Borstvoeding tijdens Ramadan

Terug naar overzicht

Borstvoeding tijdens Ramadan

Bij de vrijstelling van het vasten telt het belang van de baby en zijn recht op borstvoeding zwaar mee. Het is natuurlijk heel mooi dat er in de Koran zoveel waarde wordt gehecht aan het belang van borstvoeding en dat iedereen voor haarzelf en haar kind de keuze kan maken om al dan niet te vasten!

Of het je lukt om te vasten als je borstvoeding geeft hangt af van een aantal factoren. Als je kindje pasgeboren is, is het waarschijnlijk lastiger vol te houden, omdat je lijf nog aan het herstellen is van de bevalling en je minder aan slaap toekomt. Is je kindje ouder, en eet hij of zij al wat vaste voeding, dan heeft het vasten meestal minder effect op de borstvoeding. Als de Ramadan in de winter valt, is het waarschijnlijk makkelijker vol te houden dan in de zomer, omdat de dagen veel korter zijn.

Borstvoeding tijdens Ramadan Kraamzorg de Waarden

Invloed vasten op de melkproductie

Sommige vrouwen merken al snel dat het vasten invloed heeft op hun melkproductie. Dit is tot op zekere hoogte te voorkomen door ’s nachts genoeg te eten en te drinken. Vooral het aanvullen van vocht is belangrijk. Een tekort aan vocht is vaak sneller merkbaar dan een tekort aan voedingsstoffen. Gelukkig zijn veel van de traditionele voedingsmiddelen die tijdens de Ramadan worden gegeten zeer calorierijk. Bedenkt dat het lastig kan zijn om een melkproductie weer omhoog te krijgen als deze eenmaal gekelderd is, dus voorkomen is beter dan genezen.

Sommige vrouwen kiezen ervoor om overdag veel te slapen en te rusten, zodat ze ‘s nachts meer tijd hebben om genoeg te eten en te drinken. Praktisch is dat niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als je moet werken of andere verplichtingen hebt.

Als je merkt dat het vasten teveel weerslag heeft op jezelf en je kindje, is het goed om binnen je geloofsgemeenschap over te praten over de verschillende opties. Ook zijn er verschillende websites die zich specifiek richten op moslima’s.

 April 2020

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?