Stoppen met de pil – dit gebeurt er in je lijf

Terug naar overzicht

Stoppen met de pil – dit gebeurt er in je lijf

Wat doet zo’n pilletje nou?

Het is bijna ongelooflijk als je bedenkt wat dat kleine tabletje, dat je dagelijks gedachteloos inneemt bij het tandenpoetsen, allemaal teweeg brengt in jouw systeem. Toch zorgt de combinatie van oestrogeen en progestageen ervoor dat je (bijna) niet zwanger kunt worden. Je natuurlijke cyclus wordt op z’n kop gezet: er vindt geen eisprong meer plaats, je baarmoederhals wordt zo goed als ondoordringbaar voor zaadcellen en je baarmoeder werkt de innesteling van een eventueel toch bevruchte eicel tegen.

In de stopdagen heb je wel een bloeding, maar dit is niet hetzelfde als je natuurlijke ongesteldheid.

Stoppen met de pil Kraamzorg de Waarden

Ontpillen

Je lichaam raakt gewend aan deze dosis ‘vervangende’ hormonen. Zodra je stopt met het slikken van de pil moet je lichaam weer zelf hard aan het werk om de productie van de hormonen op te starten. En dit kan even duren.

Wat kun je daarvan merken? Er kunnen klachten ontstaan als:

 • Buikpijn
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Veranderingen in je gewicht
 • Acne in je gezicht of hals
 • Gevoelige tepels en borsten
 • Stemmingswisselingen
 • Een onregelmatige menstruatie of uitblijven ervan

Deze symptomen kunnen bij iedereen anders uitpakken. En zodra je lijf is gewend aan de nieuwe hormoonhuishouding normaliseert alles meestal weer. Geef het even de tijd.

Prettige bijwerkingen

Had je door het slikken van de pil last van gewichtstoename? Deze bijwerking valt na het stoppen dan natuurlijk weer weg. Dat kan fijn zijn. Een ander prettig neveneffect is dat de pil ook je testosteronproductie platlegde. En testosteron zorgt voor je… libido! Zeker met een kinderwens komt het dus mooi uit dat je zin weer helemaal terugkeert. Handig toch, van de natuur?

Stoppen met de pil Kraamzorg de Waarden love

Verminderde risico’s

De bijsluiter van de pil zul je niet vaak bestuderen, maar daarin staat wel vermeld dat er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bestaat. Zeker in combinatie met roken is er een groter risico op trombose (een gevaarlijk bloedpropje) aanwezig. Een prettig idee dat dit na het stoppen weer afneemt.

Borstkanker

Van de pil is bekend dat het de kans op baarmoederhalskanker verkleint, maar onderzoek wijst uit dat de kans op borstkanker juist toeneemt bij gebruik. Boosdoeners zijn hier de hoge doseringen kunstmatige hormonen oestrogeen en progesteron. Zodra je stopt neemt dit risico geleidelijk weer af.

En overweeg je borstvoeding te gaan geven als je kinderwens wordt vervuld? Dan heeft dit een beschermende werking tegen borstkanker.

Wanneer stoppen met de pil?

Je kunt op elk moment stoppen met de pil, maar vaak wordt geadviseerd om je strip af te maken. Tijdens de onttrekkingsbloeding die volgt ben je gewoon nog beschermd. Pas op de dag dat je aan een nieuwe strip zou beginnen, maakt je lijf zich op om de natuurlijke cyclus weer over te nemen. Soms heb je vanaf de eerste maand meteen weer een regelmatige cyclus, maar vaker duurt het even voordat het weer als vroeger loopt. Wissel je pilstrip meteen in voor tabletjes met foliumzuur (drogist), dan bereid je je lijf vast voor op een eventuele zwangerschap.

Week 1 zwangerschap Kraamzorg de waarden Foliumzuur

Zwanger worden

Vanaf die eerste ‘echte’ ongesteldheid zou er dus ook een eisprong moeten zijn en kun je in principe zwanger raken. Maar het komt vaker voor dat het een paar maanden duurt, soms zelfs wel een jaar, voordat je lijf alles weer op de rit heeft. Zeker na langdurig pilgebruik is je systeem gewoon een beetje in de war. Ontpillen vraagt dus ook om een dosis geduld!

Word je ook na maanden wachten helemaal niet ongesteld, ga dan even langs bij je huisarts. Je eisprong is misschien nog niet op gang, maar er zou ook een hele kleine kans kunnen zijn dat je meteen zwanger bent geraakt.

Lees ook:

Hoe word ik snel zwanger?

De zwangerschapstesten, welke, wanneer en hoe?

Wat is jouw ervaring met stoppen met de pil? Laat gerust je reactie hieronder achter!

November 2017

Reacties (56)

Kelly

Hallo Sanne,

Ik ben 28 jaar e nu zo’n 2 maanden gestopt met de pil, deze heb ik ruim 10 jaar geslikt en we willen nu zwanger worden.
De eerste paar weken was er niets aan de hand maar na de 3/4e week kreeg ik last van bruinige afscheiding, de ene dag heftiger(dat ik een menstruatie cup moest gebruiken) dan de andere dag(dat het alleen tijdens het plassen zichtbaar was). Dit heeft in totaal zo’n 4 weken geduurd. Nu sinds een week niet meer.
Wel heb ik dr laatste dagen wat last van gevoelige tepels.
Is dit allemaal een herkenbaar iets? Ik weet dat het ontpillen 6 maanden kan duren. Dus misschien moet ik gewoon geduld hebben?

Groetjes

 
Sanne
 1.    Kelly

Beste Kelly,

Wat je omschrijft kan inderdaad goed te maken hebben met het ontpillen. Het kan echt wel even duren voordat je cyclus weer normaal op gang is gekomen.

gevoelige tepels kan zowel door een zwangerschap of een aankomende menstruatie komen, dus daar is moeilijk iets over te zeggen.

Als je echt twijfelt of het wel goed zit, overleg dan even met je huisarts.

Veel succes.

Groetjes Sanne

 
Anoniem

Hallo!

Ben 2 dagen geleden gestopt met de pil, heb hem nu 7 jaar geslikt en eigenlijk ook bijna altijd doorgeslikt. Kan dit consequenties hebben voor een eventuele zwangerschap?

Heb nu ook sinds vandaag dat ik een soort bloeding heb. Kan het zijn dat dit een ontrekkingsbloeding is ?

Groetjes Anoniem

 
Sanne
 1.    Anoniem

Beste Anoniem,

Het kan inderdaad goed dat je nu een onttrekkingsbloeding hebt. In principe heeft de tjd dat je aan de pil bent geweest geen invloed. Wel kan het iets langer duren voordat je cyclus weer op gang is gekomen.

Veel succes!

Groetjes Sanne

 
Tamara

Hoi ik ben 18 maart gestopt met de pil in nemen ( maar 1 maand gebruik ) op 21 maart zag k ontrekkingsbloedingen. Vandaag is 18 april en nog steeds me menstruatie niet gehad .is dit normaal ? Want moest eigenlijk sedert 14 April menstruatie volgens me normale cyclus

 
Sanne
 1.    Tamara

Beste Tamara,

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je cyclus een beetje van slag is endaardoor wat anders loopt dan je gewend was.

Ik zou het nog even afwachten. Als je twijfelt of je zwanger bent kun je voor de zekerheid een test doen. En blijft de test negatief en je menstruatie uit, neem dan even contact op met je huisarts voor overleg.

Groetjes Sanne

 
Anoniem

Dag Sanne,

Ik ben in september 2019 gestopt met de pil en was pas begin februari 2020 voor het eerst ongesteld. Inmiddels zijn we weer twee maanden verder en ben ik nog steeds niet ongesteld (ben niet zwanger). Moet ik mij zorgen maken?

Alvast bedankt!

 
Sanne
 1.    Anoniem

Beste Anoniem.

Er zit inderdaad wel een lange tijd tussen je menstruaties. Misschien is het goed om je huisarts even te bellen voor overleg.

Veel succes.

Groetjes Sanne

 
Anoniem

Hallo,

Sinds oktober vorig jaar ben ik gestopt met de pil. Echter ben ik na de laatste onttrekkingsbloeding nooit meer ongesteld geworden. Is dit normaal of moet ik toch eens langs de huisarts?

 
Sanne
 1.    Anoniem

Beste Anoniem,

Ik zou inderdaad even contact opnemen met je huisarts om dit te bespreken, wellicht is het niks, maar goed om even te overleggen.

Veel succes.

Groetjes Sanne

 
Julia

Hi Sanne! In december ben ik gestopt met de pil na het gebruik van 3/4 jaar. Na het stoppen was ik vrij regelmatig ongesteld in januari en februari maar in Maart had ik ineens minder krampen en op dit moment duurde het zelfs een week langer tot ik mijn menstruatie kreeg en heb ik geen krampen. Voordat ik aan de pil begon had ik vaak extreem veel last van krampen en tijdens de pil ook aanzienlijk (wel minder). Kan het zijn dat dit nog een naloop is van het stoppen van de pil of kan ik het beste langs de dokter hiermee?

 
Sanne
 1.    Julia

Hoi Julia,

Het kan inderdaad zijn dat de hormonen nog wat doorwerken. Maar dat je cyclus een keer wat korter of langer is dan je gewend bent is ook niet gek. Je kunt nog even kijken hoe het de komende maanden gaat en anders inderdaad even je huisarts bellen voor overleg.

Veel succes!

Groetjes Sanne

 
Shari

Hoi Sanne,

Ik ben in september gestopt met de pil, en werd toen na 34 dagen ongesteld. De maanden erna duurde elke cyclus rond de 32 dagen gemiddeld. Vrij lang, maar ik was al lang blij dat ik 'gewoon' ongesteld werd. Mijn menstruatie ging steeds eigenlijk pijnloos weer voorbij, heel fijn. Ik wist namelijk nog dat ik voor dat ik met de pil begon (zo'n 9 jaar geleden), ik altijd verging van de pijn tijdens mijn menstruatie.

Nu heb ik deze cyclus voor het eerst dat ik weer zo'n enorme last van klachten heb, dat ik er 's nachts wakker van word. Kan dit betekenen dat alle hormonen nu eindelijk uit mijn lijf zijn, en mijn lichaam nu eindelijk weer normaal is?

Alvast bedankt voor je antwoord!

 
Sanne
 1.    Shari

Beste Shari,

Zoals je het omschrijft zou dat inderdaad kunnen. Ik kan dit natuurlijk niet met zekerheid zeggen, ik ben geen medisch specialist en ieder lichaam reageert weer anders op het ontpillen. Maar het klinkt wel logisch ja. ;-)

Groetjes Sanne

 
Gulia
 1.    Sanne

Hallo Sanne,

Ik ben sinds 1 februari gestopt met de pil na 1 jaar te genomen hebben. Normaal gezien krijg ik mijn menstruatie de 20 ste april. Maar ik heb sinds vandaag deze morgend bloedingen. Wat betekent dit?

 
Sanne
 1.    Gulia

Goedemorgen Gulia,

Het kan wel eens zijn dat je cyclus wat korter of wat langer is, dat is helemaal niet gek. Als je zwanger probeert te worden en het is weinig bloedverlies, dan zou het ook de innestelingsbloeding kunnen zijn.

Hou het even in de gaten en als je twijfelt of het wel goed zit, bel dan even met je huisarts.

Veel succes!

Sanne

 
Paulien

Hallo,

In januari ging ik voor een uitstrijkje naar mijn gyneacoloog. De uitslag van mijn uitstrijkje kwam even binnen toen er in de brief vermeld stond dat ik een afwijkend celbeeld had. Ik maakte me steeds meer en meer zorgen en had contact opgenomen en zij vertelde me dat het virus er niet inzat.

Nu wilden ik wel stoppen met de pil. Moet ik eerst opnieuw een uitstrijkje laten nemen?
Of mag ik stoppen met de pil? -> Wanneer kan ik dit dan best doen?

 
Sanne
 1.    Paulien

Beste Paulien,

Het uitstrijkje heeft niks te maken met het stoppen met de pil. Je kunt dus gewoon stoppen als je dat wil. Maak dan wel even de strip af, dat is het beste.

Groetjes Sanne

 
Isabella

Beste,

Ik ben een tijdje terug na 15 jaar gestopt met de pil. Niet omdat ik al kinderen wil, maar vanwege vervelende bijwerkingen. Ik maakte mijn pilstrip af en werd 5 weken na mn ontrekkingsbloeding (toen ik dus stopte) weer ongesteld. Ik voelde meer pijn dan normaal en bloedde heviger (herkenbaar van voordat ik met de pil begon).

Nu is het inmiddels weer 4 weken na die ongesteldheid en ben een week overtijd. Een test heb ik nog niet gedaan, maar ik vraag me af of het kan kloppen dat ook na die ongesteldheid de cyclus nog onregelmatig kan zijn? Voordat ik de pil slikte had ik een hele regelmatige cyclus, tot op het uur nauwkeuring. Vandaar dat ik me nu ook een beetje zorgen maak/afvraag of dit kan.

Gr. Isabella

 
Sanne
 1.    Isabella

Beste Isabella,

Het kan inderdaad zo zijn dat je cyclus nog onregelmatig is. Bij een week overtijd zou ik je wel toch willen aanraden om een zwangerschapstest te doen met je eerste ochtendurine, gewoon voor de zekerheid.

Veel succes!

Groetjes Sanne

 
Anoniem

In december 2019 ben ik gestopt met de pil. Ik heb de pil 10 jaar geslikt. Het grootste verschil bij mij is dat ik vaak/ vrijwel altijd pijn had tijdens de seks. We probeerden van alles om dit te verminderen (glijmiddel, wachten op een hoogtepunt qua libido, speeltjes, langer voorspel, bekken fysio). Het laatste had dan nog het meeste effect. Sinds ik gestopt ben heb ik (vrijwel direct) geen enkele pijn meer ervaren. Mijn libido is ook gestegen en waarschijnlijk ben ik nu meer ontspannen doordat ik geen pijn meer ervaar, maar volgens mij is er down under ook veel veranderd. We kunnen nu eindelijk weer samen genieten. Hij nu iets minder;) Mijn menstruatie lijkt ook constant.

 
Sanne
 1.    Anoniem

Beste Anoniem,

Nou dan is het stoppen met de pil voor jou een zegen geweest, wat fijn zeg!

Veel geluk!

Groetjes Sanne

 
Kim

Hai,

Afgelopen twee maanden heb ik vaak dat ik twee keer een smiley (cb ovulatietest)heb in mijn cyclus waar zeker 10 dagen tussen zit. Deze maand had ik 15 maart een smiley en eergisteren weer en ben niet zwanger. Wat kan dit betekenen?

Groetjes

 
Sanne
 1.    Kim

Beste Kim,

Meerdere keren in een maand positief testen met een ovulatietest kan duiden op andere dingen. Het meest waarschijnlijke is dat de test te gevoelig is voor jouw lijf, in welk geval je misschien een minder gevoelige test moet zoeken. (Vaak staat wel ergens vermeld op hoeveel IU/l zo’n test reageert.) LH, waar zo’n test op reageert, is namelijk gedurende de hele cyclus wel aanwezig, maar in principe neemt het voor de piek toe met 2-10x de concentratie die normaal in je lijf zit. Dat de test te gevoelig is kan ook komen door het gebruiken van te geconcentreerde urine, bijvoorbeeld als je direct na het slapen test nadat je dus de hele nacht niets gedronken hebt. Veel merken geven daarom ook aan dat je niet met ochtendurine moet testen (of best tussen 10:00 en 16:00).

Als je er op deze manier niet uit komt zou ik toch even overleggen met je huisarts om te kijken hoe het met je hormoonhuishouding gesteld is.

Veel succes!

Groetjes Sanne

 
Susanne Florijn

Goede dag,
Ik ben in dec gestopt met de pil, daarna 5 dagen ongesteld. Toen na 6/7 weken ongesteld en nu al 2 maanden niet. Is dat normaal? Ik heb +- 4jr de pil geslikt
Gr

 
Sanne
 1.    Susanne Florijn

Beste Susanne,

Het kan tot een half jaar na het stoppen van de pil duren voordat je cyclus weer normaal is. Heb je wel al een zwangerschapstest gedaan?

Als je echt twijfelt of het wel goed zit zou ik je toch willen aanraden om contact op te nemen met je huisarts.

Veel succes!

Groetjes Sanne

 
Suzan

Hai,

Ik ben even heel onzeker :(
Ik ben sinds september gestopt met de pil (ik heb de pil 14 jaar geslikt). Nu is mijn cyclus 42,38,29,29 en 37, Nog niet echt regelmatig. Nu merk ik de afgelopen cyclus een week voor ik ongesteld werd een positieve ovulatie test had en met deze cyclus gebeurt weer hetzelfde.

Op 13 maart had ik een positieve ovulatie test van clearblu en gisteren 23 maart kreeg ik buikkrampen en dacht doe weer een ovulatie test en ook die was weer positief. Ik begrijp niet zo goed wat er met mijn lichaam aan de hand is :(

 
Sanne
 1.    Suzan

Beste Suzan,

Ik begrijp je onzekerheid, een lastig verhaal. Nu moet ik wel zeggen dat een ovulatietest niet zaligmakend is natuurlijk en ook wel eens positief kan zijn bij een zwangerschap.

Zoals ik het lees moet je rond deze tijd weer menstrueren, klopt dat?

Ik zou dat nog even afwachten en anders eens overleggen met je huisarts om te kijken of jullie samen meer inzicht kunnen krijgen in je cyclus. Er zijn ook verloskundigen die helpen bij het zwanger worden, dus die zou je ook kunnen benaderen voor hulp.

Heel veel succes en sterkte!

Groetjes Sanne

 
Vera

Goedemorgen,

Ik ben middenin de pilstrip na ongeveer 2.5 week gestopt afgelopen zondag ivm kinderwens. Vanaf donderdag (na 4 dagen) ben ik ongesteld geworden.

Moet ik deze ongesteldheid opvatten als een ontrekkingsbloeding of menstruatie? Ik zou graag willen weten of ik vanaf donderdag kan tellen met de eerste dag van mijn cyclus of dat dit er los van staat.

 
Sanne
 1.    Vera

Beste Vera,

Er wordt altijd aangeraden om een strip volledig af te maken, maar daar is het nu te laat voor ;-)

De eerste bloeding na het stoppen met de pil is meestal een onttrekkingsbloeding inderdaad. Het is in de eerste weken na het stoppen met de pil lastig te bepalen hoe je cyclus loopt. Het kan zijn dat je cyclus vanaf nu is te berekenen maar het kan ook komende weken anders lopen. Het enige wat duidelijkheid geeft is afwachten....

Veel succes!

Groetjes Sanne

 
Esther

Hoi.

Ik ben in oktober gestopt met de pil, na 12 jaar. Ik had toen gelijk m'n oude cyclus terug, 28 dagen. Zo ook in november. Helaas door omstandigheden heb ik in dec & jan de pil weer moeten slikken en ben ik 31 januari daar weer mee gestopt.

Ik dacht dat ik op dag 14 mijn eisprong had, ik dacht echt zwangerschaps symptomen te hebben maar helaas zit ik op dag 31 en ben ik dus 3 dagen over tijd en blijven de testen tot nu toe nog negatief.

Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?

Ik wil weten wat er gebeurt met mijn lijf, want het vertrouwen daarin is wel weg..

Groetjes Esther (31jaar)

 
Sanne
 1.    Esther

Beste Esther,

Na het stoppen met de pil is het altijd lastig om weer goed inzicht te krijgen in je cyclus. Je lijf kan wat van slag zijn door de wisseling van hormonen.

Als je je zorgen maakt kun je contact opnemen met je huisarts maar vaakis het enige wat helpt tijd. Wachten tot je menstrueert en weer beter inzicht krijgt in je cylcus.

Het kan natuurlijk best zijn dat je cyclus deze keer wat langer duurt en je daarom overtijd bent. Een negatieve test wijst er op dat er geen zwangerschap is. Blijft de menstruatie lang uit dan zou je aan je huisarts een bloedtest kunnen vragen.

Heel veel succes!

Groetjes Sanne

 
Laad meer

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?