Terug naar overzicht

Wat mag je eten tijdens borstvoeding?

Had je tijdens je zwangerschap steeds trek in al die dingen die je juist niet mocht? Goed nieuws, je mag na de bevalling weer alles eten? Of niet? Hoe zit dat eigenlijk met jouw eten als je borstvoeding geeft?

Moedermelk wordt gemaakt van je bloed. In je maag en darmen worden etenswaren verteerd en opgenomen in je bloed, en in je melkklieren wordt daar melk van gemaakt. Dat betekent gelukkig ook dat er geen gasbelletjes van frisdrank of pitjes van kiwi’s of tomaten in je borsten terecht kunnen komen. En ja die vragen worden echt aan ons gesteld.

Wel smaakt je moedermelk elke keer weer anders, en dat is voor baby’s best prettig. Zelf hou je waarschijnlijk ook van afwisseling in je eten en drinken. Maanden elke dag hetzelfde smaakje gaat ook vervelen.voeding

Er is geen reden om tijdens de borstvoedingsperiode bepaalde voedingsmiddelen te laten staan, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je baby krampjes krijgt. In zeldzame gevallen kan een kindje overgevoelig zijn voor bepaalde dingen die je eet, maar dat komt gelukkig weinig voor.

Onverzadigde vetten eten

Via je moedermelk krijgt je kindje alle voedingsstoffen die het nodig heeft. In Nederland wordt wel geadviseerd om Vitamine D en K bij te geven en wordt Vitamine K ook aan kunstvoeding toegevoegd. Door zelf (meervoudig) onverzadigde vetten te eten wordt de samenstelling (dus niet de hoeveelheid) van vetten in je moedermelk positief beïnvloed. Ook zorgen deze vetten ervoor dat bepaalde vet oplosbare vitamines beter in je melk terecht kunnen komen.  Moeders die veel last hebben van verstopte melkklieren merken vaak dat hun klachten verminderen als ze gezondere vetten gaan eten.

Vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur bevat veel onverzadigd vet. Denk aan vloeibare bak- en braadproducten en margarine in een kuipje. Daarnaast leveren ook vis en noten veel onverzadigd vet.

Zorg goed voor jezelf

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk in deze tijd. Door goed voor jzelf te zorgen voel je je beter en heb je meer energie. Energie die je nodig hebt om voor je kindje te zorgen en om borstvoeding te produceren. Denk aan jezelf én je kindje!

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?