26 weken zwanger - volop in beweging

26 weken zwanger - volop in beweging

Week 26 Kraamzorg de Waarden CourgetteJe baby in week 26

Je zit nu in de 26e week van je zwangerschap. Je baby is nu ongeveer 33 cm, zo groot als een courgette en weegt circa 720 gram.

26

Je baby is volop aan het ontwikkelen in je buik. Hij wordt niet alleen sterker, maar ook de wenkbrauwen, oogleden en lippen zijn steeds duidelijker zichtbaar. Wat je niet kunt zien is, dat onder het tandvlees de tanden ook steeds verder ontwikkelen. 

Doordat je baby nu sterker is, worden de bewegingen ook steeds duidelijker. Het kan zelfs zijn dat je er wakker van ligt. Je baby beweegt ongeveer 10 - 15 keer per dag. Is hij een dag even wat rustiger, maak je geen zorgen. Soms merk je zelf niet dat je baby beweegt, of je baby heeft even een wat rustigere dag. Merk je echt duidelijk verandering in de bewegingen, overleg dan even met je verloskundige. 

In de longen ontwikkelen nu de verschillende 'takken' van de luchtwegen. Ook de hersenen groeien snel deze fase. 

De toename van het gewicht, en dat van jou, gaat in deze periode erg hard. De baby verliest langzaam een deel van zijn donshaartjes. 

Ook al klinkt het alsof je kindje al bijna af is, het is nog steeds het beste als hij nog lekker in jouw veilige buik blijft zitten. De overlevingskansen zijn nu wel al weer groter dan een week geleden, maar echt klaar voor de buitenwereld is hij nog niet. 

Jij in week 26 van je zwangerschap

Je zit in het einde van het tweede trimester, het einde komt in zicht! Je placenta is nu bijna net zo groot als je baby zelf. Je baarmoeder is dan ook flink gegroeid. Grote kans dat je daardoor nu veel naar de wc moet. Door je grote baarmoeder komen je andere organen, waaronder je blaas in de verdrukking. Ook je darmen kunnen het zwaar krijgen nu. Een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje is obstipatie of juist diarree. 

Hou dit goed in de gaten en voorkom dat je echt erg last krijgt van verstopping of bijvoorbeeld uitdroging door diarree. Drink goed en let op je eetpatroon, dan komt het allemaal goed. 

Heb je het erg druk op je werk? Denk aan jezelf en je baby en neem op tijd gas terug. Stress is nooit goed, maar zeker niet als je zwanger bent. Veel stress kan  voor hartkloppingen en transpiratie zorgen. Hierdoor verkrampen je bloedvaten en ook die in de placenta. Zodra de placenta niet meer goed doorbloed is, kan je kindje een groeiachterstand krijgen. 

Tip voor in de 26e week

Tot ongeveer 26 weken zwangerschap is het mogelijk om je kindje tijdens de echo in één beeld te vangen. Daarom is dit de perfecte tijd om een pretecho of een 3D of zelfs 4D echo te laten maken. 

bedverhogers in bed en Sanne

Je bed omhoog, moet dat echt?

Tijdens de kraamtijd moet je bed een hoogte hebben van 80 cm, gemeten vanaf de grond tot de bovenkant van het matras. Dit is de werkhoogte van onze kraamverzorgende. Onze Sanne vertelt je hier graag waarom het zo belangrijk is om je bed op de juiste hoogte te zetten.

Om je te helpen, kun je bedverhogers in verschillende hoogtes lenen via Medipoint én ze bezorgen ze gratis bij je thuis! Omdat je vanaf 37 weken thuis mag bevallen, is dat de richtlijn om te zorgen dat je bed voor die tijd omhoog is. Je mag de bedverhogers, en andere handige hulpartikelen, maximaal 6 maanden gratis lenen. Je kunt de bedverhogers en andere artikelen nu alvast aanvragen en in week 36 bijvoorbeeld laten bezorgen.

Denk om jezelf, pas je werkzaamheden aan!

Als je zwanger bent, kan het zijn dat je wat worstelt met je verantwoordelijkheden op je werk. Je voelt je verantwoordelijk, je hebt ook nog je trots en het is lastig om dingen los te laten. Toch is het voor je eigen gezondheid en die van je baby heel belangrijk dat je niet over je grenzen heen gaat. 

Heb je moeite met bepaalde werkzaamheden, geef dit dan aan en vraag om hulp. Niet alleen op je werk, maar ook thuis. 

We hebben wat tips op een rijtje gezet om je te helpen.

  • Wil je iets van de grond pakken, buig dan door je knieën in plaats van voorover te buigen.
  • We weten wel dat je het nog kunt, maar het hoeft niet meer: die zware tas met boodschappen mag je gerust door iemand anders laten sjouwen!
  • Ben je fan van lopen op hakken? Misschien is het nu prettiger om op lagere hakken te lopen of op helemaal platte schoenen.
  • Als je gaat stofzuigen, hou de slang achter je rug, dat voorkomt dat je voorover gebogen loopt.
  • Moet je veel strijken? Hou je rug vlak en kantel je bekken achterover, zet je strijkplank zo hoog dat je niet voorover hoeft te staan. Blijf de bloedstroom in je benen stimuleren door je gewicht van je ene op je andere been te verplaatsen. Je kunt ook zittend strijken. 
  • Overleg met je collega's en/of leidinggevende welke werkzaamheden op je werk beter door iemand anders gedaan kunnen worden. 
  • Voorkom lang zitten of staan. Neem tussendoor meerdere korte pauzes om even de benen te strekken en in beweging te komen. 

Week 26 Kraamzorg de Waarden Vaderschapsverlof

Geboorteverlof

Ook voor de (nieuwe) partner worden het vermoeiende dagen. Je bent als partner nodig om je vrouw te ondersteunen, ook in de nacht. Het is daarom fijn als je wat dagen vrij kunt zijn rond de geboorte. Niet alleen om bij te komen, maar ook om bij de leuke en bijzondere dingen aanwezig te zijn, zoals luiertjes verschonen, badderen, temperaturen etc. 

Het kan zijn dat je partner deze dagen anders is dan dat je gewend bent. Sommige moeders willen dat niemand anders dan zijzelf hun kindje vasthouden. Ook voor opa's en oma's kan dit best lastig zijn. Het is misschien in jouw ogen wat vreemd, maar voor je partner kan het lastig zijn om na 9 maanden haar kindje opeens te delen met anderen. Gun haar wat tijd, het komt goed!

Een belangrijke taak voor jou als partner is het aangeven van jullie kindje. Dit moet binnen 3 werkdagen na de dag van de geboorte. Je doet dit bij het gemeentehuis met het legitimatiebewijs van jou en je partner, akte van erkenning (wanneer jullie niet getrouwd zijn) of trouwboekje en een bewijs van geboorte, wat je van de verloskundige of het ziekenhuis krijgt. 

Wanneer je te laat aangifte doet, kun je een boete riskeren. Wanneer je als partner geen aangifte kunt doen, mag iemand die bij de geboorte aanwezig was de aangifte doen. Het aangeven is overigens kostenloos.

Geboorteverlof: 1 keer 1 week vrij

Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werkt je partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan de verlofdagen van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de geboorte van het kind.

Aanvullend geboorteverlof: 5 weken

Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. En zij moeten eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen.

Bronnen

Naar week 27

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?