Heb je vragen over je zwangerschap en Corona?
Bezoek dan de website Allesoverzwanger.nl.
Laatst gewijzigd op: 20 mei 2022
Kraamzorg de Waarden zal te allen tijde blijven assisteren bij bevallingen en kraamzorg leveren. In geval van een (verdachte) besmetting van Corona bij de kraamvrouw of andere leden binnen het gezin wordt per situatie bekeken hoe de zorg wordt ingezet.
We doen er alles aan om de verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. We staan in nauw contact met het RIVM en de GGD en volgen hun adviezen en richtlijnen op. We volgen landelijke richtlijnen en adviezen van Branchevereniging Bo Geboortezorg en het RIVM. We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. We hebben binnen onze organisatie de volgende maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen en ervoor te zorgen dat alle belangrijke processen door kunnen blijven gaan:
Er vindt standaard nog een triage (vragen i.v.m. eventuele risico ’s op besmetting) plaats voor de intake.
Tijdens de kraamzorg is kraamvisite weer welkom.
Voorwaarden voor het bezoek zijn:
- Houd bij voorkeur 1,5 meter afstand
- Het kraamgezin vergewist zich ervan dat bezoekers met klachten niet op bezoek komen
Wij adviseren daarnaast om de kamers na het vertrek van het bezoek regelmatig te ventileren om de besmettingskans nog kleiner te maken..
Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obsterie en Gynaecologie staan de meest recente onderzoekresultaten over Corona bij zwangeren in Nederland. Deze informatie wordt frequent geupdate.
Het is goed om te weten dat verloskunde een absolute prioriteit is in de meeste ziekenhuizen. Ieder ziekenhuis heeft een eigen beleid en maatregelen die ze hanteren om besmetting van Coronavirus te voorkomen. Op de website van het ziekenhuis waar je gaat bevallen kun je hier meer informatie over vinden. Onze kraamverzorgende volgt bij de bevalling in het ziekenhuis, het beleid en de protocollen van het betreffende ziekenhuis.
De afgelopen maanden hebben de opleidingen en stages van onze studenten/leerlingen verloskunde/kraamzorg ten gevolge van Corona stil gelegen. Er is een mogelijkheid om een extra persoon bij de bevalling en zorg te laten zijn, daarom vragen de verloskundigen en kraamzorgorganisaties je medewerking om een student/leerling bij jouw bevalling/zorg toe te laten. Het is voor een ieder van belang dat de capaciteit aan verloskundigen en kraamverzorgenden juist in deze tijd op pijl blijft.
Tijdens de zwangerschap wordt besproken hoe je denkt je baby te gaan voeden. De meeste mensen weten wel dat er voordelen zijn aan het geven van borstvoeding, maar hoe werkt dat nou precies?
In moedermelk zitten behalve de basis voedingsstoffen die ieder kindje nodig heeft (en die ook in kunstvoeding zitten) ook nog een heleboel stoffen die een baby bescherming bieden tegen allerlei infecties. De belangrijkste effecten worden gezien bij luchtweginfecties en maag-darm infecties. Het Coronavirus kan niet in de borstvoeding komen. Antistoffen tegen het Coronavirus komen wel in de borstvoeding. Dit in combinatie met nog andere belangrijke immuunstoffen in de melk ondersteunen het immuunsysteem van je baby om zo goed mogelijk te werken tegen blootstelling en infectie. Juist in deze tijd kan dat een extra motivatie zijn om borstvoeding te gaan geven.
La Leche League geeft uitgebreide informatie over het geven van borstvoeding en het Coronavirus.
Je kunt bij ons ter voorbereiding een online borstvoedingscursus volgen.
Bijwerkingencentrum Lareb heeft een pagina op hun website ingericht met informatie over de Covid-19 vaccinatie tijdens de borstvoedingsperiode.
Op 12 januari 2022 presenteerde de KNOV en NVOG de livestream Zwangerschap & coronavaccinatie. Honderden vragen kwamen voorbij. Tijdens de livestream zijn er veel beantwoord. De belangrijkste vind je hier: Antwoorden op 23 vragen over zwangerschap vruchtbaarheid en coronavaccinatie. De livestream zelf is uiteraard ook terug te kijken.
Naar aanleiding van de laatste wetenschappelijke inzichten is het standpunt ‘Vaccinatie tegen Covid-19 rondom zwangerschap en kraambed’ aangepast. Het actuele standpunt is te vinden op deze pagina.
Op de website van Rijksoverheid vind je meer informatie over Zwangerschap en coronavaccinatie. Daarnaast heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een filmpje gemaakt over de vraag of je je moet laten vaccineren als je zwanger bent of een kinderwens hebt.
Zolang je Corona hebt, kun je je baby besmetten tijdens of na de bevalling. Bijvoorbeeld als je je baby voeding geeft of knuffelt. Daarom zijn de volgende dingen belangrijk. Deze maatregelen neem je totdat je 24 uur geen klachten hebt.
Corona kan niet in de borstvoeding komen. Met een goede hygiëne (zie hierboven) kan je gewoon borstvoeding geven. Misschien ben je bang dat je je baby met corona besmet. Dat is niet helemaal te voorkomen. De verloskundige, kraamverzorgende of arts zullen samen met jou alles doen om te zorgen dat de kans zo klein mogelijk is dat je baby wordt besmet.
Ook als je gevaccineerd bent kun je nog steeds het coronavirus overdragen, alleen in mindere mate dan als je nog niet gevaccineerd bent. Dus standaard coronamaatregelen (geen handen geven, regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de elle boog en papieren zakdoekjes gebruiken) zijn nog steeds van kracht.
Bezoek dan de website Allesoverzwanger.nl.
Ik ben bevallen, hoe zit het met de zorg?
Als in het gezin sprake is van Corona, komt de kraamverzorgende minimaal 3 uur per dag bij je thuis. Het gezinslid dient zich bij een verdenking zo snel mogelijk te laten testen. In de meeste gevallen komt de verloskundige ook bij je thuis. Er mag geen kraambezoek komen als de kraamverzorgende bij jou thuis is.
Als in het gezin geen (verdenking) is van Corona, komt de kraamverzorgende zoveel mogelijk zorg leveren bij je thuis. Ook de verloskundige komt – als dat mogelijk is – eenmaal bij je langs.
Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake.
Reacties (21)