Oekraïense baby David voor altijd met Oud-Beijerland verbonden

Terug naar overzicht

Oekraïense baby David voor altijd met Oud-Beijerland verbonden

 

De Oekraïense en 40 weken zwangere Olesia is op 30 maart in Nederland aangekomen met haar vader, moeder, broer en zus nadat zij uit de Oekraine gevlucht zijn. Met enkel een paar rompertjes, tepelcrème en wat talkpoeder kwam ze aan bij familie Seip-Kroon in Oud-Beijerland. “Toen mijn zus mij belde of ik de kraamzorg op me wilde nemen, twijfelde ik geen seconde”; vertelt kraamverzorgende Hanneke Slooter-Kroon. Door de Oekraïense roots van de familie Kroon voelen ze zich erg verbonden met deze familie. “Het zijn zulke lieve mensen. Het doet zoveel met je, wetende uit welke verschrikkelijke situatie ze komen.” Het werd een bijzondere en onvergetelijke kraamperiode voor kraamverzorgende Hanneke van Kraamzorg de Waarden.

Mirjam Seip-Kroon, haar man en kinderen hebben gezamenlijk besloten dat ze graag iets wilden doen voor de vluchtelingen uit de Oekraine. De beelden in de media raakten hen diep en al gauw werd het tuinhuis en de extra woonboerderij in gereedheid gebracht. In de boerderij hebben zij vanaf 30 maart een gezin opgevangen. Vader, moeder, een zoon (13) en twee dochters (15 en 16). Eén van die dochters (Olesia) bleek 40 weken zwanger bij aankomst. De zus van Mirjam, Hanneke, is kraamverzorgende bij Kraamzorg de Waarden. In overleg met haar werkgever heeft ze alles met spoed in gang gezet voor de geboorte van de baby. Uitgehongerd na de zware reis aten ze de pan macaroni leeg die Mirjam voor ze gemaakt had. En daarna werd er via een vertaalapp wat overlegd over de naderende bevalling.

2022 Familie Kroon Baby David

V.l.n.r. Voor: Hanneke Slooter-Kroon, Olesia met baby David, Mirjam Seip-Kroon
Achter: Corry Kroon en Nadia, moeder van Olesia

De kraamperiode
Samen met verloskundige praktijk Korendijk stond Hanneke stand-by voor een poliklinische bevalling. Uiteindelijk is het een medische bevalling geworden in het Ikazia ziekenhuis. Olesia is 4 april bevallen van zoon David en Hanneke is 5 april gestart met kraamzorg in de boerderij van haar zus. Hanneke werkt ook als BabythuisZorg* medewerker bij Kraamzorg de Waarden. Hierdoor moest ze tussendoor zorg verlenen aan een gezin via BabythuisZorg. Gelukkig is moeder Corry Kroon ook kraamverzorgende (inmiddels met pre-pensioen) dus zij heeft de zorg af en toe over genomen van Hanneke.

Olesia ging op advies van Hanneke gelijk borstvoeding geven. “Borstvoeding is belangrijk voor de hechting, zeker bij een tienermoeder.” Gelukkig ging dat gelijk goed. De familie heeft duidelijk andere gebruiken vertelt Hanneke. Ze gebruiken geen kruiken, maar alleen wollen dekentjes. De baby ligt constant bij de moeder, en dat ging niet altijd volgens onze veiligheidsstandaard. Voedsel met een rode kleur mag de moeder niet eten. Ook niet tijdens de zwangerschap. Het zou invloed hebben op de kleur van de baby. En de borstvoeding wordt standaard aangevuld met flesvoeding. In onze cultuur wordt alleen bijvoeding gegeven als daar reden toe is. In de Oekraine doet men dit standaard.
Baby David moet volgens Oekraïens gebruik elke dag in bad en er wordt veel talkpoeder gebruikt.

De Oekraïense gebruiken en Nederlandse voorschriften
Het werd een bijzondere kraamweek voor kraamverzorgende Hanneke. Familie Kroon heeft Oekraïense roots want de oma van Mirjam en Hanneke kwam uit de Oekraïne. Dat maakt dat ze zich erg verbonden voelen met de gevluchte familie. “Het was heel bijzonder, maar ook een grote uitdaging want alles moet vertaald worden en dat kost veel energie. En ik moest constant schakelen tussen de Oekraïense gebruiken en onze Nederlandse voorschriften. Maar wij kraamverzorgenden zijn flexibel dus het is allemaal gelukt”, vertelt Hanneke. Na de kraamweek is er nu geen definitief afscheid, want de familie blijft voorlopig wonen in de boerderij van Mirjam en haar man. Dat maakt het voor kraamverzorgende Hanneke ook heel anders dan bij andere gezinnen waar ze kraamzorg verleent. De familie is heel dankbaar en dat tonen ze door veel te knuffelen en door te koken voor de familie Kroon. “Ze zijn heel gastvrij en samen eten vinden ze belangrijk dus ik schuif nog regelmatig aan als ik even bij baby David kom kijken”. De zussen Mirjam en Hanneke noemen het “een onvergetelijk hoofdstuk in ons leven en baby David is daarin de schakel. Het is een band voor het leven.”

Kraamzorg de Waarden is trots op Hanneke en het feit dat zij samen met haar familie ervoor zorgt dat deze Oekraïense familie goed opgevangen wordt. En, dat baby David ondanks de moeilijke omstandigheden toch een goede start heeft kunnen maken in Nederland. Met dank aan de familie Kroon.

*BabythuisZorg is gezinsondersteuning voor gezinnen met een kindje tot ongeveer 1 jaar die tijdelijk niet zelfredzaam zijn.

Benieuwd wat BabyThuisZorg precies doet?

mei 2022

Reacties (1)

Elly Spruyt

Hanneke en Corrie,

Wat een bijzonder verhaal.
En lief van het gezin van jullie zus om hun woning in te zetten voor vluchtelingen.
Wat schrijnend, 16 jaar, hoogzwanger en dan op de vlucht.
Dan komt het oorlogsdrama wel dicht bij zeg.

Hartelijke groet Elly

 

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?