De zwangerschapstest: welke, wanneer en hoe?

Terug naar overzicht

De zwangerschapstest: welke, wanneer en hoe?

Inhoud blog

Van kikkerproef tot stick

Je moeder of je oma weten het vast nog wel: vroeger bestond je zwangerschapstest uit een kikker! Nee, je hoefde ‘m niet te kussen, en je kon ook niet thuis testen. Wél werden toen al de hormonen in je urine gebruikt om een kleurverandering bij het beestje te veroorzaken. Gelukkig zijn er nu de simpele thuistesten. Overal te verkrijgen, zelfs online zodat je niet de kans loopt die nieuwsgierige buurvrouw te treffen. En ze kwaken niet.

kikker bloem zwangerschapstest

Hoe werken ze?

Daar kunnen we kort over zijn: alle teststicks meten de hoeveelheid hCG in je urine. Dit wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. HCG wordt na de innesteling van het bevruchte eitje aangemaakt en in het begin van je zwangerschap verdubbelt het gehalte hCG zelfs elke 2 tot 3 dagen.
Als de stick voldoende in contact is geweest met de urine kun je na zo’n 5 minuten het resultaat aflezen. En ja, ook een licht streepje is écht een streepje!

Welke zwangerschapstesten zijn er?

Midstream, dipstick, cassette, digital... Het klinkt als termen uit de muziekscene, maar het zijn de vier typen zwangerschapstesten die te koop zijn.

 • Dipstick is de simpelste en ken je misschien van de papieren staafjes die je huisarts ook gebruikt. Vang je urine op in een (nieuw!) plastic bekertje of potje en houd de stick er enkele seconden in. Let goed op dat je de stick er niet te ver indoopt!
 • Cassette-test. Even priegelen met een bekertje en een pipetje, maar dan druppel je wel precies de juiste hoeveelheid op de plastic cassette.
 • De midstream is dan die bekende stick die je in de urinestraal kunt houden. Snel en hygiënisch. Maar gieren de zenuwen door je keel, omdat de uitslag erg spannend voor je is? Neem dan het zekere voor het onzekere en vang je urine toch eerst op in een bekertje, waar je later de stick voorzichtig even indoopt. Je zou niet de eerste zijn die met trillende handen de straal mist...
 • De digitale test is eigenlijk een midstream-de-luxe. De meting is hetzelfde maar op het lcd-schermpje verschijnt nu geen streepje, maar de tekst zwanger/niet zwanger. Twijfel in het aflezen is onmogelijk dus. Deze testen geven vaak ook het aantal weken van je zwangerschap weer, maar neem dit met een korrel zout: bij elke vrouw ligt het hCG-gehalte anders dus dat is lastig vast te stellen.

Promo inschrijven

Wanneer doe ik een zwangerschapstest?

De vroegere zwangerschapstesten moesten met ochtendurine worden uitgevoerd, de testen van tegenwoordig zijn zo gevoelig dat dit op elk moment van de dag kan. Wel is het nog steeds zo dat je hCG-gehalte ’s morgens het geconcentreerdst is. Zeker als je al een aantal dagen vóór je menstruatiedatum wilt testen met een extra gevoelige test, heb je direct na het opstaan wat meer zekerheid.
Besef wel dat vroeg testen ook een risico op extra teleurstelling inhoudt. Veel zwangerschappen zijn niet stevig of gezond genoeg om door te zetten en worden rond je menstruatie afgebroken. Vaak merk je dit niet eens als je niet zou testen. Een test op de dag van je menstruatiedatum is al wat zekerder. En wil je echt de 99% zekerheid die op het doosje staat? Die heb je op ongeveer 7 dagen na je eigenlijke menstruatiedatum. Even geduld dus!

Zijn dure zwangerschapstests beter?

Met een hogere prijs koop je geen extra zekerheid. Die is bij alle tests zeer hoog, zeker als je in de week ná je menstruatiedatum test. Je betaalt vooral meer voor het gebruiksgemak en de extra foefjes, waardoor een dipstick spotgoedkoop is en de digitale test met lcd-schermpje de duurste.

badkamer zwangerschapstests ochtend

Wat moet je niet doen

 • De gebruiksaanwijzing overslaan. Toegegeven, een zwangerschapstest is geen complex Ikea-kastje dat zonder gebruiksaanwijzing niet in elkaar te krijgen is. Maar wees verstandig, en léés die instructies van de test even voor je begint. Per merk kan de afleesmethode namelijk verschillen en op het moment zelf wil je niet in verwarring de kleine lettertjes nog moeten lezen. 
 • Testen binnen 2 maanden na je bevalling of na een afgebroken zwangerschap. Dit kan een vals positieve uitslag geven, want het zwangerschapshormoon is dan nog niet helemaal bij je verdwenen.
 • Een oude test gebruiken. Die houdbaarheidsdatum staat er niet voor niets. Vertrouw oude testen dus niet.
 • Veel drinken vooraf. Alcohol beïnvloedt de test ook, maar hier bedoelen we gewoon water of thee. Je urine verdunt dan en het gehalte hCG is niet goed te meten.
 • Na een half uurtje nog eens kijken. Er kan dan een indrooglijntje te zien zijn dat lijkt op een zwangerschapsstreepje. 

Tip: De test bewaren is niet zo’n 'schoon' idee en het resultaat is na een tijdje ook niet meer te zien. Maak in plaats daarvan snel een foto van je test!

Zwanger, en nu?

Is de test positief? Lees dan meteen ons blog Zwanger, en nu?, met het handige stappenplan voor dag 1.
Negatief? Lees nog even Hoe word ik snel zwanger?

Promo zwangermail

Dit zijn onze tips, heb je zelf ook nog een goede tip? Laat hem hieronder achter!

Oktober 2017

Reacties (77)

Merel

Hi Sanne,

Het afgelopen jaar heb ik elke maand regelmatige cyclus van 28 dagen. Nu had ik 25 april weer ongesteld moeten worden. Op 14 april had ik een positieve ovulatietest (die erg laat was volgens de gebruiksaanwijzing) gehad. Nu ben ik nog steeds niet ongesteld alleen geeft dr zwangerschapstest een negatief resultaat. Kan ik alsnog zwanger zijn?

Groetjes,
Merel

 
Sanne
 1.    Merel

Beste Merel,

Helaas betekent een negatieve test bijna altijd dat er echt geen sprake is van een zwangerschap, mits je de test goed hebt gedaan met je eerste ochtendurine.

Het kan wel eens zijn dat je cyclus iets langer duurt dan je gewend bent helaas.

Wacht het nog een paar dagen af en raadpleeg anders even je huisarts. ..

Veel succes.

groetjes Sanne

 
Kim

Hallo,

Even een vraagje...
Ik menstrueer bijna nooit (2x per jaar misschien) Ovulatietests hebben ook nog nooit aangegeven dat er een zwangerschapskans is. Op welke dag kan ik testen om te controleren of ik toevallig toch niet zwanger ben?

Bedankt!

Kim

 
Sanne
 1.    Kim

Beste Kim,

Dat is wel erg lastig. Normaal ben je ongeveer 14 dagen na de eerste dag van je laatst menstruatie vuchtbaar. Wellicht is het een idee om even je huisarts hierover te bellen voor overleg?

Veel succes!

Groetjes Sanne

 
Kersje

Hallo,

Ik nam de pil Seasonique. In deze strip slik je tijdens je stopweek toch een pilletje maar dan met minder hormonen om zo je menstruatie te laten doorkomen. 2/03 startte ik met die pil (7dagen lang) 6/03 kreeg ik mijn menstruatie tot 9/03. 09/03 ben ik ook effectief gestopt met mijn pil. 12/03 had ik (jaarlijkse controle) een afspraak bij de gyneacoloog. Zij vertelde me dat alles in orde was. Ook dat er al een rijpe follikel klaar zat in mijn eierstok. Nu heb ik vorige week woensdag een halve dag kramp gehad in mijn onderbuik. en heb ik nu een 2tal weken zwangerschapssymptomen. Graag had ik dan ook een test gedaan maar ik weet niet goed wanneer. Basseer ik mij op 02/03 of op 06/03? En is de kans niet heel klein dat ik nu al zwanger ben? Maar de symptomen zijn redelijk duidelijk. (zure oprispingen, vermoeidheid, opgeblazen gevoel, ...

 
Sanne
 1.    Kersje

Beste Kersje,

Als we even uitgaan van 6/03 is morgen de dag dat je moet menstrueren. Je zou dus morgenochtend met je eerste ochtendurine een test kunnen doen. Je kunt er ook voor kiezen om een vroege test te halen, die zijn gevoeliger op het hCG hormoon namelijk.

Wel belangrijk om dus met je eerste ochtendurine te testen, die is het meest geconcentreerd.

De kans dat je nu al zwanger bent is klein, maar het is niet onmogelijk......

Veel succes!

Groetjes Sanne

 
Anoniempje

Hoi Sanne,

Op 9 februari heb ik mijn ovulatie gehad. Om precies te zijn 9, 10 en 11 feb. Ik wil nu gaan testen, maar ik weet niet wanneer ik dat kan doen. Ik heb een test gekocht waarmee ik 4 dagen voor de NOD kan testen. Kan ik bij 9 februari (dag van ovulatie) 14 dagen optellen = dag van NOD? Klopt dat?

 
Sanne
 1.    Anoniempje

Beste Anoniempje,

Je kunt het beste berekenen met de eerste dag van je laatste menstruatie. Maar zoals jij het wil berekenen klopt het ook ongeveer. Je NOD zal inderdaad ongeveer 14 dagen na je ovulatie zijn.

Veel succes!

Groetjes Sanne

 
Cindy

Hallo,
Ik ben maandag ongesteld geworden, maar dit was veel minder bloed dan normaal. Daarnaast was het ook bruinachtig bloed terwijl ik dit normaal alleen in het begin heb van mijn menstruatie. De menstruatie duurde wel even lang als normaal. Moet ik mij zorgen maken?

 
Sanne
 1.    Cindy

Beste Cindy,

Als je je zorgen maakt zou ik even contact opnemen met je huisarts, hij kan jou beter advies geven dan ik in dit geval.

Veel succes!

Groetjes Sanne

 
elle

Hallo Sanne,

Ik heb in november met de pil gestopt.
Rond 3 december kreeg ik mijn menstruatie en daarna van 30dec tm 2 jan.

Gisteren middag heb ik een zwangerschapstest gedaan maar het was negatief.

Is er een kans dat ik zwanger ben?

 
Sanne
 1.    elle

Beste Elle,

Als ik het voor je bereken waren je vruchtbare dagen van 8 tot 14 januari. Je zou dan op 27 januari weer ongesteld moeten worden. Als dat niet is gebeurd kan het zijn dat je zwanger bent.

Ik zou je aanraden om een test met je eerste ochtendurine te doen. Het hCG hormoon wordt gemeten met een zwangerschapstest en in je eerste ochtendurine is het meest geconcentreerd. Dan is de kans groter dat de test het hormoon oppikt in je urine.

Blijft je menstruatie uit en blijft de test negatief, neem dan even contact op met je huisarts voor overleg.

Ik wens je veel succes!

Groetjes Sanne

 
Jo

Ik ben eind december met de pil gestopt, en 4 januari ongesteld geworden.
Ik heb geen idee hoe mijn cyclus loopt.
Vandaag een vroege test gedaan, die was negatief.
Toch heb ik last van zwangerschapskwaaltjes.
Kan het zijn dat ik te vroeg heb getest en er nog geen hcg gemeten kan worden?

 
Sanne
 1.    Jo

Beste Jo,

Het kan heel goed zijn dat de menstruatie van 4 januari een ontrekkingsbloeding is geweest en geen echte menstruatie. Je cyclus moet na het stoppen met de pil weer op gang komen en dat kan wel even duren. Als de menstruatie van 4 januari wel een echte menstruatie was kun je op 1 februari pas gaan testen, dat is de dag dat je eigenlijk moet menstrueren. Ongeveer 2 weken na je menstruatie vindt de eisprong plaats en dat is het moment om te vrijen als je graag zwanger wilt worden. Je kunt met ovulatietesten kijken wanneer je ovulatie precies is.

Lees anders ook eens: https://www.kraamzorgdewaarden.nl/blog/hoe-word-ik-snel-zwanger

Twee weken na je ovulatie kun je een zwangerschapstest doen.

Heel veel succes!

Groetjes Sanne

 
Ilona

Goedemorgen,

Ik heb 22 nov mijn mirena eruit laten halen en ik ben 24 nov meteen ongesteld geworden.
Ik ben heel onzeker over mijn cyclus omdat deze nooit regelmatig is of zelfs weg bleef.
Waarom weet ik niet maar met een ovulatie test kwam ik erachter dat 19 dec mijn eisprong is.
Vandaag 2 januari is mijn NOD en heb al zo veel testen gedaan maar allemaal negatief.
Wanneer zou ik het beste kunnen testen?
Bestaat de kans wel dat ik zwanger ben?

Groetjes zenuwachtig persoon

 
Sanne
 1.    Ilona

Hoi Ilona,

Dat is inderdaad erg lastig als je cyclus onregelmatig is. Je zou over een paar dagen nog even kunnen testen als je menstruatie uitblijft. Een test meet het hCG hormoon in je urine en dat maak je alleen aan als je zwanger bent. Het kans dat je te vroeg hebt getest en dan het hormoon nog niet meetbaar is in je urine, of het kan ook zijn dat je niet zwanger bent.

In beide gevallen is afwachten helaas het enige wat je kunt doen..... Blijft je menstruatie erg lang uit overleg dan even met je huisarts.

Veel succes!

Groetjes Sanne

 
Ilona
 1.    Sanne

Dankjewel. Ik was van plan om over een week of 2 het nog een keer te testen

 
Petra

Hoi Sanne.
Ik ben sinds augustus gestopt met de pil.
Mijn cyclus is 26-28 dagen. Via ovulatie testen ben ik er achter gekomen dat mijn eisprong pas rond dag 20 is. Mijn mensturatie volgt daar meestal met 8-9 dagen al achter aan. Heb in november na 20 dagen een eisprong gehad en 10 dagen alweer ongesteld. Mijn menstruatie was nu ook eens stuk langer dan normaal zon 8 dagen. Afgelopen 6 december een ovulatie gehad. Nu heb ik 3 dagen na eisprong een beetje last van maagzuur. Is het überhaupt mogelijk om zo kort zwanger te worden. Moet namelijk 15 december (6dagen) als ongesteld worden. Is er iets voor?

Groetjes
Petra

 
Petra
 1.    Sanne

Hoi Sanne

Als ik mijn menstruatie aan hou is dat de 15de. 9 dagen al na mijn eisprong. Is de kans niet groot dat mijn eitje niet kan innestelen. Als ik mijn cyclus van 28 dagen aan hou.

 
Sanne
 1.    Petra

Inderdaad testen op het moment dat je ongesteld zou moeten worden. Dan ben je niet te vroeg. Dus nog even geduld hebben.
Groetjes Sanne

 
Petra
 1.    Sanne

Hoi Sanne.
Als ik de 15 de test is dat pas 9 dagen na ovulatie. Als ik mijn cyclus van 28 dagen aan hou? Is dat dan niet te vroeg. Kans dat het eitje zich niet in kan nestelen?

 
Petra

Hoi Sanne.
Ik ben sinds augustus gestopt met de pil.
Mijn cyclus is 26-28 dagen. Via ovulatie testen ben ik er achter gekomen dat mijn eisprong pas rond dag 20 is. Mijn mensturatie volgt daar meestal met 8-9 dagen al achter aan. Heb in november na 20 dagen een eisprong gehad en 10 dagen alweer ongesteld. Mijn menstruatie was nu ook eens stuk langer dan normaal zon 8 dagen. Afgelopen 6 december een ovulatie gehad. Nu heb ik 3 dagen na eisprong een beetje last van maagzuur. Is het überhaupt mogelijk om zo kort zwanger te worden. Wanneer is testen mogelijk Moet namelijk 15 december (6dagen) als ongesteld worden. Is er iets voor?

Groetjes
Petra

 
Petra

Hoi Sanne.
Ik ben er achter gekomen via het bijhouden van ovulatie testen, dat mijn eisprong veel later is dan mijn cyclus. Heb een cyclus van 26 t/m 28 dagen. Mijn eisprong was deze maand na 20 dagen. Over 6 dagen zal mijn mensturatie al moeten beginnen. Heb al een paar maanden zo'n late eisprong en een korte lf. Heb na 3 dagen eisprong wel last van maagzuur en af en toe een vleugje misselijkheid. Is het verstandig als dit om een mensturatie uit loopt om naar de huisarts te gaan? Groetjes petra

 
Fem

Ik heb 3 maanden terug mijn spiraal (Mirena laten verwijderen.
Driedagen daarna wat bloed verloren en afgelopen twee x netjes m'n menstruatie gehad na cyclus van 23 dagen.

Vandaag had ik ongesteld moeten worden maar dus niet, verder heb ik ook totaal geen klachten die ik normal wel heb voor m'n menstruatie (buikpijn, hoofdpijn, pijnlijke borsten.

Ik heb sinds afgelopen week wel vlinderjeuk over m'n hele lijf.

Zou ik zwanger kunnen zijn en zo ja wanneer kan ik dan het beste testen??

 
Ilse

Goedendag, Ik heb een vraag over het uitvoeren van de zwangerschapstest.. ik weet dat het het best is om het met ochtemdurine te doen.. maar vanaf hoelaat de dag ervoor mag je niet drinken.. en als ik een avond weinig drink.. dan moet ik vaak rond half 6 plassen.. ik vind het niet fijn om dan midden in de nacht een test te gaan doen.. kan het dan ook bijvoorbeeld als je daarna voor het eerst weer om half 10 moet plassen en je tussen die tijd niks drinkt of wordt dat dan niet gezien als ochtendurine? Met vriendelijke groet, Ilse

 
Sanne
 1.    Ilse

Beste Ilse,

Je hoeft geen rekening te houden met drinken de avond ervoor. Je kunt gewoon drinken wat je wil en hoeveel je wil.

Het gaat er om dat je urine gebruikt die het meest geconcentreerd is, zodat de test het hCG hormoon kan opsporen in je urine. Als jij om half 6 naar het tocilet moet is dat eigenlijk wel het beste om dan de test te doen, er zit dan een lange tijd tussen het plassen waardoor je urine sterker geconcentreerd is.

De urine van half 10 zal dan veel minder geconcentreerd zijn en wellicht geen duidelijke of goede uitslag geven.

Veel succes!

Groetjes Sanne

 
Kim

Hoihoi!

Heb vandaag voor het eerst een tweede rode lijn gezien op een zwangerschapstest. Maar het is niet zo rood als de controlelijn. Kan ik zwanger zijn? Heb 12 dagen geleden terugplaatsing gehad van een 5 dagen oud verse embryo. Ik heb de test op een heel impulsief moment in de middag gedaan.

Gr. Kim

 
Sanne
 1.    Kim

Beste Kim,

Ook een lichte streep is een streep en in jouw geval ook goed te verklaren omdat je de test in de middag hebt gedaan.

Nog een keer testen met je eerste ochtendurine zal vast een duidelijkere streep geven, veel succes en gefeliciteerd!

Groetjes Sanne

 
Marieke

Hoi,

Ik ben eind juni gestopt met de pil. Netjes een ontrekkingsbloeding gehad en daarna na 31 dagen mijn eerste menstruatie. In mijn achterhoofd hield ik dat ik een cyclus van 31 dagen heb (was voor het pilgebruik geloof ik ook zo). Had nu afgelopen maandag ongesteld moeten worden, maar dit is nog niet gebeurd. Heb wel wat menstruatie-achtige klachten (in veel mindere vorm, wat buik en rug, en wat misselijk). 4 dagen voor NOD heb ik een test gedaan, maar deze was negatief. Nu ik dit zo lees wil ik een van de komende dagen een nieuwe test met ochtend urine doen, dat lijkt mij de beste optie! Klopt dit?

 
Sanne
 1.    Marieke

Je kunt inderdaad het beste wachten tot je NOD. De vroege testen zijn altijd minder betrouwbaar. Helaas is wachten het enige wat je kunt doen...........

Ik duim voor je!

Groetjes Sanne

 
Laad meer

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?