Terug naar overzicht

De 10 vreemdste opvoedtrends van de afgelopen 100 jaar

Of je nu pas voor het eerst ouder bent geworden, of je al een doorgewinterde professional bent, iedereen heeft zijn eigen mening als het gaat om opvoeden. Wellicht heb je al wat rare dingen voorbij horen komen, maar niks zal je zo verbazen als de trends uit het verleden op het gebied van opvoeden!

Trends komen en gaan, ook op het gebied van opvoeding. Als je deze vreemde trends leest ben je vast blij dat ze maar een fase waren!

Kraamzorg de Waarden knuffelen 2

1. Niet knuffelen 

De meeste ouders grijpen iedere kans die ze krijgen om lekker met hun kleintje te knuffelen. In 1910 geloofde men echter dat je je baby zo min mogelijk moest aanraken omdat ze anders verwend zouden raken. Deze trend liep zelfs nog even door in de jaren '20, waarbij ouders werd afgeraden om hun kinderen te knuffelen of te kussen.

2. Baby zindelijkheidstraining

Heb je geen tijd om je baby iedere 20 minuten boven het toilet te hangen? In de jaren '30 werd dit wel verwacht van ouders. Er werd geadviseerd om na de geboorte direct met zindelijkheidstraining te beginnen. De Amerikaanse regering adviseerde dit zelfs!

Kraamzorg de Waarden zindelijkheidstraining 2

3. Raamkooien

De meeste ouders laten hun baby geen seconde alleen, zeker niet in de buurt van een raam. Maar in de jaren '30 was dit wel anders. In die tijd waren ouders zo geobsedeerd met dagelijkse frisse lucht dat er een raamkooi werd uitgevonden. Hierdoor kon je je baby gemakkelijk even buiten 'hangen'. 

 

4. Leversoep

Wat de beste voeding is voor je kind blijft altijd een goed punt van discussie, ook in de jaren '40. Niet alle voedingsadviezen in de jaren '40 waren slecht, maar het advies dat baby's van een paar maanden oud leversoep moesten krijgen was toch wel wat twijfelachtig op z'n minst!

5. Het wordt nog erger.....

Het ergste wat vroeger werd aangeraden om aan je baby te geven moet pens zijn. Pens bestaat uit de maagwand van schapen of koeien. En hoe het smaakt durfen we je niet te vertellen, maar het ziet er in ieder geval net zo erg uit als dat het klinkt. 

6. Direct van het duimen af!

Duimen, een gewoonte die moeilijk is af te leren. Tegenwoordig zijn er genoeg trucjes die ouders proberen, maar in 1942 werd toch wel het slechtste idee ooit bedacht. In dat jaar werd er een goedje gemaakt tegen duimzuigen met een combinatie van nagellak, aceton spaanse peper. Dit werd als nagellak aangebracht bij kindjes.

Kraamzorg de Waarden Duimen

7. Duimen stimuleren!

Hoewel er in de jaren '50 chemische goedjes werden gesmeerd om het duimen af te leren, was het 10 jaar later weer helemaal anders. In de jaren '60 werd duimen zelfs gestimuleerd voor zolang als kinderen daar behoefte aan hadden. 

8. Lekker vet badje

Baby's hebben een extra gevoelige huid. Tegenwoordig heb je ontelbaar veel verschillende verzorgingsproducten voor de verschillende soorten huidjes voor in bad. 
In de vroege jaren van 1900 vond men echter dat het beste ingrediënt voor een babybadje reuzel was. Gaat er niet direct een lampje branden? Reuzel is dierlijk vet, voornamelijk varkensvet, wat je normaal in een keuken kunt vinden. 

9. Vliegen met je baby

Vliegen met kinderen is nooit gemakkelijk. Tegenwoordig kun je bij sommige maatschappijen een babybedje huren waar je baby in kan slapen tijdens de vlucht. Wist je dat men dit in de jaren '50 ook al had? Iets minder veilig, want het bedje hing dan gewoon aan de rail van de handbagage! 

Kraamzorg de Waarden bedje

10. Wie het hardst schreeuwt....

Je hebt tegenwoordig talloze producten om je huis helemaal babyproof te maken. Veiligheid voorop, toch? Deed je dit in de jaren '50, dan was je een luie ouder. Beter was om tegen je kinderen te schreeuwen totdat ze toegaven. Was vast gezellig thuis in die tijd!

Weet jij nog andere rare trends uit het verleden? Deel ze gerust in een reactie hieronder!

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?