Pretecho: wanneer je je kindje nog eens wilt zien

Terug naar overzicht

Pretecho: wanneer je je kindje nog eens wilt zien

Wat is een pretecho

Pretecho: het zit al in de naam. Het is een echo voor de pret! Dit is ideaal voor als je je kindje nog eens wilt zien. Bij deze echo wordt er niet gekeken naar medische afwijkingen. De echo wordt daarom ook niet vergoed door jouw zorgverzekering.

Tijdens de eerste maanden van je zwangerschap kun je ervoor kiezen om regelmatig een medische echo uit te laten voeren, bijvoorbeeld bij 10, 13 en 20 weken. Daarna kan het zijn dat je nog een groei en/of liggingsecho aangeboden krijgt, maar het kan ook zomaar zo zijn dat je geen echo meer krijgt omdat het niet nodig is.

Dat betekent dat je een aantal maanden of misschien zelfs tot de geboorte je kindje niet ziet. Je voelt je baby steeds beter bewegen en ziet je buik groeien. Dan kun je erg nieuwsgierig worden naar hoe hij/zij eruit ziet! In dat geval is een pretecho een fijne uitkomst. Via een scherm zie je je kindje bewegen. De echoscopist zal ondertussen uitleggen wat je ziet. Na afloop krijg je de echofoto’s natuurlijk mee naar huis.

Koppel met echo foto

Waar maak je een pretecho

Steeds vaker kan je een pretecho laten maken bij je eigen verloskundigenpraktijk. Vraag hiernaar bij jouw praktijk. Er zijn ook speciale praktijken die zich specialiseren in pretecho’s, zodat jij je kindje weer kan zien. De prijzen en tijden kunnen per pretecho-praktijk verschillen. Het kan dus lonen om research te doen naar de kosten van verschillende aanbieders. Hier vind je een overzicht van locaties die pretecho's uitvoeren.

pretecho koppel foto handen

Soorten pretecho’s

Je hebt de beslissing gemaakt! Je wilt je kindje graag nog eens zien. Maar voor wat voor pretecho kies je? Er zijn verschillende opties.

Geslachtsbepalende echo

Als je wilt weten of er een jongen of een meisje in je buik groeit, kun je vragen om een geslachtbepalende echo. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit een verrassing te laten tot aan de geboorte. Vanaf ongeveer 16 weken kan de echoscopist het geslacht zien. Houd er wel rekening mee dat dit niet altijd lukt. Soms ligt de baby met zijn/haar beentjes over elkaar. Het kan dan helpen om even te springen of squatten. Als het geslacht daarna nog niet goed zichtbaar is, mag je een andere keer kosteloos terugkomen. Kies je niet voor een geslachtsecho? Dan hoor je waarschijnlijk bij de 20 weken echo het geslacht.

2D-echo

Als je voor een 2D-echo kiest, is je baby in bewegende zwart-witbeelden te zien zonder diepte. De termijnecho en medische echo’s zijn meestal in 2D.

3D-echo

Wil je liever kleurenbeelden met diepte zien? Kies dan voor een 3D-echo. De 3D-echo wordt uit meerdere 2D-beelden opgebouwd. Door de dieptebeelden zie je een stuk beter hoe je baby eruitziet.

4D-echo

Bij een 4D-echo zie je bewegende kleurenbeelden met diepte. Soms wordt dit ook een live 3D-echo genoemd. Je ziet je kindje drinken, gapen en schoppen. Je krijgt dus echt een goed beeld van jouw baby!

pretecho bij verloskundige met doppler

Wanneer maak je een pretecho

Tot ongeveer 26 weken zwangerschap is het mogelijk om je kindje tijdens de echo in één beeld te vangen. Daarom is dit de perfecte tijd om een 2D-pretecho te laten maken en je baby weer te zien.

Een 3D of 4D-echo maak je meestal iets later. Tussen week 25 en 32. Omdat je het beeld ook in (bewegend) 3D ziet tijdens deze echo’s, krijg je een realistischer beeld van je kindje wat later in de zwangerschap.

echo foto van baby

Tips!

Echo’s vervagen na een tijdje. Vergeet niet de echo te scannen of een foto te maken van de echo, zodat je ook over 10 jaar nog een perfect beeld van de echo hebt.

Wist je dat je bij een pretecho meer mensen mee mag nemen. De toekomstige opa en oma of grote broer of zus zijn vast ook enorm nieuwsgierig naar de kleine die in jouw buik groeit. Vraag ze gerust mee!

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?