Terug naar overzicht

Stoppen met de pil – dit gebeurt er in je lijf

Als jullie een kinderwens hebben, is één van de eerste acties vaak het overboord gooien van alle voorbehoedsmiddelen. Slik je de pil? Dan heeft stoppen met deze vorm van anticonceptie soms ook best wel wat lichamelijke effecten…

Wat doet zo’n pilletje nou?

Het is bijna ongelooflijk als je bedenkt wat dat kleine tabletje, dat je dagelijks gedachteloos inneemt bij het tandenpoetsen, allemaal teweeg brengt in jouw systeem. Toch zorgt de combinatie van oestrogeen en progestageen ervoor dat je (bijna) niet zwanger kunt worden. Je natuurlijke cyclus wordt op z’n kop gezet: er vindt geen eisprong meer plaats, je baarmoederhals wordt zo goed als ondoordringbaar voor zaadcellen en je baarmoeder werkt de innesteling van een eventueel toch bevruchte eicel tegen.

In de stopdagen heb je wel een bloeding, maar dit is niet hetzelfde als je natuurlijke ongesteldheid.

Stoppen met de pil Kraamzorg de Waarden

Ontpillen

Je lichaam raakt gewend aan deze dosis ‘vervangende’ hormonen. Zodra je stopt met het slikken van de pil moet je lichaam weer zelf hard aan het werk om de productie van de hormonen op te starten. En dit kan even duren.

Wat kun je daarvan merken? Er kunnen klachten ontstaan als:

 • Buikpijn
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Veranderingen in je gewicht
 • Acne in je gezicht of hals
 • Gevoelige tepels en borsten
 • Stemmingswisselingen
 • Een onregelmatige menstruatie of uitblijven ervan

Deze symptomen kunnen bij iedereen anders uitpakken. En zodra je lijf is gewend aan de nieuwe hormoonhuishouding normaliseert alles meestal weer. Geef het even de tijd.

Prettige bijwerkingen

Had je door het slikken van de pil last van gewichtstoename? Deze bijwerking valt na het stoppen dan natuurlijk weer weg. Dat kan fijn zijn. Een ander prettig neveneffect is dat de pil ook je testosteronproductie platlegde. En testosteron zorgt voor je… libido! Zeker met een kinderwens komt het dus mooi uit dat je zin weer helemaal terugkeert. Handig toch, van de natuur?

Stoppen met de pil Kraamzorg de Waarden love

Verminderde risico’s

De bijsluiter van de pil zul je niet vaak bestuderen, maar daarin staat wel vermeld dat er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bestaat. Zeker in combinatie met roken is er een groter risico op trombose (een gevaarlijk bloedpropje) aanwezig. Een prettig idee dat dit na het stoppen weer afneemt.

Borstkanker

Van de pil is bekend dat het de kans op baarmoederhalskanker verkleint, maar onderzoek wijst uit dat de kans op borstkanker juist toeneemt bij gebruik. Boosdoeners zijn hier de hoge doseringen kunstmatige hormonen oestrogeen en progesteron. Zodra je stopt neemt dit risico geleidelijk weer af.

En overweeg je borstvoeding te gaan geven als je kinderwens wordt vervuld? Dan heeft dit een beschermende werking tegen borstkanker.

Wanneer stoppen met de pil?

Je kunt op elk moment stoppen met de pil, maar vaak wordt geadviseerd om je strip af te maken. Tijdens de onttrekkingsbloeding die volgt ben je gewoon nog beschermd. Pas op de dag dat je aan een nieuwe strip zou beginnen, maakt je lijf zich op om de natuurlijke cyclus weer over te nemen. Soms heb je vanaf de eerste maand meteen weer een regelmatige cyclus, maar vaker duurt het even voordat het weer als vroeger loopt. Wissel je pilstrip meteen in voor tabletjes met foliumzuur (drogist), dan bereid je je lijf vast voor op een eventuele zwangerschap.

Week 1 zwangerschap Kraamzorg de waarden Foliumzuur

Zwanger worden

Vanaf die eerste ‘echte’ ongesteldheid zou er dus ook een eisprong moeten zijn en kun je in principe zwanger raken. Maar het komt vaker voor dat het een paar maanden duurt, soms zelfs wel een jaar, voordat je lijf alles weer op de rit heeft. Zeker na langdurig pilgebruik is je systeem gewoon een beetje in de war. Ontpillen vraagt dus ook om een dosis geduld!

Word je ook na maanden wachten helemaal niet ongesteld, ga dan even langs bij je huisarts. Je eisprong is misschien nog niet op gang, maar er zou ook een hele kleine kans kunnen zijn dat je meteen zwanger bent geraakt.

Lees ook:

Hoe word ik snel zwanger?

De zwangerschapstesten, welke, wanneer en hoe?

Wat is jouw ervaring met stoppen met de pil? Laat gerust je reactie hieronder achter!

Reacties (13)

Karlijn

Hoi,

Ik ben inmiddels al 9 maanden gestopt met de pil en nog maar 3x “normaal”ongesteld geweest, waarvan 1x tussenpose van 3 maand en nu ook al weer 2,5 maand. HA geeft aan geduld te hebben, iemand tips om de boel weer op gang te helpen? Misschien met voeding oid?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Karlijn

Hoi Karlijn,

Wat vervelend zeg! Ik heb helaas geen tips voor je, maar wellicht zijn er wel anderen die dezelfde ervaring hebben!

Veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Anoniem

Hoi Sanne,

Is druk in de onderbuik / een gevoel van veel moeten plassen / kramp ook een symptoom van ontpillen denk je?

Ik ben nu bijna een maand geleden gestopt met de pil en ik heb nu al 3 dagen een krampgevoel in de onderbuik, wat voor mijn gevoel steeds heviger wordt. Alsof ik continu heel nodig naar de wc moet, en het een beetje pijn doet. Ik ben nog niet ongesteld geweest, misschien dat dat er bijna aankomt? Of zou het wat anders zijn..

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Anoniem

Hallo Anoniem,

Wat je omschrijft zouden verschillende dingen kunnen zijn. Van ontpillen tot wellicht een blaasontsteking. Ik kan hier eigenlijk geen advies over geven.

Als je last blijft houden raad ik je aan om even contact op te nemen met je huisarts.

Veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Dewi

Begin oktober ben ik gestopt met de pil. Werd eind oktober meteen “normaal” ongesteld iets eerder dan normaal maar best op tijd. Eind november ook, toen wat langer ongesteld dan normaal. Nu nog steeds niet ongesteld. Ik had gehoopt zwanger te zijn maar de testen zijn negatief.
Hoe kan het nou dat ik 2x op tijd ongesteld werd en dan nu al bijna een week overtijd ben. Wordt er onzeker van...
Of heeft dit echt te maken dat mijn lichaam nog aan ontpillen is?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Dewi

Beste Dewi,

Het kan inderdaad dat je lichaam nog steeds aan het ontpillen is en dat je cyclus deze keer daardoor wat langer is.

Het ontpillen kan zeker wel 6 maanden duren.

Twijfel je echt of het wel goed zit, neem dan even contact op met je huisarts.

Succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Eleanor

Nu ben ik niet snel degene die een antwoord zoekt op het internet maar het volgende. Ik was reeds net begonnen met een nieuwe pilstrip maar omdat ik er na een paar dagen één was vergeten, en mijn lichaam al een tijdje van slag was, besloot ik te stoppen na 3 dagen van de strip. Ik had dus net de onttrekkingsbloeding gehad en de stopweek. 4 dagen na het stoppen ben ik weer ongesteld geworden maar gelijk veel heviger als een onttrekkingsbloeding. Er zat dus wel degelijk wat te wringen waardoor mijn lichaam tegen de pil protesteerde zoals het lijkt. Ik ga dit nog voorleggen aan de huisarts, maar vond de situatie zo vreemd dat ik toch even op zoek ging naar meer informatie. Kan het zijn dat de pil mijn hormonen niet goed reguleert?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Eleanor

Beste Eleanor,

Ik kan hier helaas geen goed advies over geven. Ieder lichaam is weer anders en reageert anders op de samenstelling van de pil. En er zijn natuurlijk ook verschillende soorten pillen waar iedereen weer anders op reageert.

Bij het stoppen met de pil komt je normale cyclus weer op gang, bij de een gaat dat sneller dan bij de ander.

Ik hoop dat je het inmiddels ook met je huisarts hebt besproken en dat je lichaam weer tot rust is gekomen.

Veel sterkte!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Anoniem

Dit is nu de 4de maand dat ik aan het ontpillen ben. Nog steeds niet zwanger denk ik. Maar vorige week moest ik normaal gezien mijn menstruatie hebben maar een dag te laat dat ik die verwachte kreeg ik enkel bruine bergjes wat lijkt op oud bloed. Dit heeft maar 3-4 dagen geduurd. Wat moet ik hiervan denken? En dan nu op mijn tweede week krijg ik ineens (sinds gisteren tot nu) licht rood bloedverlies niet hevig maar ook niet lichtjes. Wat is dit? Ben ik eindelijk en toch zwanger? Wat maak ik mee? Ik ben een roker (lichte roker) medicatie: efexor 2x per dag 37,5 mg, medicatie om mijn bloeddruk te dalen ,spierontspanners voor snachts, cetrizine en solian ,een anti-psychotica voor mijn negatieve gedachten (als extra informatie) en waarom lukt het me niet snel om zwanger te worden?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Anoniem

Beste Anoniem,

Wat vervelend voor je dat je nu in deze onzekerheid zit. De symptomen en klachten die je omschrijft kunnen verschillende dingen betekenen, dat kan ik helaas niet verklaren voor je. Bij een zwangerschap geeft alleen een zwangerschapstest echt duidelijkheid.

Wellicht is het een geruststelling dat 4 maanden ontpillen nog niet lang is en het dus niet gek is als je nog niet zwange rbent. Het kan wel 6 maanden duren eer dat alle hormonen uit je lijf zijn. Daarnaast doet een vrouw er 'gemiddeld' 1,5 jaar over om zwanger te worden.

Dat je nog niet zwanger bent is dus geen reden tot ongerustheid, het heeft gewoon veel tijd nodig.

Ik wens je heel veel succes en ik zal voor je duimen!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Sanne

Beste Rianne,

Dat is altijd moeilijk te zeggen. In je stopweek heb je eigenlijk geen echte menstruatie dus die kan inderdaad verschillen van je menstruatie nu zonder pil. Misschien kun je met ovulatietesten kijken of je ovuleert. Dit is dan ongeveer 14 dagen na de menstruatie van 2 dagen.

Hier staat de hele cyclus uitgebreid uitgelegd:
https://www.kraamzorgdewaarden.nl/blog/hoe-werkt-je-cyclus

Als je weet of je ovuleert kun je je cyclus goed in kaart brengen.

Veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Rianne

Ik ben nu vier weken gestopt met de pil en ben tussendoor 2 dagen ongesteld geweest, waarvan de eerste dag echt met buikkrampen en de 2e dag al veel minder. Normaal was ik 5 dagen ongesteld tijdens het slikken van de pil. Kan ik nu zeggen dat dit een normale menstruatie was? Ik vind het gek omdat het maar zo kort was.

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Rianne

Beste Rianne,

Het kan zijn dat dit wel een normale menstruatie was. Je cyclus moet weer op gang komen dus het kan best even anders zijn dan voorheen. Probeer het bij te houden zodat je meer inzicht in je cyclus krijgt. Dan kun je ook onregelmatigheden sneller ontdekken.

Veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?