8 weken zwanger - begin skelet

8 weken zwanger - begin skelet

Je baby

Week 7 zwangerschap Kraamzorg de waarden blauwe besJe zit in de 8e week van je zwangerschap en deze week wordt er in je buik hard gewerkt aan het skelet van je kindje. Dit bestaat nu nog uit kraakbeen, maar over een paar weken wordt dit vervangen door echte botcellen.

foetus 8 weken

Qua grootte is je baby vergelijkbaar met een blauwe bes. Hij beweegt vanaf deze week in je buik, maar daar voel jij nog niets van. Op een echo is dit wel al te zien.

Je kindje wordt nu met de minuut slimmer, want iedere minuut worden er maar liefst 100 hersencellen geproduceerd. Ook wordt de vorm van het gezichtje steeds duidelijker. Het neusje krijgt reliëf en de oogleden worden gevormd.

Deze periode is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Het is daarom nu extra belangrijk dat je gezond eet en alcohol en tabak achterwege laat.

Jij

Het kan best al zijn dat je broek niet meer zo makkelijk dichtgaat. Om nou te spreken van een mooi zwangerschapsbuikje, nee, maar het komt er wel aan! Ondanks dat je kindje nog maar erg klein is, is je baarmoeder al gegroeid tot het formaat van een softbal. Niet zo gek dus dat je dat knoopje niet meer dicht krijgt!

Week 7 zwangerschap Kraamzorg de waarden softbal

Of je jouw omgeving nu al vertelt dat je zwanger bent of het nog liever even geheim houdt, de keuze is aan jou. Door het vroeg te vertellen kun je op steun en begrip rekenen van je omgeving, zeker als je lichamelijk al wat klachten hebt. Maar er is nog een kans dat het mis gaat en niet iedereen vindt het fijn als de omgeving daarvan op de hoogte is. Aan de andere kant kan dit juist voor medeleven zorgen. Wat je ook kiest, het is goed!

Verloskundige

Het kan zijn dat je deze week voor het eerst de verloskundige bezoekt. De eerste keer wil de verloskundige veel van jou en je partner weten zoals eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes in jullie familie, of jullie medicijnen slikken en welke ziektes jullie hebben gehad. Bespreek ook van te voren goed met je partner wat je allemaal wilt vragen aan de verloskundige en hoe jullie om willen gaan met prenatale screening en de uitslag daarvan. Het is niet alleen belangrijk te weten welke mogelijkheden er zijn wat betreft prenatale screening, maar bespreek ook van te voren wat jullie met de uitslag gaan doen.

Week 6 zwangerschap Kraamzorg de waarden Screening

Moeders voor Moeders

Wist je dat maar liefst één op de zes stellen te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen? Waarschijnlijk ken je hier in je omgeving ook voorbeelden van en weet je dat dit vaak veel verdriet met zich meebrengt. Door je urine te doneren aan Moeders voor Moeders kun jij deze wensouders eenvoudig helpen. Jouw urine bevat namelijk het hCG-hormoon. Van dit hormoon worden vruchtbaarheidsmedicijnen gemaakt die tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling (zoals bijvoorbeeld IVF) zorgen voor de ontwikkeling en rijping van meerdere eicellen. Daarnaast wordt het gebruikt voor het stimuleren van de eisprong.
Wil jij ook helpen? Meld je dan aan voor Moeders voor Moeders.
Aanmelden is mogelijk tot en met de 11e week van je zwangerschap. Je kunt urine doneren tussen de 6e en de 16e week. Als dank voor jouw deelname ontvang je onder andere een heerlijk zachte wikkeldeken voor jouw kleintje!

Eten

We kunnen het niet genoeg zeggen, gezond eten tijdens de zwangerschap is van levensbelang voor je kindje. Door je zwangerschap produceren je darmen meer gas dan normaal. Heb je daar last van, let dan op met voeding die voor extra gasvorming zorgen zoals kool, uien, prei, bruine bonen, kauwgom en koolzuurhoudende dranken.

Je hebt nu meer bloed in je lichaam dan normaal. De verloskundige controleert daarom het ijzergehalte in je bloed. Neem extra ijzer in door het eten van noten, bladgroenten en peulvruchten.

Week 8 zwangerschap Kraamzorg de waarden bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees

Door de hormonen wordt je tandvlees gevoeliger en zachter, het bloedt daardoor sneller. Poets voorzichtig met een zachte borstel en masseer het tandvlees eventueel met je vingers. Vertel ook je tandarts dat je zwanger bent!

Regel deze zaken tussen week 5 en week 13 van je zwangerschap

  • Maak een afspraak met je verloskundige of de echoscopist voor de termijnecho van twaalf weken.
  • Bespreek met je verloskundige de mogelijkheden van prenatale screening (hierbij wordt jouw ongeboren kindje onderzocht op mogelijke afwijkingen).
  • Meld je aan voor Moeders voor Moeders Door je urine te doneren aan Moeders voor Moeders kun je wensouders helpen bij wie zwanger worden niet vanzelf gaat.
  • Denk na of je straks weer wilt gaan werken en regel zo nodig tijdig kinderopvang; hier zijn soms flinke wachtlijsten voor.
  • Meld je zwangerschap bij je zorgverzekeraar.
  • Regel je kraamzorg

Bronnen

Naar 9 weken zwanger

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?