Terug naar overzicht

Ervaringsverhaal van Jamie en David

Een snoezig bedje, zachte knuffeltjes en een speeldoosje met dromerige melodie. Vol verbazing samen uren naar het kleintje kijken.

De verwondering is van jullie gezichten af te lezen. Het mooiste wat je tot nu toe hebt gedaan, ja zelfs de stoerste mannen verzachten bij de aanblik van hun kindje. Allemaal teweeg gebracht door dat kleine hummeltje. Natuurlijk gaat het zo, maar soms gaat het er ook iets minder romantisch aan toe : je hebt nog pijn van de bevalling, de fles geven en het afkolven verloopt moeizaam, een tekort aan slaap…en ja, heel eerlijk, dan zijn er momenten waarop je je realiseert dat je het toch wel heel anders had voorgesteld. In mijn praktijk tref ik niet alleen koppels die al jaren samen zijn en na vele rituelen uit elkaar groeien, maar ook jonge (aanstaande) ouders die hun kostbare droom in kleine stukjes zien vallen wanneer het ouderschap niet zo roze en wollig blijkt te verlopen als door hun vooraf aangenomen.

Hoe voorkom je een relatiecrisis na de komst van je kindje Kraamzorg de Waarden wieg knuffels kopie kopie

Jamie en David zijn 8 jaar samen. Ze hebben reizen gemaakt van Los Angeles tot Bali en de nieuwste gadgets heeft David allang gespot. Jamie is een duizendpoot die 6 maanden zwanger is van hun tweede kindje en na dochtertje Emma van 1,5 jaar verwachten zij nu een zoontje. So far so good. De zwangerschap van Jamie was niet helemaal gepland, maar het ventje is meer dan welkom, er is ruimte en liefde genoeg. Althans, zo leek het tot voor kort, want David heeft sinds een paar weken een onbehagelijk gevoel. Hij is rusteloos en komt steeds later thuis en als hij er is, is er altijd een excuses om weer te gaan. Ruzie is er veel meer dan voorheen en de ijzige stiltes tussen hen worden steeds groter. Langzaam verdwijnt het stel in hun eigen wereld met Emma en de verloskundige tussen hen in. 

David heeft me gebeld, en wanneer zij hier op de bank zitten voel ik een duidelijke blokkade. Ik vraag aan David of hij mij iets over zijn situatie kan vertellen. Hij frutselt wat aan de rits van zijn vest en kijkt mij een beetje glazig aan. ‘Ik weet het niet zo goed’ zegt hij en kijkt naar Jamie. Ik volg zijn blik en zie dat Jamie boos naar hem kijkt. ‘Nee, ik weet het ook niet’ zegt ze bits. ‘Ik herken je helemaal niet. Je bent dagen weg en neemt echt afstand van ons. Ik heb me suf gepiekerd wat ik heb misdaan, maar ik weet het echt niet’.

‘Je hebt ook niets gedaan’ reageert David fel. ‘Ik heb toch al gezegd dat het niet aan jou ligt, waarom luister je niet? Ik vind het gewoon moeilijk’. Hij zucht diep en wrijft met zijn knokkels in zijn ogen.

Er valt een stilte en het koppel besluit stellig elkaar niet aan te kijken. Ik zie een jonge vrouw met een flinke bolle buik die boos de andere kant op kijkt. ‘David ?’ vraag ik met verlaagd volume: ‘wil je mij over jezelf vertellen.....wie is David?' Hij kijkt me vanuit zijn afgewende houding aan en haalt zijn schouders op. ‘Ik ben gewoon David, ik ben 37 jaar werk bij een telecom provider en ik ben getrouwd met Jamie. Ik ben de vader van Emma en straks de vader van een zoon’. Hij stopt met praten. ‘Je bent vader, echtgenoot en werknemer. Hoe komen die alle drie goed tot hun recht?’ Hij zet zijn beide benen op de grond en buigt zijn rug. ‘Momenteel komen die niet allemaal tot hun recht’ zegt hij duidelijk. ‘Ik zou wel willen, maar ik vind het soms zo ongelofelijk moeilijk. Mijn werk is druk, maar daar heb ik de controle op, daar weet ik wat er van me verwacht wordt. Ik word oprecht blij van mijn werk. Thuis zijn vind ik op het moment behoorlijk lastig’.

Hoe voorkom je een relatiecrisis na de komst van je kindje Kraamzorg de Waarden hand in hand kopie kopie

‘Je vindt het lastig om thuis te zijn’ bevestig ik hem. In mijn ooghoeken zie ik dat Jamie verstart. De woorden van haar man komen best even binnen. ‘Wat gebeurt er met je als je thuis bent? ‘Tja, er bekruipt me dan een angstig gevoel, iets dat ik niet uit kan leggen. Ik knik en blijf hem aankijken. David vervolgt: ‘Als ik thuis ben zie ik Jamie die druk bezig is met Emma en met alles wat er bij komt kijken om een gezin draaiende te houden en dat voelt soms alsof ik er niet tussen pas, snap je, alsof ik er niet hoor te zijn.’ Jamie draait zich naar haar man. ‘Hoe kun je dat nou zeggen!’ reageert Jamie fel. Ze brengt haar handen in de lucht en zegt : ‘We wilden dit toch allebei?’ ‘Dat zeg je wel, maar dat is niet waar. Jij wil het zo. Ik ben dol op Emma, maar ik kan het nooit goed doen. Haar flesje is te koud, het eten niet goed geprakt, zelfs de luiers die ik haal zijn verkeerd. Jij doet alles goed. Ik heb nog nooit met haar alleen een stuk brood bij de eendjes gebracht en als ik jou wil helpen dan wijs je me af!’ David oogt radeloos en Jamie is overduidelijk geschrokken van het relaas van haar man. ‘Ik heb geen enkele nachtvoeding gedaan’ vervolgt David op zachte maar standvastige toon. ‘Ho eens even !’ zegt Jamie, hem in de reden vallend. ‘Maar dat vindt toch iedere man fijn?’ ‘Ja, natuurlijk is dat fijn, maar je hebt me ook nooit de kans gegeven. Ik ben haar vader en wil ook voor haar zorgen. Het voelt zo eenzaam als ik zie dat jullie zo’n sterke band hebben samen. Ik mis die intimiteit met haar en met jou zo erg. Straks wordt hij geboren.’ David wijst naar de buik van Jamie en vervolgt zijn verhaal. ‘Dan ben jij nog verder weg en meer aan het zorgen en sta ik nog meer passief te kijken hoe jij je in het zweet werkt!’ Ik zie Davids ogen vullen met tranen. Hij kijkt naar zijn vrouw en begint te huilen. ‘Straks raak ik jullie nog meer kwijt!’ vertelt hij haar schokkend. Jamie slaat haar armen om de schouders van haar man. Zijn relaas was de verlossing die ze zocht. Ze doet inderdaad veel te veel alleen. Eerst wilde ze hem ontzien vanwege zijn drukke baan, maar inmiddels heeft ze hem langzaam buitenspel gezet. Ze werkt hard om iedereen blij te maken, maar jaagt hem eigenlijk steeds verder weg. Het echtpaar verzoent zich voor mij op de bank en de blokkade van een uur geleden is totaal verdwenen. Het roert me als Jamie haar man vraagt: ‘Wil je alsjeblieft weer met mij meedoen.... ?’

De namen in dit verhaal zijn uit privacy overwegingen veranderd. 

Wendy Heithuis-Horstmanshoff (32) is EFT therapeut, gescheiden, hertrouwd, moeder en stiefmoeder. Na een weg te hebben afgelegd in de liefde koos zij voor studies in psychosociale hulpverlening, coaching en relatiebemiddeling. Ze werkt in praktijk Sterkers in Schoonhoven waar zij echtparen ontvangt met relatieproblemen. Tijdens de EFT sessies legt ze negatieve partonen bloot en werkt zij met de koppels aan herstel en emotionele verbondenheid.

(voor meer informatie of vragen kunt u mailen naar : info@sterkers.nl of www.sterkers.nl)

Reacties (2)

Sanne - Kraamzorg de Waarden

Mooi verwoord, Ans!

  Bijlages
 
Ans

Hoe niet praten tot iets kan leiden laat dit zien. Gelukkig want dit had zomaar anders af kunnen lopen. Wie dit leest, kijk elkaar aan en zeg wat je denkt ipv veronderstelden dat je weet wat goed is voor de ander, en dat papa niet precies hetzelfde doet als mama is echt niet erg. Houden van... Daar kom je pas ver mee.

  Bijlages
 

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?