Tweeling of meerling

Zwanger van een tweeling of meerling

En opeens zie je het op de echo.... er klopt niet één maar twee of meer hartjes! Misschien hadden jullie het al vermoed, gehoopt of gevreesd. Een meerling........... dat zorgt vast voor veel vragen.

Past het wel in mijn buik? Zullen ze gezond zijn? Hoe verloopt de bevalling? Redden we het financieel? Misschien moet je even van de schrik bekomen, maar daarna kan jullie geluk vast niet op!

Wanneer kun je zien of je een meerling krijgt?

Meestal kan bij de eerste echo, rond de 8 weken zwangerschap, worden gezien of je zwanger bent van een tweeling of meerling. En dat is maar goed ook, want waarschijnlijk moeten jij en je partner nog even wennen aan het idee en je hebt een veel grotere babyuitzet nodig, het kamertje moet misschien anders worden ingedeeld dan je voor ogen had, genoeg te doen!

Twee of meerling 1

Een- of twee-eiig?

Als je in verwachting bent van een tweeling kan dit een eeneiige of een twee-eiige tweeling zijn. Een twee-eiige tweeling ontstaat als jij een dubbele eisprong hebt gehad. In dat geval hebben beide kindjes hun eigen DNA en zullen ze wel op elkaar lijken, zoals andere broertjes en zusjes dat ook doen. Het kan zijn dat je een jongetje en een meisje krijgt of twee kindjes van hetzelfde geslacht.

Groeien er vanuit één bevruchte eicel twee kindjes, dan praten we over een eeneiige zwangerschap. Jullie kindjes hebben nagenoeg hetzelfde DNA en lijken precies op elkaar. Bij eeneiige tweelingen krijg je altijd twee kindjes van hetzelfde geslacht. 

Komen er in jouw familie tweelingen voor, dan kan dit de kans vergroten dat je een tweeling krijgt. Maar ook leeftijd van jou als (aankomende) moeder heeft hier invloed op. Eén op de 80 zwangerschappen is een tweeling en daarvan is één derde eeneiig. De meeste tweelingzwangerschappen ontstaan dus door een dubbele eisprong. 

Bij vruchtbaarheidsbehandeling is de kans op een meerling ook groter. Hormonen bevorderen de groei van meerdere eicellen, waardoor de kans op een dubbele bevruchting stijgt. Ook bij IVF worden er wel een twee bevruchte eicellen teruggeplaatst die kunnen uitgroeien tot een twee-eiige tweeling. 

De zwangerschap van een meerling

Zwanger zijn is niet altijd een pretje. Helaas is de zwangerschap van een meerling nog een stukje zwaarder. Zo kun je last krijgen van extreme misselijkheid. Die misselijkheid wordt veroorzaakt door het HCG hormoon, waar jij extra veel van hebt dankzij je tweeling. 

Gemiddeld komt een zwangere vrouw 11 tot 15 kilo aan tijdens de zwangerschap. Bij een tweeling zal je nog wat meer aankomen, zo'n 12 tot 18 kilo. Om ruimte te maken voor je kindjes groeit je baarmoeder ook sneller waardoor je eerder last kunt krijgen van harde buiken, vermoeidheid en striae.

De zwangerschap van een meerling duurt korter dan een normale zwangerschap, gemiddeld 36 weken. Als de zwangerschap te lang duurt neemt de kans op complicaties toe doordat er ruimtegebrek in de baarmoeder ontstaat en de kwaliteit van de placenta af kan nemen. Hierdoorkunnen je baby nog nauwelijks of zelfs helemaal niet meer groeien. Bij tweelingen duurt een zwangerschap daarom niet langer dan 38 weken.

Ook voor jou is dit beter. Een meerlingzwangerschap

 kan behoorlijk uitputtend zijn en de kans op gezondheidsproblemen neemt dan ook toe naarmate de zwangerschap vordert. 

Twee of meerling 2

Klachten en complicaties een meerlingzwangerschap

Ben je zwanger van een twee- of meerling dan heb je helaas ook meer kans op lichamelijke klachten en complicaties. Klachten als vermoeidheid, brandend maagzuur, en overgeven komen vaker voor. De extra grote baarmoeder zorgt vaker voor kortademigheid, bandenpijn en slaapproblemen.

Rugklachten. Je rug is al snel overbelast door het grote gewicht wat je moet meesjouwen.

Vroeggeboorte; je baarmoeder rekt tijdens je zwangerschap erg uit. Daardoor kun je ook eerder weeënactiviteit krijgen. Mocht dit het geval zijn dan wordt je opgenomen in het ziekenhuis ter observaties. Als het echt te vroeg is, voor week 35, wordt geprobeerd de bevalling te remmen met medicijnen.

Groeiachterstand; twee- of meerlingen groeien vanaf 32 weken minder snel dan eenlingen. Het geboortegewicht van een meerling is dan vaak ook een stuk lager dan bij eenlingen. 

Tekort aan ijzer en foliumzuur; Bij een meerlingzwangerschap ontstaan bijna altijd een tekort aan ijzer en foliumzuur. Dit zal op voorschrift van een arts worden aangevuld.

Hoge bloeddruk; doordat er twee keer zoveel bloed wordt rondgepompt in je lichaam is de kans op een te hoge bloeddruk ook groter. 

Ligafwijkingen; je baarmoeder zit goed vol met twee of zelfs meer kindjes. De kans dat er eentje in stuitligging ligt is daardoor groter, wat voor complicaties tijdens de bevalling kan zorgen. 

Tweelingen Transfusie Syndroom; het kan zijn dat je kindjes de placenta delen. In dat geval kan TTS ontstaan. In dat geval gaat er meer bloed van de ene baby naar de andere baby dan dat er terugkomt. Een van je kindjes krijgt dan te weinig bloed en groeit niet meer goed, terwijl het hartje van je andere baby de grote hoeveelheid bloed niet aan kan. Is er sprake van TTS dan zal je gynaecoloog je zo snel mogelijk doorverwijzen. 

Begeleiding door de gynaecoloog

Zodra er is vastgesteld dat je zwanger bent van een meerling krijg je een medische indicatie. Dat betekent dat je de rest van de zwangerschap wordt begeleid door de gynaecoloog en dat je in het ziekenhuis moet bevallen. Ook krijg je meer controles dan bij een eenlingzwangerschap. 

Bespreek ruim van te voren hoe jij en je gynaecoloog de bevalling zien. De helft van de meerlingen mogen al snel na de bevalling naar huis, de andere helft verblijft nog enige tijd in het ziekenhuis.

Uitzetlijstje

Voor een tweeling moet je natuurlijk ook meer spullen aanschaffen. Gebruik hiervoor onze babyuitzetlijst en pas de onderdelen met een * aan naar het aantal kinderen. 

Tweeling kraamverzorgende doet tweeling in bad Kraamzorg de Waarden

Kraamzorg bij een meerling

Kraamzorg de Waarden hoort het graag als je zwanger bent van een meerling, dan plannen we de intake ook iets eerder. Tijdens de intake bespreekt de consulente de mogelijkheden van de kraamzorg met je. Meestal krijg je extra uren kraamzorg en ook bestaat de mogelijkheid voor het krijgen van uitgestelde kraamzorg of couveusenazorg als de kinderen 10 of meer dagen in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest. Informeer naar de mogelijkheden bij je ziektekostenverzekering of kijk je polis na want de vergoedingen van deze zorg zijn per ziektekostenverzekering verschillend.

Borstvoeding

Ook een meerling kan borstvoeding krijgen. Liggen je kinderen in het ziekenhuis kun je de borstvoeding afkolven. Ben je thuis krijg je begeleiding van onze kraamverzorgende of kan je een consult afspreken met onze lactatiekundige.

De eerste periode thuis is voor de meeste ouders zwaar, ondanks dat zij zich heel gelukkig voelen. Een meerling vraagt veel tijd en aandacht. De nachtrust is gestoord. Het leren kennen en opbouwen van een emotionele band kost meer tijd. Ook op pad gaan met een tweeling is een hele onderneming. Het is dus goed om zeker de eerste tijd zoveel mogelijk hulp in te roepen bij de verzorging. Het is verstandig dit al tijdens de zwangerschap te bespreken. Na enige tijd krijg je routine en lukt het prima ook van je kinderen te genieten en ook als ouders weer tijd voor elkaar te vinden.

Meer over meerlingen

Bekijk de website NVOM

Lees het document van NVOG over meerlingen

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?