Terug naar overzicht

Babyautostoeltje

Een autostoeltje heb je meteen vanaf de geboorte nodig. Veiligheid staat daarbij voorop, maar gebruiksvriendelijkheid en comfort zijn natuurlijk ook belangrijk. Autostoeltjes: waar moet je op letten bij de aanschaf ervan?

Een babyautostoel is geschikt voor kinderen van 0 tot 12 maanden, 0-13 kilo of 45 tot 83 cm groot. In de praktijk is dat totdat je kind ongeveer anderhalf jaar is. De babyautostoel plaats je altijd achterstevoren in de auto.

Vervoer kinderen het liefst tot 18 maanden tegen de rijrichting in. Zolang je baby nog in het autostoeltje past, is dit de meest veilige manier om je kind te vervoeren. Bij het gebruik van een i-Size babyautostoel is het achteruit vervoeren van kinderen tot minimaal 15 maanden verplicht.

Het is niet erg als de beentjes over de rand heen steken. Een baby/peuter is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van het hoofd boven de rugleuning uit komt, het kind meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm. Pas dan is het tijd om over te stappen naar de peuterautostoel.

Je bent in de 31e week van je zwangerschap autostoel baby Kraamzorg de Waarden


Kooptips babyautostoeltje

 • Het autostoeltje moet voldoen aan de nieuwste Europese veiligheidseisen (ECE 44/03 of 44/04 of i-Size). Dit is te zien aan het keuringslabel. Dit label is oranje en er staat ECE/R44 op of i-Size.
 • Het autostoeltje moet passen bij het gewicht of de lengte/leeftijd van je kind. Dit staat ook aangegeven op het keuringslabel. Vaak wordt bij de verkoop ook de leeftijd vermeld, maar let op: het ene kind kan op dezelfde leeftijd veel zwaarder of langer zijn dan het andere.
 • Neem je eigen auto mee bij het kopen van een babyautostoeltje en controleer of het stoeltje goed voor- en achterin je auto kan worden bevestigd.
 • Koop alleen een tweedehands autostoeltje als je zeker weet dat het niet betrokken was bij een aanrijding en niet beschadigd is. 

Babyautostoeltje veiligheid Kraamzorg de Waarden

 

Gebruiktips

 • Het goed monteren in 
 • de auto van een autozitje is van essentieel belang voor het veilig vervoeren van je kind.
 • Lees de gebruiksaanwijzing van het autozitje zorgvuldig en volg de instructie nauwkeurig op.
 • Het autozitje mag na montage nog maar een beetje speling hebben in voor- en zijwaartse richting.
 • Is je auto voorzien van een passagiersairbag, zet je kind dan niet in een autozitje op de voorstoel, tenzij de airbag is uitgeschakeld.
 • Zorg ervoor dat de ruimte tussen je kindje en de gordels van het autostoeltje maximaal twee vingers is (een kind heeft de ene dag dikkere kleding aan dan de andere).
 • Als je een botsing hebt gehad met de auto, vervang dan de babyautostoel! Het stoeltje kan namelijk beschadigd zijn zonder dat je dit aan de buitenkant ziet.
 • Zet een babyautostoeltje met kind niet op een tafel of verhoging.
 • Laat je kindje niet thuis in een autostoeltje slapen. Onderweg kan een kind natuurlijk ook in slaap vallen, let er dan op of je kindje vrij kan ademhalen.
 • Denk ook hier aan:
 • Vervoer kinderen het liefst tot 18 maanden tegen de rijrichting in, dus achterstevoren. Zolang je baby/peuter nog in het autostoeltje past, is dit de meest veilige manier om je baby/peuter te vervoeren.
 • Je kind is te groot voor het autostoeltje als het hoofd boven de rand uit steekt of als het aangegeven gewicht of de aangegeven lengte is overschreden. Pas dan is het tijd om over te stappen op het volgende autostoeltje. Het is niet erg als de beentjes over de rand heen steken.
 • Is het te zwaar om het kind met babystoeltje en al te tillen? Laat het stoeltje dan in de auto staan en haal het kind er daar uit.

Langdurig gebruik
Een babyautostoeltje is handig en de meest veilige manier om je kindje in de auto te vervoeren. Maar het is ongeschikt voor langdurig gebruik. Een babyautostoeltje sluit namelijk veel bewegingen uit en dat is slecht voor de motorische ontwikkeling van je baby. Een maximaal toegestane tijd om een kind in een babyautostoeltje te leggen, is niet bekend, maar op het moment wordt als advies twee uur per dag aangehouden. Let er wel op dat het gebruik op de kinderwagen, thuis of in een wipstoeltje optelt bij de tijdsduur in de auto.

Lange autorit
Soms kom je er niet onderuit om toch een langere autorit te maken. Zolang je baby veilig in het babyautostoeltje ligt, heeft een enkele keer een lange zit ook niet direct grote gevolgen voor de motorische ontwikkeling van je baby. Let er tijdens de rit dan wel goed op dat je voldoende lange pauzes neemt. Haal je kind uit de stoel en leg het op een vlakke ondergrond, zodat het naar hartenlust kan bewegen, spartelen, rekken en strekken.

Babyautostoeltje veiligheid spelen en rekken en strekken Kraamzorg de Waarden

Overstap van babyautostoel naar kinderautostoel
Vervoer je kind zo lang mogelijk achterwaarts, zeker tot zij 1 jaar oud zijn, maar liever nog tot zij 18 maanden zijn. Kleine en gemiddelde kinderen kunnen prima in hun huidige '0+' autostoel langer vervoerd worden. Voor lange of grote kinderen raden wij aan om een combinatie 0/1 stoel aan te schaffen en die zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te gebruiken.

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?