Terug naar overzicht

Huidsmeer

Nooit meer zal het huidje van jouw kindje zo zacht zijn als in de dagen na zijn geboorte. Nergens eelt, overal fluweelzacht.

De minuscule haartjes op zijn lijfje maken dat fluweelzachte effect nog sterker. Juist omdat zijn huidje nog zo puur is, is de huid extra kwetsbaar. Maar ook daar heeft moeder natuur een trucje op gevonden: een zelfgemaakte babycrème.

Je bent nu in de 36e week van je zwangerschap huidsmeer Kraamzorg de Waarden

Huidsmeer

Huidsmeer is dat laagje 'vet' dat op het huidje, gezichtje en zelfs haartjes van je pasgeboren baby zit. Het witte laagje, in de wetenschap bekend als 'vernix caseosa' (letterlijk op-kaas-lijkend smeer), is niet zomaar een crème. Het heeft veel nuttige functies. Lees maar mee.

Een van de meest geciteerde functies van het huidsmeer is temperatuurregeling. Net zoals lange-afstandzwemmers zich insmeren met vet om hun lichaamstemperatuur op peil te houden krijgen ongeboren kinderen vanaf ongeveer de vijfde maand van de zwangerschap een laagje huidsmeer om zich heen zodat ze na de geboorte niet al te snel afkoelen. Toch is dit niet de belangrijkste reden voor het ontstaan van het huidsmeer. Dat is wel de functie van glijmiddel. De natuur bereidt ons ongeboren kind voor op de geboorte door het te omzwachtelen met een laagje vet dat het hele geboorteproces makkelijker moet doen verlopen. Sommigen menen ook dat het huidsmeer een rol vervult op het vlak van de bescherming van de baby tegen het vruchtwater. Maar daar is lang niet iedereen het over eens. Als dat zo is, stelt zich immers meteen de vraag waarom het dan duurt tot de vijfde maand voor het laagje ontstaat. Waar de meeste kenners het wel over eens zijn is dat het huidsmeer de pasgeborene beschermt tegen infecties. Precies daarom is het belangrijk om de huidsmeer te laten zitten. Waarom zou je immers meteen zo'n prachtig en nuttig geschenk van de natuur verwijderen?

 

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?