Een babynestje veilig gebruiken

Terug naar overzicht

Een babynestje veilig gebruiken

Wat is een babynestje?

Een babynestje is letterlijk een nestje met een opstaande en gewatteerde rand, waarin je je baby neerlegt. Een babynestje creëert een geborgen plekje.

Als je een babynestje veilig gebruikt is er niks mis met het product. Met veilig bedoelen we hier; onder toezicht. Wil je je pasgeboren baby een beschut plekje geven op een kleed of in de box, dan kun je hiervoor overdag prima een babynestje gebruiken. Met dus de kanttekening dat je je baby continu in de gaten houdt.

Slapen in een babynestje

Veel fabricanten en winkels vertellen je dat een babynestje een goede slaapplaats is voor je baby. Ze zeggen: “leg het nestje in het wiegje of het bed van de ouders en de baby ligt veilig tussen de zachte randen van het babynestje”. Die zachte randen zijn nou juist het probleem voor de veiligheid van je baby. Als je kindje het hoofd opzij draait of begint te rollen kan hij met zijn mondje en neusje tegen de rand aankomen en daardoor minder goed ademen. 

Babynestje Kraamzorg de Waarden

Zelf een babynestje maken

Op het internet kun je veel voorbeelden en patronen vinden om zelf zo'n heerlijk babynestje te maken. Wil je zelf een babynestje maken? Lees dan goed de adviezen van kinderveiligheid.nl om te zorgen dat je een veilig babynestje maakt voor je baby.

Het advies van KinderveiligheidNL voor het babynestje

  • Kinderveiligheid.nl raadt het gebruik van een babynestje af in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra je baby kan omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen het kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt. Om dezelfde reden raden wij ook het gebruik van hoofdbeschermers, grote knuffels en stabilisatierollen en -wigjes in het bedje af.
  • Gebruik een babynestje in een box of op een kleed op de grond, maar altijd onder toezicht.

Co-sleeper of babynestje

Een co-sleeper, of ook wel aanschuifbedje of bednest (merknaam) genoemd, is niet hetzelfde als een babynestje. Een co-sleeper is een wiegje dat gebruikt kan worden als losstaande wieg, maar het kan ook als aanschuifbedje aan het bed van de ouders bevestigd worden. Tussen het ouderlijk bed en de co-sleeper zit een opstaande zijde. De moeder kan deze laten zakken als de baby gevoed moet worden. Een co-sleeper is hierdoor een mooie, praktische oplossing om je baby de eerste maanden dichtbij te hebben, maar wel veilig in zijn of haar eigen bedje. Meer weten over de co-sleeper? Kinderveiligheid.nlheeft de koop- en gebruikstips voor je op een rij gezet.

Bron: Kinderveiligheid.nl

Juli 2019

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?