14 weken zwanger - vol en mooi

14 weken zwanger - vol en mooi

Je bent 14 weken zwanger je baby perzik Kraamzorg de Waarden Je baby tijdens week 14

Je zit nu in de 14e week van je zwangerschap en je baby is nu ongeveer 8 cm en weegt circa 50 gram, net zo groot als een perzik. Ook de huid van je baby is vergelijkbaar met die van een perzik. Kleine zachte haartjes groeien over zijn lijfje en zorgen ervoor dat hij lekker warm blijft. Vlak voor de geboorte verliest hij de meeste haartjes weer. De haartjes houden het huidsmeer vast dat je kindje beschermt tegen het inwekende effect van het vruchtwater en infecties. 

14

Vanaf de 14e week van je zwangerschap kan de verloskundige het hartje al horen. De hartslag is twee keer zo snel als dat van ons, tussen de 110 en 160 slagen per minuut. De hersenen sturen al echt de spieren aan, waardoor de armpjes en beentjes bewegen. Je kindje kan uit een reflex op zijn duimpje zuigen en de navelstreng vastpakken.

Jij tijdens week 14

Je bent nu op één derde van je zwangerschap. Vanaf de 14e week van de zwangerschap begint voor veel vrouwen de leukste periode van de zwangerschap. De meeste zwangerschapskwaaltjes zijn minder erg, je energie komt weer terug en je buik is nog niet zo groot dat je er last van hebt. Dus geniet van de komende drie maanden! 

Toch kun je je af en toe wat duizelig voelen. Dit komt omdat je hart sneller klopt om aan de grotere vraag van bloed te voldoen. Ben je vaak duizelig en moe, geef dit dan door aan de verloskundige. Zij kan dan bekijken waar dit door veroorzaakt wordt en wat ze er aan kan doen. 

Voel je je kindje al bewegen? Sommige vrouwen voelen dit al, meestal als zij al een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt. Als de placenta aan de achterzijde ligt, kun je de baby aan de buikzijde ook beter voelen. Vrouwen omschrijven de eerste keer dat ze de baby voelen als ’plopjes’, belletjes of vlindertjes. Sommige vrouwen realiseren zich niet dat ze hun kindje al voelen, het lijkt inderdaad veel op darmgerommel!

Heb jij een zwangerschapsstreep? Bij sommige vrouwen ontstaat een donkere streep over hun buik, onder of soms ook tot boven de navel. Dit komt door zwangerschapshormonen, die extra aanmaak van pigment regelen en soms ook er voor zorgen dat moedervlekken er donkerder uit komen te zien, er zwangerschapsvlekken in je gezicht ontstaan of dat je sneller bruin wordt. Een aantal weken na de zwangerschap verdwijnt dit allemaal weer. 

Je bent 14 weken zwanger jij je straalt mooi haar Kraamzorg de Waarden

Voller en mooier! Bij 14 weken zwanger wordt niet alleen je buik, maar ook jijzelf een beetje “voller”. Je borsten en benen zullen iets voller worden, maar ook je gezicht. Schrik er maar niet van, want je zult er mooier uitzien. Je straalt helemaal en je haar glimt, groeit sneller en wordt voller! Mocht je al kleine rimpeltjes in je gezicht hebben dan zullen deze rechttrekken.

Boeken over de zwangerschap

Vind je het leuk om een boek te lezen over je zwangerschap? Hier wat tips:

 • De geboorte van een moeder - Daphne Deckers
 • Mom in Balance - fit zwanger - Esther van Diepen
 • Het wonder van de zwangerschap - D. Boulard
 • Mama - Celia le'Doux
 • Mama worden - Bernard Spits/Sophie Vanherpe
 • Aanpakken voor vaders - David Borman 

Hoe maak je het grote nieuws bekend?

Wat tips om het grote nieuws van julie zwangerschap bekend te maken:

Je bent 14 weken zwanger zwangerschap hoe vertel jij het Kraamzorg de Waarden

 • Stop een foto van de eerste echo in een lijst en geef dit aan de aanstaande grootouders.
 • Schrijf tijdens je vakantie "Wij zijn zwanger" op jullie blote buiken en maak een foto voor de spiegel. Stop dit kiekje tussen de vakantiefoto's die je laat zien.
 • Serveer bij de koffie geen koekjes, maar beschuit met muisjes.
 • Geef op Sinterklaasavond vier chocoladeletters, de B, A, B en een Y.
 • Neem bij het eerste bezoek aan de verloskundige het geluid van het kloppende hartje van je baby op op je telefoon. Speel het af en vraag de opa's en oma's of ze het geluid herkennen.
 • Geef je (schoon)ouders een rompertje met een leuke tekst, zoals 'Hoera, jullie worden opa en oma'.
 • Laat je oudere kindje het vertellen, geef een mooi t-shirt met de tekst, zoals 'Ik verdien een kus want ik word grote zus' of 'ik ben stoer, want ik word grote broer'.

Een verdoving, onder narcose of een röntgenfoto laten maken?

Een verdoving tijdens je zwangerschap kun je beter vermijden als het niet noodzakelijk is. Vaak kunnen lokale verdovingen niet heel veel kwaad, maar het is altijd beter om het te voorkomen. De verdovende stoffen kunnen via je bloedbaan en de placenta namelijk terechtkomen bij je baby. Bij een algehele narcose is de kans daarop het grootst. Hierdoor raakt je baby versuft of buiten bewustzijn, wat schadelijk kan zijn voor zijn ontwikkeling.

Ook als je een röntgenfoto moet laten maken, kun je dit indien mogelijk, beter uitstellen tot na je zwangerschap. Röntgenstralen kunnen ernstige schade toebrengen aan je ongeboren kind. Dus bespreek je zwangerschap altijd met je behandeld arts. 

Hier moet je op letten

 • Vertel je arts altijd dat je zwanger bent
 • Overleg met je arts welk soort verdoving je toegediend krijgt
 • Extra maatregelen bij een röntgenfoto

Kinderopvang, nu al over nadenken

Je bent 14 weken zwanger kinderopvang Kraamzorg de Waarden

Wanneer je zwanger bent, kom je voor enorm veel keuzes te staan. Van de kleur behang voor de babykamer tot de keuze om straks wel of niet te gaan werken. Wil je straks weer gaan werken, dan zal er opvang geregeld moeten worden voor je kindje.
Er zijn verschillende vormen van opvang waarvoor je kunt kiezen. Je hebt de formele opvang bij een kinderdagverblijf of een gastoudergezin. Of breng je je kindje liever bij familie of vrienden.

Lees hier alles over de verschillende vormen van opvang.

Belangrijk

Kies voor de opvangmogelijkheid die het beste bij jou en je partner past, zodat jullie daar met een gerust hart jullie kindje achterlaten en met een goed gevoel naar jullie werk gaan! 

Lees hier meer over de vergoedingen voor kinderopvang.

Bronnen

Naar 15 weken zwanger

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?