Terug naar overzicht

Zomaar een dag uit het leven van de Lactatiekundige

Deze ochtend heb ik via mijn collega die in het weekend dienst gehad heeft, het verzoek gekregen om met een moeder een afspraak te maken voor een consult.

Het juiste moment

Omdat het handig is als de baby net een voeding nodig heeft tijdens het consult is er afgesproken dat ik tussen 8.00 en 9.00 bel om een tijdsafspraak te maken. Dan vragen we altijd even wanneer het volgende voedingstijdstip is, en zorgen we dat we er iets voor die tijd kunnen zijn.

Tips van onschatbare waarde voor een succesvolle borstvoeding Kraamzorg de Waarden 2

Onrustig drinken

Van mijn collega heb ik doorgekregen dat deze moeder graag een consult wil, omdat haar zoontje onrustig drinkt aan de borst, en hij de borst regelmatig loslaat omdat de melk soms zo snel stroomt dat hij het niet weggedronken krijgt. Ze heeft alvast wat tips meegekregen om de tijd tot het consult de volgende dag te overbruggen. Ik heb nog wat tijd voor ik weg moet, dus begin ik mijn bel ronde met moeders waar ik de afgelopen week consulten heb gedaan.

Het voeden

Als ik dan daarna op het afgesproken tijdstip aankom, ligt het mannetje heerlijk bij zijn moeder in haar armen te slapen. Ik kan zo eerst nog even van moeder horen hoe het sinds gisteren gegaan is. Ze laat me het glas zien, waar ze de melk in opgevangen heeft die ze voor elke voeding heeft afgekolfd met haar hand. En verteld dat ze is gaan “blok voeden” met 1 borst in een blok van 3 uur. Het voeden in de “laid-back houding” (responsief voeden) is haar alleen niet goed gelukt. Dan begint de kleine man wakker te worden, en gaan we kijken wat er met de voeding gebeurt. Moeder maakt haar beha los, en ik zie gelijk diepe afdrukken van de randen van haar beha in haar borst staan. Omdat dit kan leiden tot afgeknelde melkkanaaltjes, geef ik haar advies om een beter passende beha te dragen, ook tijdens de nacht raad ik haar aan, om niet meer met beha te slapen. Dit deed ze vanwege de zoogkompressen die ze moet dragen in verband met het vele lekken. Ze kan beter een strakker topje dragen die dus niet knelt, en waar de zoogkompressen met een plakstrip wel op hun plek blijven zitten.

Tegen de melkstroom in drinken

Met het aanleggen laat ik haar eerst zien, hoe ze haar zoontje kan overpakken naar een verticale zithouding zodat hij meer tegen de melkstroom in kan drinken. Wat me eigenlijk opvalt is dat hij dan niet zo heel veel last meer heeft van de snelle melkstroom, maar dat hij nog wel heel erg giert. Ik vraag aan moeder of hij dit ook heeft als hij niet drinkt. Maar dat was haar nog niet opgevallen. Na een kleine pauze laat ik moeder ook nog even ervaren hoe ze in “laid-back houding” kan voeden, dit bevalt haar en de kleine man erg goed. Als ik daarna mijn formulieren invul, en de adviezen voor moeder opschrijf, hoor ik de kleine man, weer gieren terwijl hij in zijn moeder haar armen slaapt. Dan leg ik moeder uit dat dit klinkt als tracheolaryngomalacie (dit is een rijpingsprobleem van de luchtpijp en/of strottenhoofd deze aandoening geneest langzaam nadat de rijping voltooid is).

Tips van onschatbare waarde voor een succesvolle borstvoeding Kraamzorg de Waarden 4

Adviezen en overdracht

Zo blijkt maar weer dat een consult altijd anders kan verlopen dan dat je van te voren ingeschat had, naar de informatie die je van de moeder of kraamverzorgster te horen hebt gekregen. Als ik weer in de auto zit, luister ik mijn voicemail af, en bel de moeders of kraamverzorgsters die een berichtje achter gelaten hebben. Ik geef hun een telefonisch advies, of maak een afspraak voor een consult aan huis. Alle gegevens en informatie die ik dan krijg, geef ik weer door via een overdracht aan de collega die de volgende dag weer dienst heeft.

Thuis bel ik nog de laatste moeder terug om te horen hoe het gegaan is na mijn consult.
Het was weer een fijne werkdag.
Groetjes Lactatiekundige Ria

 

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?