De melkproductie op gang brengen en je baby goed aanleggen

Terug naar overzicht

De melkproductie op gang brengen en je baby goed aanleggen

Zo komt de melkproductie op gang

Zodra je baby geboren is, komt de melkproductie op gang. De aanmaak van melk komt tot stand door het hormoon prolactine. Hoe vaker je baby zuigt, hoe meer melk er gemaakt wordt. Bij borstvoeding geven speelt de ‘toeschietreflex’ een belangrijke rol. De toeschietreflex wordt gestimuleerd door een ander speciaal hormoon, oxytocine, dat er voor zorgt dat de melk door de melkkanaaltjes naar de tepels stroomt. Bij elke voeding komt de toeschietreflex op gang als je baby een paar keer aan je tepel heeft gezogen. Direct als er melk uit je borsten gedronken wordt, begint je lichaam weer nieuwe melk aan te maken.

Baby na de bevalling De melkproductie op gang brengen en je baby goed aanleggen Kraamzorg de Waarden

Het aanleggen van je baby

Na de eerste wat onwennige oefendagen, zul je merken dat je baby de techniek van het drinken aan de borst snel beheerst. Voor het beste resultaat is het toch goed om op een aantal punten te letten. Het is vooral belangrijk dat je een houding zoekt die voor jou het prettigst is. Kies zo nu en dan eens een andere houding, daardoor worden steeds verschillende melkkanaaltjes gestimuleerd en leeggedronken.

Liggend voeden

Liggend voeden is vooral prettig voor de nacht- en ochtendvoedingen, wanneer je nog lekker in bed ligt. Jij en je baby liggen allebei goed, eventueel met een kussen in je rug. Je tepel en het neusje van je baby liggen op dezelfde hoogte, dus in elkaars verlengde. Je baby ligt goed naar je toe gedraaid zodat oortjes, schouders en heupjes op één lijn liggen. Het is heel belangrijk dat je baby het hoofdje niet hoeft te draaien om bij de tepel te komen. Wanneer je in een zittende houding voedt, zorg er dan voor dat je goed rechtop zit met het buikje van je baby tegen je eigen buik. Je kunt je arm waarmee je je baby vasthoudt, ondersteunen met een kussen zodat hij niet wegzakt. Ook hier zit het neusje op dezelfde hoogte als je tepel. Let er op dat de rug van je baby in één lijn loopt met zijn achterhoofd.

Bakerhouding

Een derde mogelijkheid is het voeden met je baby onder je arm in een zittendehouding (bakerhouding). Je baby ligt op een kussen met zijn beentjes onder je arm, de billetjes liggen vlakbij je elleboog. Het hoofdje rust in je hand en de rug wordt door je arm gesteund. Deze houding is prettig als je veel stuwing hebt of te veel melk, omdat op deze manier weer andere melkkanaaltjes worden gestimuleerd en leeggedronken. Ook bij gevoelige tepels of als je een keizersnede hebt gehad, kun je deze houding uitproberen. Het aanleggen van je baby gaat verder als volgt.

  • Breng je baby naar je borst toe; dus niet naar de baby toebuigen.
  • Ondersteun je borst met vier vingers aan de onderkant en je duim bovenop naast je tepelhof(c-greep).
  • Wacht tot het mondje open gaat met het tongetje naar beneden. Kietel eventueel de lipjes of druk zachtjes tegen het kinnetje.
  • Laat je baby je tepel én zoveel mogelijk van de tepelhof in het mondje te nemen door middel van een grote hap. Je baby maakt zo een vacuüm en met zijn kaakjesmasseert hij de borsten leeg. Op deze manier krijgt hij voldoende melk binnen.

Baby aan de borst De melkproductie op gang brengen en je baby goed aanleggen Kraamzorg de Waarden

Waar let je verder nog op bij het geven van borstvoeding?

Tijdens de eerste week kan het voeden wat gevoelig zijn doordat de spiertjes van de tepel en tepelhof oprekken. Als het gedurende de gehele voeding pijn blijft doen, ook tijdens de eerste dagen, dan is je baby waarschijnlijk niet goed aangelegd. Voeden hoort niet pijnlijk te zijn; dus leg je de baby in dat geval rustig opnieuw aan. Als je baby oppervlakkig drinkt, zonder diepe teugen, waarbij je soms smakgeluidjes hoort en de wangetjes naar binnen worden gezogen, dan is het ook beter om je baby van de borst te nemenen opnieuw aan te leggen. Als je baby goed aanligt, ligt hij met zijn kin in je borst en is zijn neusje vrij van de borst. 

Borsten die vaak goed leeggedronken worden zullen meer melk produceren. Blijft de borst vol, dan wordt er minder melk geproduceerd.

Blijft het geven van borstvoeding pijn doen schakel dan de lactatiekundige in.

Je baby van de borst nemen

In principe laat je baby vanzelf los als hij genoeg gedronken heeft. Wil je zelf de voeding beëindigen dan breng je je pink in de mondhoek tussen de kaakjes van je baby zodat het vacuüm wordt opgeheven en je tepel wordt los gelaten.

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?