Foliumzuur en zwangerschap: alles wat je wilt weten!

Terug naar overzicht

Foliumzuur en zwangerschap: alles wat je wilt weten!

Zwanger Het belang van foliumzuur voor tijdens en na je zwangerschap Kraamzorg de Waarden 2

Foliumzuur voor en tijdens je zwangerschap

Voor de zwangerschap, op het moment dat je besluit dat je zwanger wilt worden is het belangrijk direct te beginnen met het slikken van Foliumzuur. Je lichaam heeft namelijk een maand de tijd nodig om het op te slaan.

Minder kans op aandoeningen door Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Foliumzuur is erg belangrijk voor je ongeboren kindje. Door het slikken van foliumzuur heeft je kindje minder kans op aandoeningen van het zenuwstelsel. De bekendste aandoeningen zijn een open ruggetje, hazenlip en een open gehemelte. Omdat je ongeboren kind al in de eerste weken van de zwangerschap bezig is met (de voorbereidingen voor) de groei van deze lichaamsdelen is het belangrijk om op tijd te beginnen met het slikken.
 
Door een gebrek aan Foliumzuur tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat één of meerdere ruggenwervels zich niet volledig ontwikkelen. Dit noemen we Spina Bifida, beter bekend als een open ruggetje. Het zenuwstelsel ligt hierbij (gedeeltelijk) bloot omdat de ontwikkeling niet goed is verlopen.
 
Andere aandoeningen als gevolg van een gebrek aan foliumzuur tijdens de zwangerschap zijn een open gehemelte en een hazenlip.  

Banner KDW nieuwe stijl 1

Tot wanneer in de zwangerschap moet je Foliumzuur slikken?

Je kunt stoppen met het slikken van Foliumzuur als je 10 weken zwanger bent, vanaf die tijd is het in principe niet meer nodig. Het is dan 8 weken na de bevruchting, maar je spreekt van 10 weken. Een zwangerschap wordt namelijk gemeten vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Vanaf deze tijd kun je gewoon de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen eten. Als je wil kun je nog wel Foliumzuurtijdens de zwangerschap blijven slikken, hier zijn geen risico’s aan verbonden.
 
Ook als je al lang bezig bent om zwanger te worden is het belangrijk om Foliumzuur te blijven slikken. Zelfs als dit maanden, een jaar of zelfs langer duurt.

Wat is foliumzuur

Foliumzuur krijg je binnen door het eten van groene groenten, volkoren producten, vlees en zuivel. Het is een vitamine die zorgt voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Het is dus nodig voor de groei en goede werking van het lichaam.
 
Andere benamingen zijn Vitamine B11, folaat of citrovorumfactor. Als het in natuurlijke vorm in eten en drinken zit wordt het tetrahydrofolaat genoemd. Foliumzuur in supplementen is pteroylmonoglutaminezuur (PMG).
 
Foliumzuur wordt door je lichaam opgeslagen in je lever. Als volwassene heb je gemiddeld 12 tot 28 milligram op voorraad en kun je hier ongeveer 6 weken in de behoefte van je lichaam voorzien.

Combinatie met andere voedingsstoffen

Er zijn ook voedingsstoffen die de opname van Foliumzuur positief of negatief beïnvloeden. 
Als je een langere periode overmatig alcohol gebruikt kan dit een tekort tot gevolg hebben. Het stofje Ethanol wat in alcohol zit verstoort namelijk de opname. Een tekort kan ook komen door een tekort aan Vitamine B12, dit veroorzaakt bloedarmoede.
 
De opname van Foliumzuur wordt bevorderd voor Vitamine C. Producten waar Vitamine C in zit behouden ook meer Foliumzuur tijdens verhitting dan producten met minder Vitamine C.

Spruitjes Het belang van foliumzuur voor tijdens en na je zwangerschap Kraamzorg de Waarden 4

In natuurlijke producten

Van nature komt Foliumzuur voor in (vooral groene) groenten. Volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Als je gevarieerd eet krijg je voldoende binnen. Dit is niet voldoende Foliumzuur tijdens de zwangerschap waardoor je dus extra moet bijnemen in tabletvorm. 

Tijdens de zwangerschap Foliumzuur er bij eten

Met het eten van extra producten red je het helaas niet. Dit komt namelijk neer op ruim een kilo bruine bonen of een halve kilo spruitjes per dag extra, naast je normale voeding.
 
Er zijn producten waar veel Foliumzuur in zit, zoals lever, leverworst en paté. In deze producten zit ook veel vitamine A en dat is weer schadelijk voor je ongeboren kindje. Het voedingscentrum raadt daarom af om tijdens je zwangerschap lever te eten.
 
Foliumzuur in natuurlijke producten wordt minder goed opgenomen door je lichaam dan in de vorm van een pil. Het is in voeding ook in een andere vorm aanwezig dan in pillen. De darmen moeten deze vorm eerst omzetten voordat ze kunnen worden opgenomen door het lichaam.

Verlies tijdens bereiding

Foliumzuur in voeding gaat voor een deel, tussen de 30 tot 80% verloren bij verhitting. Door het eten in zo min mogelijk water te koken en niet langer te verhitten dan nodig voorkom je onnodig verlies. Eten wat wordt gestoomd of in de magnetron bereid verliest ongeveer 0 tot 40% van het aanwezige Foliumzuur.

Bladgroente verliezen minder Foliumzuur tijdens de bereiding dan vlees en aardappelen. Dit heeft te maken met de structuur, hoe compacter de structuur hoe kleiner het verlies. 

Door je eten goed te snijden en goed te kauwen wordt het Foliumzuur beter opgenomen in je lichaam.

Pillen Het belang van foliumzuur voor tijdens en na je zwangerschap Kraamzorg de Waarden 3

Foliumzuur tijdens de zwangerschap in tabletvorm

Tijdens je zwangerschap kun je het tekort aan Foliumzuur dus het beste aanvullen door het slikken van een voedingssupplement. Deze voedingssupplementen zijn gewoon te koop bij de drogist of apotheek. Tegenwoordig kun je het ook online kopen, bijvoorbeeld bij Bol.com.
 
Je kunt tabletten kopen waar alleen Foliumzuur in zit, maar je kunt ook kiezen voor multivitaminen. Hier zit ook voldoende Foliumzuur in, naast andere vitaminen die goed voor je zijn tijdens de zwangerschap. Lees wel altijd goed op de verpakking hoe vaak en hoeveel je hiervan moet innemen.
 
Om er een routine van te maken is het aan te raden om iedere dag op hetzelfde moment de tabletten in te nemen, hierdoor is de kans dat je het vergeet minimaal.

Welk merk Foliumzuur is het beste tijdens de zwangerschap?

Het maakt niet uit welk merk je koopt. Belangrijk is om te kijken hoeveel Foliumzuur er in iedere tablet zit. Je hebt dagelijks tussen de 0,4 en 0,5 mg nodig. Het kan zijn dat dit in één tablet zit en je deze één keer per dag moet innemen. Sommige merken, voornamelijk de multivitaminen, verdelen het over 2 of meerdere tabletten die verdeeld over de dag ingenomen moeten worden. Er zit geen verschil tussen A- of B-merken.

Na je zwangerschap Foliumzuur slikken?

Na je zwangerschap is het in principe niet meer nodig om extra Foliumzuur te nemen. In sommige gevallen kan een arts het wel voorschrijven. Heb je bijvoorbeeld tijdens je bevalling veel bloed verloren en daardoor een tekort aan ijzer, dan kan het worden voorgeschreven.

Gezondheidseffecten

Er zijn een aantal voordelige gezondheidseffecten van Foliumzuur. De onderstaande effecten zijn alleen nog niet voldoende bewezen.
 
Door Foliumzuur zou je minder risico hebben op hart- en vaatziekten. Het kan de dikke darm beschermen tegen kanker. Er is een link gelegd door wetenschappelijk onderzoek tussen een tekort aan Foliumzuur en dementie. Daarnaast kan het een gunstig effect hebben op klachten die horen bij een depressie.

Vitamine B12

Naast Foliumzuur is het ook belangrijk dat je voldoende vitamine B12 binnen krijgt. Ook dit draagt bij aan minder kans op aandoeningen van het zenuwstelsel van je kindje. Wil je zwanger worden, en heb je al klachten die doen denken aan een vitamine B12-tekort, vraag de huisarts dan om hierop te testen.

Januari 2017
 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?