Column Karin: En dan ben je er klaar mee……

Terug naar overzicht

Column Karin: En dan ben je er klaar mee……

En dan ben je er klaar mee……

En dan opeens ben je 39 weken zwanger en ben je er goed klaar mee. Zwanger zijn is sowieso al zwaar, maar in de zomer met temperaturen van boven de 30 graden is het echt niet leuk meer.

Tijdens de warme zomerdagen wilde ik het liefst helemaal niks doen. Binnen op de bank in ons koele huis liggen, dat was wat ik wilde. Helaas dacht mijn zoon daar toch anders over. Lekker weer betekent in de tuin in een zwembadje (zie je me dat badje al opblazen met klotsende oksels?), lekker fietsen, naar de speeltuin en zo min mogelijk stil zitten. Nee, mijn zoon en ik waren op het einde van mijn zwangerschap geen goede combi.

Wat mij betreft was het dan ook hoog tijd dat de kleine dame zou komen. Zes dagen voor mijn uitgerekende datum zat ik daarom ook met tranen in mijn ogen bij de verloskundige. Ik was er zo klaar mee, ik had het heet, kon niet meer slapen, had geen energie om met mijn zoon te spelen en heel eerlijk, ik was gewoon erg nieuwsgierig naar onze baby!

Manieren om de weeën op te wekken Kraamzorg de Waarden

Gelukkig had ik een meelevende verloskundige die wel even wilde kijken of ik al iets van ontsluiting had en of het dus al mogelijk was om te strippen, al doen ze dat eigenlijk pas vanaf 40 weken.

Even tussendoor; als je door de verloskundige wordt gestript scheidt ze met haar vingers de vliezen van de baarmoedermond. Dit stimuleert je lichaam om het stofje prostaglandine aan te maken. Door dit stofje wordt je baarmoedermond zachter en weker en kunnen de weeën worden opgewekt.

Maar dat was een grote tegenvaller. Ik had nog geen ontsluiting en de baarmoedermond stond nog helemaal naar achter, nog geen teken dat de kleine meid er snel uit zou komen.

Nu ben ik iemand die graag de controle heeft, dat heb ik al eerder verteld. Dus me er bij neerleggen dat het nog lang (tegen het einde van de zwangerschap worden de dagen steeds langer voor je gevoel) zou kunnen duren was ik niet van plan. Eigenwijs als ik ben ging ik op onderzoek uit hoe ik toch kon zorgen dat de bevalling eerder zou beginnen. 

Natuurlijk begrijp ik dat een baby pas komt als hij of zij er klaar voor is, maar door te zoeken naar dingen die de bevalling kunnen opwekken kreeg ik weer een klein beetje het gevoel van controle terug, wat ik zo graag heb.

Mocht je je hier nog niet in hebben verdiept, dit zijn de meest bekende dingen die de bevalling zouden kunnen opwekken.

Manieren om de weeën op te wekken Kraamzorg de Waarden 2

Kinine

Kinine is een stofje wat schijnbaar de bevalling zou kunnen opwekken. Het zit in ananas, vooral in het hart, maar ook in bitter lemon en tonic. Je moet echter zoveel ananas eten of tonic eer dat het effect heeft dat ik dit even heb overgeslagen. 

Stimuleren van de tepels

Daar kan ik heel kort over zijn, ik heb het geprobeerd, maar bij mij heeft het niet gewerkt.....

Voetreflexmassage

Door bepaalde zenuwbanen en drukpunten in je voeten te masseren kun je contracties op gang brengen. Deze wilde ik uiteraard wel graag proberen, weer een goede reden om manlief te vragen mijn voetjes even te masseren! Lekker was het zeker, maar om nou te zeggen dat het iets heeft opgewekt, nee helaas. 

Manieren om de weeën op te wekken Kraamzorg de Waarden 3

Bewegen

Blijven bewegen tijdens je zwangerschap is om verschillende redenen aan te raden. Je bent fitter op het moment dat je moet gaan bevallen, je bent daarna weer sneller fit én het zou ervoor kunnen zorgen dat de weeën beginnen. Of het heeft geholpen weet ik niet zeker, maar (bijna) iedere avond een rondje wandelen deed me erg goed!

Seks

De een heeft er onwijs veel zin, terwijl de ander er al niet meer op zit te wachten. Of het nu echt helpt om de weeën op te wekken weet ik niet, maar als je er zin in hebt natuurlijk gewoon doen!

Manieren om de weeën op te wekken Kraamzorg de Waarden 4

Kruidenthee

Ik heb aan het einde van mijn zwangerschap twee soorten kruidenthee gedronken, frambozenbladthee en vrouwenmantelthee.

Frambozenbladthee is een kruidenthee die je vanaf 34 weken mag drinken en dan het liefst 3 koppen thee per dag. De kruiden in deze thee zouden de baarmoederspieren versterken, zodat je weeën beter verlopen en bloedingen tijdens de bevalling beperkt blijven. Dat is natuurlijk sowieso mooi meegenomen. Daarnaast zou het de weeën opwekken, dus ik dronk netjes 3 kopjes van deze thee per dag!

Aangezien ik een echte theeleut ben ben ik vanaf toen ook Vrouwenmantelthee gaan drinken. Dagelijks een paar kopjes bevordert de bevalling en zorgt ervoor dat de bloedingen na de bevallingen afnemen. Het helpt ook nog bij het herstel van de baarmoeder na de bevalling. Je kunt na de bevalling zelfs een zitbad nemen met sterke thee. Dit werkt weefsel herstellend en dat mag ook als er nog hechtingen aanwezig zijn, het helpt juist enorm goed. 

Conclusie

Een aantal van de bovenstaande dingen zijn gewoon leuk om te doen of laten doen en dus zeker het proberen waard. Of het bij mij heeft gewerkt vertel ik je graag de volgende keer........

Oktober 2017

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?