Hoe vaak voed je een baby?

Terug naar overzicht

Hoe vaak voed je een baby?

Moedermelk heeft altijd de juiste samenstelling én de goede temperatuur, dat zijn natuurlijk grote voordelen ten opzichte van kunstvoeding. Uit onderzoek is bekend dat moedermelk antistoffen bevat die je baby beschermen tegen allerlei infecties en allergieën. Vooral in de eerste melk, het zogenaamde ‘colostrum’, zitten heel veel van deze belangrijke antistoffen. Deze antistoffen zijn nodig omdat je baby vlak na de geboorte vatbaar is voor infecties. In je buik zat je baby lekker beschermd en kreeg via jouw bloed ook antistoffen. De gehele borstvoedingsperiode, ook na de eerste weken, is de beschermende waarde van moedermelk van groot belang voor de gezondheid van je baby. Het geven van borstvoeding is dus een perfecte manier om je baby na de bevalling op een natuurlijke manier te beschermen.

Baby aan de borst 2 Hoe vaak voedt je een baby Kraamzorg de Waarden

De eerste paar dagen

De eerste dagen is moeilijk te zien of je baby genoeg drinkt. De meeste baby’s vallen 5 à 10% van hun geboortegewicht af. Bij voldoende drinken nemen ze na vijf à zes dagen weer in gewicht toe. Belangrijk is dat na de vierde of vijfde dag flink natte luiers geproduceerd worden. De urine moet helder zijn en je baby moet regelmatig ontlasting hebben. Een goed teken is ook als je baby kort na de voeding in slaap valt en drie à vier uur slaapt tussen de voedingen.

Je kunt je baby zowel liggend als zittend voeden. Zoek de voor jou en je baby prettigste houding in een rustige omgeving. Bij het aanleggen moet je er op letten dat je baby de tepel en de tepelhof goed in zijn mondje heeft en dat het tongetje onder de tepel ligt. Let erop dat je baby niet sabbelt, want dat kan tepelkloven veroorzaken. 

Het is belangrijk om vanaf de geboorte je baby de eerste tijd minimaal acht tot twaalf keer per 24 uur te voeden. Hij krijgt dan vaak een beetje colostrum en hij leert zo hoe hij moet drinken nu je borsten nog zacht zijn. Wanneer je baby na de geboorte nog erg slaperig is, kun je hem gerust bij je nemen om te voeden. Hij hoeft daar niet helemaal wakker voor te worden. Wanneer je baby de eerst paar dagen vaak drinkt, zul je merken dat je meer melk krijgt en dat de melkproductie snel op gang komt. Geef bij elke voeding beide borsten. Bied bij iedere voeding als eerste de borst aan waarmee je de vorige keer bent geëindigd. Zo worden beide borsten leeggedronken. De eerste dagen zal hij voldoende hebben aan de eerste moedermelk, het colostrum. Daarna zal de melkproductie pas goed op gang komen.

Hoe voed je op verzoek?

Als je je baby vaker aan je borst legt, wordt er meer voeding aangemaakt. Wacht niet tot je baby huilt, maar let op signalen die je baby geeft. Dit heet voeden op verzoek. Ook kunstvoeding wordt op verzoek gegeven. Hierbij adviseert je kraamverzorgende, in overleg met de verloskundige, je over de hoeveelheid voeding. Je baby geeft zelf aan hoe vaak en hoeveel melk hij per keer wil drinken maar het mag niet leiden tot onder- of overvoeding. Houd in de gaten dat je kindje de nodige hoeveelheid drinkt, maar ook niet overschrijdt.

Wil je meer weten over de voordelen van voeden op verzoek? Lees dan het blog.

Hongersignalen en stresssymptomen

Je kraamverzorgende leert je hoe je de hongersignalen van je baby leert herkennen of wanneer hij genoeg heeft. Hongersignalen zijn bijvoorbeeld zoeken, smakken, op de handjessabbelen en onrust. Wanneer je baby genoeg heeft gedronken toont het stresssymptomen, dit zijn bijvoorbeeld gespreide vingers en tenen, melk die uit de mond loopt, wegdraaien van het hoofd, gefronste wenkbrauwen, bijgeluiden bij het slikken of het wegduwen van de borst/fles.

Let op voedingssignalen van je baby. Geef beide borsten per voeding om te voorkomen dat er te korte tijd tussen de voedingen zit. Het is verstandig om wanneer de voeding goed op gang is, je baby de eerste borst goed leeg te laten drinken in verband met de vettere achtermelk. Bied na een pauze de andere borst aan. Is je baby steeds na één borst voldaan, dan is het verstandig om zo nodig de andere borst na te kolven. Dit voorkomt mogelijke verstoppingen van melkkanaaltjes. Om te weten of je baby voldoende voeding binnen krijgt, kun je letten op de volgende aanwijzingen.

  • Is je baby tevreden en alert na het wakker worden?
    Een tevreden baby maak een ontspannen indruk.
  • Plast je baby voldoende?
    Het aantal natte luiers is vanaf de vierdedag gemiddeld zes tot acht per 24 uur. (Als je papieren luiers gebuikt, zijn de kleine babyplasjes niet altijd goed te beoordelen door het grote absorberendevermogen).
  • Hoe is de ontlasting van je baby?
    Een baby die alleen moedermelk drinkt heeft zachte ontlasting; soms zelfs waterig met vlokjes. De kleur kan variëren van mosterdgeel tot lichtgroen. Deze dunne en veelvuldige ontlasting is normaal en dus geen diarree. Tot zes weken na de geboorte zal je baby drie keer of vaker per dag ontlasting hebben. Na deze periode kan dit variëren van één keer per dag tot één keer per week.

Baby aan de borst Hoe vaak voedt je een baby Kraamzorg de Waarden

Hoeveel voeding geef je per dag?

De eerste acht à tien dagen.

Acht tot twaalf keer per 24 uur aanleggen, een maximum is er niet.

Na tien dagen.

Op verzoek blijven voeden zonder speciale rust- of drinktijden te hanteren. Overdag moet je je baby, als hij na vier uur nog slaapt, wakker maken voor een voeding. ‘s Nachts is dit niet nodig, dan voed je de baby als hij er zelf om vraagt.

Na vier tot acht weken.

Je baby heeft nu meestal een eigen ritme gevonden. Let hierbij op de reactie van je baby; wil hij zuigen, heeft hij honger? Veel baby’s willen ook na een paar weken ’s nachts gevoed worden. Dit is heel normaal. Maak de nachtvoeding gemakkelijk door je baby vlakbij je in een wiegje te latenslapen. Als je dan ’s nachts gaat voeden, kun je je baby zo pakken en liggend aanleggen, wat de nachtrust minder verstoord. Verschonen kun je ook vaak ’s nachts achterwegelaten, wat de nachtrust van beide ten goede zal komen.

Wanneer je al een ouder kindje hebt, is het niet altijd mogelijk een middagdutjetedoen. Probeer je oudere kindje ook bij de voedingen te betrekken.

Heeft je baby bijvoeding nodig?

Het bijvoeden van een baby werkt nadelig ten aanzien van het op gang komen van de borstvoeding. Dit gebeurt dan alleen op medische indicatie.

Baby op de arm Hoe vaak voedt je een baby Kraamzorg de Waarden

Je baby heeft vitamines nodig

Vitamine A krijgt je baby voldoende binnen via de moedermelk. Vitamine D is wel extra nodig. Je geeft je baby vanaf twee weken vitamine D in de vorm van druppels die je met een theelepel kunt toedienen. Deze vitamine D-druppels zijn verkrijgbaarbij drogist en apotheek. Vitamine K wordt eenmalig in de eerste uren na de geboorte aan je baby toegediend door de verloskundige. Krijgt je baby alle voedingen borstvoeding, dan geef je vanaf de tweede week tot en met de derde maand vitamine K. Zodra er voor de vierde maand kunstvoeding wordt bijgegeven, moet de hoeveelheid worden aangepast. Het consultatiebureau kan je hierover adviseren.

Je baby heeft ook ‘regeldagen’

In de eerste maanden is je baby af en toe onrustig, huilt veel en komt soms ook ’s nachts voor een voeding. Dit heeft te maken met een vergrote behoefte aan borstvoeding. 

Regeldagenkomen onder andere voor rond de leeftijd van:

  • Tien tot veertien dagen
  • Zes weken
  • Drie maanden.

Enkele adviezen tijdens regeldagen:

  • Vaker voeden. Hoe vaker gevoed wordt, hoe eerder de melkproductie weer aangepast is aan de nieuwe behoefte en er weer een nieuw ritme gevonden is.
  • Voeden op verzoek.
  • Extra rust nemen.
  • Je moet zelf goed eten en veel drinken.
  • Let op voorkeurshouding; wissel geregeld van houding

Hoeveel moet je baby groeien?

Als je baby een tevreden en gezonde indruk maakt, zich meldt voor een voeding, veel plast en voldoende ontlasting luiers heeft, is wegen in principe niet nodig. In de kraamtijd zal je baby dagelijks gewogen worden, mits de verloskundige het anders wil. Je baby zal na één of twee weken weer op het geboortegewicht zijn. Daarna groeit een baby de eerste twee maanden gemiddeld 150 - 320 gram per week. Na ongeveer een half jaar is het gewicht verdubbeld. Als je twijfelt, kun je altijd je baby laten wegen op het spreekuur van het consultatiebureau.

November 2022

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?