Column Karin: Extra tips van de verloskundige

Terug naar overzicht

Column Karin: Extra tips van de verloskundige

Kwam vorige week Kraamzorg de Waarden langs voor de intake, deze week was de verloskundige aan de beurt. Ik zit bij een kleine verloskundigepraktijk met 3 verloskundigen. Als je besluit om thuis te willen bevallen doen ze altijd een afspraak aan huis. Niet alleen voor hen fijn om te zien waar het spektakel eventueel gaat gebeuren, maar ook ik als zwangere vond het fijn om even te laten controleren of alles in orde is om thuis te kunnen bevallen.

We begonnen met de normale controles, die gelukkig allemaal weer goed waren. Daarna konden we uitgebreid de thuisbevalling bespreken. Natuurlijk had ik zelf al wat vragen en kwamen er tijdens het gesprek nog wat dingen ter sprake. Dus lees mee en doe er je voordeel mee!

Kraampakket

Natuurlijk heb ik al eerder het hele kraampakket uitgebreid met je besproken. Ik heb het kraampakket van mijn zorgverzekeraar ontvangen. Mocht je dit niet krijgen van je verzekeraar, dan kun je deze zelf aanschaffen, bijvoorbeeld in de DaDaShop van De Waarden.

Mijn verloskundige had een stagiaire meegenomen en dat was wel fijn ook. Volgens de regels wilde ze graag even mijn kraampakket bekijken. Handig, want zo kwamen we er achter dat ik te weinig onderleggers in huis heb. Bij de bevalling worden eigenlijk alle onderleggers uit het pakket al gebruikt. Tijdens de kraamtijd zijn die onderleggers ook handig voor de controles, om je bed lekker schoon te houden. Dus een extra pak onderleggers staat op mijn boodschappenlijstje!

Het bed

Mijn bed is al op de juiste hoogte door de bedverhogers en de waterdichte matrasbeschermer van de Ikea is in huis! Maar de verloskundige had toch nog een andere handige tip. Zorg dat je een plank in huis hebt die je onder je dekmatras kunt leggen. Ik heb net een nieuw matras, een lekker stevig matras, maar ook die zakt nog aardig in als je er op gaat liggen. Tijdens het persen is het fijn om een hardere ondergrond te hebben vertelde de verloskundige. Dus ik heb de plank op het boodschappenlijstje van m’n man gezet! ;-)

Ik gaf eerder al aan dat het handig is om het gehele bed te beschermen en niet alleen de kant waar je zelf op slaapt. Ook nu blijkt dat weer handig te zijn. Aangezien de meeste mensen rechtshandig zijn en dus ook de meeste verloskundigen is het voor hen het makkelijkst als je aan de linkerkant van je bed bevalt. (Als je ook echt in bed wilt bevallen natuurlijk) Dus in mijn geval is dat de kant waar mijn man slaapt. Handig als die kant dus ook beschermt is.

Extra tips van de verloskundige Kraamzorg de Waarden 2

Als de ambulance moet komen

Bij een bevalling thuis is er natuurlijk altijd een risico dat je om medische redenen snel naar het ziekenhuis moet. Het kan zijn dat je dan nog gewoon mobiel bent en samen met je partner de auto in kunt stappen. Maar het kan ook zijn dat de nood hoger is en er een ambulance gebeld moet worden.

Een reden hiervoor kan zijn dat je teveel bloed verliest tijdens de bevalling. Mijn verloskundige vertelde dat het ambulancepersoneel je tegenwoordig niet meer vanaf de eerste verdieping naar beneden haalt. Kun je niet meer lopen dan zal de brandweer er aan te pas moeten komen om je door het raam naar beneden te takelen. Niet iets waar je op zit te wachten denk ik. Maar gelukkig gaf mijn verloskundige aan dat ze vaak wel snel door hebben of je teveel bloed gaat verliezen. Als dat het geval is helpen ze je alvast naar beneden voor het zover is. En nu komt de tip! Zorg dus dat je beneden een matras beschikbaar hebt waar je op kunt bevallen mocht dat nodig zijn!

Een matras heb je tegenwoordig al bij de Ikea voor maar € 30,- en voorkomt dat je in het ergste geval door je raam naar beneden moet worden getakeld. Lang leve Ikea!  

Pijnbestrijding

GeboorteTENS Elle aangebrachtVia mijn werk had ik er al eens van gehoord, maar wat het nu precies inhield wist ik niet. De GeboorteTENS. Dit is schijnbaar een apparaatje wat je bij een thuisbevalling kunt gebruiken als pijnbestrijding.

Mijn verloskundige gaf aan dat het effect hiervan niet medisch is bewezen, maar het kan allicht geen kwaad om in huis te hebben. Aangezien ik aanvullend ben verzekerd kan ik (met een verklaring van de verloskundige) een GeboorteTENS lenen van mijn verzekeraar zonder extra kosten. Dus ja waarom zou ik niet zorgen dat ik het in huis heb!

Maar hoe werkt de TENS dan precies? Het is een soort afstandsbediening met daaraan draden die naar 4 plakkers lopen. Zodra de weeën beginnen plak je aan weerskanten van je ruggenwervel de vier plakkers, daar waar de zenuwen uit de baarmoeder- en bekkenstreek het ruggenmerg in gaan. Met de afstandsbediening kun je dan zelf de kleine schokjes verhogen of verlagen tot het voor jou prettig voelt. Het is wel handig om dit gelijk bij de eerste weeën te doen, je kunt dan even aan het gebruik wennen en hem zo instellen dat het voor jou prettig is. Tussen de weeën door krijg je kleinere schokjes en er is een Boostknop die zorgt voor extra stimulatie tijdens de weeën.

Mijn verloskundige vertelde dat het niet zozeer de pijn van de weeën weghaalt, maar werkt als een soort afleiding. Je voelt even wat op een andere plek dan de wee en dat kan er voor zorgen dat je je spieren even kunt ontspannen, al is het maar voor heel even.

Meer informatie over de GeboorteTENS kun je hier vinden.

Ik heb de GeboorteTENS aangevraagd bij mijn zorgverzekeraar en weer wat dingetjes die ik moet regelen, heerlijk ik kan weer aan de slag!

April 2017

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?