Hanneke Slooter: kraamverzorgende en BabythuisZorgmedewerker

Terug naar overzicht

Hanneke Slooter: kraamverzorgende en BabythuisZorgmedewerker

 

Hoelang werk je al bij Kraamzorg de Waarden?Hanneke Slooter april 2022 met logo BTZ
Ik werk hier sinds ’98. Daarna ben ik er acht jaar uit geweest om voor mijn eigen kinderen te zorgen. In 2014 ben ik weer begonnen. Ik vond het fijn om hier weer terug te keren: ik was er bekend en het is een lekkere grote, stevige organisatie.

Heb je altijd al in de kraamzorg willen werken?
Ja, ik was al vanaf mijn derde geïnteresseerd in baby’s. “Zuster bij de baby’s”, werd ik ook wel genoemd. Altijd in de weer met poppen, baby’s, dekentjes. Die liefde is gebleven. Ik vind het heel mooi om gezinnen klaar te stomen voor het ouderschap, vooral als het hun eerste kindje is. Je moet een echt zorghart hebben en een doener zijn.

Je bekleedt verschillende functies bij Kraamzorg de Waarden, welke zijn dat?
Ik ben opgeleid tot BabythuisZorg medewerker, dat is zeker niet voor iedereen weggelegd. De zorgvraag is heel divers: het kan gaan om gezinnen met mentale of lichamelijke problemen, of om huiselijk geweld. Meestal heb ik casussen van drie keer vier uur in de week, maar we bieden ook 24-uurs zorg. Ook nu werk ik bij een gezin waar net een derde kindje is geboren. De moeder heeft een postnatale depressie, ik ondersteun haar waar het kan. Ik bied een luisterend oor en probeer haar zo goed als mogelijk uit haar isolement te halen. Ze geeft nu al aan dat ze heel blij is dat ik er ben. Ik vind het mooi om op deze manier iets te kunnen betekenen voor mensen in nood. Hiernaast ben ik ook nog afstandsbegeleider voor leerlingen en stagiaires én voor reïntegreerders en herintreders. Tot slot zit ik ook nog in de partuspool.

Lukt het om dit allemaal te combineren?
Ja, ik hou van uitdaging en daarom vind ik het leuk om al deze functies te bekleden. Op deze manier hou ik het voorlopig nog wel even vol in de kraamzorg. Ik ben een ad hoc mens. Deze multifunctionaliteit zorgt voor afwisseling in mijn werk. Ik werk met een vierdaags rooster en daarbuiten zit ik in de partuspool. Een bevalling is voor mij de kers op de taart. Niet iedereen is geschikt voor onregelmatige werktijden maar ik heb er geen moeite mee en kies er bewust voor. Ik vind het nu eenmaal heel bijzonder om bij een bevalling aanwezig te zijn, om te helpen met nieuw leven op de wereld te zetten. Ik heb een contract voor ongeveer 17 uur in de week maar vaak werk ik meer. Ik probeer het zo goed mogelijk te combineren met mijn gezin.

Hoe omschrijven anderen jou als kraamverzorgende?
Als enthousiast, spontaan, flexibel, lief en behulpzaam; althans dat is wat ik hoor. Daarnaast ben ik ook bescheiden op mijn eigen manier. Als ik de voordeur open en ik stel mezelf voor, dan weet ik precies wat voor vlees ik in de kuip heb. Ik voel alles aan, of het nu positief of negatief is. Ook een niet-pluisgevoel pik ik op.

Welke gebeurtenis zul je niet snel meer vergeten?
Dat zijn er veel. Een voorbeeld: tijdens de eerste coronagolf (april 2020), was ik bij een gezin waar hun eerste kindje was geboren. De verloskundige kwam in die tijd bijna niet aan huis. In de ochtend had het kindje, een meisje, nog een mooie roze kleur. In de middag zag ik dat ze helemaal geel was. Ik heb haar op het witte dekbed gelegd en de ouders erbij gehaald. Ik vroeg hen ‘zien jullie wat ik zie?’ Ik bleef rustig en belde de verloskundige, die wilde in eerste instantie niet komen. Vervolgens heb ik een foto gemaakt van het kindje en doorgestuurd. Gelukkig kwam de verloskundige toen wel. Het bilirubinegehalte werd gemeten en dit bleek heel hoog te zijn, op het randje van een transfusie. De baby moest met spoed naar het ziekenhuis, waar ze lichttherapie heeft gekregen. Daar reageerde ze gelukkig goed op. Achteraf hebben de ouders mij bedankt voor mijn doortastende optreden. Ook dat is wat wij doen: signaleren.

Is het fijn te werken bij zo’n grote organisatie als Kraamzorg de Waarden
Ik heb hier altijd back-up. Als er iets gebeurt, is er altijd wel iemand die je te woord kan staan. Of het nu een collega is, of de teamcoach. Je werkt solo, maar je bent nooit alleen!

Naam: Hanneke Slooter
Leeftijd:
43
Werkgever
: Kraamzorg de Waarden
Werkervaring:
ruim 24 jaar
Kinderen:
3 jongens en 2 meiden in de leeftijd van 8 tot en met 21
Hobby’s:
Shoppen, interieurstyling, puzzelen, lezen, koken

Benieuwd wat BabyThuisZorg precies doet?

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?