Baby heeft ook een zonnebril nodig

Terug naar overzicht

Baby heeft ook een zonnebril nodig

Het Oogfonds trekt aan de bel en begint een campagne voor ouders die wijst op de gevaren van UV-straling voor huid en ogen. Zij raden ouders aan niet alleen kleuters en peuters, maar zeker ook baby's een zonnebril te geven.

"Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en UV-straling. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen."

Aldus het Oogfonds. Kinderogen hebben grotere pupillen en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan volwassenen. Dit zorgt ervoor dat ze kwetsbaarder zijn en dus zeker een goede bescherming nodig hebben.

Baby moet ook een zonnebril twee Kraamzorg de Waarden

Zonnebril mee op vakantie

Vergeet ook niet dat UV-straling per plaats enorm kan verschillen. Als je in de zomervakantie naar een land reist dat dichtbij de evenaar ligt is het nog belangrijker om de ogen van je kind te beschermen. Niet alleen op het strand, maar ook bij het water, in de bergen en in de sneeuw.

Baby moet ook een zonnebril kindje met zonnebril Kraamzorg de Waarden

Tips voor een goede zonnebril

Wat is nu een goede zonnebril voor mijn kind? Het Oogfonds heeft de volgende eisen samengesteld:

  • Zorg dat de bril UV 400 is of 100% UV-bescherming geeft. Dit betekend dat het grootste deel van het UV-licht tegengehouden wordt. Meestal kan je dit aan de zijkant van de bril of op het etiket lezen.
  • De glazen moeten groot genoeg zijn en het montuur moet goed passen. Aan de voor-, onder- en zijkanten mag geen UV-licht naar binnen dringen.
  • De zonnebril heeft een CE-markering met een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de lichtabsorptie aan en dus de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 = 20 procent lichtabsorptie en 4 = 92-97 procent. Het liefst koop je een bril met minimaal 75 procent lichtabsorptie, cijfer 3.
  • De glazen zijn van onbreekbaar polycarbonaat. Je wilt natuurlijk niet dat de glazen per ongeluk breken.

Tips om de zonnebril op te houden 

Baby moet ook een zonnebril baby met zonnehoed Kraamzorg de Waarden

Ja, leuk zo'n zonnebril, maar mijn baby gooit het af zodra ik me omdraai! Bij een baby kan het helpen een elastisch bandje aan de bril te maken dat je om het hoofd kan doen (niet te strak!). Peuters en kleuters kan je zelf een leuke bril laten kiezen. Wedden dat ze hem nooit meer afdoen? Als ze echt, maar dan ook echt geen zonnebril willen dragen kan je een pet of hoed met brede rand proberen. Deze beschermen ook tegen UV-straling, hoewel een zonnebril beter is.

Bron: Oogfonds

Juli 2018

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?