voor een thuisbevalling in plaats van in het ziekenhuis, zoals bij Raf. Met Kraamzorg de Waarden deelt ze haar ervaring.

Column Karin: En dan ben je er klaar mee……
Karin (33) is moeder van Raf (4) en getrouwd met Richard (31). Afgelopen juli verwachtten zij hun tweede kindje, Raf zou er een zusje bij krijgen. Tijdens de zwangerschap heeft ze besloten om te gaan voor een thuisbevalling in plaats van in het ziekenhuis, zoals bij Raf. Met Kraamzorg de Waarden deelt ze haar ervaring.

Kraamzorg effectief en noodzakelijk
Goed nieuws! Voor het eerst is wetenschappelijk aangetoond wat de kraamverzorgende doet en wat zij aan medische problemen signaleert in het kraambed. Het zijn de eerste resultaten van een onderzoek wat tot doel heeft de onmisbare rol van kraamzorg bij de bevalling en in de kraamperiode zichtbaar te maken.

De eerste nacht alleen met je baby
De eerste nacht met je baby. Overdag is er de hulp van de kraamverzorgende. Maar daarna sta je er alleen voor. Wat kun je verwachten van de eerste nacht samen met je pasgeboren baby? Schrijf je vragen op, dan kun je ze de volgende ochtend meteen stellen. Hier een aantal tips om je goed voor te bereiden.

De zwangerschapstest: welke, wanneer en hoe?
Als je het idee hebt dat je zwanger zou kunnen zijn, is je eerste gedachte: een zwangerschapstest halen! Maar moet je nu echt 's morgens testen, is een dure test betrouwbaarder en hoe werkt een dipstick-test eigenlijk? We leggen het je graag even uit.

Sanne vertelt: "Het is topsport"
Hallo, ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden.
Vol energie, ben ik na mijn vakantie weer aan het werk gegaan en trof een wel heel sportieve zwangere!

Zwanger, en nu?
Weinig minuten duren zo lang als die van het moment dat je met de zwangerschapstest in je hand wacht op de uitslag... Maar dan staat er toch echt een streepje, kruisje of smiley. Je bent zwanger! Eh, en nu? Ga even zitten. Relax. En lees ons stappenplan voor dag 1.

Zomaar een dag uit het leven van de Lactatiekundige
Deze ochtend heb ik via mijn collega die in het weekend dienst gehad heeft, het verzoek gekregen om met een moeder een afspraak te maken voor een consult.

Sanne vertelt: op vakantie met je kindje
Hallo, ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden. We zitten alweer over de eerste helft van het jaar heen en de zomer is aangebroken. Zo halverwege het jaar gaat het toch kriebelen.

Sanne vertelt: twee thuisbevallingen
Hallo, ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden.
Elke maand kruip ik achter de laptop om een blog voor jullie te schrijven over mijn werk in de kraamzorg.

Einde van de kraamtijd
In april 2018 kwam Daisy bij ons op bezoek om een kijkje te nemen achter de schermen bij de afdeling Planning. Toen hoog zwanger en inmiddels bevallen van een schitterende dochter.
Daisy had wel wat moeite met afscheid nemen van haar kraamverzorgende Ellen......

Hoe word ik snel zwanger?
Zijn jij en je partner klaar voor een kindje? Dan wil je vaak niets liever dan ook zo snel mogelijk zwanger worden. Een toverformule hiervoor kunnen we niet geven, maar je kunt wel een beetje de weg effenen. En dat maakt soms nét dat kleine verschil tussen wel of niet raak...

Een pasgeboren baby en zomerse temperaturen
Hallo ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden, en met mijn blogs wil ik je elke maand een kijkje geven in mijn leven.
Gisteren was mijn laatste dagje zorg in een gezin waar een derde kindje geboren was. En vandaag is het genieten geblazen in mijn eigen tuin. Mijn witte uniform heeft plaats gemaakt voor een soepel vallend zomerjurkje en mijn witte All Stars zijn omgeruild voor een paar simpele slippertjes.

Geboorteaangifte
Gefeliciteerd, jullie kindje is geboren. De eerste plechtige taak na de geboorte is de aangifte bij de gemeente.
Wat moet je precies doen? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Column Karin: Extra tips van de verloskundige
Karin (32) is moeder van Raf (3) en getrouwd met Richard (31). In juli van dit jaar verwachten zij hun tweede kindje, Raf krijgt er een zusje bij. Sinds kort heeft ze besloten om te gaan voor een thuisbevalling in plaats van in het ziekenhuis, zoals bij Raf. Met Kraamzorg de Waarden deelt ze haar ervaring en voorbereiding op de bevalling.

Integraal geboortetarief: meer kosten dan voordelen?
Jacqueline Dorscheidt, bestuurder van Kraamzorg de Waarden, vindt het belangrijk dat de waarde van het beroep van kraamverzorgende wetenschappelijk wordt onderbouwd. Om die reden investeerde de organisatie in onderzoek hiernaar. Ook maakt ze zich zorgen over de invoering van het integrale tarief in de geboortezorg. ‘Het is op dit moment een onverantwoord risico.’ Een interview met Kraamsupport.

Sanne vertelt: geen mooier vak dan dit
Hallo, ik ben Sanne en werk bij Kraamzorg de Waarden.
Met mijn blogs wil ik iedereen een kijkje in mijn leven als kraamverzorgende geven. Of kan ik beter zeggen in mijn leven, want kramen is mijn leven! Ik zou geen andere baan kunnen bedenken waar ik me zo prettig bij voel.

Column Karin: De intake met Kraamzorg de Waarden
Karin (32) is moeder van Raf (3) en getrouwd met Richard (31). In juli van dit jaar verwachten zij hun tweede kindje, Raf krijgt er een zusje bij. Sinds kort heeft ze besloten om te gaan voor een thuisbevalling in plaats van in het ziekenhuis, zoals bij Raf. Met Kraamzorg de Waarden deelt ze haar ervaring en voorbereiding op de bevalling.

Hoe eet ik gezond tijdens mijn zwangerschap?
Veel zwangeren vinden het lastig wat ze nu wel en niet mogen eten tijdens hun zwangerschap. Daarom hebben wij alles voor je op een rijtje gezet. Missen we nog iets, of heb je nog een aanvulling of tip, dan horen we dat natuurlijk graag.

Column Karin: De wondere wereld van het kraampakket
Karin (32) is moeder van Raf (3) en getrouwd met Richard (31). In juli van dit jaar verwachten zij hun tweede kindje, Raf krijgt er een zusje bij. Sinds kort heeft ze besloten om te gaan voor een thuisbevalling in plaats van in het ziekenhuis, zoals bij Raf. Met Kraamzorg de Waarden deelt ze haar ervaring en voorbereiding op de bevalling.

4 Dagen werken op rooster, iets voor jou?
Heb je interesse om bij ons te komen werken? Wij hebben vacatures voor de functie van kraamverzorgende in verschillende regio's. Nieuw: 4 of 8 dagen werken op rooster.

Column Karin: Van control freak naar de controle loslaten
Karin (32) is moeder van Raf (3) en getrouwd met Richard (31). In juli van dit jaar verwachten zij hun tweede kindje, Raf krijgt er een zusje bij. Sinds kort heeft ze besloten om te gaan voor een thuisbevalling in plaats van in het ziekenhuis, zoals bij Raf. Met Kraamzorg de Waarden deelt ze haar ervaring en voorbereiding op de bevalling.

Rugpijn, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit
Ongeveer de helft van vrouwen heeft last van rug- of bekkenproblemen tijdens haar zwangerschap. Hoe komt dat en vooral hoe kom je er vanaf? Je rug en bekken hebben het zwaar te verduren tijdens je zwangerschap. Dat is natuurlijk logisch. Je buikt groeit en al dat extra gewicht moet jij dragen.

Sanne vertelt: kraamzorg bij een tweeling
Hallo, ik ben Sanne en deel elke maand mijn ervaringen met jullie.

Survivaltips voor mannen met een zwangere vrouw
Tips van onschatbare waarde - Survivaltips voor mannen met een zwangere vrouw
Natuurlijk, de vrouw heeft de zwaarste klus tijdens de zwangerschap. Maar wat we wel eens vergeten is dat de man evengoed een pittige tijd doormaakt. Dus mannen let goed op en gebruik deze tips om de zwangerschap te overleven!

Hoe voorkom je een relatiecrisis na komst van jullie kindje?
Als er een kindje op komst is bereid je alles tot in de puntjes voor: je schildert de babykamer, je koopt alvast wat kleertjes en leert alles over de verzorging van je kindje. Maar heb je je ook voorbereid op de veranderingen die in je relatie zullen komen?

Sanne vertelt: een maand vol afwisseling
Hallo ik ben Sanne en werk als kraamverzorgende bij kraamzorg de Waarden.
Met mijn blogs wil ik jullie een kijkje geven in mijn werk als kraamverzorgende.

Ervaringsverhaal van Julia en Johan
Een voorzichtig bollende buik vol van liefde, nieuwsgierigheid en ongeduld. Samen diep vertrouwen delen en verliefde blikken uitwisselen. De bevestigde liefde is de eerste weken nog verstopt onder een wijde trui.

Ervaringsverhaal van Mariska en Rutger
Niet alle prinsen komen op een paard. Sommigen komen met de trein en weer anderen met de auto of per fiets.

Sanne vertelt, de taken van een kraamverzorgende...
Hallo, ik ben Sanne en werk als kraamverzorgende bij Kraamzorg de Waarden.
Ook in 2017 deel ik mijn belevenissen met jullie.
Een jaar wat voor mij begon met de geboorte van een hele snelle dame.

Ervaringsverhaal van Jamie en David
Een snoezig bedje, zachte knuffeltjes en een speeldoosje met dromerige melodie. Vol verbazing samen uren naar het kleintje kijken.

Foliumzuur en zwangerschap: alles wat je wilt weten!
Foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap, misschien heb je er wel eens over gehoord. Dat het belangrijk is om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen weet tegenwoordig iedereen. Zeker als je zwanger wilt worden, zwanger bent of net een kindje hebt gekregen is het belangrijk dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.
Veel vitamines haalt je lichaam uit je eten, maar Foliumzuur, ook wel vitamine B11, is een van de weinige vitamines die Nederlanders niet altijd genoeg binnenkrijgen.

Wat als jij ‘het roze wolk gevoel’ niet hebt?
En dan is hij er, jouw kindje! Dit zou een enorm indrukwekkend moment moeten zijn. Een moment waarop je moederinstinct gelijk alles overneemt en er een overweldigende hoeveelheid liefde losbarst; jouw roze wolk.

10 dingen die mee moeten als je met je baby op wintersport gaat
Het wintersportseizoen is weer aangebroken! Ben je fanatiek wintersporter, dan kun je niet wachten om weer richting de sneeuw te gaan! Ook met een baby kun je prima op wintersport gaan. Om het je gemakkelijk te maken hebben we op een rijtje gezet wat de belangrijkste dingen zijn om mee te nemen!

Wat niemand je vertelt over de kraamtijd
Tips van onschatbare waarde - Wat niemand je vertelt over de kraamtijd
Wij willen er alles aan doen om jou een zo fijne mogelijke kraamtijd te geven. Sanne geeft je 5 tips over de kraamtijd die niemand je verteld, maar die wel heel goed van pas kunnen komen.

Terugblik van Sanne
Hallo, ik ben Sanne en werk als kraamverzorgende bij Kraamzorg de Waarden.
Tussen de kerstbomen en oliebollen door deel ik mijn ervaringen met jullie.
Kraamzorg de Waarden geeft op jaarbasis ongeveer 14.000 gezinnen zorg.

De eerste weken van de zwangerschap
Tips van onschatbare waarde - De eerste weken van de zwangerschap
Over zwanger zijn hoor je nog wel eens wat klachten en kwaaltjes. Maar een zwangerschap is vooral heel bijzonder! In deze video geeft Sanne je handige tips die je helpen in de eerste weken van je zwangerschap.

Sanne vertelt: Een mooie roze wolk
Hallo, ik ben Sanne en werk als kraamverzorgende bij Kraamzorg de Waarden.
Als heel klein meisje wist ik al dat dit mijn beroep zou worden. Een beroep met heel veel verantwoordelijkheid, dat bleek ook wel weer de afgelopen week.

Welke zwangerschapscursus past bij jou?
Gefeliciteerd, je bent zwanger! Heb je al nagedacht of je een zwangerschapscursus wilt volgen? Een zwangerschapscursus helpt je bij de voorbereiding op de bevalling en de komst van je baby. Je leert technieken die je kunnen helpen bij de bevalling en je leert alles over je zwangerschap. Daarnaast kun je je eigen ervaring en gevoelens delen met je medecursisten. Kraamzorg de Waarden geeft zelf geen zwangerschapscursussen, alleen borstvoedingscursussen.

Energie op peil houden
Tips van onschatbare waarde - Energie op peil houden
Als je zwanger bent heeft je lichaam meer energie nodig voor de ontwikkeling van de baby in je buik. Dit kan er voor zorgen dat je sneller moe bent dan normaal. Om je energie zoveel mogelijk te behouden zijn er een paar handige tips die Sanne met je deelt!

Sanne vertelt: Op wacht vanaf 00:00 uur...
Hallo, ik ben Sanne en werk als kraamverzorgende bij Kraamzorg de Waarden. Ik laat jullie mee kijken in mijn leven als kraamverzorgende.
Mijn wacht stond deze keer gepland van 00:00 tot 16:00 uur.

Voorbereiding op de bevalling
Tips van onschatbare waarde - Voorbereiding op de bevalling
Of je nu voor het eerst gaat bevallen of niet, de bevalling is altijd spannend. Het is fijn om te weten wat je te wachten staat. In deze video geeft Sanne je vijf tips om je goed voor te bereiden.

Een cliënttevredenheidscijfer van 9-
Dinsdag 1 november 2016 hebben wij de jaarlijkse HKZ toetsing wederom met succes afgerond!
Wij zijn trots op het behaalde resultaat!

Sanne vertelt: Een werkdag die al vroeg begon...
Hallo, ik ben Sanne en werk als kraamverzorgende bij Kraamzorg de Waarden. Vandaag geef ik jullie een kijkje in mijn werkdag.
Een werkdag die al vroeg begon...

Verslikking, hoe ga je er mee om?
Een druif, cherrytomaatje of een klein stukje speelgoed: verslikking zit in een klein hoekje. "Als je kind zich verslikt en hij hoest met veel geluid, spoor hem aan te blijven hoesten en laat hem net zo lang hoesten tot het voorwerp eruit is", aldus Martin. "Hoest je kind niet en is er ook geen geluid, dan stikt hij. Laat iemand in dat geval 1-1-2 bellen."

Tips voor zwangerschapskleding
Tips van onschatbare waarde - Tips voor zwangerschapskleding
Naarmate je zwangerschap vordert moet je ook andere kleding gaan dragen. Door de groei van je buik pas je je normale kleding niet meer. Maar de tijd dat je zwangerschapskleding draagt is natuurlijk maar kort. Sanne deelt daarom 6 tips met je om er tijdens je zwangerschap leuk uit te zien, maar je niet te diep in je buidel te laten tasten.

Lida aan de wieg bij 1171 baby’s
Nieuwe Wetering - Lida van den Ing heeft in haar carrière als kraamverzorgende heel veel zien veranderen. De katoenen luiers van 1971 zijn vervangen door wegwerp exemplaren. Dermatholpoeder wordt al lang niet meer op navelstompjes gestrooid en zo kan ze nog wel even door gaan. Maar één ding verandert nooit. De blijdschap van ouders die hun kind voor het eerst in de armen sluiten.

Een kijkje achter de schermen bij Kraamzorg de Waarden
Onlangs hebben we vlogger Daisy van Beautyglow een kijkje achter de schermen gegeven bij onze afdeling planning.

Hoe eet ik gezond tijdens mijn zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap is het vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf. Zo krijgt je baby de voedingsstoffen binnen om te groeien. Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je foliumzuur en vitamine D slikt. Let ook op je gewicht.

Nieuw in de Wereld ziet levenslicht
Vandaag is het ‘Blue Monday’ de somberste dag van het jaar maar niet voor de geboortezorg in de regio Gorinchem. Vandaag is het de dag van ‘Nieuw in de Wereld’!
Kraamzorg de Waarden en de verloskundigenpraktijken Alblasserwaard-Oost, Leerdam, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Werkendam hebben onder de toepasselijke naam ‘Nieuw in de Wereld’ samen een coöperatie opgericht.

Voorlichtingsfilms geen vervanging voor fysieke kraamzorg
Online voorlichtingsfilmpjes worden niet beschouwd als vervanging van voorlichting en instructie van de kraamverzorgende. De voorlichtingsfilmpjes die onderdeel uitmaken van een pilot van Babybalance en zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea worden goed beoordeeld, maar gezinnen zijn niet bereid om hiervoor kraamzorguren in te leveren. Dat meldt NIVEL die het onderzoek uitvoerde in opdracht van ZonMw.

Opnieuw HKZ_certificaat behaald!
Kraamzorg de Waarden heeft na een externe toetsing opnieuw het HKZ-certificaat behaald!
En met een mooi resultaat: Er is geen enkele tekortkoming geconstateerd. Er zijn veel sterkte punten benoemd en een aantal verbetervoorstellen die we de komende periode zullen gaan onderzoeken.
November 2015

De baby in bad doen en verzorgen
Instructievideo's - De baby in bad doen en verzorgen

Hoe maak ik veilig een warmwaterkruik klaar?
Instructievideo's - Hoe maak ik veilig een warmwaterkruik klaar?

Thuis bevallen, hoe bereid je je voor?
Instructievideo's - Thuis bevallen, hoe bereid je je voor?

Het kraambed en babybedje opmaken
Instructievideo's - Het kraambed en babybedje opmaken

Hoe maak je flesvoeding voor je baby?
Instructievideo's - Hoe maak je flesvoeding voor je baby?

Verkeerde voeding tijdens zwangerschap mogelijke oorzaak kinderkanker
Het belangrijkste advies voor zwangere vrouwen blijft om gevarieerd en gezond te eten en niet te roken en drinken tijdens de zwangerschap.
Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben duidelijke aanwijzingen gevonden dat blootstelling aan kankerverwekkende stoffen tijdens de zwangerschap het risico op kinderkanker vergroot.

Werkbezoek van Tweede Kamerlid Agnes Wolbert
Kraamzorg de Waarden kijkt terug op een prettig werkbezoek van Tweede Kamerlid Agnes Wolbert afgelopen dinsdag. Gespreksonderwerpen waren onder andere het onderzoek over de kritische observaties (medische problemen) binnen de kraamtijd en het belang van bijscholing voor de kwaliteit van de zorgverlening.

25 en 40 jaar kraamverzorgende
Zaterdag 1 augustus was onze Astrid 25 jaar kraamverzorgenden. Dinsdag 4 augustus was onze Hanneke 40 jaar kraamverzorgende.

Nieuwe brochure helpt tienerouders op weg
Fiom, specialist in ongewenste zwangerschappen en afstammingsvragen, heeft de brochure 'Jong en een kind' gemaakt. De brochure heeft tot doel om mannen en vrouwen die op jonge leeftijd een baby krijgen op weg te helpen.

Rekenmodel helpt paren gewenste gezinsgrootte realiseren
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben in een internationale onderzoeksgroep een voorspelmodel ontwikkeld dat paren helpt hun gewenste gezinsgrootte te realiseren. Het model geeft aan op welke leeftijd van de vrouw een paar uiterlijk aan het krijgen van kinderen moet beginnen als het één, twee of drie kinderen wil. Dit meldt het Erasmus MC.

Start academische werkplaats voor kraamzorg in geboortezorg
Op 1 juli 2015 starten Nederlandse kraamorganisaties met het Geboortecentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (onderdeel van het UMC Utrecht) de Academische Werkplaats ‘Kraamzorg in Geboortezorg’ (AWKG).

Eerste uitkomsten onderzoek Kraamzorgorganisatie De Waarden
Kraamverzorgende signaleert bij 56% van nieuwe gezinnen gezondheidsrisico’s
Meer wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk.

Kraamzorg blijft in het basispakket
Minister Schippers volgt een advies daarover van het Zorginstituut Nederland. Ze had daar om gevraagd naar aanleiding van reacties van burgers op haar oproep, om met voorstellen te komen voor bezuinigingen op het pakket. De minister zegt dat veel mensen hebben gereageerd en dat ze onder meer voorstellen hebben gedaan over de kraamzorg.

Unieke samenwerking voor de beste geboortezorg
ALMERE - In Almere werken (vrijgevestigde) verloskundigen, gynaecologen, kraamzorgorganisaties, kinderartsen en Jeugdgezondheidszorg sinds kort intensief samen om te komen tot één samenhangend aanbod van geboortezorg; het verloskundig samenwerkingsverband (VSV).

Vrouwen geven langer borstvoeding
Vrouwen geven langer borstvoeding, blijkt uit een langlopend onderzoek van TNO.
Na zes maanden geeft 39 procent van de vrouwen haar baby nog de borst, blijkt uit de data van dit jaar.

Genomineerd en gewonnen!
Kraamzorg de Waarden heeft vandaag het Integron Beleving Award voor de medewerkertevredenheid en de Experience Award Employee voor de meest aanbevolen werkgever door medewerkers gewonnen.
Wij zijn super trots en bedanken onze medewerkers hiervoor!
Maart 2015

Geboortezorg-organisaties provincie Utrecht tekenen samenwerkingsconvenant
Verloskundigen, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg maken afspraken over samenwerking, overdracht en zorgcontinuïteit

Vrij schieten op kraamzorg mist onderbouwing
Vorig jaar heeft de minister in het programma Buitenhof een oproep gedaan aan de samenleving om te komen met suggesties welke zorgaanspraken er mogelijk uit het basispakket zouden kunnen verdwijnen. De verloskundige zorg, met daarin in het bijzonder de kraamzorg, werd het meest genoemd.

Veilig thuis
AMK en SHG gaan verder onder de naam ‘Veilig thuis’
Per 1 januari zijn het AMK (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) en SHG (Steunpunt Huiselijk Geweld) samengegaan onder een nieuwe naam ‘Veilig thuis’. Naar professionals toe profileren zij zich als Advies- en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling /Veilig, afgekort AMHK/Veilig Thuis.

Met lof geslaagd voor HKZ-certificaat
Externe audit HKZ-certificaat met succes doorlopen!
Kraamzorg de Waarden is in januari 2015 opnieuw extern ge-audit op het HKZ-certificaat en is met lof geslaagd!

Nieuw gezamenlijk overdrachtsformulier JGZ
Om de continuïteit van zorg voor kind en ouder optimaal te laten verlopen, zijn wij per 1 januari 2015 overgegaan tot een gezamenlijke gegevensoverdracht van kraamzorg en verloskunde naar jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Registratie kritische observaties hervat
Als eerste kraamzorgorganisatie van Nederland is Kraamzorg de Waarden gestart met het registreren van wat kraamverzorgenden signaleren gedurende de kraamweek. Met het meten van deze kritische obsercaties wordt (nog) duidelijker wat kraamverzorgenden doen tijdens de kraamweek en wat hun belangrijke werk bijdraagt aan gezondheidsuitkomsten van moeder en kind!

Vraag het Sanne!
Heb je vragen over de verzorging van je baby, de voorbereiding op de bevalling en de kraamtijd, dan kun je deze aan Sanne stellen.

Vraag het ons
Heb je een andere vraag aan ons, bijvoorbeeld voor onze consulentes, administratie of over cursussen, stel hem hier gerust!