Terug naar overzicht

Zorgverzekering voor je baby

Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Dus ook voor je baby. Voor kinderen onder de 18 jaar betaal je geen premie.

Het is wel nodig om je kind binnen 4 maanden na de geboorte aan te melden bij een zorgverzekeraar. Als je baby te laat wordt ingeschreven moet de ouders de gemaakte kosten betalen.

Hoe kun je je baby bij je zorgverzekering bijschrijven?

Je kind bijschrijven op een polis bij je zorgverzekeraar gaat in de meeste gevallen makkelijk en snel. Je mag zelf kiezen of je baby wordt bijgeschreven bij jouw verzekering of die van je partner. Dit kan online of telefonisch. Houd na bijschrijving goed in de gaten of je een polisblad voor je baby ontvangt.

Je kindje krijgt dezelfde zorgverzekering als de ouder bij wie hij wordt bijgeschreven. Je baby heeft dus alleen een aanvullende verzekering als jij die ook hebt. Meld je kind daarom aan bij de ouder met de meeste uitgebreide zorgverzekering.  

Zorgverzekering baby aanmelden zorgverzekeraar Kraamzorg de Waarden

Extra kosten kind aanvullende verzekering

Meestal kan een kind kosteloos gebruik maken van de aanvullende verzekering van de ouder bij wie hij is bijgeschreven. Maar let op: dit is niet altijd het geval. Bij aanvullende verzekeringen mogen verzekeraars namelijk wél premiekosten rekenen voor meeverzekerde kinderen. Heb je een aanvullende zorgverzekering en wil je je kind hier mogelijk gebruik van laten maken, houdt er dan rekening mee dat je bij deze vier verzekeraars extra moet betalen.

In 2018 betaal je bij de volgende verzekeraars extra premiekosten voor je meeverzekerde kind:

 • Menzis
 • ONVZ
 • VvAA
 • ZEKUR

Kijk voor meer informatie op de website van de Consumentenbond.

Eigen risico baby

Kinderen tot 18 jaar hebben geen eigen risico. 

Jouw zorgkosten rond de bevalling en daarna

Rond de bevalling en het eerste jaar na je bevalling zijn er een aantal kosten die niet worden gedekt in de basisverzekering, maar die je wel (deels) aanvullend kunt verzekeren. Denk hierbij aan:

 • de eigen bijdrage voor kraamzorg van € 4,30 per uur
 • de eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak € 341,31
 • fysiotherapie (als je bijvoorbeeld last hebt van bekkeninstabiliteit)
 • lactatiekundige zorg
 • cursus fit na je zwangerschap 

Zorgverzekering baby aanmelden zorgverzekeraar kraamzorg zwanger Kraamzorg de Waarden

Extra tips

 • Jaarlijks kun je tussen half november en 31 januari overstappen van zorgverzekering. Na 1 februari nog maar in een beperkt aantal situaties. Zo kun je elk jaar je zorgverzekering aanpassen naar je huidige situatie.
 • Ben je zwanger van een volgend kind of wil je binnenkort zwanger worden? Hou hier dan rekening mee bij het afsluiten van een aanvullende verzekering.
 • Als stel hoef je niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten of bij dezelfde zorgverzekeraar te zitten. Je kunt als je bijvoorbeeld zwanger wilt worden kiezen voor een uitgebreide aanvullende verzekering, terwijl partner voor alleen een basisverzekering kiest.  
 • Het vergelijken van zorgverzekeringen kan honderden euro’s voordeel per jaar opleveren. De moeite waard dus.
 

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?