Borstvoeding geven en afvallen, gaat dat samen?

Terug naar overzicht

Borstvoeding geven en afvallen, gaat dat samen?

Een groot deel van dit extra gewicht bestaat uit je baby, vruchtwater, de placenta, en extra bloed. Dit zal dus direct na de bevalling grotendeels verdwijnen. Daarnaast zorgt je lijf tijdens de zwangerschap voor wat extra reserves. Het zal iets langer duren voordat je deze extra kilo’s weer kwijt bent. Eigenlijk zorgt de natuur ervoor dat je na de zwangerschap wat extra reserves hebt zodat je genoeg voeding heb voor je baby.

Als je borstvoeding geeft heb je gemiddeld zo’n 500 kcal per dag extra nodig, bovenop je normale voeding. Dat is niet heel erg veel. Een paar extra boterhammen en een banaantje, en je hebt die extra calorieën al binnen. Borstvoeding zorgt er vaak voor dat je die overtollige reserves weer kwijt raakt. Maar ben je erg druk en heb je extra veel trek, dan is het heel verleidelijk om veel (ongezonde) snacks te eten. Hierdoor valt niet iedereen af tijdens de borstvoedingsperiode.

Wil je meer afvallen dan je vanzelf al doet, dan is het verstandig om te wachten tot je borstvoeding goed op gang is, en je lijf weer goed herstelt is na de bevalling. Meestal duurt dit herstel 6 weken.

Voeden ondersteuning bij borstvoeding Kraamzorg de Waarden

Te snel afvallen en borstvoeding geven

Probeer niet in te korte tijd teveel af te vallen. Er wordt wel eens gezegd dat je niet te snel mag afvallen tijdens de borstvoeding omdat er gifstoffen vrij zouden komen in je melk. Dit kan in theorie, maar er is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Te snel afvallen is voor jezelf niet gezond, en kan invloed hebben op je melkproductie. Het uitsluiten van hele groepen voedingsstoffen wordt ook afgeraden. We zien bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet gevolgen kan hebben voor de melkproductie.

Hoe kun je wel afvallen tijdens het geven van borstvoeding

Meestal is een combinatie van gezonder eten, minder snoepen, en meer bewegen al voldoende om extra gewicht kwijt te raken. Je lijf heeft er 9 maanden over gedaan om aan te komen, en het kan ook wel even duren voor je het weer kwijt bent.

Wees realistisch: Sommige vrouwen blijven steken op een iets hoger gewicht dan voor de zwangerschap. Dit kan ook een teken zijn dat dit gewicht misschien meer past bij je lijf. Wees niet te streng voor jezelf!

Wat is jouw ervaring met afvallen en borstvoeding geven? En heb je nog aanvullende tips? Laat het weten in een reactie!

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?