Gefeliciteerd, je bent zwanger!

Elke zwangerschap is bijzonder en uniek, geniet er van!
Maar er komt ook veel op je af, daarom staan wij voor je klaar

Zwanger van een tweeling of meerling

Wat gaat er toch veel door je heen als je op de echo niet één, maar twee (of meer!) hartjes ziet kloppen. Wellicht hadden jullie het al vermoed, gehoopt of gevreesd. Als je zwanger bent van een twee-, drie- of meerling zul je veel vragen hebben. Zullen ze gezond zijn? Hoe verloopt de bevalling? Redden we het financieel? Na de eerste schrik verheugen de meeste ouders zich enorm op deze bijzondere gezinsuitbreiding. Bedenk dat het voor een twee- of meerling heel leuk is om samen vanaf de baarmoeder op te groeien. die ervaring maakt hun band heel speciaal!

Tweeling kraamverzorgende doet tweeling in bad Kraamzorg de Waarden

Hoe verloopt een tweelingzwangerschap

Een twee- of meerlingzwangerschap duurt meestal korter. Het is daarom verstandig om in de eerste helft van de zwangerschap veel te regelen en aan te schaffen, omdat je dan nog redelijk fit en mobiel bent.

Onder begeleiding van de gynaecoloog

Als een meerlingzwangerschap is vastgesteld, krijg je een medische indicatie. Dat houdt in dat de verdere begeleiding van de zwangerschap en de bevalling onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog vallen en dat de bevalling in het ziekenhuis moet plaatsvinden. Ook zal je vaker op controle moeten komen dan bij een eenlingzwangerschap.

Bespreek ruim van te voren hoe jij en je gynaecoloog de bevalling zien. De helft van de meerlingen mag al snel na de bevalling naar huis, de andere helft verblijft nog enige tijd in het ziekenhuis.

Symptomen bij een tweelingzwangerschap

Bij een twee- of meerlingzwangerschap komen klachten als vermoeidheid, brandend maagzuur en overgeven vaker voor. De extra grote baarmoeder zorgt vaker voor kortademigheid, bandenpijn en slaapproblemen. Bij een meerlingzwangerschap ontstaat bijna altijd een tekort aan ijzer en foliumzuur. Dit zal op voorschrift van een arts worden aangevuld.

Gezondheidsadvies

Probeer zo gezond mogelijk te eten. Melkproducten, volkoren brood, fruit en groente zijn de leveranciers van vitamines en mineralen. Wees zuinig met zout. Neem voldoende rust, ook overdag. Vermijd vet eten, koffie en scherpe kruiden. Begin eerder met zwangerschapsgym.

Babyuitzet bij de geboorte van een tweeling

Als je een tweeling krijgt, moet je ook wat meer spulletjes aanschaffen. Wij hebben een volledige babyuitzetlijst voor bij de geboorte van een tweeling opgesteld, zodat je geen belangrijke benodigdheden over het hoofd ziet. 

Tweeling in bad

Tweeling in bad

Meer over meerlingen

Lees meer

Uitzetlijstje tweeling

Uitzetlijstje tweeling

Uitzetlijstje tweeling

Bekijk wat je nodig hebt

NVOM

NVOM

Ouders van een meerling?

Naar de NVOM

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan eenvoudig aan via deze button en je ontvangt als dank een leuke attentie tijdens de intake. Meld je aan en maak ook nog eens kans op een mooi kado!

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?