Vroegsignaleringsprotocol

Terug naar overzicht

Vroegsignaleringsprotocol

Het is ontzettend belangrijk om de signalen van huiselijke geweld en kindermishandeling vroegtijdig te kunnen signaleren. Daarom is in 2013 de meldcode huiselijk geweld in werking getreden. Na de signalering is het van groot belang om te weten welke stappen er gezet kunnen worden om een veilige thuissituatie te creëren. Deze meldcode biedt houvast bij het volgen van de juiste protocollen.

Teamcoach als aandachtsfunctionaris

Alle teamcoaches van Kraamzorg de Waarden zijn bij het LVAK geschoold tot Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Als aandachtsfunctionaris is zij dé deskundige op dit gebied en heeft zij een adviserende en coördinerende rol. Ze weet precies welke stappen er gezet moeten worden voor de uitvoering van de meldcode en daarbij de juiste ketenpartners aan te sluiten.

Loop je als verwijzer tijdens de zwangerschap van een cliënt tegen een lastige casus aan, twijfel je wat de opties zijn en heb je behoefte aan overleg? Neem vrijblijvend contact op met jouw teamcoach. Zij denkt graag met jou mee en weet precies de juiste stappen te zetten om weer een veilig thuis te creëren.

Zorgplan

Regelmatige scholing voor kraamverzorgenden

Al onze kraamverzorgende zijn geregistreerd bij het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ). Dat betekent dat zij niet alleen met regelmaat scholingen volgen over o.a. borstvoeding, kinder-EHBO en acute verloskunde. Maar ook scholingen met betrekking tot het vroegtijdig signaleren van huiselijk geweld, kindermishandeling en shaken baby syndroom. Zij weten precies hoe te handelen volgens de meldcode en kunnen de teamcoach inschakelen voor hulp. De teamcoach zorgt voor de verdere begeleiding en coördinatie van de vroegsignalering.

Deze maand starten onze kraamverzorgende weer met deze terugkerende scholing en binnen een jaar hebben al onze kraamverzorgenden hun scholing ‘vroegsignalering, meldcode en shaken baby syndroom’ opnieuw afgerond.

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?