Kruik voor je baby, hoe gebruik ik die veilig?

Terug naar overzicht

Kruik voor je baby, hoe gebruik ik die veilig?

  • Het rubbertje in de dop van een aluminium kruik gaat ongeveer 5 jaar mee. Schaf een nieuw rubbertje of dop aan als die ouder is dan 5 jaar.
  • Een oud rubbertje kun je herkennen als er scheurtjes in zitten of bol staat, waardoor het duidelijk is dat het vervangen moet worden.
  • Losse rubbertjes zijn moeilijk los te verkrijgen, je kunt het proberen bij de drogist. De voorkeur is om heel de dop te vervangen omdat het rubber in een nieuwe dop goed vast blijft zitten.
  • Is de kruik beschadigd, zitten er roestplekken op of deuken in? Gebruik deze dan niet.
  • Als de schroefdraad van de kruik beschadigd is, vervang dan de kruik.
  • Als de bodem van een kruik bol staat de kruik niet meer gebruiken.
  • Als de dop lekt vervang dan de dop of de kruik.

Als je de kruik vult met water is het normaal dat er water tussen de hals en dop uitkomt. Dit komt omdat er bij het vullen water tussen de dop en de hals terecht gekomen is. Rol de kruik op een droge ondergrond een aantal keren heen en weer.
Als je de kruik weer oppakt en schudt zult je merken dat er geen water meer uit komt, als dat wel zo is de handeling nog een keer herhalen.

Het gebruik van andere/elektrische kruiken is op je eigen verantwoordelijkheid. Meer informatie over het veilig gebruiken van kruiken vind je hier

Week 19 kruik vullen Kraamzorg de Waarden
Het vullen van een kruik.

  • Volg de richtlijnen van de fabrikant.
  • Zet de kruik voor het vullen in een pan in de gootsteen.
  • Vul de kruik met een kopje koud water en giet er vervolgens kokend water bij totdat hij overloopt.
  • Zorg ervoor dat de dop goed sluit, controleer op lekken door de kruik meerdere malen over een droge ondergrond te rollen.
  • Doe daarna de kruikenzak om de kruik heen.
  • Gebruik geen hoes in een vorm van een speelgoedbeest, dit nodigt kinderen uit om ermee te gaan spelen.

Het gebruik van een kruik bij de baby

Als je een kruik bij de baby legt in een kinderwagenbak of kleine wieg/ co-sleeper, dan is er te weinig afstand tussen de kruik en de baby. Hierdoor wordt de kans op verbranding door de kruik groter. Daarom hanteert Kraamzorg de Waarden de volgende richtlijn: Er wordt geen kruik bij de baby gelegd in de Maxi-Cosi, babynest*, kinderwagenbak of kleine wieg/ co-sleeper**, ook niet op advies van de verloskundige.

* Het gebruik van een babynestje wordt afgeraden in het ouderlijk bed, wieg of het ledikant. Een babynestje is geen veilige slaapplek, gebruik deze altijd alleen onder toezicht.
**Als de wieg/ co-sleeper net zo groot is als of kleiner dan een (gemiddelde) kinderwagenbak.

Voorwaarde hierbij is dat er géén matras (hoes/beschermer) met honinggraatstructuur (o.a. Aerosleep), plastic hoes of een bedzeil of polyester onderlaag in het bedje aanwezig is. Dit wordt in combinatie met een heet waterkruik ten zeerste afgeraden in verband met de niet-vocht doorlatende laag en bij lekken van de kruik mogelijk verbrandingsgevaar.  
Daarnaast geldt ten alle tijde dat het matrasje stevig en vlak is, goed past en goed tegen de zijkanten van het ledikant of de wieg/Co-sleeper/ledikant ligt, zodat de baby er niet tussen kan komen. 

De meeste baby's hebben de eerste dagen een warme kruik nodig. Bij een temperatuur van 36,5 tot 37 graden adviseren wij een kruik. Bij een temperatuur van 36,5 graden of lager, adviseren wij twee kruiken. Geef eerst een hete kruik en na een paar uur de tweede hete kruik. Nooit twee hete kruiken tegelijk geven.
Leg de kruik in het bedje van je baby NOOIT tegen de baby aan, maar altijd met een handbreedte van de baby af en met een tussenlaag ertussen, bijvoorbeeld een diepe plooi van de deken.
De kraamverzorgende zal je in de kraamweek uitgebreid vertellen over het vullen en het gebruik van de kruiken en zij houdt de temperatuur van je kindje goed in de gaten.

Week 19 kruik knoop hydrofiel Kraamzorg de Waarden

  • Tip: wikkel de kruik in een hydrofiel luier of molton en maak deze aan de zijkant van de kruik vast met een dubbele knoop. Leg de kruik met de knoop naar de baby toe. Deze zorgt ervoor dat de kruik niet naar de baby kan rollen. 

Je kunt deze goedgekeurde kruik kopen in onze webwinkel.  

Bekijk hier het filmpje van onze kraamverzorgende hoe zij een kruik vult.

November 2022

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?