Tips voor de juiste deken, dekbed en wieg voor je kindje

Terug naar overzicht

Tips voor de juiste deken, dekbed en wieg voor je kindje

Tips voor deken dekbed en wieg Kraamzorg de Waarden 4

Deken

Een babydeken is te koop in katoen, wol en synthetisch materiaal. Uit onderzoek van Consument en Veiligheid in samenwerking met TNO-Textiel is gebleken dat het niet zo zeer uitmaakt van welk materiaal je dekentje is gemaakt, zolang het bedje maar kort en strak wordt opgemaakt. Je kind kan dan niet met het hoofd onder de dekens raken, zodat het gevaar voor warmtestuwing of het niet vrij kunnen ademen zoveel mogelijk wordt beperkt.

Een deken met een laken biedt goede ventilatie en je kunt het bed goed kort opmaken. Verder kun je het beddengoed aan de zijkanten instoppen, zodat je kind er niet onder kan schuiven. Een tweede deken is maar zelden nodig.

Als je twijfelt over hoe warm of luchtig je je kindje moet aankleden tijdens de slaap, kan de TOG-waarde duidelijkheid geven. Slaapzakken en dekentjes hebben allemaal een bepaalde TOG-waarde, die de warmte aangeeft. Hieronder kan je zien welke TOG-waarde bij welke kamertemperatuur past. Je kan TOG-waardes ook stapelen, dus bijvoorbeeld een slaapzak met een TOG-waarde van 2 en een deken met laken met een TOG-waarde van 2 zorgt samen voor een TOG-waarde van 4.

Temperatuur

 

TOG-waarde

 

Beddengoed

Tot 16°C

 

4.0

 

Slaapzak + deken met laken

16-20°C

 

3.0

 

Slaapzak + laken

20-22°C

 

2.0

 

Zomerslaapzak of een dunne deken met laken

23-24°C

 

1.0

 

Luier met laken of luier met romper

25°C en warmer

 

0.5

 

Alleen een luier

Geen dekbed

Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed. Een dekbed kan veel te warm worden. Daarbij kan een dekbed ook niet goed worden ingestopt. Tevens kunnen kinderen door hun getrappel en gewoel in de hoes terechtkomen. Dit is gevaarlijk in verband met verstikkingsgevaar.
Je kunt wel een deken in een dekbedhoes gebruiken, maar dan moet de deken even groot zijn als de hoes. De dekbedhoes moet groot genoeg zijn, zodat je deze aan de onder- en zijkanten minimaal 10 cm onder het matras kunt instoppen. Zorg dat de hoes goed sluit. Vouw geen dekentje dubbel in een dekbedhoes.

Kooptips

Voor alle soorten dekens geldt: hoe dikker de deken hoe warmer deze is. Laat je niet leiden door het gewicht van de deken. Vooral synthetische dekens zijn zeer licht, maar ze zijn zeker niet minder warm! De isolerende werking van synthetische, wollen en katoenen dekens zijn vrijwel gelijk.
De afmetingen van het lakentje en deken zijn zodanig, dat je ze goed kunt instoppen. Zowel aan de zijkant als aan het voeteneinde.

Tips voor deken dekbed en wieg Kraamzorg de Waarden 2

Wieg of co-sleeper

De eerste drie maanden, totdat je kind gaat draaien is een wieg of co-sleeper een veilige slaapplek voor je kind. Daarna ontstaat de kans dat het met zijn mond en neus tegen de zijwanden komt te liggen en daardoor niet kan ademen. Een veilige wieg is een wieg met spijlen of een waarvan de zijkant een open structuur heeft zoals een open geweven stof. De spijlafstand moet tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn.Wanneer je de voorkeur geeft aan een wiegje kun je kiezen uit een gewone wieg, een wieg met een schommelmechanisme (schommelen geeft onrust en als de wieg beweegt kan dat een baby doen omrollen naar een onveilige zij- of buikligging) of voor een hangwieg. Een hangwieg is een wieg die met touwen aan een standaard of aan het plafond kan worden gehangen. Een wieg is minimaal 30 cm diep en maximaal 90 cm lang. Kinderen produceren in hun slaap veel vocht; de bedbodem moet daarom goed ventileren.

Hemeltje

Een wiegje voor een pasgeborene toont feestelijk met een hemeltje van veelal lichte stof. Het bevordert ook een gevoel van geborgenheid (bij de ouders). Echter: zodra de baby groter wordt, is het beter om de versiering te verwijderen om te voorkomen dat zij wordt losgetrokken en je kindje zichzelf erin verwikkelt. Zorg er bij gebruik van een klamboe ook voor dat die buiten bereik van grijpgrage handjes blijft.

Let ook op bedieningskoorden van vitrage of rolgordijnen. Voorkom dat je kindje kind erin verstrikt kan raken. Houd ze - net als stopcontacten en verwarmingselementen - buiten bereik van je baby.

Heb jij nog een handige tip voor de aanschaf van een deken en wieg voor je kindje?

Maart 2018

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?