Terug naar overzicht

Echo bij 20 weken zwangerschap

Rond de 20ste week van je zwangerschap heb je de mogelijkheid om een screeningecho te laten maken. Deze echo wordt aan alle zwangere vrouwen aangeboden, maar is niet verplicht. 

Week 20 Kraamzorg de Waarden echo 2

Rond de 20e week zijn alle structuren en organen van je baby goed te zien. Uiteraard heeft de 20-weken echo, naast de fun-factor, ook een doel en wordt hij niet gemaakt omdat het alleen maar leuk is. Met ingang van 1 januari 2006 is de termijn echo met 20 weken zwangerschap opgenomen in de nieuwe basisverzekering. Dat houdt in dat iedere zwangere vrouw kan vragen om een echo rond de 20 weken van haar zwangerschap. Deze echo is dus vrijwillig en niet verplicht, denk er dus goed over na of je deze echo wilt laten maken. De echo is bedoeld voor het opsporen van eventuele afwijkingen en wordt derhalve door een gespecialiseerde echografist gedaan. Het kan voorkomen dat je eigen verloskundige ook echo's maakt, maar je voor de 20 weken echo doorverwijst naar de echografist van het ziekenhuis.

Het voordeel van de echo met 20 weken is dat een aantal afwijkingen veel beter gezien kunnen worden dan bij de echo ronde de 12 weken. De organen van je kindje zijn nu veel groter, waardoor ze veel beter te beoordelen zijn. Nu kan er een openruggetje, schisis (hazenlipje), hartafwijking en functioneren van de niertjes beter beoordeeld worden. Het voordeel van het opsporen van deze afwijkingen is dat een kindje met afwijkingen optimale zorg geboden kan worden op de juiste plaats of na de geboorte adequaat behandeld kan worden.

Je zult begrijpen dat een kindje waarvan bekend is dat het een hartafwijking heeft in een academisch ziekenhuis geboren moet worden en niet thuis. Een kindje met een open ruggetje moet met een keizersnede gehaald worden om verdere schade aan de rug te beperken. Kinderen waarbij een nierafwijking is gezien moeten soms al in de zwangerschap behandeld worden. Wanneer de echografist onverhoopt een hazenlipje of klompvoetjes ontdekt, zal dat geen medische winst opleveren. Echter hebben de ouders wat langer de tijd om zich erop voor te bereiden.

Week 20 Kraamzorg de Waarden echo

Garantie op een gezond kind?

Tijdens deze 20 weken echo kan heel veel gezien worden maar lang niet alles. Er kan niet gezien worden of het kindje een stofwisselingsziekte heeft of spastisch is of het Syndroom van Down heeft of een andere chromosomale afwijking. Afwijkingen kunnen soms ook niet gezien worden omdat het kindje niet helemaal goed ligt. Een "goede" echo geeft dus nog geen garantie voor een gezond kind!

Na de echo ontvang je een echoformulier, vol met misschien wel vreemde termen. We leggen hier de meest voorkomende termen aan je uite meest voorkomende termen aan je uit.

Jouw afweging

Een echo is leuk, kan zinvol zijn maar een echo kan ook niet alles. Je kunt een zekere mate van gerustheid hebben maar het kan ook stress opleveren. Wat als er iets gevonden wordt of als het niet helemaal duidelijk is en je naar een academisch ziekenhuis moet voor een vervolg echo. Wil je alles weten en kun je de stress aan als er iets gevonden wordt? Wanneer je hier meer informatie over wilt kun je contact opnemen met de verloskundige die jouw zwangerschap begeleidt.

Bewaren

Je krijgt meestal een uitdraai van de echo. Deze kun je bewaren en aan anderen laten zien.

Tip: maak een kleurenkopie van de echo, zo blijft hij mooi. De uitdraai zal uiteindelijk gaan vervagen of verkleuren.

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?