Hoe eet ik gezond tijdens mijn zwangerschap?

Terug naar overzicht

Hoe eet ik gezond tijdens mijn zwangerschap?

Ook als je zwanger bent eet je volgens de Schijf van Vijf!

Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijgen jij en je kindje voldoende goede voedingsstoffen binnen. Voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Al deze voedingsstoffen gebruikt je kindje om te groeien. Varieer vooral volop met groente en fruit om alle voedingsstoffen in groente- en fruit binnen te krijgen. Kies verspreid over de week voor verschillende soorten. Het is ook goed om af te wisselen vis, peulvruchten, vlees en ei. 

Tijdens je zwangerschap let je er extra op dat je…

Foliumzuur en vitamine D slikt

Tijdens de zwangerschap heb je van foliumzuur en vitamine D meer nodig dan je uit je eten kan halen. Neem daarom extra foliumzuur en vitamine D.

 
Foliumzuur     Hiermee verklein je de kans dat je baby een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte krijgt.     Slik 400 microgram foliumzuur per dag, vanaf dat je een zwangerschapswens hebt en in de eerste 10 weken van je zwangerschap. 
         
Vitamine D   Voor een goede botopbouw van je baby. Het zorgt dat calcium uit de voeding wordt opgenomen.   Slik tijdens de hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag. 

Genoeg calcium, ijzer en vis binnenkrijgt via je eten

 
Calcium      Naast vitamine D is het belangrijk voor een goede botopbouw van je baby.    Je krijgt voldoende calcium binnen als je volgens de aanbevelingen 300-450 milliliter aan melkproducten (2-3 porties) en 40 gram kaas neemt. 
         
IJzer    Heb je voldoende nodig om de kans op bloedarmoede te voorkomen.     Je krijgt genoeg ijzer binnen door bijvoorbeeld volkorenbrood en vlees of een vegetarische keuze met toegevoegd ijzer te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op.  
         
Vis    Vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's.    Eet 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis, zoals sardine, zalm, makreel en haring. Bepaalde vis kun je beter vermijden. Bekijk welke in de tabel met wat je beter kunt vermijden tijdens je zwangerschap

Niet te veel vitamine A binnenkrijgt

Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Je mag daarom niet meer dan 3.000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Maak je niet ongerust. Een teveel aan vitamine A komt bijna niet voor, tenzij je vaak lever of leverproducten eet of vitamine A supplementen slikt. Daarom is het belangrijk om die producten niet te nemen. Een keer een boterham met leverworst of leverpaté kan wel, maar neem dan maximaal 1 boterham op een dag.

Sommige producten mijdt

Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten. Toch zijn er een paar producten die niet goed zijn voor de ontwikkeling van je kindje. 

Bekijk wat je wel en niet kunt eten

Bron: voedingcentrum

April 2016

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?