Een pasgeboren baby en zomerse temperaturen
Gewapend met een zonnebril, een flesje factor 50, een lekker koel drankje en een foeilelijk opblaaskinderbadje voor mijn voeten begin ik aan mijn vrije dagen.
Deze maand heb ik niet het genoegen gehad om bij de geboorte van een kindje aanwezig te mogen zijn. Tot tweemaal toe kraam ik in een gezin met een derde kind. Het eerste meisje waar ik kraam is supersnel thuis geboren, maar zonder hulp van de kraamzorg. De verloskundige was zelf nog maar net op tijd aanwezig. Het tweede meisje waar ik kraam is in het ziekenhuis geboren. De drukte die een gezin met meer kinderen met zich mee brengt verschilt enorm. Deze maand had ik in beide gezinnen een paar hele fijne mantelzorgers die bijsprongen om die extra drukte nog beter op te kunnen vangen. Via deze weg wil ik dan ook mijn dank uitspreken naar oma's, zussen, vriendinnen of gewoon een buurvrouw die wat hand- en spandiensten kunnen doen in, maar zeker ook ná de kraamweek.
Nu ik opkijk naar mijn koude drankje zie ik dat de ijsklontjes in mijn sapje al helemaal gesmolten zijn. Pff het is echt warm!
Ik kan mij zoals duidelijk is wel zelf bedienen, maar hoe zit dat nu eigenlijk met een pasgeboren baby en zomerse temperaturen?
Hier komen mijn tips:
- Geef op heel warme dagen - en bij een kindje dat goed op temperatuur is - alleen een katoenen romper en luiertje aan.
- Hou er rekening mee dat de zolder/bovenverdiepingen vaak erg heet kunnen zijn, dus zet de baby op een koele plaats in huis.
- Pas op dat de baby niet op de tocht staat, dit geldt ook voor buiten of bij verplaatsen van het ene naar de andere vertrek. Zet dus ook geen ventilator aan, gericht op je baby. Je kan eventueel een airco in de slaapkamer plaatsen, maar let op bij het gebruik van een airconditioning. Volg daarbij de handleiding van het toestel en ververs het water regelmatig indien het over een airco met waterkoeling gaat. Let er ook op dat je de airco niet te koud instelt, hierdoor krijg je een koude luchtstroom waardoor de baby serieus afkoelt. Stel de airco slechts een aantal graden minder in dan de buitentemperatuur.
- Als je je kindje borstvoeding geeft, moet je het vaker aanleggen en bij kunstvoeding eventueel tussendoor extra water geven. (Dit alleen na overleg met de verloskundige.)
- Gebruik geen laken of deken over de kinderwagenkap. De temperatuur kan dan snel stijgen waardoor het risico bestaat dat je kindje oververhit kan raken. De temperatuur stijgt in een half uur bijvoorbeeld van 22 naar 34 graden. Laat daarom de kap naar beneden en gebruik een parasolletje. Hierbij hou je de zon uit de kinderwagen maar krijgt je kindje wel de frisse lucht die het nodig heeft om oververhitting te voorkomen.
- Zet de wagen niet in de zon! Bij warm weer is het voor je kindje vaak fijner om binnen te blijven, daar is het vaak koeler dan buiten.
- Trouwens nog een belangrijk weetje. In een donker gekleurde wandelwagen kan door warmte-absorptie de temperatuur hoger oplopen dan in een licht gekleurde wagen.
- Bij het dragen in een draagdoek moet je letten op de warmteontwikkeling, dit geldt ook voor het vervoer in de auto.
- Pas op met het gebruik van airco en open ramen in de auto. Let er op dat je de airco niet te koud instelt, hierdoor krijg je een koude luchtstroom waardoor de baby serieus afkoelt. Stel de airco slechts een aantal graden minder in dan de buitentemperatuur.
- Verder hoef ik vast niet uit te leggen dat een kind nooit alleen in een auto achtergelaten mag worden.
Ik wens iedereen fijne, maar vooral ook VEILIGE zomerse temperaturen toe.
Groetjes Sanne
Dit zijn mijn tips, heb je zelf ook nog een goede tip? Laat hem hieronder achter!
Juni 2017