Terug naar overzicht

Geboortezorg-organisaties provincie Utrecht tekenen samenwerkingsconvenant

Verloskundigen, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg maken afspraken over samenwerking, overdracht en zorgcontinuïteit

Kraamzorg de Waarden maakt deel uit van deze samenwerking!

In het convenant staan afspraken over samenwerking in de geboortezorgketen centraal. Hiermee bevestigen de samenwerkingspartners dat eerstelijns verloskundigen, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg en tweedelijns verloskundig zorgverleners een gezamenlijke keten vormen bij het bieden van gezonde en veilige zorg voor (aanstaande) ouders en kinderen. Vandaag zijn werkafspraken gemaakt waarmee zorgprofessionals in de geboortezorg van de provincie Utrecht concreet aan de slag kunnen.

De samenwerkingsafspraken richten zich op de overdracht van de kraamperiode naar jeugdgezondheidszorg (JGZ), vroegsignalering en terugkoppeling van risicosignalen in een kwetsbaar gezin, overleg op uitvoerend en bestuurlijk niveau en evaluatie en borging van de afspraken. Wethouder Fleur Imming van de gemeente Amersfoort over het convenant: “Met dit convenant wordt duidelijk dat we een gezamenlijke urgentie voelen om samen op te trekken rondom de zorg voor het pasgeboren kind. Het is positief dat we niet alleen vanaf de geboorte van het kind redeneren maar ook eerder, zodat we actief kunnen reageren op risicosignalen. Deze stap is dan ook niet de start van een samenwerking, maar de bekrachtiging van een samenwerking die al een tijdje gaande is.”

Samenwerkingspartners

Vertegenwoordigers van Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) WKZ “Verloskunde op één lijn”, VSV Utrecht Zuid en omgeving, VSV Eendracht, Eerstelijns Verloskundigen Coöperatief Midden-Nederland, Kring Verloskundigen Amersfoort, Kraamzorg Samenwerkingsverband (KSV) Utrecht, KSV Woerden, KSV Amersfoort, Rivas Jeugdgezondheidszorg en Kraamzorg, Vitras Jeugdgezondheidszorg, Jeugdgezondheidszorg gemeente Utrecht en GGD regio Utrecht tekenden vandaag het samenwerkingsconvenant. Een geweldige stap vooruit voor (aanstaande) ouders en kinderen en de zorgprofessionals.

Ambitie voor de toekomst

De samenwerkingsafspraken die vandaag zijn bevestigd, zijn gemaakt op basis van aanbevelingen die de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) heeft gegeven in het inspectierapport ‘Verbetering nodig in de samenwerking tussen kraamzorg en JGZ voor verantwoorde geboortezorg’(2014). Het rapport gaf een impuls aan de  zorgprofessionals om de onderlinge samenwerking te onderzoeken en vast te leggen voor de toekomst. Adjunct-directeur GGD regio Utrecht Henk Kruisselbrink: “Het is van belang dat de zorg voor de jongste inwoners goed verbonden is met de zorg die de gemeente te bieden heeft. Er werd al goed samengewerkt tussen de partners en vandaag laten we zien dat het onze ambitie is om hiermee verder te gaan.” 

 •       Simone Buitelaar-Vankan - voorzitter VSV WKZ "Verloskunde op één lijn"
 •       Henk Kruisselbrink - adjunct-directeur GGD regio Utrecht
 •       Yvonne Boerkamp -  VSV Utrecht-Zuid eo. en Hoofd Alnatal
 •       Lianne Wittekoek - manager bij Vitras
 •       Douwe Brik -  manager Rivas Zorggroep
 •       Patricia Koster - directeur EVC
 •       Victor Everhardt - wethouder gemeente Utrecht
 •       Rixt Bekkema - kringvoorzitter van Kring Amersfoort
 •       Saskia Dorrepaal -  VSV Eendracht
 •       Carla Rubio  -  KSV Amersfoort en manager Babycare Kraamzorg
 •       Bianca Visser - KSV Utrecht en Woerden en directeur Zin Kraamzorg
 •      Monique van den Brink, directeur Zorg Kraamzorg de Waarden)

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?