Op consult met de Lactatiekundige

Terug naar overzicht

Op consult met de Lactatiekundige

De voorbereiding

Mijn dag begint om 8 uur. Ik heb al een consultaanvraag staan vanuit gister. Ik heb de kraamverzorgende al uitgebreid gesproken. Gelukkig belde zij al vroeg in het kraambed. Het is pas dag 4 dus dat betekend dat we nog een gemotiveerde moeder en baby hebben en al snel een plan kunnen maken. Ik probeer er rond een voedingsmoment te zijn. Dit is al om 9 uur dus ik kan snel aan de slag.

Tips van onschatbare waarde voor een succesvolle borstvoeding Kraamzorg de Waarden 2

Aan de slag

Eenmaal aangekomen in het gezin zie ik een moeder die een heftige nacht achter de rug heeft. De baby wilde niet slapen dus dat betekend dat de ouders ook weinig slaap hebben gehad. Ik vraag aan moeder waarvoor ze mij heeft ingeschakeld. Ik weet vaak al wel wat af van het probleem omdat de kraamverzorgende mij de dag ervoor heeft gesproken maar hoor graag ook het verhaal van de ouders zelf want dan kan ik meteen aanvoelen hoe ze erin staan en hoe zij het probleem zien.

Deze baby wil niet lekker door drinken aan de borst. Hij valt snel in slaap en dat maakt dat de voedingen lang duren. Ik vraag wat observaties aan de kraamverzorgende zoals het gewicht van de baby, de plas en de poepluiers. Zo kan ik al een beetje een beeld maken van de conditie van de baby. De baby is veel afgevallen dus dat kan verklaren dat hij niet lekker door wil drinken aan de borst. De energie is daardoor laag. 

Onderzoek

Daarna ga ik een mondonderzoek doen bij de baby. Dit doen wij standaard bij elke baby die wij zien zodat we niets over het hoofd zien. Ik check of de baby spruw heeft, dit is een schimmelinfectie, ik check de bewegelijkheid van de tong en de tongriem. Een strakke tongriem kan namelijk wat problemen geven bij moeder en baby. Dit lijkt allemaal prima.

Dan vraag ik of de moeder wil gaan aanleggen. Ik laat de moeder altijd eerst zelf aanleggen zodat ik meteen kan zien hoe dat gaat en kan ik daarna met de moeder zelf gaan bijsturen. Ik zie dat de baby de tepel naar binnen slurpt en dat de moeder de baby niet comfortabel vast heeft. De baby wordt ook een beetje ongeduldig en boos omdat het niet goed lukt. Ik kan meteen goed bijsturen. Leer de moeder een andere houding aan en leer haar hoe ze de baby het beste aan haar borst kan brengen. De moeder en baby pakken het goed op en de baby begint heel goed te drinken. Zo goed zelfs dat hij na een tijdje tevreden loslaat en heerlijk in slaap valt. De kraamverzorgende is er tijdens het consult ook bij gebleven. Dat is erg prettig. Zo kan ze zien hoe ik moeder begeleid en kan zij dat ook overnemen als ik weer weg ben. Ook is het altijd fijn om even te kunnen sparren met de kraamverzorgende. Zij is er tenslotte al een paar dagen dus kent deze moeder en baby beter dan ik.

Tips van onschatbare waarde voor een succesvolle borstvoeding Kraamzorg de Waarden 4

Plan van aanpak

Na het aanleggen maak ik een verslag voor de moeder. Hierin beschrijf ik het plan wat we gaan volgen. Het is goed te zien dat moeder opgelucht is en dat ze het fijn vind dat er een plan is dat ze kan gaan volgen. Als alles duidelijk is voor de moeder en de kraamverzorgende spreek ik nog af wanneer ik weer contact opneem en leg ik uit dat ik nog 2 weken nazorg bied. Hierna sluit ik het consult af. In de auto bel ik nog even met de verloskundige van deze moeder zodat zij ook op de hoogte is van het plan. 

De dag is nog niet voorbij

Terwijl ik op consult was ben ik al een paar keer gebeld door kraamverzorgenden. Gelukkig hebben ze allemaal hun telefoonnummer achter gelaten dus kan ik ze terug bellen. Voor nu komt daar geen consultaanvraag uit dus rij ik door naar huis waar ik mij ga voorbereiden op een borstvoedingscursus.

Bereikbaarheid Lactatiekundige

Ons team van lactatiekundigen is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur (uitgezonderd feestdagen).  In het weekend en voor niet dringende vragen kun je mailen naar lactatiekundige@kraamzorg.org of hier direct een consult inboeken.

Tijdens kantooruren kun je contact opnemen met ons hoofdkantoor (088 - 130 1717) waar je het telefoonnummer van de dienstdoende lactatiekundige krijgt. 

Deze lactatiekundige dienst is NIET alleen voor cliënten van Kraamzorg de Waarden.


Lactatiekundige Chantal

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?