De ideale kamertemperatuur voor jouw baby

Terug naar overzicht

De ideale kamertemperatuur voor jouw baby

Voor een goede nachtrust van jouw baby (en dus van jou) is de kamertemperatuur heel belangrijk. Een baby kan zijn eigen temperatuur nog niet goed reguleren en je wilt natuurlijk niet dat hij het te koud of warm heeft. Wij geven je tips voor de ideale kamertemperatuur zodat jouw kindje heerlijk kan slapen.

De beste kamertemperatuur

De fijnste temperatuur in de babykamer is tussen de 16°C en 18°C. Tijdens de kraamweek mag het net iets warmer zijn, tussen de 18°C en 20°C graden. Je kan controleren of jouw kindje het te warm of koud heeft door aan zijn voeten of nek te voelen. Dit moet lauw aanvoelen. Als je kindje zweet of juist koud voelt kan je de temperatuur aanpassen of je baby warmer of juist minder warm toedekken. Na de eerste paar dagen draagt je baby geen mutsje meer tijdens het slapen.
baby gapen in bed

Wat heeft je baby aan tijdens een slaapje?

Er is ontzettend veel keuze uit dekentjes, lakentjes, pyjama’s en slaapzakken. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Een handige wegwijzer hiervoor is de TOG-waarde. Deze waarde geeft de warmte aan. Aan de hand van onderstaande lijst zie je precies welke TOG-waarde geschikt is voor welke kamertemperatuur. Op bijna alle dekentjes en slaapzakken vind je de TOG-waarde. Kijk maar eens op het label.

Temperatuur

 

TOG-waarde

 

Beddengoed

Tot 16°C

 

4.0

 

Slaapzak + deken met laken

16-20°C

 

3.0

 

Slaapzak + laken

20-22°C

 

2.0

 

Zomerslaapzak of een dunne deken met laken

23-24°C

 

1.0

 

Luier met laken of luier met romper

25°C en warmer

 

0.5

 

Alleen een luier

Let bij het gebruik van een slaapzak goed op of dit de juiste maat is, het nekje mag namelijk niet in de slaapzak kunnen zakken. Gebruik ook geen dekbed. Dit kan je niet goed instoppen en is vaak te warm. Er bestaan babypyjama’s, maar zeker de eerste periode kan je kindje ook zijn normale kleding dragen in bed. Dit is vaak al lekker zacht en comfortabel.

Gebruik van een kruik

De eerste dagen na de geboorte hebben de meeste baby’s een warme kruik nodig. Bij een temperatuur van 36,5°C tot 37°C adviseren wij een kruik. Bij een temperatuur van 36,5°C of lager, adviseren wij twee kruiken. Start met één hete kruik en pas na een paar uur leg je de tweede hete kruik in het bedje. Je geeft dus nooit twee hete kruiken tegelijk.

Leg de kruik in het bedje van je baby nooit tegen de baby aan, maar altijd met een handbreedte van de baby af en met een tussenlaag ertussen, bijvoorbeeld een diepe plooi van de deken. Dit is in verband met verbrandingsgevaar.

Let op dat je bij een (kleine) co-sleeper geen kruik mag gebruiken terwijl het kindje in het bedje ligt. Je kan wel een kruk gebruiken om de co-sleeper op te warmen. Je kraamverzorgster vertelt je in de kraamweek uitgebreid over het vullen en het gebruik van de kruiken.
Kruik klaarmaken

Meer tips

Meer tips voor een goede nachtrust voor jouw baby? Lees onze blog over veilig slapen of slaaptips voor jouw baby!

Gerelateerd

Voor dit artikel zijn geen gerelateerde items gekoppeld.

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?