Terug naar overzicht

De zwangerschapstest: welke, wanneer en hoe?

Als je het idee hebt dat je zwanger zou kunnen zijn, is je eerste gedachte: een zwangerschapstest halen! Maar moet je nu echt 's morgens testen, is een dure test betrouwbaarder en hoe werkt een dipstick-test eigenlijk? We leggen het je graag even uit.

Inhoud blog

Van kikkerproef tot stick

Je moeder of je oma weten het vast nog wel: vroeger bestond je zwangerschapstest uit een kikker! Nee, je hoefde ‘m niet te kussen, en je kon ook niet thuis testen. Wél werden toen al de hormonen in je urine gebruikt om een kleurverandering bij het beestje te veroorzaken. Gelukkig zijn er nu de simpele thuistesten. Overal te verkrijgen, zelfs online zodat je niet de kans loopt die nieuwsgierige buurvrouw te treffen. En ze kwaken niet.

kikker bloem zwangerschapstest

Hoe werken ze?

Daar kunnen we kort over zijn: alle teststicks meten de hoeveelheid hCG in je urine. Dit wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. HCG wordt na de innesteling van het bevruchte eitje aangemaakt en in het begin van je zwangerschap verdubbelt het gehalte hCG zelfs elke 2 tot 3 dagen.
Als de stick voldoende in contact is geweest met de urine kun je na zo’n 5 minuten het resultaat aflezen. En ja, ook een licht streepje is écht een streepje!

Welke zwangerschapstesten zijn er?

Midstream, dipstick, cassette, digital... Het klinkt als termen uit de muziekscene, maar het zijn de vier typen zwangerschapstesten die te koop zijn.

 • Dipstick is de simpelste en ken je misschien van de papieren staafjes die je huisarts ook gebruikt. Vang je urine op in een (nieuw!) plastic bekertje of potje en houd de stick er enkele seconden in. Let goed op dat je de stick er niet te ver indoopt!
 • Cassette-test. Even priegelen met een bekertje en een pipetje, maar dan druppel je wel precies de juiste hoeveelheid op de plastic cassette.
 • De midstream is dan die bekende stick die je in de urinestraal kunt houden. Snel en hygiënisch. Maar gieren de zenuwen door je keel, omdat de uitslag erg spannend voor je is? Neem dan het zekere voor het onzekere en vang je urine toch eerst op in een bekertje, waar je later de stick voorzichtig even indoopt. Je zou niet de eerste zijn die met trillende handen de straal mist...
 • De digitale test is eigenlijk een midstream-de-luxe. De meting is hetzelfde maar op het lcd-schermpje verschijnt nu geen streepje, maar de tekst zwanger/niet zwanger. Twijfel in het aflezen is onmogelijk dus. Deze testen geven vaak ook het aantal weken van je zwangerschap weer, maar neem dit met een korrel zout: bij elke vrouw ligt het hCG-gehalte anders dus dat is lastig vast te stellen.

Promo inschrijven

Wanneer doe ik een zwangerschapstest?

De vroegere zwangerschapstesten moesten met ochtendurine worden uitgevoerd, de testen van tegenwoordig zijn zo gevoelig dat dit op elk moment van de dag kan. Wel is het nog steeds zo dat je hCG-gehalte ’s morgens het geconcentreerdst is. Zeker als je al een aantal dagen vóór je menstruatiedatum wilt testen met een extra gevoelige test, heb je direct na het opstaan wat meer zekerheid.
Besef wel dat vroeg testen ook een risico op extra teleurstelling inhoudt. Veel zwangerschappen zijn niet stevig of gezond genoeg om door te zetten en worden rond je menstruatie afgebroken. Vaak merk je dit niet eens als je niet zou testen. Een test op de dag van je menstruatiedatum is al wat zekerder. En wil je echt de 99% zekerheid die op het doosje staat? Die heb je op ongeveer 7 dagen na je eigenlijke menstruatiedatum. Even geduld dus!

Zijn dure zwangerschapstests beter?

Met een hogere prijs koop je geen extra zekerheid. Die is bij alle tests zeer hoog, zeker als je in de week ná je menstruatiedatum test. Je betaalt vooral meer voor het gebruiksgemak en de extra foefjes, waardoor een dipstick spotgoedkoop is en de digitale test met lcd-schermpje de duurste.

badkamer zwangerschapstests ochtend

Wat moet je niet doen

 • De gebruiksaanwijzing overslaan. Toegegeven, een zwangerschapstest is geen complex Ikea-kastje dat zonder gebruiksaanwijzing niet in elkaar te krijgen is. Maar wees verstandig, en léés die instructies van de test even voor je begint. Per merk kan de afleesmethode namelijk verschillen en op het moment zelf wil je niet in verwarring de kleine lettertjes nog moeten lezen. 
 • Testen binnen 2 maanden na je bevalling of na een afgebroken zwangerschap. Dit kan een vals positieve uitslag geven, want het zwangerschapshormoon is dan nog niet helemaal bij je verdwenen.
 • Een oude test gebruiken. Die houdbaarheidsdatum staat er niet voor niets. Vertrouw oude testen dus niet.
 • Veel drinken vooraf. Alcohol beïnvloedt de test ook, maar hier bedoelen we gewoon water of thee. Je urine verdunt dan en het gehalte hCG is niet goed te meten.
 • Na een half uurtje nog eens kijken. Er kan dan een indrooglijntje te zien zijn dat lijkt op een zwangerschapsstreepje. 

Tip: De test bewaren is niet zo’n 'schoon' idee en het resultaat is na een tijdje ook niet meer te zien. Maak in plaats daarvan snel een foto van je test!

Zwanger, en nu?

Is de test positief? Lees dan meteen ons blog Zwanger, en nu?, met het handige stappenplan voor dag 1.
Negatief? Lees nog even Hoe word ik snel zwanger?

Promo zwangermail

Dit zijn onze tips, heb je zelf ook nog een goede tip? Laat hem hieronder achter!

Reacties (43)

Naomi

Goedemorgen,

Ik ben denk ik zwanger.
Ik heb 2early zwangerschapstesten gedaan alleen had ik al ongesteld geweest moeten zijn, maar weet niet precies wanneer. Beide tests waren positief, 2dikke streepjes. Dit betekend toch dat ik zwanger ben?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Naomi

Goedemorgen,

Twee stepen betekent inderdaad dat je zwanger bent, gefeliciteerd!

Twijfel je toch nog, doe dan nog een normale zwangerschapstest. Wist je dat je die ook bij ons gratis kunt aanvragen? Kijk op https://www.kraamzorgdewaarden.nl/gratis-test

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Z

Beste Sanne,

Ik heb een zwangerschapstest gekocht maar ik heb mijn menstruatiecyclus nooit echt bijgehouden. Ik slik de pil en heb de stopweek 2/3 keer overgeslagen dus al een tijdje niet meer ongesteld geweest.
Ik heb mijn eigen huisarts gebeld om te vragen wanneer ik nu de test moet doen omdat ik niet weet wat de laatste dag is dat ik ongesteld ben geweest. De doktersassistente zei dat het niet uitmaakt wanneer je de test neemt als het maar met ochtendurine word gedaan.
Maar ik heb nu toch nog m’n twijfels wanneer ik de test echt moet doen?
Is het beter om deze te doen in mijn stopweek? Ik snap er niks meer van.

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Z

Beste Z,

Het is inderdaad lastig omdat je geen idee hebt hoe je cyclus loopt door de pil. Wat wellicht nog een idee is om een vroege test te kopen, die is gevoeliger voor het hCG hormoon.

Verder zou ik toch aanraden om het advies van je huisarts op te volgen en inderdaad met ochtendurine te gaan testen.

Veel succes

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Z
 1.    Sanne

Oke hmm is het dan beter om te wachten op m’n stopweek om dan te testen? Of is nu ook goed?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Z

Je kunt beide doen, nu testen en nog een keer in je stopweek voor de zekerheid.

Je kunt hiervoor gewoon de eigen merk testen gebruiken van bijvoorbeeld Kruidvat, Etos of Action.

Veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Sanne

Beste Ay,

De vroege testen zijn altijd minder betrouwbaar dan de testen die je na je NOD moet doen. Ik raad je aan om nog even een paar dagen geduld te hebben en de dag na je NOD een gewone test te doen met je eerste ochtendurine. Dan is de uitkomst het meest betrouwbaar.

Veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Ay

Hallo, ik heb over 4-5 dagen mij NOD, heb eergisteren, gisteren en vandaag een vroege zwangerschapstest gedaan. resultaat was helaas bij allemaal negatief. Is het nu zo dat ik dan niet zwanger ben? of heb ik te vroeg getest? en wanneer zou ik dan de early preg. test moeten doen, op de verpakking staat 5 dagen voor de NOD

  Bijlages
 
Kübra

Hoi,

Ik ben nu een week over tijd maar ik heb geen gevoel dat ik zwanger ben of ongesteld moet worden..ik heb ook paar testen gedaan en die waren negatief. Wanneer zal ik weer het beste gaan testen?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Kübra

Beste Kubra,

Je kunt er vanuit gaan dat je niet zwanger bent als je testen negatief zijn. Blijft de menstruatie uit, dan is het een goed idee om even met je huisarts te overleggen.

Succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
M

Hallo,

2 maand geleden ben ik gestopt met de pil, waarna ik na een maand precies goed ongesteld werd. De tweede ongesteldheid laat echter lang op zich wachten. Ik ben nu 6 dagen overtijd. Op de dag dat ik ongesteld zou moeten worden had ik een klein beetje bloedverlies. Ik heb op de vierde dag dat ik overtijd was een zwangerschapstest gedaan, na mijn ochtendurine (daarvoor snel 2 glazen gedronken). Is er nog een kans dat ik zwanger ben? of is mijn menstruatie nu gewoon onregelmatig?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    M

Hallo M,

Ik snap je onzekerheid en je vragen. Er is een hele kleine kans dat de test toch niet goed was omdat je hem niet met je ochtendurine hebt gedaan. De kans is wel erg klein, meestal kun je de test vertrouwen.

Twijfel je nog steeds en wil je het graag even met iemand overleggen, neem dan contact op met je huisarts.

Ik wens je heel veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Lisa

Heb je alleen hcg in je lichaam als je zwanger bent? Of heeft ook een niet zwangere vrouw hcg in haar lichaam?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Lisa

hoi Lisa, het hCG hormoon wordt alleen tijdens de zwangerschap aangemaakt.

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Marloes

Hallo,

Ik test op de dag van NOD negatief. Ben eigenlijk nooit overtijd. Wat is verstandig om te doen? Of is er toch een kans dat ik zwanger ben?

Groetjes Marloes

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Marloes

Beste Marloes,

Het kan natuurlijk zijn dat je cyclus deze keer net iets anders loopt, of dat je te vroeg bent met testen. Ik zou het over een paar dagen weer proberen als je menstruatie uitblijft.

Veel succes.

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Lot

Goedemiddag!

Na nu ongeveer 8 maanden proberen om zwanger te worden is dit de eerste keer dat ik overtijd ben. Normaal voel ik al 2 dagen van te voren aan dat mijn menstruatie eraan komt maar nu voel ik 5 dagen nadat ik ongesteld moest worden nog niks. Vannochtend een test gedaan met ochtend urine maar daar kwam helaas niks uit (was wel een goedkope van de action). Kan het toch zijn dat ik zwanger ben?

Groetjes!

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Lot

Goedemorgen!

Je kunt er helaas wel vanuit gaan dat de test klopt, dat is meestal het geval. Het ligt er ook aan of je de test voor de dag dat je ongesteld had moeten worden hebt gedaan of erna. Het beste is om de test pas te doen nadat je ongesteld had moeten worden.

Het kan ook zijn dat je cyclus een keertje iets langer is dan normaal.

Ik zou over een paar dagen nog een test doen, dan weet je het zeker.

Veel succes, ik duim voor je!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Laura

Hallo,
Ik heb de laatste tijd onbeschermde seks gehad en mijn anti conceptie pil een aantal keren vergeten. Ik heb de laatste tijd heel veel mood swing, heel moe, buikkrampen, dik wit verlies, soms misselijk, opgezetten buik en soms pijn aan de baarmoeder tijdens seksueel contact (heb ik nooit eerder gehad). Ik zou normaal over 7 weken mijn maandstonden moeten krijgen. Help this girl out pleas.

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Laura

Beste Laura,

Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, dat zijn 4 weken, dus ik begrijp je niet helemaal als je zegt dat je pas over 7 weken ongesteld moet worden. Bedoel je wellicht 7 dagen? Als dat het geval is kun je ook last hebben van je eisprong. Witte afscheiding hoort ook bij je normale cyclus, zie https://www.kraamzorgdewaarden.nl/blog/hoe-werkt-je-cyclus.

Waar de klachten ook vandaan komen, je kunt het beste wachten totdat je ongesteld zou moeten worden en dan een test doen.

Ik wens je heel veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Anne

Beste Sanne, ik heb even een vraagje. 26 februari was de eerste dag van mijn laatste menstruatie. Afgelopen maandag 1 april heb ik mijn eerste test gedaan met ochtendurine, hier ontstond een heel licht streepje. Ik kon het niet geloven en heb toen 2 testen van ClearBlue gehaald, gelijk weer getest. Die gaf aan niet zwanger. Maar had best wat gedronken in de tussentijd. Dus nog maar even gewacht tot de volgende dag. Ik had testen besteld die dus dinsdag binnen zouden komen, maar nog niet met ochtendurine kunnen testen. Ik heb mijn urine in een schoon glazen potje opgevangen, deksel erop en in koelkast gedaan. Toen ik thuis kwam mn testen erin gedaan, 2x positief. Woensdagochtend nog eens een ClearBlue test gedaan, ochtendurine. Die gaf aan 1-2 weken zwanger. Nu mijn vraag, ik las ergens dat het pas als je vijf weken zwanger bent het pas zeker is. Moet ik nu nog een test doen? Het is mijn eerste, ik vind het allemaal nogal spannend. Ik kan er toch vanuit gaan dat ik zwanger ben lijkt...

Beste Sanne, ik heb even een vraagje. 26 februari was de eerste dag van mijn laatste menstruatie. Afgelopen maandag 1 april heb ik mijn eerste test gedaan met ochtendurine, hier ontstond een heel licht streepje. Ik kon het niet geloven en heb toen 2 testen van ClearBlue gehaald, gelijk weer getest. Die gaf aan niet zwanger. Maar had best wat gedronken in de tussentijd. Dus nog maar even gewacht tot de volgende dag. Ik had testen besteld die dus dinsdag binnen zouden komen, maar nog niet met ochtendurine kunnen testen. Ik heb mijn urine in een schoon glazen potje opgevangen, deksel erop en in koelkast gedaan. Toen ik thuis kwam mn testen erin gedaan, 2x positief. Woensdagochtend nog eens een ClearBlue test gedaan, ochtendurine. Die gaf aan 1-2 weken zwanger. Nu mijn vraag, ik las ergens dat het pas als je vijf weken zwanger bent het pas zeker is. Moet ik nu nog een test doen? Het is mijn eerste, ik vind het allemaal nogal spannend. Ik kan er toch vanuit gaan dat ik zwanger ben lijkt me? Ik hoor het graag? Ik ben bang dat ik alsnog ga bloeden, ik ben blij dat ik zwanger ben..

Lees meer
  Bijlages
 
Sanne
 1.    Anne

Beste Anne,

Ik snap je onzekerheid maar geduld is in dit geval belangrijk. Je kunt je zwangerschap het beste berekenen via onze berekentool https://www.kraamzorgdewaarden.nl/zwanger/zwangerschap-berekenen.

Die geeft nu aan dat je 5 weken en 2 dagen zwanger bent, dus daar kun je vanuit gaan als de test positief was.

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Sofie

Heyhay,
Ik heb nu ongeveer 4 maanden een mirena spiraaltje, maar heb meerdere keren mee gemaakt dat ik na de seks bloed, en dan toch echt vanuit mijn baarmoeder (zonder er voor of een tijdje erna nog te bloeden). Nu heb ik al een week of twee rare krampen in mijn buik, misselijk, slapeloos en ik merk dat mijn (onder)buik wat opgezet is. Klachten die ik normaal nooit heb, ook niet wanneer ik ongesteld ben.
Is het verstandig om een test te halen? Er zitten namelijk ook hormonen in het spiraaltje dus zou niet moeten kunnen denk ik? Beinvloed het hebben van een mirena spiraal de uitslag van een zwangerschaps test?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Sofie

Beste Sofie,

Je kunt natuurlijk wel een test doen voor de zekerheid. Een test meet het hormoon HCg in je urine en dat heeft niet te maken met de hormonen die de mirena afgeeft. Verder kun je de klachten het beste even met je huisarts bespreken.

Veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Claudia

Vandaag twee testen gedaan ( in de middag ) ze zijn beide negatief .
Zaterdag zou ik ongesteld moeten worden. Heb ik de testen te vroeg gedaan? ( ik ben wel ontzettend misselijk)

Groetjes

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Claudia

Hoi Claudia,

Het beste is om te testen nadat je ongesteld had moeten worden, dus het kan best zijn dat je inderdaad te vroeg was. Doe de testen ook in de ochtend met je eerste urine, dan is de test het meest betrouwbaar. Mocht je nog niet ingesteld zijn dan kun je dus vandaag of morgenochtend prima testen.

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Sanne

Hallo,

Ik ben nu 14 dagen overtijd, ik heb een app die dit bij houdt namelijk en het voelt echt al een paar welen alsof ik ongesteld moet worden maar het komt maar niet...
ik heb dan vanmorgen een test gedaan, alleen dit ging niet zo goed in eerste instantie vulde het achterste schermpje zich niet helemaal waardoor ik hem heb weg gelegd en heb gedacht van het zal wel ongeldig zijn... later ging ik kijken en zag ik bij beiden hele dunne streepjes... ben bang dat het wss opgedroogd is... in de avond na 18 uur en al eens naar de wc te zijn geweest kwam ik op negatief uit en was rechts ook echt een dikke blauwe streep te zien... dus vind het raar dat het vanmorgen bij beiden een licht streepje was en erna weer negatief( 2 dagen geleden was het ook negatief ) maar heb deze beiden ook in de avond gedaan en die gene wat positief was in de ochtend...

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Sanne

Hoi!

Je kun de test echt het beste in de ochtend doen, dan is hij het meest betrouwbaar. Een andere optie is om bij de huisarts een bloedtest aan te vragen, dan weet je het 100% zeker.

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Liesje

Ik ben eind januari pas gestopt met de pil en toen de onttrekkingsbloeding gehad! Nu nog geen normale menstruatie gehad! Maar gisterochtend wel al een zwangerschapstest gedaan omdat ik het voorgevoel had (en te nieuwsgierig ben) dat ik misschien al zwanger zou zijn en deze was positief, kan het eigenlijk nog niet geloven! Is het erg als ik dus echt zwanger zou zijn en niet eerst een echte menstruatie heb gehad? En is het normaal dat het zo snel gaat! Begin nu te twijfelen of het wel echt zo is!

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Liesje

Hoi Liesje,

Ja zo snel kan het soms gaan. wat fijn voor jullie! Gefeliciteerd!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Laad meer

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?