Hoe voorkom je een relatiecrisis na komst van jullie kindje?

Terug naar overzicht

Hoe voorkom je een relatiecrisis na komst van jullie kindje?

Hoe voorkom je een relatiecrisis na de komst van jullie kindje verliefd Kraamzorg de Waarden kopie kopie

Daar waar eerst je partner op nummer 1 stond, wordt nu bijna alle tijd in beslag genomen door jullie kindje.

Dat je naast het voeden, verschonen, wassen en troosten van je kind - een dagtaak op zich - ook nog eens als partners met elkaar moet blijven omgaan, blijkt plots een lastigere opgave dan je ooit voor mogelijk had gehouden. En toch is het, ondanks deze drukke eerste weken en maanden, minstens zo belangrijk om tijd te blijven maken voor elkaar, samen dingen te ondernemen, een goed gesprek aan te gaan en te genieten van elkaars gezelschap. Zo niet loop je het risico naast elkaar te gaan leven; je trekt jezelf terug en wordt steeds eenzamer. En net daar loert het gevaar om de hoek: emotionele verwijdering van je partner vormt een veel grotere bedreiging dan ruzie! Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 30 tot 35 % van de stellen uit elkaar gaan nog voor hun kindje 3 jaar is.

Dus stop tijd en energie in je relatie. En wanneer het niet lukt om die verhoudingen in balans te krijgen, zoek dan op tijd hulp.

Om je hierbij te helpen geef ik je een paar tips:

  • Vergeet niet om aandacht aan elkaar te besteden. Aandacht zit hem in kleine dingen; geef een kus bij thuiskomst, luister oprecht naar elkaars verhaal en geef een complimentje of koop zomaar een bloemetje op een doordeweekse dag.
  • Blijf knuffelen! Je creëert zo een gevoel van saamhorigheid en samen sta je sterk.
  • Besteed de tijd die je samen bent goed. Praat niet alleen maar over de baby en leg je telefoon weg.
  • Regel een oppas en plan eens per maand een avondje uit met zijn tweeën. Dit kan buitenshuis zijn, maar je kunt het ook thuis gezellig maken. Trek iets leuks aan (dus geen huispak of joggingbroek) ga uitgebreid koken en trek een lekker fles wijn open.Hoe voorkom je een relatiecrisis na de komst van jullie kindje lekker eten Kraamzorg de Waarden kopie
  • Regel een goede kinderopvang en eventueel hulp in de huishouding om de combinatie van werk en de opvoeding te kunnen realiseren. En maak afspraken over de taakverdeling.
  • Vaders blijf betrokken bij de verzorging van je kindje. Overweeg om een papadag te nemen, als dit mogelijk is. Geef je partner de kans op voor jullie kindje te zorgen
  • Ga iets nieuws doen, het maakt niet uit wat (breien, salsadansen, cursus wijnproeven, tuinieren). Een mens wordt blij van nieuwe ervaringen. Je hoeft echt niet alles samen te doen. Geef elkaar ruimte om hobby’s of interesses te ontwikkelen. En als jij lekker in je vel zit, heeft dat ook een positieve weerslag op je relatie.
  • Mopper zo min mogelijk. Best lastig maar probeer een rustig moment af te wachten om je irritatie te uiten.
  • Praat vanuit de ik-vorm, laat weten hoe het voor jou voelt en spreek op een vriendelijke en respectvolle manier.
  • Seks, ja ook na de komst van de baby is het belangrijk dat je regelmatig seks hebt. Seks is essentieel voor een goede relatie, een intieme band en saamhorigheid.
  • Houdt het gezamenlijk doel voor ogen. Jullie hebben gekozen voor een kindje omdat jullie van elkaar houden en jullie een gezinnetje willen starten. Houd bij discussies in gedachten dat je beide hetzelfde doel hebt; samen gelukkig zijn. Probeer daarom even stil te staan en de situatie door de ogen van de ander te bekijken.

Jouw gezin is uniek! Je bent niet langer ‘ik’ maar ‘wij’ Je vormt samen een gezin Je nieuwe nestje hoeft echt niet perfect te zijn, wees tevreden en houd van elkaar.

Een liefdevolle relatie is het mooiste cadeau wat je je kindje kunt geven.

Gelukkig nieuw leven!

Lees hier het ervaringsverhaal van Mariska en Rutger

Lees hier het ervaringsvershaal van Jamie en David

Lees hier het ervaringsverhaal van Julia en Johan

Maart 2017

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?