Zwangerschapsdementie

Terug naar overzicht

Zwangerschapsdementie

Zwangerschapsdementie quote 24 Baby Kraamzorg de Waarden

Loop je naar boven en weet je niet meer wat je er ging doen? Of loop je in de winkel en weet je niet meer welke boodschappen je nodig had? Dat is zwangerschapsdementie.

Veel zwangere vrouwen hebben er last van.

(Bron foto: 24baby.nl)

Bij ‘echte’ dementie is er sprake van blijvende beschadigingen in de hersen, bij zwangerschapsdementie is dit niet het geval. Je geheugen en reactievermogen werken minder optimaal. Het is ongevaarlijk en gelukkig tijdelijk.

Prioriteit

Je prioriteit ligt bij je baby, je zwangerschap en de naderende bevalling. Daarom is er gewoon minder ruimte voor andere zaken.
Dat heeft ook zijn voordelen. Je maakt je minder druk om andere dingen en kunt je beter richten op de je zwangerschap. Dat heeft de natuur toch maar mooi bedacht.

Progesteron

Je lichaam maakt tijdens je zwangerschap meer progesteron aan. Onderzoek heeft aangetoond dat dit en slaapgebrek een remmende werking heeft op het opslaan en ophalen van herinneringen.

Choline

Choline is een stof die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen. Je kindje snoept eigenlijk een deel van jouw choline-voorraadje op. Er is dus minder choline over voor jou. Dit heeft zijn weerslag op jouw geheugen. Je kunt het een beetje ondervangen door geregeld een eitje te eten.

Je moet ook zoveel regelen, controles bij je verloskundige, kraamzorg aanvragen, de babykamer inrichten, kinderopvang regelen en nog veel meer. Niet zo gek dat je af en toe even in de war bent.

Tips om je zwangerschapsdementie te lijf te gaan

Zwangerschapsdementie post its onthouden Kraamzorg de Waarden

  • Maak je er niet druk om, maak to do lijstjes en gebruik post-its als geheugensteuntje.
  • Zet herinneringen en afspraken in je smartphone.
  • Neem voldoende rust.
  • Eet twee keer per week vette vis, de vetzuren die daar in zitten zijn goed voor je geheugen.
  • Vertel je partner waar je belangrijke dingen hebt neergelegd voor het geval jij het bent vergeten. Maar misschien nog belangrijker: lach er samen om als jij je zonnebril zoekt en deze op je hoofd staat.

Het goede nieuws is dat het overgaat. Het kan nog wel tot 32 weken na de bevalling duren, maar het komt weer goed!

 Mei 2018

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?