Bevallen, thuis en in het ziekenhuis

Bevallen, thuis en in het ziekenhuis

Wil je thuis bevallen of toch in het ziekenhuis? De keuze kan best lastig zijn. Beide plekken hebben hun voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je kiest voor een plek waar jij je op je gemak voelt.

Thuis bevallen

Nederland is met haar thuisbevallingen uniek. De verloskundige en kraamverzorgende zijn dan ook uitstekend opgeleid om je thuis te begeleiden bij de geboorte van je kindje. Voor deze assistentie bij je bevalling krijg je extra zorguren. Het is de verloskundige of huisarts die bepaalt wanneer de kraamverzorgende moet komen. Bij dat seintje kun je kunt ons 24 uur per dag bereiken op onze bevallingslijn: 088 - 130 17 18.

Als de kraamverzorgende er is assisteert ze de verloskundige. Ze legt (als dit nog niet is gedaan) alle benodigde spullen klaar voor de thuisbevalling, ondersteunt jou en je partner en draagt bij aan een ontspannen sfeer. Na de bevalling verzorgt ze jou en je baby en blijft ze tot zeker twee uur na de bevalling aanwezig. 

home sweet home

Vroegtijdige inzet partusassistentie

Indien gewenst, kun je vragen of de kraamverzorgende eerder aanwezig kan zijn bij de bevalling. Dit noemen we vroegtijdige inzet partusassistentie en houdt in dat je al vóór de thuisbevalling kunt bellen voor kraamzorg. De kraamverzorgende kan eerder bij je aanwezig zijn en je zo tijdens de hele bevalling optimaal begeleiden. Een veilige, ontspannende omgeving bevordert het normale verloop van de bevalling. Al onze kraamverzorgenden zijn geschoold in vroegtijdige inzet partusassistentie.

De vroegtijdige inzet is voornamelijk gericht op emotionele ondersteuning tijdens de bevalling in de vorm van rust en aandacht, maar ook door bijvoorbeeld massage, motivatie of door te helpen om de weeën op een positieve manier op te vangen.

Als je behoefte hebt om samen te zijn, is de kraamverzorgende in ieder geval in de buurt als je haar nodig hebt. Dat geeft een fijn en gerust gevoel! Je kunt zelf bepalen of je gebruik wilt maken van deze vroegtijdige inzet. Bespreek dit met je verloskundige, zodat zij weet dat de kraamverzorgende eerder moet worden gebeld. Deze zogenaamde partusuren worden door je zorgverzekeraar vergoed en staan los van de kraamzorguren (en worden dus niet in mindering gebracht op de gewone zorguren).

 Meer over kraamzorg

Bevallen in het ziekenhuis

Je kunt er ook voor kiezen om te bevallen in het ziekenhuis. De verloskundige belt tijdens de ontsluitingsfase het ziekenhuis. Je moet zelf voor vervoer naar het ziekenhuis zorgen. Na de bevalling ga je weer zo snel mogelijk naar huis. Dat kan al na een paar uur zijn! Zodra je weet wanneer je naar huis mag, bel je onze Bevallingslijn 088 - 130 17 18 voor een kraamverzorgende. Bij eigen keuze voor een ziekenhuisbevalling worden de kosten hiervoor niet vergoed door de zorgverzekeraar. Is de aanleiding een medische indicatie, dan worden deze kosten wel vergoed.

koffer en auto

Bevallen in een geboortecentrum

In steeds meer regio's worden geboortecentra opgericht. Hier kun je bevallen zonder medische indicatie. Je eigen verloskundige gaat mee. In sommige geboortecentra assisteren onze kraamverzorgenden ook. De kosten zijn hetzelfde als voor een ziekenhuisbevalling.

Opstartzorg

Als je bent bevallen in het ziekenhuis of in een geboortecentrum leveren wij indien hiervoor capaciteit is opstartzorg in de avond en de nacht. De opstartzorg is minimaal 2 uur. Mocht er geen capaciteit zijn kun je gebruik maken van de BabyManager app of onze instructiefilmpjes te volgen.

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?