31 weken zwanger - bewegen

31 weken zwanger - bewegen

Visual website

Je kindje in week 31

Je zit nu in de 31e week van je zwangerschap. Je kindje is nu circa 38 cm en weegt ongeveer 1800 gram, vergelijkbaar met een kokosnoot. Je baby ziet er nu al helemaal kant en klaar uit maar toch is het beter als het nog even in jouw veilige baarmoeder blijft.

Jij in de 31e week van je zwangerschap 

Je gewicht neemt sneller toe in deze fase, waarschijnlijk een halve kilo per week. Omdat je lichaam zwaarder wordt, is het goed om ontspanningsoefeningen te doen.
Probeer in deze periode goed op je houding te letten. Je rug kan je anders parten gaan spelen. Door het extra gewicht kun je gaan overhellen, probeer je bilspieren aan te spannen en je schouders naar achteren te houden bij het staan en lopen.

31Striae komt veel voor in deze periode van de zwangerschap. Door het snelle groeien komt de huid onder veel spanning te staan en ontstaan er onderhuidse scheurtjes in de bindweefselstructuur. De striae kan voorkomen op je buik, maar ook op je bovenbenen, heupen en borsten. Er zijn veel middeltjes op de markt die zeggen striae te verminderen, maar helaas is het niet te voorkomen. De schade kun je proberen zo veel mogelijk te beperken door afwisselend een warme en een koude douche te nemen en je huid in te masseren met olie of crème.

In deze periode van je zwangerschap vindt de intake plaats. Als je voor de intake het informatieboekje even doorleest, kun je eventuele vragen hierover stellen tijdens het intakegesprek. Verder kun je alles wat je belangrijk vindt met de consulente bespreken. De consulente wil graag de babykamer en de slaapkamer zien, maar het hoeft niet allemaal klaar te zijn. 

 

Wordt het gezellig kraamvisite of een kraamfeest?

Natuurlijk wil jij ook straks als je baby geboren is je geluk delen met iedereen. Verheug jij je al op alle persoonlijke kraambezoekjes of maak je er liever een kraamfeest van?

Je bent in de 31e week van je zwangerschap geboortefeest of kraamfeest of kraamvisite Kraamzorg de Waarden

Kraamvisite

Het kan heerlijk zijn om straks in de kraamperiode elke dag visite te ontvangen. Jij en je kindje staan dan elke visite in de persoonlijke belangstelling en je hebt even de tijd voor elkaar. De eerste weken na de geboorte van je kindje moet je in het ritme komen van elkaar. Gebroken nachten en het herstel van jezelf maar natuurlijk ook het genieten van elkaar. Een goede planning van de kraamvisite is dan ook heel belangrijk en zeker als je al kinderen hebt die ook graag de aandacht willen. Ontvang daarom de eerste week tot 10 dagen alleen je familie en goede kennissen en vrienden. Houd de ochtend lekker vrij, zodat je op je gemak op kan starten en je kindje in bad kunt doen. Of hou de middag vrij wanneer je dat prettiger vindt. Het is maar net wat je zelf het prettigst vindt en wat jou uitkomt. Probeer in het weekend in ieder geval ook 1 dag vrij te houden. Jij en je partner hebben dan even tijd voor elkaar en de andere kinderen en je kunt dan even lekker tot rust komen.

Een traditionele traktatie bij een kraambezoek is natuurlijk de beschuit met muisjes. Maar cake met slagroom en muisjes erop is natuurlijk ook leuk. Voor kleinere kinderen kun je een lange vinger dopen in boter en vervolgens door een schaaltje met muisjes halen. Tegenwoordig zijn er ook allerlei andere traktaties (te koop) zoals slagroomsoesjes met muisjes, chocolaatjes met muisjes of roze, witte en blauwe pepermuntjes. In week 38 veel meer lekkere receptjes voor traktaties.

Kraamfeest

Het is ook heerlijk om de eerste tijd je rust te nemen en te herstellen. Zeker wanneer je van tevoren al weet dat je een langere herstelperiode nodig hebt, of wanneer je kindje een langere tijd in het ziekenhuis moet verblijven. Je kunt zelf je kraamfeest organiseren met hulp van vrienden of familie of een kraamfeestbureau inhuren.

Tips voor een geslaagd kraamfeest

  • Bedenk wie je wilt uitnodigen. Afhankelijk van het aantal mensen kan het feest thuis of in een zaaltje gegeven worden.
  • Kies een datum en tijdstip uit voor het feest. Wanneer je niet wilt dat kennissen en vrienden allemaal gaan bellen hoe het met je is moet je hier niet al te lang mee wachten. Een goed moment is 6 tot 8 weken na de bevalling. Zeker wanneer je de organisatie zelf op je wilt nemen.
    Een kraamfeest duurt ongeveer drie uur, maar je kunt het ook verdelen over 2 keer anderhalf uur. 's Ochtends voor de familie en 's middags voor de vrienden.
  • Kondig op het geboortekaartje meteen het kraamfeest aan zodat er niet nogmaals een uitnodiging uit hoeft te gaan.
  • Zeker wanneer je het zelf organiseert, is het handig om iemand te vragen die je wil helpen met bedienen tijdens het kraamfeest.
  • Laat je baby tijdens het kraamfeest lekker bij jou liggen in bijvoorbeeld een draagdoek of in de kinderwagen. Iedereen kan je kindje zo zien en het is net zo rustig voor je kindje.

Algemene tip: Zet op het geboortekaartje duidelijk hoe en wanneer je je kraamvisite wilt!

Je bent in de 31e week van je zwangerschap geboortekaartje Kraamzorg de Waarden

Verzorging

Hoe je je baby moet verzorgen, is iets wat je eigenlijk pas leert van je kraamverzorgende. Toch willen veel vrouwen daar juist iets meer over weten vóór de bevalling.

Nageltjes

De nagels van een baby tot 6 weken oud mogen niet geknipt worden. De nageltjes zijn dan nog vast gegroeid aan de huid en je kindje kan dan een nagelrieminfectie oplopen. Je kunt ze eventueel een beetje korter maken door ze te vijlen met een kartonnen vijltje.

Temperaturen

De gemiddelde temperatuur van een baby ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. In de kraamperiode wordt je kindje dagelijks getemperatuurd door de kraamverzorgende. Na de kraamtijd is dit in principe niet meer nodig. Je hoeft je kindje alleen te temperaturen wanneer:

  • je kindje warm aanvoelt of klam is (er rood/verhit uitziet)
  • je kindje juist koud aanvoelt
  • je kindje zijn eigen temperatuur nog niet voldoende kan regelen aan het einde van de kraamtijd

Je bent in de 31e week van je zwangerschap baby temperaturen Kraamzorg de Waarden

 

Autostoeltje

Een autostoeltje heb je meteen vanaf de geboorte nodig. Veiligheid staat daarbij voorop, maar gebruiksvriendelijkheid en comfort zijn natuurlijk ook belangrijk. Autotstoeltjes: waar moet je op letten bij de aanschaf ervan?  

TIP: Voordat je kindje geboren wordt is het handig om het in de auto plaatsen van het autostoeltje al een aantal keer te oefenen. Hoe vervelend is het als je bijvoorbeeld uit het ziekenhuis komt met je kindje en je niet goed weet hoe je het autostoeltje moet bevestigen.

Je bent in de 31e week van je zwangerschap autostoel baby Kraamzorg de Waarden

Ziektekostenverzekering

Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Dit geldt ook voor je baby. Voor kinderen onder de 18 jaar betaal je geen premie. Het is wel nodig om je kind binnen 4 maanden na de geboorte aan te melden bij een zorgverzekeraar. Als je baby te laat wordt ingeschreven, moet je als ouders zelf de gemaakte zorgkosten betalen.

Lees hier hoe je je baby kunt aanmelden en tips over de zorgverzekering van een baby.  

Werk afronden

Vaak is de periode voor je zwangerschapsverlof hectisch. Je moet nog allerlei klusjes afronden, zaken overdragen en daardoor heb je het extra druk. Probeer daarom op tijd te beginnen met de voorbereiding op je verlof. 

Het geeft rust om een schema te maken met wat je moet afronden, wie je werk overneemt en hoe je de overdracht invult. Zet alles op papier voor de collega's die je werk overnemen, zodat je tijdens je verlof niet wordt gebeld met allerlei vragen. 

Je bent in de 31e week van je zwangerschap werk overdragen zwangerschapsverlof Kraamzorg de Waarden

 

Tip van de week: plan een vast relaxmoment op je dag in

Nu je 31 weken zwanger bent, wordt het steeds belangrijker dat je voldoende rust neemt. Het kan goed zijn dat je dat lastig vindt: dat vinden namelijk veel zwangere vrouwen. Plan een moment in waarop je verplicht gaat relaxen. Bedenk iets wat jou ontspant, bijvoorbeeld een warm bad, het lezen van een boek, een spelletje of yoga. Doe dit op een vast moment op de dag. Het beste op een moment waarop je weet dat je rust nodig hebt, bijvoorbeeld als je uit je werk komt of als je andere kinderen op bed liggen.

Je bent in de 31e week van je zwangerschap relax moment Kraamzorg de Waarden

Babymoon

Geen luiertas, geen Maxi-Cosi of kinderwagen mee. Nee, ga nog lekker even samen een weekendje weg. Geniet er nog even van voordat jullie papa en mama worden. 

Bronnen

Naar week 32

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?