Blog, vlog en nieuws

Benieuwd wat onze moeders
zeggen over ons? Bekijk de video's

Terug naar overzicht

De zwangerschapstest: welke, wanneer en hoe?

Als je het idee hebt dat je zwanger zou kunnen zijn, is je eerste gedachte: een zwangerschapstest halen! Maar moet je nu echt 's morgens testen, is een dure test betrouwbaarder en hoe werkt een dipstick-test eigenlijk? We leggen het je graag even uit.

Van kikkerproef tot stick

Je moeder of je oma weten het vast nog wel: vroeger bestond je zwangerschapstest uit een kikker! Nee, je hoefde ‘m niet te kussen, en je kon ook niet thuis testen. Wél werden toen al de hormonen in je urine gebruikt om een kleurverandering bij het beestje te veroorzaken. Gelukkig zijn er nu de simpele thuistesten. Overal te verkrijgen, zelfs online zodat je niet de kans loopt die nieuwsgierige buurvrouw te treffen. En ze kwaken niet.

kikker bloem zwangerschapstest

Hoe werken ze?

Daar kunnen we kort over zijn: alle teststicks meten de hoeveelheid hCG in je urine. Dit wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. HCG wordt na de innesteling van het bevruchte eitje aangemaakt en in het begin van je zwangerschap verdubbelt het gehalte hCG zelfs elke 2 tot 3 dagen.
Als de stick voldoende in contact is geweest met de urine kun je na zo’n 5 minuten het resultaat aflezen. En ja, ook een licht streepje is écht een streepje!

Welke zwangerschapstesten zijn er?

Midstream, dipstick, cassette, digital... Het klinkt als termen uit de muziekscene, maar het zijn de vier typen zwangerschapstesten die te koop zijn.

 • Dipstick is de simpelste en ken je misschien van de papieren staafjes die je huisarts ook gebruikt. Vang je urine op in een (nieuw!) plastic bekertje of potje en houd de stick er enkele seconden in. Let goed op dat je de stick er niet te ver indoopt!
 • Cassette-test. Even priegelen met een bekertje en een pipetje, maar dan druppel je wel precies de juiste hoeveelheid op de plastic cassette.
 • De midstream is dan die bekende stick die je in de urinestraal kunt houden. Snel en hygiënisch. Maar gieren de zenuwen door je keel, omdat de uitslag erg spannend voor je is? Neem dan het zekere voor het onzekere en vang je urine toch eerst op in een bekertje, waar je later de stick voorzichtig even indoopt. Je zou niet de eerste zijn die met trillende handen de straal mist...
 • De digitale test is eigenlijk een midstream-de-luxe. De meting is hetzelfde maar op het lcd-schermpje verschijnt nu geen streepje, maar de tekst zwanger/niet zwanger. Twijfel in het aflezen is onmogelijk dus. Deze testen geven vaak ook het aantal weken van je zwangerschap weer, maar neem dit met een korrel zout: bij elke vrouw ligt het hCG-gehalte anders dus dat is lastig vast te stellen.

zwangerschapstesten ontbijt

Wanneer doe ik een zwangerschapstest?

De vroegere zwangerschapstesten moesten met ochtendurine worden uitgevoerd, de testen van tegenwoordig zijn zo gevoelig dat dit op elk moment van de dag kan. Wel is het nog steeds zo dat je hCG-gehalte ’s morgens het geconcentreerdst is. Zeker als je al een aantal dagen vóór je menstruatiedatum wilt testen met een extra gevoelige test, heb je direct na het opstaan wat meer zekerheid.
Besef wel dat vroeg testen ook een risico op extra teleurstelling inhoudt. Veel zwangerschappen zijn niet stevig of gezond genoeg om door te zetten en worden rond je menstruatie afgebroken. Vaak merk je dit niet eens als je niet zou testen. Een test op de dag van je menstruatiedatum is al wat zekerder. En wil je echt de 99% zekerheid die op het doosje staat? Die heb je op ongeveer 7 dagen na je eigenlijke menstruatiedatum. Even geduld dus!

Zijn dure zwangerschapstests beter?

Met een hogere prijs koop je geen extra zekerheid. Die is bij alle tests zeer hoog, zeker als je in de week ná je menstruatiedatum test. Je betaalt vooral meer voor het gebruiksgemak en de extra foefjes, waardoor een dipstick spotgoedkoop is en de digitale test met lcd-schermpje de duurste.

badkamer zwangerschapstests ochtend

Wat moet je niet doen

 • De gebruiksaanwijzing overslaan. Toegegeven, een zwangerschapstest is geen complex Ikea-kastje dat zonder gebruiksaanwijzing niet in elkaar te krijgen is. Maar wees verstandig, en léés die instructies van de test even voor je begint. Per merk kan de afleesmethode namelijk verschillen en op het moment zelf wil je niet in verwarring de kleine lettertjes nog moeten lezen. 
 • Testen binnen 2 maanden na je bevalling of na een afgebroken zwangerschap. Dit kan een vals positieve uitslag geven, want het zwangerschapshormoon is dan nog niet helemaal bij je verdwenen.
 • Een oude test gebruiken. Die houdbaarheidsdatum staat er niet voor niets. Vertrouw oude testen dus niet.
 • Veel drinken vooraf. Alcohol beïnvloedt de test ook, maar hier bedoelen we gewoon water of thee. Je urine verdunt dan en het gehalte hCG is niet goed te meten.
 • Na een half uurtje nog eens kijken. Er kan dan een indrooglijntje te zien zijn dat lijkt op een zwangerschapsstreepje. 

Tip: De test bewaren is niet zo’n 'schoon' idee en het resultaat is na een tijdje ook niet meer te zien. Maak in plaats daarvan snel een foto van je test!

Zwanger, en nu?

Is de test positief? Lees dan meteen ons blog Zwanger, en nu?, met het handige stappenplan voor dag 1.
Negatief? Lees nog even Hoe word ik snel zwanger?

Dit zijn onze tips, heb je zelf ook nog een goede tip? Laat hem hieronder achter!

Reacties (25)

Margriet

Paar dagen na de ovulatie had ik last van lichte bloeding. Heb 4 dagen lichte bloeding gehad paar dagen daarna had ik last van me emoties en hoofdpijn en duizeligheid
Zijn dit zwangerschals hormonen

  Bijlages
 
Sanne

Beste Margriet,

Dat is voor ons natuurlijk lastig te zeggen. Het kunnen hormonen zijn die door een zwangerschap komen maar ook door menstruatie. Het beste is om gewoon even geduld te hebben en een test te doen.

Veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Yvonne

Ik ben nu 5 dagen overtijd, vanmorgen test gedaan maar negatief, ook geen last van kwaaltjes behalve meer plassen. Ik denk dat ik nog even wacht tot vrijdag en als ik dan nog niet aan het menstrueren ben of negatief test, vraag ik toch maar een bloedtest

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Yvonne

Hoi Yvonne,

Dat is verstandig inderdaad. Misschien is het een idee om een vroege test te proberen? Die zijn namelijk gevoeliger voor het hCG hormoon. En anders inderdaad even overleggen met je huisarts. Kans is wel aanwezig dat je niet zwanger bent ben ik bang.

Veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Laura

Morgen is mijn NOD, mijn gevoel zegt dat ik zwanger ben. Vanmorgen een test gedaan en negatief. Zou ik overdag ook een vroege test kunnen doen?

  Bijlages
 
Sanne

Beste Laura,

Ik zou je aanraden toch nog even tot morgenochtend te wachten en dan een vroege test te doen. In de ochtend is je urine het meest geconcentreerd dus is de kans het grootst dat de test het hCG hormoon detecteerd. Doe je de test nu overdag dan is deze niet betrouwbaar genoeg.

Veel succes!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Laurien

Ik heb twee zwangerschapstesten gedaan: 1 vroege test twee dagen voor de menstruatie ('s avonds) en 1 reguliere test op de dag van de menstruatie ('s ochtends). Beide testen waren heel positief (twee dikke strepen). Vanavond (dus een week over tijd) heb ik echter een derde test gedaan en daarbij was het tweede streepje licht. Wat betekent dit nu?

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Laurien

Hoi Laurien,

Een lichter streepje kan betekenen dat je op dat moment minder hCG hormoon in je urine hebt, maar dat wil niet zeggen dat er iets mis is.

Je kunt na twee positieve testen er vanuit gaan dat je zwanger bent en het beste een afspraak maken met de verloskundige. Meer testen hoeft niet, daar kun je alleen maar onzeker van worden zoals nu ;-)

Gefeliciteerd met je zwangerschap!

Groetjes Sanne

  Bijlages
 
Naomi Rimmelzwaan

Hey ik moet vande week ongesteld worden maar ik heb wel 1 of 2 daagen heel klein beetje bloed gehad en heb wel andere kwaaltjes zoals misselijkheid veel moe stress hoofdpijn gevoelige boorsten wat moet ik nu doen ?
Groetjes naomi

  Bijlages
 
Sanne
 1.    Naomi Rimmelzwaan

Beste Naomi,

Je kunt het beste even wachten tot de dag dat je ongesteld moet worden om daarna een test te doen. Een vroege test is nu ook al mogelijk maar die zijn wel minder betrouwbaar.

De kwaaltjes kunnen natuurlijk duiden op een zwangerschap, maar kunnen ook met je menstruatie te maken hebben.

Helaas heb ik geen ander advies dan even afwachten tot je een test kunt doen.

Veel succes!

Sanne

  Bijlages
 
R

Hallo,

Even mijn verhaal, vorig jaar 21-12 kwam ik erachter dat ik 4/5 weken zwanger was. Helaas kreeg ik 3-1 een miskraam, gelukkig ging dit op de natuurlijke manier. Ik had vanaf de miskraam geen symptomen meer en het bloeden hield vrij snel op. Mijn vriend en ik zijn vrijwel meteen daarna verder gegaan met het proberen om opnieuw zwanger te worden. Ik had voor mijn zwangerschap een cyclus van 32-36 dagen. Vandaag zit ik op dag 41 (ben nog niet ongesteld geworden) ik heb 3 dagen geleden een test van kruidvat (2 voor €10,-) getest die was negatief. Nu 3 dagen verder test ik opnieuw met weer een andere test van kruidvat (2 voor €5,-) die gaf een heel dun streepje aan. Heb het vergeleken met andere meiden die hetzelfde test resultaat hadden en die bleken zwanger te zijn. Wat denk je zou het echt zo zijn dat ik zwanger ben? Heb nog weinig tot geen symptomen (wat me onzeker maakt) dat had ik bij de 1e zwangerschap wel en dat waren echt knaltesten alleen eindigde die dus in een mk.

  Bijlages
 
Sanne

Hallo, Ik denk ook dat al is het maar een dun streepje, dat toch laat zien dat je zwanger bent. En niet iedereen die zwanger is heeft gelijk last van allerlei symptomen. Dat kan echt heel verschillend per persoon zijn. Als de menstruatie inderdaad uitblijft kun je snel een afspraak maken met je verloskundige. Ik wens je het allerbeste toe. Groetjes Sanne

  Bijlages
 
R

Bedankt Sanne voor je antwoord. Ik zal morgen ochtend opnieuw gaan testen. Als het streepje nog steeds zichtbaar is zal ik een afspraak maken bij de verloskundige

  Bijlages
 
Laad meer

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan eenvoudig aan via deze button en je ontvangt als dank een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?