Kosten, aantal uren kraamzorg en zorgverzekering

Kosten, aantal uren kraamzorg en de zorgverzekering

Kraamzorg valt in Nederland onder de basisverzekering. Dat betekent dat alle kosten voor de geïndiceerde kraamzorguren, de inschrijving, de intake en de partusassistentie door je zorgverzekeraar worden vergoed, behalve de wettelijke eigen bijdrage. De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt  in 2023 € 4,80 per uur. Het is mogelijk om meer dan de geïndiceerde uren af te nemen. Deze extra uren kraamzorg worden niet vergoed en moet je zelf betalen. De kosten van een extra uur kraamzorg is tegen het afgesproken uurtarief van de zorgverzekeraar met ons.

Hoeveel uur kraamzorg krijg ik?

De consulente bepaalt aan de hand van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg tijdens de intake samen met jou het aantal uren kraamzorg. Direct na de bevalling of tijdens de kraamperiode kan het aantal uren kraamzorg aangepast worden. 

Indicatiestelling

Als alles goed verloopt, krijg je 49 uur (bij borstvoeding) of 45 uur (bij kunstvoeding). Deze uren worden over 8 dagen verdeeld, gerekend vanaf de eerste geboortedag. Afhankelijk van jouw situatie kunnen er uren bijkomen of afgaan. Bijvoorbeeld als je één of meer dagen in het ziekenhuis verblijft, dan gaat er 6 uur (5,5 uur) per dag af. Maar heb jij of je kindje juist extra hulp nodig, dan kunnen er weer uren bij komen. Zo wordt zorg op maat berekend! Maximaal wordt 80 uur kraamzorg vergoed.

Kosten kraamzorg 2023

Zoals hierboven vermeld, bestaan de kosten voor kraamzorg uit de kraamzorguren zelf, de kosten voor de inschrijving, de intake (thuis of telefonisch) en de partusassistentie. De kosten voor kraamzorg per activiteit:

  • Eén uur kraamzorg: € 59,33
  • Inschrijving voor kraamzorg: € 14,91
  • Intake kraamzorg thuis: € 100,61
  • Intake kraamzorg telefonisch: € 42,44
  • Partusassistentie: € 69,55

Stap je per 1-1-2023 over naar een nieuwe zorgverzekeraar?

Wanneer je al bij ons staat ingeschreven maar per 1-1-2023 overstapt naar een andere zorgverzekeraar adviseren wij je de polisvoorwaarden van je nieuwe zorgverzekeraar goed door te lezen. Sommige verzekeraars eisen namelijk dat je de aanmelding voor kraamzorg via hen regelt. Wij wijzen je hierop zodat je achteraf geen problemen krijgt met de vergoeding voor de kraamkosten.

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar klantenservice@kraamzorg.org        

Kraamzorg en de zorgverzekering

Kraamzorg de Waarden heeft met alle zorgverzekeraars een overeenkomst afgesloten voor het leveren van kraamzorg. In Nederland ben je verplicht om een basisziektekostenverzekering te hebben. De kraamzorg valt onder deze basisverzekering. Wel wordt er een wettelijke eigen bijdrage van € 4,70 per uur (vanaf 1-1-2023 € 4,80 per uur) in rekening gebracht. Regelmatig hebben wij overleg met zorgverzekeraars en ketenpartners zoals verloskundigen, gynaecologen en jeugdgezondheidszorg om de kraamzorg zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen en de kwaliteit te borgen.

Aanvullende zorgverzekering

Als je (extra) aanvullend bent verzekerd, is de kans groot dat je ook de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk krijgt vergoed. Daarnaast geeft een aanvullende zorgverzekering verschillende extra's, zoals een vergoeding van couveusenazorg/uitgestelde kraamzorg. Ook de kosten van een borstvoedingscursus of lactatiekundig advies op het moment dat de borstvoeding even niet lukt, worden vaak vergoed. Meestal krijg je bij een (extra) aanvullende zorgverzekering ook een basis kraampakket van je zorgverzekeraar thuisgestuurd. Kijk dus goed in je polisvoorwaarden hoe je bent verzekerd!

Vergoedingen verschillende zorgverzekeraars

Dit overzicht laat zien wat de verschillende zorgverzekeraars vergoeden voor zwangerschap en bevalling. Je kunt verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Handig voor als je overweegt over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?