Tips voor je uitzetlijstje

Terug naar overzicht

Tips voor je uitzetlijstje

Week 22 Kraamzorg de Waarden kraampakket

Een kraampakket, van je verzekering of zelf aanschaffen

Een van de dingen die je aan moet schaffen als je zwanger bent is een kraampakket. Er zit verschil in het pakket of je thuis gaat bevallen of in het ziekenhuis. Als je een pakket van je zorgverzekeraar krijgt kijk dit dan goed na.

Via onze webshop kun je ook eenvoudig een kraampakket bestellen. Hier zitten alle spullen in die je nodig hebt, alles gemakkelijk in één pakket.

Laat het kraampakket ook in de doos als je thuis gaat bevallen en leg ze niet in de kast of op een ander plekje neer. Voor de verloskundige/huisarts en kraamverzorgende werkt het makkelijker bij de bevalling als alles bij de hand is.

Verdere benodigdheden voor de bevalling en kraamtijd

  • Het is belangrijk dat de verdere benodigdheden (zie uitzetlijst) die je verloskundige/huisarts nodig heeft rond de thuisbevalling met 37 weken zwangerschap klaar staan. Vanaf 37 weken mag je namelijk thuis bevallen.
  • Het flesje desinfectans koop je in overleg met de verloskundige/huisarts. Niet elke verloskundige/huisarts heeft dit nodig.
  • In plaats van een rol wc papier mag je ook een keukenrol klaarzetten.
  • Een pak zout kan nodig zijn om de bevallingswas te spoelen, zout lost namelijk het bloed op.
  • We vragen ook om een nieuwe plastic afwasbak, deze wordt gebruikt na de bevalling als het douchen niet lukt. De afwasbak moet nieuw zijn omdat daar geen beschadigingen in zitten. Je bent na de bevalling extra kwetsbaar voor infecties, een nieuwe afwasbak is dus hygiënischer.
  • Het is belangrijk om 2 digitale thermometers in huis te hebben 1 voor je kindje en 1 voor jezelf. Wij gebruiken in de kraamtijd geen oorthermometer omdat deze te veel afwijkt. 

Week 22 Kraamzorg de Waarden rompers

Benodigdheden voor je baby

  • Zorg dat er minimaal 3 kleine setjes kleding in huis zijn en ook 3 kleine rompertjes (meer mag altijd). Let er dan wel op dat je niet te veel maat 50/56 koopt, want dit is een maatje wat je kindje niet zo lang aan heeft. Wat je ook kunt doen als de kleding iets te groot is om de mouwtje en de broekspijpjes om te slaan, je kindje kan de kleding dan langer dragen.
  • De ouderwetse regel geldt nog steeds: 1 in de kast, 1 in de was en 1 aan het lijf. Als jullie kindje geboren is en je weet wat het is kun je gerichter gaan kopen.
  • De hydrofielluiers zijn heerlijke doeken om het eerste levensjaar te gebruiken, vandaar dat er ook 12 op het uitzetlijstje staan. Deze hydrofielluiers worden gebruikt om je kindje af te drogen als het uit het badje komt. De hydrofieldoeken zijn lekker dun en nemen goed het vocht op, veel beter dan een handdoek die veel dikker is en dus niet goed tussen de huidplooien van je kindje kan komen. De hydrofielluier wordt ook gebruikt als hoofdluier in een bedje of kinderwagen, zodat als je kindje wat melk uit het mondje laat lopen je niet steeds het onderlakentje hoeft te verschonen.
  • Je hebt ook hydrofiele washandjes, deze zijn erg handig omdat ze veel dunner zijn dan de gewone washandjes.
  • Als je wegwerp luiers gaat gebruiken is het handig om 1 pak te kopen van 2 - 5 kg en 1 pak van 3 - 6 kg. Koop niet te veel pakken van 2 - 5 kg, omdat je niet weet hoe groot je kindje is na de geboorte. Het zou jammer zijn als je de luiers niet meer kunt gebruiken omdat ze te klein zijn.
  • Als je katoenen luiers gaat gebruiken heb je ongeveer 18 stuks nodig.
    Je kunt stoffen luiers kopen of voorgevormde luiers. Let hier dan wel op dat er verschillende maten in zijn.
  • Als je een wiegje gaat gebruiken heb je daar 2 dekentjes voor nodig.
  • Bij een ledikantje kun je de eerste tijd met 1 deken af. 
  • Voor de kruikenzakken kun je het beste katoen materiaal gebruiken omdat katoen de warmte goed geleidt.
  • Een badstandaard is nodig om op goede werkhoogte te werken.
  • Koop niet te veel verzorgende producten. Het komt regelmatig voor dat er veel producten niet gebruikt worden. Ook kan je kindje allergisch reageren op een bepaald product. Als de kraamverzorgende ziet dat jullie kindje een bepaald product nodig heeft zal ze aan jullie vragen om dat aan te schaffen.
  • Bij kunstvoeding heb je 2 flesjes nodig. Let er wel op dat er een flesje begint met een schaalaanduiding van 20 cc.
  • Zorg dat je zelf 2 goed ondersteunende beha's in huis hebt, het liefst zonder beugel. Na de bevalling krijg je, als je gewassen bent of gedouched hebt, voor een bepaalde tijd dag en nacht deze beha om.

Wat is volgens jou onmisbaar tijdens de bevalling en kraamtijd? Deel je tip hieronder!

April 2018

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?