Terug naar overzicht

Unieke samenwerking voor de beste geboortezorg

ALMERE - In Almere werken (vrijgevestigde) verloskundigen, gynaecologen, kraamzorgorganisaties, kinderartsen en Jeugdgezondheidszorg sinds kort intensief samen om te komen tot één samenhangend aanbod van geboortezorg; het verloskundig samenwerkingsverband (VSV).

Het doel is tot de best mogelijke zorg te komen rond zwangerschap en geboorte. Uniek is dat binnen het VSV alle zwangeren worden besproken, zodat iedere zwangere de beste begeleiding krijgt met instemming van alle zorgverleners.  

Samenwerking

Vanaf oktober worden alle zwangere vrouwen in Almere uitgenodigd voor een eersteuitgebreide controle. Deze controle bestaat uit een echo, een gesprek met deverloskundige en een gesprek met de gynaecoloog. Het gaat hierbij om ongeveer 2400 vrouwen per jaar. Almere is de eerste plek in Nederland waar op deze schaal zo intensief wordt samengewerkt.
Gynaecoloog Annemieke Lub: ”Doordat we alle zwangeren in een vroegtijdig stadium zien en er een intensieve samenwerking en uitwisseling van informatie is tussen zorgverleners in de gezondheidscentra en het ziekenhuis kunnen we tijdig zorg op maat aanbieden. Weverwachten hiermee op termijn babysterfte en complicaties in de zwangerschapaanzienlijk te kunnen verminderen. Dat is goed nieuws voor moeder en kind."

Verloskundige Angela Klaassen: “Voor zwangeren is dit een nieuwe aanpak. In de oude situatie komen zij bij ongeveer 8 weken zwangerschap bij een verloskundige die hen begeleidt en bij te verwachten complicaties overdraagt aan een gynaecoloog. In de nieuwe situatie worden alle zwangeren gezien en besproken door een team van verloskundigen en gynaecologen. Dan wordt duidelijk of er mogelijke problemen te verwachten zijn en of de zwangere voortaan wordt begeleid door een verloskundige of door een gynaecoloog. De meeste zwangeren vinden het prettig dat al bij de eerste controle zo uitgebreid met hen wordt gesproken.” 

Kraamzorgmanager Ilja Breenen: “In de 34e week van de zwangerschap vindt er een huisbezoek plaats. De kraamzorgconsulente geeft tijdens het huisbezoek uitleg over de mogelijkheden rondom kraamzorg, daarnaast kijkt zij samen met de zwangere welke zorg en ondersteuning er nodig is voor de zwangere en haar gezin en stemt dit af met de verloskundige zorgverlener. Zwangeren geven aan dat het prettig is dat zo de kraamzorg en de verloskundige zorgverlener beiden goed op de hoogte zijn van haar wensen en zorgvraag.” VSV Het VSV blijft de verloskundige zorg en begeleiding tijdens de zwangerschap zo dicht mogelijk bij de patiënt aanbieden op de bekende locaties van Zorggroep Almere. Daarnaast bundelen de gynaecologen, de verloskundigen, echoscopisten, en kinderartsen vanhet Flevoziekenhuis, diverse kraamzorgorganisaties en de Jeugdgezondheidszorg van Zorggroep Almere hun krachten in het Verloskundige Samenwerkingsverband (VSV).

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 29 april 2015

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?