Terug naar overzicht

Navelstrengbloed doneren

Wat is het en hoe doe je dat?

De navelstreng wordt na de bevalling weggegooid. Maar wist je dat je navelstrengbloed kan doneren en hiermee bijdraagt aan de behandeling van bijvoorbeeld leukemie? 

Normaal gesproken wordt het navelstrengbloed samen met de placenta na afloop van de bevalling weggegooid. Maar je kunt het navelstrengbloed ook doneren. Navelstrengbloed is namelijk rijk aan stamcellen. Een transplantatie van stamcellen biedt patiënten met bijvoorbeeld leukemie of andere bloedziekten een kans op genezing.

De navelstreng doorknippen doorgeknipte navelstreng Kraamzorg de Waarden

Wat zijn stamcellen?

Navelstrengbloed doneren draait dus vooral om de waardevolle stamcellen die hier in zitten. Maar wat is een stamcel? Stamcellen zijn cellen die de eigenschap hebben om zich te ontwikkelen tot specifieke andere cellen. Zo vormen de stamcellen in navelstrengbloed de basis om cellen te vormen voor ons bloed en afweersysteem. Je vindt deze stamcellen voornamelijk in de beenmergholtes van je botten, maar dus ook in navelstrengbloed.

Hoe kan ik navelstrengbloed doneren?

Navelstrengbloed wordt afgenomen direct na de geboorte van de baby, wanneer de navelstreng is doorgeknipt. Het bloed wordt afgenomen van het stuk navelstreng dat aan de moeder vastzit. Zolang de placenta nog niet is geboren, zitten daar stamcellen van het kindje in. Het is geheel pijnloos en zonder risico. Het hele proces duurt een paar minuutjes. Voorafgaand aan de donatie heeft de moeder ingestemd met het afnemen van het navelstrengbloed en het doneren daarvan aan de Navelstrengbloedbank. 

Blog Navelstrengbloed doneren stamcellen infusie Kraamzorg de Waarden

Wat gebeurt er dan met het navelstrengbloed?

Opgeslagen navelstrengbloed dat geschikt is bevonden voor transplantatie kan worden opgevraagd voor patiënten wereldwijd.  De Navelstrengbloedbank van Sanquin bewaart de stamcellen, totdat ergens op de wereld een patiënt met een matchend profiel ze nodig heeft. De Navelstrengbloedbank werkt hiervoor samen met de Stichting Matchis. Omdat het ingevroren wordt bij een temperatuur van -170 graden kunnen de stamcellen ruim 20 jaar bewaard worden.

Waar kan ik navelstrengbloed doneren

De navelstrengbloedbank werkt samen met verschillende verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen. Bij een thuisbevalling is navelstrengbloed donatie niet mogelijk. Kijk hier voor meer informatie waar je navelstrengbloed kan doneren.

Kan ik mijn eigen donatie daarna terugvinden

Net zoals wanneer gewoon bloed geeft, kun je je eigen donatie niet traceren, omdat alles in een database terechtkomt. Je hebt wel de mogelijkheid om je navelstrengbloed donatie op te slaan in een privébank. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Het grote voordeel van privé donatie is dat je altijd weet wat er met je eigen donatie gebeurt en dat die stemcellen 100% match zijn met je kind, mocht het ooit nodig zijn. 

Zonder winstoogmerk

Net als het geven van bloed of plasma is het geven van navelstrengbloed vrijwillig. De Navenstrengbloedbank van Sanquin is een publieke weefselbank die opereert zonder winstoogmerk.

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?