Terug naar overzicht

De zwangerschapstest: welke, wanneer en hoe?

Als je het idee hebt dat je zwanger zou kunnen zijn, is je eerste gedachte: een zwangerschapstest halen! Maar moet je nu echt 's morgens testen, is een dure test betrouwbaarder en hoe werkt een dipstick-test eigenlijk? We leggen het je graag even uit.

Inhoud blog

Van kikkerproef tot stick

Je moeder of je oma weten het vast nog wel: vroeger bestond je zwangerschapstest uit een kikker! Nee, je hoefde ‘m niet te kussen, en je kon ook niet thuis testen. Wél werden toen al de hormonen in je urine gebruikt om een kleurverandering bij het beestje te veroorzaken. Gelukkig zijn er nu de simpele thuistesten. Overal te verkrijgen, zelfs online zodat je niet de kans loopt die nieuwsgierige buurvrouw te treffen. En ze kwaken niet.

kikker bloem zwangerschapstest

Hoe werken ze?

Daar kunnen we kort over zijn: alle teststicks meten de hoeveelheid hCG in je urine. Dit wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. HCG wordt na de innesteling van het bevruchte eitje aangemaakt en in het begin van je zwangerschap verdubbelt het gehalte hCG zelfs elke 2 tot 3 dagen.
Als de stick voldoende in contact is geweest met de urine kun je na zo’n 5 minuten het resultaat aflezen. En ja, ook een licht streepje is écht een streepje!

Welke zwangerschapstesten zijn er?

Midstream, dipstick, cassette, digital... Het klinkt als termen uit de muziekscene, maar het zijn de vier typen zwangerschapstesten die te koop zijn.

 • Dipstick is de simpelste en ken je misschien van de papieren staafjes die je huisarts ook gebruikt. Vang je urine op in een (nieuw!) plastic bekertje of potje en houd de stick er enkele seconden in. Let goed op dat je de stick er niet te ver indoopt!
 • Cassette-test. Even priegelen met een bekertje en een pipetje, maar dan druppel je wel precies de juiste hoeveelheid op de plastic cassette.
 • De midstream is dan die bekende stick die je in de urinestraal kunt houden. Snel en hygiënisch. Maar gieren de zenuwen door je keel, omdat de uitslag erg spannend voor je is? Neem dan het zekere voor het onzekere en vang je urine toch eerst op in een bekertje, waar je later de stick voorzichtig even indoopt. Je zou niet de eerste zijn die met trillende handen de straal mist...
 • De digitale test is eigenlijk een midstream-de-luxe. De meting is hetzelfde maar op het lcd-schermpje verschijnt nu geen streepje, maar de tekst zwanger/niet zwanger. Twijfel in het aflezen is onmogelijk dus. Deze testen geven vaak ook het aantal weken van je zwangerschap weer, maar neem dit met een korrel zout: bij elke vrouw ligt het hCG-gehalte anders dus dat is lastig vast te stellen.

Promo inschrijven

Wanneer doe ik een zwangerschapstest?

De vroegere zwangerschapstesten moesten met ochtendurine worden uitgevoerd, de testen van tegenwoordig zijn zo gevoelig dat dit op elk moment van de dag kan. Wel is het nog steeds zo dat je hCG-gehalte ’s morgens het geconcentreerdst is. Zeker als je al een aantal dagen vóór je menstruatiedatum wilt testen met een extra gevoelige test, heb je direct na het opstaan wat meer zekerheid.
Besef wel dat vroeg testen ook een risico op extra teleurstelling inhoudt. Veel zwangerschappen zijn niet stevig of gezond genoeg om door te zetten en worden rond je menstruatie afgebroken. Vaak merk je dit niet eens als je niet zou testen. Een test op de dag van je menstruatiedatum is al wat zekerder. En wil je echt de 99% zekerheid die op het doosje staat? Die heb je op ongeveer 7 dagen na je eigenlijke menstruatiedatum. Even geduld dus!

Zijn dure zwangerschapstests beter?

Met een hogere prijs koop je geen extra zekerheid. Die is bij alle tests zeer hoog, zeker als je in de week ná je menstruatiedatum test. Je betaalt vooral meer voor het gebruiksgemak en de extra foefjes, waardoor een dipstick spotgoedkoop is en de digitale test met lcd-schermpje de duurste.

badkamer zwangerschapstests ochtend

Wat moet je niet doen

 • De gebruiksaanwijzing overslaan. Toegegeven, een zwangerschapstest is geen complex Ikea-kastje dat zonder gebruiksaanwijzing niet in elkaar te krijgen is. Maar wees verstandig, en léés die instructies van de test even voor je begint. Per merk kan de afleesmethode namelijk verschillen en op het moment zelf wil je niet in verwarring de kleine lettertjes nog moeten lezen. 
 • Testen binnen 2 maanden na je bevalling of na een afgebroken zwangerschap. Dit kan een vals positieve uitslag geven, want het zwangerschapshormoon is dan nog niet helemaal bij je verdwenen.
 • Een oude test gebruiken. Die houdbaarheidsdatum staat er niet voor niets. Vertrouw oude testen dus niet.
 • Veel drinken vooraf. Alcohol beïnvloedt de test ook, maar hier bedoelen we gewoon water of thee. Je urine verdunt dan en het gehalte hCG is niet goed te meten.
 • Na een half uurtje nog eens kijken. Er kan dan een indrooglijntje te zien zijn dat lijkt op een zwangerschapsstreepje. 

Tip: De test bewaren is niet zo’n 'schoon' idee en het resultaat is na een tijdje ook niet meer te zien. Maak in plaats daarvan snel een foto van je test!

Zwanger, en nu?

Is de test positief? Lees dan meteen ons blog Zwanger, en nu?, met het handige stappenplan voor dag 1.
Negatief? Lees nog even Hoe word ik snel zwanger?

Promo zwangermail

Dit zijn onze tips, heb je zelf ook nog een goede tip? Laat hem hieronder achter!

Reacties (60)

Ilona

Goedemorgen,

Ik heb 22 nov mijn mirena eruit laten halen en ik ben 24 nov meteen ongesteld geworden.
Ik ben heel onzeker over mijn cyclus omdat deze nooit regelmatig is of zelfs weg bleef.
Waarom weet ik niet maar met een ovulatie test kwam ik erachter dat 19 dec mijn eisprong is.
Vandaag 2 januari is mijn NOD en heb al zo veel testen gedaan maar allemaal negatief.
Wanneer zou ik het beste kunnen testen?
Bestaat de kans wel dat ik zwanger ben?

Groetjes zenuwachtig persoon

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Ilona

Hoi Ilona,

Dat is inderdaad erg lastig als je cyclus onregelmatig is. Je zou over een paar dagen nog even kunnen testen als je menstruatie uitblijft. Een test meet het hCG hormoon in je urine en dat maak je alleen aan als je zwanger bent. Het kans dat je te vroeg hebt getest en dan het hormoon nog niet meetbaar is in je urine, of het kan ook zijn dat je niet zwanger bent.

In beide gevallen is afwachten helaas het enige wat je kunt doen..... Blijft je menstruatie erg lang uit overleg dan even met je huisarts.

Veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Ilona
 1.    Sanne

Dankjewel. Ik was van plan om over een week of 2 het nog een keer te testen

  Bijlages
 
Petra

Hoi Sanne.
Ik ben sinds augustus gestopt met de pil.
Mijn cyclus is 26-28 dagen. Via ovulatie testen ben ik er achter gekomen dat mijn eisprong pas rond dag 20 is. Mijn mensturatie volgt daar meestal met 8-9 dagen al achter aan. Heb in november na 20 dagen een eisprong gehad en 10 dagen alweer ongesteld. Mijn menstruatie was nu ook eens stuk langer dan normaal zon 8 dagen. Afgelopen 6 december een ovulatie gehad. Nu heb ik 3 dagen na eisprong een beetje last van maagzuur. Is het überhaupt mogelijk om zo kort zwanger te worden. Moet namelijk 15 december (6dagen) als ongesteld worden. Is er iets voor?

Groetjes
Petra

  Bijlages
 
Petra
 1.    Sanne

Hoi Sanne

Als ik mijn menstruatie aan hou is dat de 15de. 9 dagen al na mijn eisprong. Is de kans niet groot dat mijn eitje niet kan innestelen. Als ik mijn cyclus van 28 dagen aan hou.

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Petra

Inderdaad testen op het moment dat je ongesteld zou moeten worden. Dan ben je niet te vroeg. Dus nog even geduld hebben.
Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Petra
 1.    Sanne

Hoi Sanne.
Als ik de 15 de test is dat pas 9 dagen na ovulatie. Als ik mijn cyclus van 28 dagen aan hou? Is dat dan niet te vroeg. Kans dat het eitje zich niet in kan nestelen?

  Bijlages
 
Fem

Ik heb 3 maanden terug mijn spiraal (Mirena laten verwijderen.
Driedagen daarna wat bloed verloren en afgelopen twee x netjes m'n menstruatie gehad na cyclus van 23 dagen.

Vandaag had ik ongesteld moeten worden maar dus niet, verder heb ik ook totaal geen klachten die ik normal wel heb voor m'n menstruatie (buikpijn, hoofdpijn, pijnlijke borsten.

Ik heb sinds afgelopen week wel vlinderjeuk over m'n hele lijf.

Zou ik zwanger kunnen zijn en zo ja wanneer kan ik dan het beste testen??

  Bijlages
 
Ilse

Goedendag, Ik heb een vraag over het uitvoeren van de zwangerschapstest.. ik weet dat het het best is om het met ochtemdurine te doen.. maar vanaf hoelaat de dag ervoor mag je niet drinken.. en als ik een avond weinig drink.. dan moet ik vaak rond half 6 plassen.. ik vind het niet fijn om dan midden in de nacht een test te gaan doen.. kan het dan ook bijvoorbeeld als je daarna voor het eerst weer om half 10 moet plassen en je tussen die tijd niks drinkt of wordt dat dan niet gezien als ochtendurine? Met vriendelijke groet, Ilse

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Ilse

Beste Ilse,

Je hoeft geen rekening te houden met drinken de avond ervoor. Je kunt gewoon drinken wat je wil en hoeveel je wil.

Het gaat er om dat je urine gebruikt die het meest geconcentreerd is, zodat de test het hCG hormoon kan opsporen in je urine. Als jij om half 6 naar het tocilet moet is dat eigenlijk wel het beste om dan de test te doen, er zit dan een lange tijd tussen het plassen waardoor je urine sterker geconcentreerd is.

De urine van half 10 zal dan veel minder geconcentreerd zijn en wellicht geen duidelijke of goede uitslag geven.

Veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Kim

Hoihoi!

Heb vandaag voor het eerst een tweede rode lijn gezien op een zwangerschapstest. Maar het is niet zo rood als de controlelijn. Kan ik zwanger zijn? Heb 12 dagen geleden terugplaatsing gehad van een 5 dagen oud verse embryo. Ik heb de test op een heel impulsief moment in de middag gedaan.

Gr. Kim

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Kim

Beste Kim,

Ook een lichte streep is een streep en in jouw geval ook goed te verklaren omdat je de test in de middag hebt gedaan.

Nog een keer testen met je eerste ochtendurine zal vast een duidelijkere streep geven, veel succes en gefeliciteerd!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Marieke

Hoi,

Ik ben eind juni gestopt met de pil. Netjes een ontrekkingsbloeding gehad en daarna na 31 dagen mijn eerste menstruatie. In mijn achterhoofd hield ik dat ik een cyclus van 31 dagen heb (was voor het pilgebruik geloof ik ook zo). Had nu afgelopen maandag ongesteld moeten worden, maar dit is nog niet gebeurd. Heb wel wat menstruatie-achtige klachten (in veel mindere vorm, wat buik en rug, en wat misselijk). 4 dagen voor NOD heb ik een test gedaan, maar deze was negatief. Nu ik dit zo lees wil ik een van de komende dagen een nieuwe test met ochtend urine doen, dat lijkt mij de beste optie! Klopt dit?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Marieke

Je kunt inderdaad het beste wachten tot je NOD. De vroege testen zijn altijd minder betrouwbaar. Helaas is wachten het enige wat je kunt doen...........

Ik duim voor je!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Sherida

Hoi,
Ik heb 3 weken geleden de Mirena laten verwijderen en ben nog niet ongesteld geworden. Tevens na verwijderen met condoom seks gehad echter is die voor zaadlozing gescheurd. Gezien ik wat symptomen heb die kunnen duiden op zwangerschap, maar geen zaadlozing binnen heb gekregen en nog niet weet wat mijn cyclus twijfel ik of ik nu wel of niet een zwangersschapstest moet doen.

Groetjes,
Sherida

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Sherida

Beste Sherida,

Het is inderdaad even lastig nu omdat je geen goed zicht hebt op je cyclus. Het enige wat ik je kan aanraden is om toch gewoon een test te doen. De symptomen kunnen natuurlijk ook te maken hebben met een aankomende menstruatie, ze lijken namelijk erg op elkaar. De enige manier is om te testen.

Doe dit dan wel met ochtendurine en test misschien om d epaar dagen om zeker te zijn. Hiervoor kun je gewoon eigen merk testen gebruiken, dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

Veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Naomi

Goedemorgen,

Ik ben denk ik zwanger.
Ik heb 2early zwangerschapstesten gedaan alleen had ik al ongesteld geweest moeten zijn, maar weet niet precies wanneer. Beide tests waren positief, 2dikke streepjes. Dit betekend toch dat ik zwanger ben?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Naomi

Goedemorgen,

Twee stepen betekent inderdaad dat je zwanger bent, gefeliciteerd!

Twijfel je toch nog, doe dan nog een normale zwangerschapstest. Wist je dat je die ook bij ons gratis kunt aanvragen? Kijk op https://www.kraamzorgdewaarden.nl/gratis-test

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Z

Beste Sanne,

Ik heb een zwangerschapstest gekocht maar ik heb mijn menstruatiecyclus nooit echt bijgehouden. Ik slik de pil en heb de stopweek 2/3 keer overgeslagen dus al een tijdje niet meer ongesteld geweest.
Ik heb mijn eigen huisarts gebeld om te vragen wanneer ik nu de test moet doen omdat ik niet weet wat de laatste dag is dat ik ongesteld ben geweest. De doktersassistente zei dat het niet uitmaakt wanneer je de test neemt als het maar met ochtendurine word gedaan.
Maar ik heb nu toch nog m’n twijfels wanneer ik de test echt moet doen?
Is het beter om deze te doen in mijn stopweek? Ik snap er niks meer van.

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Z

Beste Z,

Het is inderdaad lastig omdat je geen idee hebt hoe je cyclus loopt door de pil. Wat wellicht nog een idee is om een vroege test te kopen, die is gevoeliger voor het hCG hormoon.

Verder zou ik toch aanraden om het advies van je huisarts op te volgen en inderdaad met ochtendurine te gaan testen.

Veel succes

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Z
 1.    Sanne

Oke hmm is het dan beter om te wachten op m’n stopweek om dan te testen? Of is nu ook goed?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Z

Je kunt beide doen, nu testen en nog een keer in je stopweek voor de zekerheid.

Je kunt hiervoor gewoon de eigen merk testen gebruiken van bijvoorbeeld Kruidvat, Etos of Action.

Veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Sanne

Beste Ay,

De vroege testen zijn altijd minder betrouwbaar dan de testen die je na je NOD moet doen. Ik raad je aan om nog even een paar dagen geduld te hebben en de dag na je NOD een gewone test te doen met je eerste ochtendurine. Dan is de uitkomst het meest betrouwbaar.

Veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Ay

Hallo, ik heb over 4-5 dagen mij NOD, heb eergisteren, gisteren en vandaag een vroege zwangerschapstest gedaan. resultaat was helaas bij allemaal negatief. Is het nu zo dat ik dan niet zwanger ben? of heb ik te vroeg getest? en wanneer zou ik dan de early preg. test moeten doen, op de verpakking staat 5 dagen voor de NOD

  Bijlages
 
Kübra

Hoi,

Ik ben nu een week over tijd maar ik heb geen gevoel dat ik zwanger ben of ongesteld moet worden..ik heb ook paar testen gedaan en die waren negatief. Wanneer zal ik weer het beste gaan testen?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Kübra

Beste Kubra,

Je kunt er vanuit gaan dat je niet zwanger bent als je testen negatief zijn. Blijft de menstruatie uit, dan is het een goed idee om even met je huisarts te overleggen.

Succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
M

Hallo,

2 maand geleden ben ik gestopt met de pil, waarna ik na een maand precies goed ongesteld werd. De tweede ongesteldheid laat echter lang op zich wachten. Ik ben nu 6 dagen overtijd. Op de dag dat ik ongesteld zou moeten worden had ik een klein beetje bloedverlies. Ik heb op de vierde dag dat ik overtijd was een zwangerschapstest gedaan, na mijn ochtendurine (daarvoor snel 2 glazen gedronken). Is er nog een kans dat ik zwanger ben? of is mijn menstruatie nu gewoon onregelmatig?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    M

Hallo M,

Ik snap je onzekerheid en je vragen. Er is een hele kleine kans dat de test toch niet goed was omdat je hem niet met je ochtendurine hebt gedaan. De kans is wel erg klein, meestal kun je de test vertrouwen.

Twijfel je nog steeds en wil je het graag even met iemand overleggen, neem dan contact op met je huisarts.

Ik wens je heel veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Lisa

Heb je alleen hcg in je lichaam als je zwanger bent? Of heeft ook een niet zwangere vrouw hcg in haar lichaam?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Lisa

hoi Lisa, het hCG hormoon wordt alleen tijdens de zwangerschap aangemaakt.

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Marloes

Hallo,

Ik test op de dag van NOD negatief. Ben eigenlijk nooit overtijd. Wat is verstandig om te doen? Of is er toch een kans dat ik zwanger ben?

Groetjes Marloes

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Marloes

Beste Marloes,

Het kan natuurlijk zijn dat je cyclus deze keer net iets anders loopt, of dat je te vroeg bent met testen. Ik zou het over een paar dagen weer proberen als je menstruatie uitblijft.

Veel succes.

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Laad meer

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?