Alle partusassistentie centraal geregeld

Terug naar overzicht

Alle partusassistentie centraal geregeld

Eén telefoonnummer voor alle partusassistentie in regio Gouda: 0881301718

Voor zowel de poliklinische partusassistentie in het Groene Hart Ziekenhuis als voor alle thuispartusassistentie in de regio Gouda en Alphen kan vanaf 1-1-2023 gebeld worden naar de planning van Kraamzorg de Waarden Ongeacht bij welke kraamorganisatie de cliënt zich heeft ingeschreven (De Waarden/RST/Naviva /De Kraamvogel). De thuispartuspoule is een gezamenlijk initiatief van de kraamzorgorganisaties in de regio van InZwang.

Regie over de pilot

De Waarden start vanaf januari 2023 een pilot van een half jaar en neemt hierbij de regie op de planning van alle partusassistentie in Alphen en Gouda. Doelstelling is, om op ieder moment van de dag een ervaren partusassistent op wacht te hebben. Op deze manier willen wij een adequate partusassistentie voor de eerstelijnspartus voor alle eerstelijnsverloskundigen borgen. Deze pilot gaat De Waarden starten voor de thuispartusassistentie. Wij doen dit naast de reeds bestaande afspraken waarbij De Waarden met een vaste poule partusassistenten zorg draagt voor alle partusassistentie bij verplaatste thuisbevallingen in het Groene Hart Ziekenhuis.

Capaciteitsproblemen

De capaciteitsproblematiek in de zorg, ook in de kraamzorg, is de directe aanleiding. Vandaar dat wij vanuit KSV InZwang deze samenwerking starten en hiermee naar verwachting een mooie efficiëntie slag slaan. Want niet iedere kraamorganisatie zal apart een partusassistent op wacht hoeven zetten. Ook staan er geen kraamverzorgenden meer (verplicht) op wacht die liever geen partus meer willen assisteren, omdat ze dit al lange tijd niet meer hebben gedaan. Daarnaast kregen sommige kraamorganisaties hun wachten gewoonweg niet meer gevuld of moesten de partusassistenten een veel te groot gebied bedienen, wat de aanrijtijd niet ten goede komt.

InZwang partusassistent

Tijdens deze pilot assisteert een partusassistent van InZwang een partus in plaats van altijd een medewerker van de eigen kraamzorgorganisatie. Ongeveer de helft van de partusassistentie zal door De Waarden worden gedaan en de andere helft door Naviva, RST en De Kraamvogel. Na een half jaar zullen wij evalueren of deze manier van plannen de gewenste effecten heeft. Een van de criteria is de bijdrage van de deelnemende organisaties in het vullen van de wachtdiensten. Maar uiteraard ook of het lukt om alle cliënten die thuis willen bevallen op tijd te bedienen met een goed opgeleide en bekwame partusassistent!

partusassistentie bevalling baby

Opstartzorg

Om prioriteit te geven aan het leveren van partusassistentie thuis is het noodzakelijk om het volume opstartzorg te minimaliseren. Onder opstartzorg verstaan we kortdurende zorg van de kraamverzorgende thuis in de avond en nacht, bij thuiskomst uit het ziekenhuis. Zoals in meerdere andere VSV’s in Nederland is opstartzorg alleen mogelijk als het echt (medisch) noodzakelijk is en ná overleg met de planning van De Waarden over de beschikbare capaciteit. Partusassistentie verlenen zal namelijk altijd voorrang krijgen. De Waarden zal via de BabyManager app wel de mogelijkheid bieden voor digitale opstartzorg.

Contact

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit bericht, neem contact op met je teamcoach in jouw regio.

Marlous: 0651322554

Esther: 0623447745

Partusassistentie nodig? Bel 088-1301718!

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?