35 weken zwanger - 1000 x zo groot
Je baby in week 35
Aan het eind van de zwangerschap heeft je baby steeds minder ruimte om te schoppen. Het heftige schoppen gaat over in het voelen schuiven. Hij kan niet meer alle kanten op bewegen en de bewegingen kun je daardoor als minder hevig ervaren. Je baby slaapt vaak. Op die momenten beweegt hij nauwelijks. Toch is het belangrijk dat je je baby voldoende voelt bewegen. Hierbij telt elk schopje dat je voelt mee. Alle bewegingen tellen als een 'schop', behalve de hik. Verschillende bewegingen op hetzelfde moment moet je beschouwen als één 'schop'. De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.
Je kindje is nu ca. 44 cm en ongeveer 2500 gram.
De huid is nog steeds bedekt met huidsmeer: een wit, glibberig laagje dat hem beschermt tegen het inweken van het vruchtwater. Je baby verliest dit laagje in de laatste weken van de zwangerschap. Het huidsmeer komt dan in vlokjes in het vruchtwater terecht. Aan het vruchtwater is dan ook te zien of je baby op het juiste moment geboren wordt. Is het water helder, dan is hij iets te vroeg geboren. Is het vruchtwater helder met vlokjes, dan is je kind keurig op tijd. Is het vruchtwater wit, dan is hij wat aan de late kant.
Jij in week 35 van je zwangerschap
Je baarmoeder is van heel klein naar heel groot uitgegroeid. Hij is maar liefst 1000 keer zo groot geworden. Als je naar je buik kijkt zul je vast wel zien dat dit klopt. Het blijft een groot wonder hoe een minuscuul eitje heeft kunnen groeien tot een prachtige baby, die je binnenkort vast kunt houden. Kijk je er naar uit? Waarschijnlijk wel. Zeker nu je met verlof bent leef er steeds meer naar toe. Maar zo ver is het nog niet, dus geniet nog van deze tijd.
De laatste loodjes kunnen zwaar zijn. Ondanks dat je verlof hebt en af en toe rust kunt nemen. Jezelf verwennen is altijd een goed medicijn.
Sla je middagdutje niet over, ook al slaap je niet, het werkt wel ontspannend. Zo ontlast je je banden en je rug. De lekkerste houding om te liggen is op je zij met een kussen onder je knie.
Belangrijke telefoonnummers
Zet alle belangrijke telefoonnummers alvast in je telefoon. Controleer of je de nummers van je verloskundige, de planning van Kraamzorg de Waarden (088 130 17 18 - 24/7 bereikbaar), het ziekenhuis en taxicentrale in je telefoon staan.
Dit leert je baby al in je buik!
De negen maanden dat je baby in je buik zit groeit het niet alleen lichamelijk maar ontwikkelt het ook psychisch al volop!
Deinen in de baarmoeder….Wiegen na de geboorte.
Negen maanden lang is je baby voortdurend in beweging. Wanneer je loopt of iets aan het doen bent en zelfs ook als je slaapt. Je ademhaling zorgt er ook voor dat je kindje blijft meedeinen. Sommige baby's vinden het bewegen zo fijn dat ze juist actiever worden met bewegen wanneer jij gaat liggen.
Na de geboorte merkt je baby voor het eerst hoe het is om bewegingsloos te zijn. Wanneer hij op de commode stil ligt om aangekleed te worden zal hij meestal gaan huilen. Je zult merken dat je kindje het prettig vindt om gewiegd te worden en zeker wanneer hij troost zoekt of gewoon een vertrouwd gevoel wil hebben.
Jouw stem….Vertrouwd na de geboorte.
Net zoals je baby in je buik het kloppen van je hart en anderen geluiden hoort, zo luistert hij ook graag naar je stem. Jouw stem komt wel vervormd binnen, maar buiten de baarmoeder wil hij jouw stem ook blijven horen. Vooral lachen en zacht stemgeluid vindt hij prachtig om naar te luisteren. Je kindje gaat hier op reageren en vaak ontlokken moeders het eerste lachje bij hun kindje door tegen ze te praten of te lachen.
Oefenen met slikken…. Zorgt dat je baby drinkt.
Terwijl je baby nog in je buik zit oefent hij met het vruchtwater al de zuig- en slikreflex. Hij heeft goed geoefend en na de geboorte weet je kindje gelijk hoe dat moet.
Jouw geur…. Direct op zoek naar moedermelk.
Zodra je baby na de bevalling op de buik wordt gelegd krabbelt en trappelt hij net zo lang totdat hij je tepel heeft gevonden. Je baby heeft in de baarmoeder in het vruchtwater al stoffen geproefd die lijken op de stof die de tepels afscheidt. Deze stof herkent de baby als een fijne geur en zo herkent hij de weg naar de tepel.
Pijnbestrijding?
Pijn bij de bevalling heeft een doel. Door de weeën weet je dat de bevalling begint. Verder zorgt de pijn ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt. Dit is een lichaamseigen, morfine-achtig hormoon, dat maakt dat je de pijn beter kunt verdragen en in een 'roes' terecht komt. Daardoor komen je weeën beter op gang en vordert je ontsluiting.
Je mag altijd om pijnbestrijding vragen. Voor ziekenhuizen betekent dat dat ze 24 uur per dag een anesthesist beschikbaar moeten hebben. Je hebt pijnbestrijding met medicijnen (ruggenprik, Pethidine-injectie en pompje met Remifentanil), dat kan alleen in het ziekenhuis gegeven worden, maar je hebt ook pijnbestrijding zonder medicijnen (geboorte-TENS, acupunctuur en hypnose). Laat je tijdig door je verloskundige informeren over de verschillende mogelijkheden.
De bevalling
Elke bevalling is anders; iedere vrouw beleeft het op haar eigen manier. Wel verlopen de meeste bevallingen volgens dezelfde stappen. Je kunt zelf veel doen zodat je vol vertrouwen de bevalling tegemoet gaat. Een goede voorbereiding is het halve werk: ga op zoek naar informatie, stel vragen aan je verloskundige, rust goed uit. En het allerbelangrijkste: vertrouw op jezelf en je lichaam. Je kunt het ð
De bevalling begint... lees hier verder.
Je baby aankleden
Oh die kleine armpjes en beentjes ... Hoe doe je daar straks een rompertje overheen? Bekijk de WIJ doet 't zo video met tips en tricks voor het aankleden van je baby.
Babykleertjes wassen
Was de babykleertjes, hydrofielluiers, lakentjes en badcapes voordat je ze gebruikt. Kleding en textiel kunnen stoffen bevatten die de huid van je baby irriteren. Na een wasbeurt drogen de hydrofielluiers en badcapes ook veel beter af en de babykleertjes ruiken lekker fris. Gebruik geen wasverzachter: de babyhuid is erg gevoelig en baby's kunnen hier uitslag van krijgen.
Tips en tricks om betaald werk en de zorg voor kinderen te combineren
- Als je kind ziek is overleg dan wie er zorgverlof op kan nemen.
- Ga dicht bij de school van je kinderen wonen of zoek een school in de buurt. Ze kunnen dan eerder zelfstandig naar school.
- Organiseer slim door bijvoorbeeld alle boodschappen voor de hele week in één keer te doen of online te bestellen, kook in het weekend meerdere maaltijden en vries ze in, maak setjes kleren voor de kinderen voor meerdere dagen.
- Zorg voor een groot netwerk dat in nood- en andere gevallen je kind(eren) kan opvangen. Nodig zelf ook andere kinderen uit.
- Werk standaard iets meer dan je contract en spreek af dat je die uren flexibel op mag nemen als dat nodig is. Informeer je collega's hierover.
- Denk je na over thuis werken? Realiseer je dan dat thuis werken en op de kinderen passen niet tegelijk kan. Denk na over de voor- en nadelen.
- Besteed aandacht aan je relatie met je partner. Regel geregeld een oppas om samen een avondje uit te gaan.
Tips voor deze week
Staat je bed al op de juiste hoogte?
Omdat jouw huis de werkplek van je kraamverzorgende is moet deze voldoen aan de Arbowetgeving. De belangrijkste aanpassing die je moet doen is je bed op een hoogte van 80 cm brengen. Je kunt bij ons bedverhogers lenen. Je kunt ook gelijk een ondersteek of rugsteun bestellen.
Verzin geboortetraktaties.
Als je kleintje er straks is dan kun je iedereen trakteren op beschuit met muisjes. Of wil je iets originelers tracteren of aan je kind(eren) mee naar de opvang of school geven? In dat geval is het een leuk idee om een originele geboortetracties te verzinnen. Op internet kun je voldoende inspiratie en voorbeelden vinden.