Blog, vlog en nieuws

Benieuwd wat onze moeders
zeggen over ons? Bekijk de video's

Terug naar overzicht

Een pasgeboren baby en zomerse temperaturen

Hallo ik ben Sanne van Kraamzorg de Waarden, en met mijn blogs wil ik je elke maand een kijkje geven in mijn leven.

Gisteren was mijn laatste dagje zorg in een gezin waar een derde kindje geboren was.  En vandaag is het genieten geblazen in mijn eigen tuin. Mijn witte uniform heeft plaats gemaakt voor een soepel vallend zomerjurkje en mijn witte All Stars zijn omgeruild voor een paar simpele slippertjes.

Gewapend met een zonnebril, een flesje factor 50, een lekker koel drankje en een foeilelijk opblaaskinderbadje voor mijn voeten begin ik aan mijn vrije dagen.

Pasgeboren baby en zomerse temperaturen zonnebril hoed handdoek Kraamzorg de Waarden

Deze maand heb ik niet het genoegen gehad om bij de geboorte van een kindje aanwezig te mogen zijn. Tot tweemaal toe kraam ik in een gezin met een derde kind. Het eerste meisje waar ik kraam is supersnel thuis geboren, maar zonder hulp van de kraamzorg. De verloskundige was zelf nog maar net op tijd aanwezig. Het tweede meisje waar ik kraam is in het ziekenhuis geboren. De drukte die een gezin met meer kinderen met zich mee brengt verschilt enorm. Deze maand had ik in beide gezinnen een paar hele fijne mantelzorgers die bijsprongen om die extra drukte nog beter op te kunnen vangen. Via deze weg wil ik dan ook mijn dank uitspreken naar oma's, zussen, vriendinnen of gewoon een buurvrouw die wat hand- en spandiensten kunnen doen in, maar zeker ook ná de kraamweek.

Nu ik opkijk naar mijn koude drankje zie ik dat de ijsklontjes in mijn sapje al helemaal gesmolten zijn. Pff het is echt warm!

Ik kan mij zoals duidelijk is wel zelf bedienen, maar hoe zit dat nu eigenlijk met een pasgeboren baby en zomerse temperaturen?

Hier komen mijn tips:

  • Geef op heel warme dagen -  en bij een kindje dat goed op temperatuur is - alleen een katoenen romper en luiertje aan.

Pasgeboren baby en zomerse temperaturen baby rompertje Kraamzorg de Waarden

  • Hou er rekening mee dat de zolder/bovenverdiepingen vaak erg heet kunnen zijn, dus zet de baby op een koele plaats in huis.
  • Pas op dat de baby niet op de tocht staat, dit geldt ook voor buiten of bij verplaatsen van het ene naar de andere vertrek. Zet dus ook geen ventilator aan, gericht op je baby.
  •  Als je je kindje borstvoeding geeft, moet je het vaker aanleggen en bij kunstvoeding eventueel tussendoor extra water geven. (Dit alleen na overleg met de verloskundige.)
  • Gebruik geen laken of deken over de kinderwagenkap. De temperatuur kan dan snel stijgen waardoor het risico bestaat dat je kindje oververhit kan raken. De temperatuur stijgt in een half uur bijvoorbeeld van 22 naar 34 graden. Laat daarom de kap naar beneden en gebruik een parasolletje. Hierbij hou je de zon uit de kinderwagen maar krijgt je kindje wel de frisse lucht die het nodig heeft om oververhitting te voorkomen.

Pasgeboren baby en zomerse temperaturen parasol Kraamzorg de Waarden

  • Zet de wagen niet in de zon! Bij warm weer is het voor je kindje vaak fijner om binnen te blijven, daar is het vaak koeler dan buiten.
  • Trouwens nog een belangrijk weetje. In een donker gekleurde wandelwagen kan door warmte-absorptie de temperatuur hoger oplopen dan in een licht gekleurde wagen.
  • Bij het dragen in een draagdoek moet je letten op de warmteontwikkeling, dit geldt ook voor het vervoer in de auto.
  • Pas op met het gebruik van airco en open ramen in de auto.
  • Verder hoef ik vast niet uit te leggen dat een kind nooit alleen in een auto achtergelaten mag worden.

Ik wens iedereen fijne, maar vooral ook VEILIGE zomerse temperaturen toe.

Groetjes Sanne

Dit zijn mijn tips, heb je zelf ook nog een goede tip? Laat hem hieronder achter!

Bionda

Top tips, vraagje... ik heb een zonprotector over mijn kinderwagen, dit zit geheel over de wagen met kap omhoog. Ik lees dit nergens terug bij de tips. Niet goed? Houd uv-zon tegen.

  Bijlages
 
Sanne

Dank je Bionda, ik heb jouw vraag voorgelegd aan mijn collega van de afdeling deskundigheid. Zodra ik antwoord heb ontvangen laat ik het je weten. Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Sanne

We weten niet welke zonprotector het is, sluit deze de wagen helemaal af of verlengt dit de wagenbak kap waardoor er nog een grote opening is.
In principe wordt elke vorm van doek of afsluitbare kap door veiligheid.nl afgeraden omdat het niet...

We weten niet welke zonprotector het is, sluit deze de wagen helemaal af of verlengt dit de wagenbak kap waardoor er nog een grote opening is.
In principe wordt elke vorm van doek of afsluitbare kap door veiligheid.nl afgeraden omdat het niet alleen de zon tegenhoud maar er ook voor zorgt dat het te warm wordt in de wagenbak met alle gevolgen van dien. De temperatuur kan al gauw binnen een half uur oplopen naar 34 graden! Daarbij heb je geen zicht op je kindje.
Het beste kan je een parasolletje gebruiken, dit houd de zon tegen maar zorgt er ook voor dat er luchtcirculatie is. Daarnaast adviseren wij niet op het heetst van de dag naar buiten te gaan.
Groetjes Sanne

Lees meer
  Bijlages
 

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan eenvoudig aan via deze button en je ontvangt als dank een leuke attentie tijdens de intake. Meld je aan en maak ook nog eens kans op een mooi kado!

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?