Terug naar overzicht

Borstvoeding en alcohol

Zie je het al voor je? Je kindje is net geboren en jullie proosten met een heerlijk glaasje bubbels! Maar mag dat eigenlijk wel als je van plan bent borstvoeding te geven? Gaat alcohol en borstvoeding samen? We leggen je het graag uit!

voeding

Het is misschien een domper om te horen, maar in de beginperiode zo vlak na de bevalling gaan alcohol en borstvoeding niet goed samen. Alcohol komt in je borstvoeding terecht en in de eerste periode na de bevalling wil je kindje regelmatig drinken. Zo kan je kindje dus ook alcohol binnen krijgen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Na de periode van (on)regelmatig drinken is het wel mogelijk om af en toe een glaasje wijn, of een andere vorm van alcohol, in combinatie met borstvoeding te drinken. 

Alcohol en borstvoeding Kraamzorg de Waarden

Hoe lang blijft alcohol in je bloed?

Borstvoeding wordt gemaakt uit bloed, dus zolang er alcohol in je bloed zit komt het ook in de borstvoeding terecht. Maar hoe lang blijft alcohol in je bloed en dus in je borstvoeding?

Hoe meer tijd er tussen het glaasje wijn en de borstvoeding zit, hoe minder alcohol in je borstvoeding terecht komt, alcohol wordt niet opgeslagen in de borsten. Na ongeveer 2 uur is de alcohol uit je lichaam.

Drink wel met mate en zorg in ieder geval dat er minimaal 2 uur (wel afhankelijk van lichaamsgewicht en hoeveelheid alcohol) tussen het drinken van een glas alcohol en het geven van borstvoeding zit.

Komt het net even verkeerd uit en wil je kindje eerder drinken dan je had verwacht? Gebruik dan afgekolfde melk uit je voorraad. Het is altijd handig om een kleine voorraad afgekolfde melk te hebben. 

Als je volledig kolft kun je natuurlijk vlak voor dat glaasje wijn even kolven, dan zit je zeker goed. 

Kolven Alcohol en borstvoeding Kraamzorg de Waarden

Een addertje onder het glas, uhm, gras

Er zit helaas nog wel een klein addertje onder het gras. Er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat alcohol je toeschietreflex vermindert, wat minder voeding voor je kindje betekent. Maar als je productie goed op gang is en je baby groeit goed is af en toe een glaasje wijn en borstvoeding geen probleem. Wees wel voorbereid en plan het slim!

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?