Terug naar overzicht

Paspoort of identiteitskaart aanvragen voor je baby

Wil je met je baby op vakantie naar het buitenland? Niet alleen heb jij een geldig reisdocument nodig om de grens over te steken, ook je baby moet er een hebben.

Sinds 2012 mogen kinderen niet worden bijgeschreven in het paspoort van hun ouders. Kinderen van elke leeftijd moeten nu zelf een geldig reisdocument hebben. Dit is op Europees niveau vastgelegd om paspoortfraude tegen te gaan. Ook verkleint het de kans op ontvoering van kinderen.

blog paspoort voor je baby foto paspoort vakantie baby Kraamzorg de Waarden

Paspoort of identiteitskaart?

Of je kind een paspoort of identiteitskaart nodig heeft om te reizen, hangt af van het land van bestemming. Blijf je in Europa dan is een identiteitskaart voldoende. Daarbuiten moet je baby een paspoort hebben. 

Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Een paspoort of identiteitskaart voor je baby vraag je aan bij de gemeente waar je woont. Bij sommige gemeenten moeten beide ouders (gezaghebbenden) lijfelijk aanwezig zijn bij de aanvraag, bij andere gemeenten is schriftelijke toestemming voldoende. Het handigst is om dit van tevoren op de website van jouw gemeente te controleren.

Dit zijn over het algemeen de regels voor een aanvraag:

 • Maak een afspraak, zodat je niet te lang hoeft te wachten
 • Je baby moet mee naar het gemeentehuis als je een reisdocument voor hem aanvraagt
 • Een geschikte pasfoto
 • Toestemming van beide ouders/gezaghebbenden (schriftelijk of fysiek: dit is afhankelijk van de gemeente waar je woont)
 • Geldig identiteitsbewijs van de ouders

blog paspoort voor je baby foto paspoort Kraamzorg de Waarden

Pasfoto van je baby

Er worden best veel eisen aan een pasfoto voor een reisdocument gesteld. Dit geldt ook voor baby’s. Om het zekere voor het onzekere te nemen, doe je er goed aan om de foto bij een gespecialiseerde fotograaf te laten maken. Die weet precies waar een geldige pasfoto aan moet voldoen en heeft waarschijnlijk ervaring met het maken van een pasfoto van een (jonge) baby.

Het kan lastig zijn om je baby goed op de foto te krijgen. Je mag je kind ondersteunen om hem recht te laten zitten, maar dit mag niet zichtbaar zijn op de foto. Je kunt bijvoorbeeld wel je hand onder het shirt van je kind houden.

Meer tips:

 • Neem een effen witte doek mee (geaccepteerde achtergrondkleur voor een pasfoto) en leg die over de Maxi-Cosy. Leg je baby erin en laat de fotograaf dan foto’s maken. De enige uitdaging is dan nog om je baby’s ogen open te krijgen/houden.
 • Geen Maxi-Cosi bij je? Vraag de fotograaf of je de witte doek op de grond mag leggen met je baby daarop.
 • Sommige fotografen vinden het geen probleem om achteraf jouw hand of vingers weg te photoshoppen. Vraag dit van te voren om teleurstellingen te voorkomen.
blog paspoort voor je baby paspoort vakantie baby Kraamzorg de Waarden
 

Goed om te weten

 • Meestal kun je het reisdocument voor je kind binnen vijf werkdagen ophalen.
 • De kosten voor een paspoort en identiteitskaart zijn per gemeente verschillend. Maximaal mag een gemeente € 28,63 rekenen voor een identiteitskaart en € 51,46 voor een paspoort, voor een kind onder de 18 jaar.
 • De identiteitskaart en het paspoort voor kinderen onder de achttien jaar is vijf jaar geldig.

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?