Kosten, aantal uren kraamzorg en zorgverzekering

Kosten, aantal uren kraamzorg en de zorgverzekering

Kraamzorg is iets typisch Nederlands. Nergens ter wereld is de nazorg na de geboorte zo goed geregeld als in Nederland. Maar hoe zit het nou precies? Hoeveel uur kraamzorg krijg je minimaal? Wat betekent dat in de praktijk en hoe wordt er bepaald hoeveel uren zorg je krijgt? We leggen het graag aan je uit!

Kraamzorg valt in Nederland onder de basisverzekering. Dat betekent dat alle kosten voor de geïndiceerde kraamzorguren, de inschrijving, de intake en de partusassistentie door je zorgverzekeraar worden vergoed, behalve de wettelijke eigen bijdrage. De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt in 2024 € 5,10 per uur. Het is mogelijk om meer dan de geïndiceerde uren af te nemen. Deze extra uren kraamzorg worden niet vergoed en moet je zelf betalen. De kosten van een extra uur kraamzorg is tegen het afgesproken uurtarief van de zorgverzekeraar met ons.

LIP Kraamzorg de Waarden

Waarom moet ik zo vroeg inschrijven voor kraamzorg?

Als je zwanger bent word je aangeraden om je het liefst zo spoedig mogelijk rond de derde maand van je zwangerschap in te schrijven voor kraamzorg en uiterlijk rond de vijfde maand van je zwangerschap. Vroeg in je zwangerschap inschrijven is nodig omdat de kraamzorgorganisaties dan een betere inschatting kunnen maken hoeveel gezinnen er zorg nodig hebben gedurende het jaar. Daarnaast zijn er nog genoeg zaken te regelen met de verzekering én is er tijd nodig voor het intakegesprek.

Hoeveel uur kraamzorg krijg ik?

Tijdens de intake met je kraamzorgorganisatie bepaalt de consulente hoeveel uur kraamzorg je krijgt. Wanneer je je inschrijft vóór de 5e maand van de zwangerschap, worden de geïndiceerde uren kraamzorg aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg geleverd. Wanneer de inschrijving heeft plaatsgevonden in of na de 5e maand van de zwangerschap, ontvang je in ieder geval de minimale kraamzorg van 24 uur.
Zie voor meer informatie de Algemene leveringsvoorwaarden voor de kraamzorg.

Op het formulier Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg, het LIP, staan allerlei zaken die van invloed zijn op het aantal uren zorg. Lees hier meer over het LIP.

Zo krijg je bijvoorbeeld een half uur per dag extra als je borstvoeding geeft omdat daar meer begeleiding bij nodig is dan het geven van kunstvoeding. Gemiddeld krijgt een gezin 49 uur basisuren kraamzorg verdeeld over 8 dagen.

Sanne vertelt hiep hiep hoera voor de papas foto vader moeder kraamverzorgende en kind Kraamzorg de Waarden

Wat als je toch meer kraamzorg nodig hebt

De consulente maakt tijdens je zwangerschap een inschatting van het aantal uren dat je nodig hebt. Natuurlijk kan de situatie tijdens de bevalling, maar ook tijdens de kraamtijd, veranderen waardoor je extra hulp nodig hebt. In dat geval zal je kraamverzorgende dit overleggen met je verloskundige en kan zij herindiceren. Dat betekent dat je verloskundige aangeeft dat je inderdaad extra uren nodig hebt, zodat dit door de verzekering vergoed wordt.

Kan het zijn dat ik minder kraamzorguren krijg?

Er zijn een aantal gevallen waardoor het kan zijn dat je minder uren kraamzorg krijgt.

Inschrijving in of na de 5e maand van je zwangerschap

Wanneer je inschrijving heeft plaatsgevonden in of na de 5e maand van je zwangerschap, ontvang je in ieder geval de minimale kraamzorg van 24 uur, verdeeld over 7 of 8 dagen. Vanzelfsprekend kijken we of we je – indien je dit wenst – meer uren kunnen leveren.

Wil je hier meer informatie over, lees dan de Algemene leveringsvoorwaarden voor de kraamzorg.

Verblijf in het ziekenhuis na de bevalling

Als je in het ziekenhuis bevalt kan het zijn dat je na de bevalling langer moet blijven door complicaties bij jou of je kindje(s). Voor iedere nacht in het ziekenhuis gaat er 6 uur (5,5 bij kunstvoeding) van je kraamzorguren af.

Extra drukte door geboortegolf en tekort aan kraamverzorgenden

Na een paar jaar van krimp worden er nu weer meer baby’s geboren. Dat zorgt er voor dat we in Nederland te maken hebben met een tekort aan kraamverzorgenden. De verwachting is dat er straks 170.000 baby’s per jaar worden geboren.

Om al deze gezinnen van volledige zorg te voorzien hebben we ongeveer 11.000 kraamverzorgenden nodig, maar we hebben in Nederland op dit moment 9.000 kraamverzorgenden.

Door deze ontwikkeling kan het dus voorkomen dat jouw kraamzorgorganisatie minder zorg kan geven dan tijdens de intake is afgesproken. Gezinnen worden hier zoveel mogelijk vooraf over geïnformeerd zodat zij mantelzorg kunnen regelen voor na de geboorte.

Ieder gezin in Nederland heeft recht op minimaal 24 uur kraamzorg, verdeeld over 7 of 8 dagen. De kraamverzorgende komt dan bij je langs voor haar belangrijkste taken zoals de medische controles en hulp bij borstvoeding. Tijd voor de aanvullende taken zoals het huishouden is er dan niet omdat jouw kraamverzorgende door moet naar het volgende gezin dat haar hulp nodig heeft.

Ideaal is die situatie natuurlijk niet, voor jou als moeder niet, maar ook voor de kraamzorgorganisatie en de kraamverzorgende zelf niet.

In drukke tijden kijken kraamzorgorganisaties in overleg met je verloskundige altijd naar jouw situatie. Zijn er problemen of complicaties, dan zullen zij alles op alles zetten om jou de zorg te geven die je nodig hebt.

controle taken kraamverzorgende Kraamzorg de Waarden

Kosten kraamzorg 2024

Zoals hierboven vermeld, bestaan de kosten voor kraamzorg uit de kraamzorguren zelf, de kosten voor de inschrijving, de intake (thuis of telefonisch) en de partusassistentie. De kosten voor kraamzorg per activiteit:

  • Eén uur kraamzorg: € 63,05
  • Inschrijving voor kraamzorg: € 15,84
  • Intake kraamzorg thuis: € 106,91
  • Intake kraamzorg telefonisch: € 45,10
  • Partusassistentie: € 73,91

Stap je per 1-1-2024 over naar een nieuwe zorgverzekeraar?

Wanneer je al bij ons staat ingeschreven maar per 1-1-2024 overstapt naar een andere zorgverzekeraar adviseren wij je de polisvoorwaarden van je nieuwe zorgverzekeraar goed door te lezen. Sommige verzekeraars eisen namelijk dat je de aanmelding voor kraamzorg via hen regelt. Wij wijzen je hierop zodat je achteraf geen problemen krijgt met de vergoeding voor de kraamkosten.

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar klantenservice@kraamzorg.org        

Kraamzorg en de zorgverzekering

Kraamzorg de Waarden heeft met alle zorgverzekeraars een overeenkomst afgesloten voor het leveren van kraamzorg. In Nederland ben je verplicht om een basisziektekostenverzekering te hebben. De kraamzorg valt onder deze basisverzekering. Wel wordt er een wettelijke eigen bijdrage van € 5,10 per uur (tarief 2024) in rekening gebracht. Regelmatig hebben wij overleg met zorgverzekeraars en ketenpartners zoals verloskundigen, gynaecologen en jeugdgezondheidszorg om de kraamzorg zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen en de kwaliteit te borgen.

Aanvullende zorgverzekering

Als je (extra) aanvullend bent verzekerd, is de kans groot dat je ook de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk vergoed krijgt. Daarnaast geeft een aanvullende zorgverzekering verschillende extra's, zoals een vergoeding van couveusenazorg/uitgestelde kraamzorg. Ook de kosten van een borstvoedingscursus of lactatiekundig advies op het moment dat de borstvoeding even niet lukt, worden vaak vergoed. Meestal krijg je bij een (extra) aanvullende zorgverzekering ook een basis kraampakket van je zorgverzekeraar thuisgestuurd. Kijk dus goed in je polisvoorwaarden hoe je bent verzekerd!

Vergoedingen verschillende zorgverzekeraars

Dit overzicht laat zien wat de verschillende zorgverzekeraars vergoeden voor zwangerschap en bevalling. Je kunt verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Handig voor als je overweegt over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?