Corona

Informatie over het Coronavirus bij zwangerschap, bevallen en de kraamtijd

Laatst gewijzigd op: 4 oktober 2022

Wij blijven altijd zorg leveren!

Kraamzorg de Waarden zal te allen tijde blijven assisteren bij bevallingen en kraamzorg leveren. In geval van een (verdachte) besmetting van Corona bij de kraamvrouw of andere leden binnen het gezin wordt per situatie bekeken hoe de zorg wordt ingezet.

Onze richtlijnen

We doen er alles aan om de verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. We staan in nauw contact met het RIVM en de GGD en volgen hun adviezen en richtlijnen op. We volgen landelijke richtlijnen en adviezen van Branchevereniging Bo Geboortezorg en het RIVM. We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. We hebben binnen onze organisatie de volgende maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen en ervoor te zorgen dat alle belangrijke processen door kunnen blijven gaan:

 • Per 21 maart 2022 vinden de intakegesprekken bij een 1e kindje of wanneer er bijzonderheden zijn (LIP) weer fysiek plaats. 

  Er vindt standaard nog een triage (vragen i.v.m. eventuele risico ’s op besmetting) plaats voor de intake.

 • Wanneer je de Planning belt voor de start van kraamzorg of het assisteren bij de bevalling zullen zij een aantal vragen stellen om te bepalen of er extra maatregelen nodig zijn. 
 • Onze medewerkers worden continu op de hoogte gehouden van de laatste richtlijnen die landelijk gelden vanuit het RIVM en de GGD’s en volgen de landelijke richtlijnen nauwkeurig van de Branchevereniging Bo Geboortezorg en het RIVM op. Zij kunnen met vragen terecht bij onze preventiemedewerker.
 • Onze medewerkers zijn er op getraind om zo hygiënisch mogelijk te werken en weten hoe belangrijk het is om geen virussen over te dragen tijdens het leveren van zorg. Daarnaast geldt voor zorgpersoneel dat zij met verkoudheidsklachten én koorts volgens richtlijnen thuis moeten blijven. Onze kraamverzorgenden kunnen dit altijd overleggen met onze preventiemedewerker. Zo houden wij als organisatie onze werknemers goed in de gaten en zijn we extra alert. 
 • Vanwege het toenemende aantal besmettingen is ons dringende advies aan onze kraamverzorgenden om bij alle zorgverlening binnen de 1,5 meter een chirurgisch mondneusmasker, ten minste type IIR te dragen. Daarnaast draagt zij binnen de 1,5 meter handschoenen en een plastic schort in verband met mogelijk contact met lichaamsstoffen.
 • Onze kraamverzorgenden werken allemaal in uniform. Dit uniform wordt dagelijks op 60 graden gewassen.
 • Indien de kraamvrouw klachten heeft die passen bij Corona of er is sprake van besmetting (binnen het gezin), dan moet zij een chirurgisch mondmasker type II dragen. Zij dient zelf te zorgen voor een geschikt mondmasker. Bij klachten moet zij zich laten testen, zodat duidelijk is of zij is besmet of niet en de kraamverzorgende de passende beschermende middelen moet gebruiken. 
 • Onze kantoormedewerkers werken deels thuis.

Kraamvisite

Het dringende advies is om bij voorkeur geen kraamvisite te ontvangen wanneer de kraamverzorgende in het gezin aanwezig is.
Mocht je toch kraamvisite willen ontvangen, dan is het dringende advies om een maximum van 2 vaste bezoekers per dag aan te houden. Hiermee zorgen we dat het gezin en ook de kraamverzorgenden niet te veel blootgesteld worden aan wisselende contacten, zodat de kans op besmetting beperkt blijft. 

Voorwaarden voor het bezoek (maximaal 2 vaste bezoekers per dag) zijn:
- Houd bij voorkeur 1,5 meter afstand
- Het kraamgezin vergewist zich ervan dat bezoekers met klachten niet op bezoek komen

Wij adviseren daarnaast om de kamers na het vertrek van het bezoek regelmatig te ventileren om de besmettingskans nog kleiner te maken.. 

Kan ik het Coronavirus overdragen op mijn ongeboren kindje?

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obsterie en Gynaecologie staan de meest recente onderzoekresultaten over Corona bij zwangeren in Nederland. Deze informatie wordt frequent geupdate. 

Bevallen tijdens de Coronacrisis

Het is goed om te weten dat verloskunde een absolute prioriteit is in de meeste ziekenhuizen. Ieder ziekenhuis heeft een eigen beleid en maatregelen die ze hanteren om besmetting van Coronavirus te voorkomen. Op de website van het ziekenhuis waar je gaat bevallen kun je hier meer informatie over vinden. Onze kraamverzorgende volgt bij de bevalling in het ziekenhuis, het beleid en de protocollen van het betreffende ziekenhuis.

Studenten/leerlingen tijdens de kraamtijd

De afgelopen maanden hebben de opleidingen en stages van onze studenten/leerlingen verloskunde/kraamzorg ten gevolge van Corona stil gelegen. Er is een mogelijkheid om een extra persoon bij de bevalling en zorg te laten zijn, daarom vragen de verloskundigen en kraamzorgorganisaties je medewerking om een student/leerling bij jouw bevalling/zorg toe te laten. Het is voor een ieder van belang dat de capaciteit aan verloskundigen en kraamverzorgenden juist in deze tijd op pijl blijft.

Borstvoeding en het Coronavirus

Tijdens de zwangerschap wordt besproken hoe je denkt je baby te gaan voeden. De meeste mensen weten wel dat er voordelen zijn aan het geven van borstvoeding, maar hoe werkt dat nou precies?

In moedermelk zitten behalve de basis voedingsstoffen die ieder kindje nodig heeft (en die ook in kunstvoeding zitten) ook nog een heleboel stoffen die een baby bescherming bieden tegen allerlei infecties. De belangrijkste effecten worden gezien bij luchtweginfecties en maag-darm infecties. Het Coronavirus kan niet in de borstvoeding komen. Antistoffen tegen het Coronavirus komen wel in de borstvoeding. Dit in combinatie met nog andere belangrijke immuunstoffen in de melk ondersteunen het immuunsysteem van je baby om zo goed mogelijk te werken tegen blootstelling en infectie. Juist in deze tijd kan dat een extra motivatie zijn om borstvoeding te gaan geven.

La Leche League geeft uitgebreide informatie over het geven van borstvoeding en het Coronavirus. 

Je kunt bij ons ter voorbereiding een online borstvoedingscursus volgen. 

Borstvoeding en het Coronavirus

Covid-19 vaccinatie tijdens de borstvoedingsperiode

Bijwerkingencentrum Lareb heeft een pagina op hun website ingericht met informatie over de Covid-19 vaccinatie tijdens de borstvoedingsperiode. 

Covid-19 vaccinatie als je zwanger bent 

Op 12 januari 2022 presenteerde de KNOV en NVOG de livestream Zwangerschap & coronavaccinatie. Honderden vragen kwamen voorbij. Tijdens de livestream zijn er veel beantwoord. De belangrijkste vind je hier: Antwoorden op 23 vragen over zwangerschap vruchtbaarheid en coronavaccinatie. De livestream zelf is uiteraard ook terug te kijken.


Naar aanleiding van de laatste wetenschappelijke inzichten is het standpunt ‘Vaccinatie tegen Covid-19 rondom zwangerschap en kraambed’ aangepast. Het actuele standpunt is te vinden op deze pagina.

Op de website van Rijksoverheid vind je meer informatie over Zwangerschap en coronavaccinatie. Daarnaast heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een filmpje gemaakt over de vraag of je je moet laten vaccineren als je zwanger bent of een kinderwens hebt.

Hoe bescherm ik mijn baby bij de verzorging tegen corona?

Zolang je Corona hebt, kun je je baby besmetten tijdens of na de bevalling. Bijvoorbeeld als je je baby voeding geeft of knuffelt. Daarom zijn de volgende dingen belangrijk. Deze maatregelen neem je totdat je 24 uur geen klachten hebt.

 • Was goed je handen, voordat je je baby aanraakt.
 • Was goed je handen voordat je borstvoeding of flesvoeding geeft of gaat kolven.
 • Je kunt besluiten de fles te laten geven door iemand anders die niet besmet is met corona.
 • Gebruik alleen je eigen borstkolf en maak die goed schoon.
 • Draag een mondkapje bij het voeden, verzorgen en knuffelen om de kans op besmetting van je baby zo klein mogelijk te maken. Welk soort mondkapje en hoe het te gebruiken, dat zal de kraamverzorgende, arts of verloskundige je uitleggen.
 • Gebruik bij iedere voeding een nieuw mondkapje.
 • Al deze dingen gelden ook voor andere mensen in je huis met klachten. Ze gelden op alle momenten dat er contact is met de baby zoals verschonen, fles geven en knuffelen.
 • Als jij en je baby in dezelfde kamer zijn moeten jullie op momenten dat de baby niet wordt gevoed of verschoond, in elk geval 1,5 meter houden. Dit geldt ook voor andere huisgenoten met corona.

Corona kan niet in de borstvoeding komen. Met een goede hygiëne (zie hierboven) kan je gewoon borstvoeding geven. Misschien ben je bang dat je je baby met corona besmet. Dat is niet helemaal te voorkomen. De verloskundige, kraamverzorgende of arts zullen samen met jou alles doen om te zorgen dat de kans zo klein mogelijk is dat je baby wordt besmet. 

Verspreiding voorkomen

Ook als je gevaccineerd bent kun je nog steeds het coronavirus overdragen, alleen in mindere mate dan als je nog niet gevaccineerd bent. Dus standaard coronamaatregelen (geen handen geven, regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de elle boog en papieren zakdoekjes gebruiken) zijn nog steeds van kracht.

Coronavirus handen wassen Kraamzorg de Waarden

Meer informatie

Voor meer informatie over het Coronavirus verwijzen we je naar de website van het RIVM en Pharos (PDF). Daarnaast kun je altijd contact opnemen met onze lactatiekundigen met vragen over (borst)voeding.

Informatie voor anderstaligen

Op de website van Pharos staat informatie over het Coronavirus voor anderstaligen: https://www.pharos.nl/coronavirus/.

Heb je vragen over je zwangerschap en Corona?

Bezoek dan de website Allesoverzwanger.nl.         

Ik ben bevallen, hoe zit het met de zorg?
Als in het gezin sprake is van Corona, komt de kraamverzorgende minimaal 3 uur per dag bij je thuis. Het gezinslid dient zich bij een verdenking zo snel mogelijk te laten testen. In de meeste gevallen komt de verloskundige ook bij je thuis. Er mag geen kraambezoek komen als de kraamverzorgende bij jou thuis is.
Als in het gezin geen (verdenking) is van Corona, komt de kraamverzorgende zoveel mogelijk zorg leveren bij je thuis. Ook de verloskundige komt – als dat mogelijk is – eenmaal bij je langs.

Reacties (21)

Sharon Van der woude

Ik heb een vraag ik ben nu 37 weken zwanger mijn zoon werkt in een super markt hij moet gewoon door werken.
Nu is er nog niets aan de hand maar waar ik bang voor ben is als ik bevalen ben de baby ongemerkt toch besmet kan raaken.
Ik wil me zoon ze baan niet ontmenen maar ben super bang

 
Sanne
 1.    Sharon Van der woude

Beste Sharon,

Ik begrijp je angst, maar het heeft ook geen zin om je onnodig ongerust te maken. Ook in de supermarkt zullen de mensen zich aan de regels moeten houden, zeker nu deze zijn aangescherpt. Als hij zich daar aan houdt, goed zijn handen wast is er natuurlijk maar een hele kleine kans dat hij het virus krijgt en dan ook nog eens aan jou baby zou overdragen. Geniet juist van je zwangerschap en straks van je kindje. Houd je aan de regels, dan komt het vast allemaal goed.

Groetjes Sanne

 
Ellie
 1.    Sharon Van der woude

Goedemiddag, ik ben net 4 weken zwanger. Ik werk 4 dagen per week in een supermarkt en ben heel bang om besmet te raken. Is mijn ongerustheid terecht? Ik kan namelijk niet zomaar tijdelijk stoppen met werken. Het is natuurlijk nog heel pril dus heb ik het er liever ook nog niet over tegen mijn baas.

 
Sanne
 1.    Ellie

Beste Sharon,

Ik begrijp je zorgen maar het heeft geen zin om je onnodig ongerust te maken. Als je de regels van het RIVM volgt en goed op je (hand)hygiëne let is er een kleine kans dat je besmet wordt. Daarnaast kun je het virus niet overbrengen op je ongeboren kind, die voorlopig lekker in je veilige buik zal blijven.

Groetjes Sanne

 
Lydia

Hallo,

Zolang er kraamzorg in huis is mag er geen bezoek komen, wat begrijpelijk is.
Betekent dat ook voor de avonduren als de kraamzorg op dat moment niet in huis is?
Ik denk dan aan directe familie (grootouders), uiteraard worden dan regels van het RIVM over bezoek in huis in acht genomen.

Hart Gr
Lydia

 
Sanne
 1.    Lydia

Goedemorgen Lydia, De kraamverzorgende zal vragen of er voorlopig helemaal geen bezoek komt. Dus niet als zij aanwezig is, maar ook 's avonds om besmetting te voorkomen. Maar je mag natuurlijk 's avonds de familie vragen, als je je in ieder geval maar aan de richtlijnen houdt, dus 1,5 m afstand en niet meer dan 3 personen. Veel jonge gezinnen houden zich aan de regels en hebben nu raamvisite ingevoerd. Ik begrijp dat het een hele lastige periode is, die je anders had voorgesteld. Maar gezondheid is nu het allerbelangrijkste. Ik wens jullie het allerbeste toe en heel veel geluk met de kleine. Groetjes Sanne

 
Karima

Behoren vrouwen met zwangerschapsdiabetes ook tot de risicogroep?

 
Sanne
 1.    Karima

Goedemorgen Karima, zoals je wellicht weet lopen mensen met diabetes een groter risico. Ik verwacht dat zwangerschapsdiabetes geen extra risico oplevert, maar raad je aan dit toch even met je verloskundige te bespreken. Groetjes, Sanne

 
Shena

Goedemorgen,

Ik heb een vraagje met betrekking tot de echo's en de onderzoeken. Ik las dat zogeheten pretecho's niet meer worden afgenomen, maar hoe zit het met de overige echo's? welke termijnecho's worden er wel afgenomen? en aan welke onderzoeken kan je deelnemen? Ik wil graag zoveel mogelijk de bevestiging dat de groei en de gezondheid van het kindje in orde is..

 
Sanne
 1.    Shena

Hoi Shena,

Deze informatie kun je beter opvragen bij je verloskundigen. Zij zijn precies op de hoogte hierover.

Veel succes!

Groetjes Sanne

 
Marian Ammerlaan

Mijn schoondochter is 39 weken zwanger en wil dolgraag in het ziekenhuis bevallen zoals
afgesproken. Kan/mag dat? Ze maakt zich hier heel erg druk over.

 
Sanne
 1.    Marian Ammerlaan

Beste Marian,

Dit is op het moment nog de richtlijn:

De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat de client in het ziekenhuis bevalt. zowel bij bevalling in ziekenhuis als thuis mag er naast de partner en de kraamzorg maar één partner/begeleider bij de geboorte aanwezig mag zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.

Uw schoondochter mag dus nog gewoon in het ziekenhuis bevallen zoals het er nu uit ziet.

Groetjes Sanne

 
Carina

Ik weet net dat ik zwanger ben. Nog geen 8 weken. Er is niets bekend over invloed van het virus op de aanleg van oranen en/of afwijkingen. Ik twijfel erg om de zwangerschap door te zetten. Wat moet ik nu doen??

 
Leonie
 1.    Carina

Hi Carina,
Zelfde hier, heb je al duidelijkheid?
Groetjes Leonie

 
Sanne
 1.    Carina

Beste Carina,

Deze vraag kan ik niet voor je beantwoorden. Als je hierover twijfels kun je dit het beste met je verloskundige bespreken.

Sterkte.

groetjes Sanne

 
Tina

Ik ben en mama van 3 kinderen en ben zwanger van mijn 4 kind ben in mijn 12 week en maak mij zorgen wat is met de afspraaken bij de ginicolg gaan die door en wat is met mijn baby in de buik en derest van mijn kinderen

 
Sanne
 1.    Tina

Ik begrijp je zorgen Tina. Of de afspraken doorgaan kun je het beste even met je gynaecoloog overleggen.

Verder is het belangrijk een goede hygiëne te handhaven en gezond te eten!

Succes!

Groetjes Sanne

 
Marloes

Is er inmiddels al meer bekent over de pasgeboren baby's?
Ik heb zelf namelijk een zoontje van 1 week oud en maak mij zorgen.

 
Sanne
 1.    Marloes

Beste Marloes,

Bij ons is er nog niet meer over bekend helaas. We raden je aan om zo min mogelijk bezoek te ontvangen en een goede hygiëne te handhaven, dan is de kans op besmetting het kleinst.

Veel succes!

Groetjes Sanne

 
silvia

hoe is het afgelopen dan met de baby,s ?

 
Sanne
 1.    silvia

Beste Silvia,

Helaas hebben wij nog niet meer informatie dan in dit artikel vermeld.

Groetjes Sanne

 

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?