Verschillende vormen van kinderopvang

Verschillende vormen van kinderopvang

Kinderdagverblijf

Op het kinderdagverblijf worden kinderen opgevangen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Kies je voor het kinderdagverblijf, schrijf je dan zo vroeg mogelijk in. Er zijn vaak wachtlijsten en daar komt nog bij dat er bepaalde dagen erg geliefd zijn zoals de maandag, dinsdag en donderdag. Bijna alle kinderdagverblijven zijn buiten de feestdagen om geopend van maandag tot en met vrijdag. Zodra je kindje eenmaal geplaatst is ben je altijd verzekerd van opvang. Wordt er een leidster ziek dan zal het kinderdagverblijf voor vervanging zorgen. Een kinderdagverblijf is een warme en veilige omgeving met genoeg ruimte om te ravotten en te spelen. Door de omgang met andere kinderen zal je kind bovendien, als het wat groter is, leren samen te spelen, te delen, grenzen te kennen en vriendjes te maken. De kosten voor het kinderdagverblijf zijn vaak inclusief luiers, eten en drinken. Bij sommige kinderopvangcentra bestaat ook de mogelijkheid tot flexibele opvang. Vraag hier naar indien je dit nodig hebt. 

Je bent 14 weken zwanger kinderopvang ledikantje Kraamzorg de Waarden

Gastouderopvang

Gastouderopvang is kinderopvang in het huis van de gastouder en is bedoeld voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Het aantal kinderen dat een gastouder tegelijk mag opvangen, is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en varieert van vier tot zes kinderen. Voordeel van een gastouder is dat je vaker flexibele breng- en ophaaltjiden kunt afspreken. Let op de zij geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Alleen dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. 

Een nadeel van gastouderopvang is dat als je gastouder ziek of met vakantie is er niet automatisch voor vervanging gezorgd wordt. Een voordeel is dat de gastouder veel aandacht aan jouw kindje kan besteden en een hechte band op kan bouwen. Een gastouderopvang is persoonlijker dan kinderopvang.

Kosten kinderopvang en gastouderopvang

De kosten zijn afhankelijk van het inkomen van beide ouders, het aantal af te nemen dagen/uren en het aantal kinderen. De overheid geeft een flinke tegemoetkoming in de kosten van beide opvangvormen. Daarbij geldt: hoe lager het (gezins)inkomen, hoe hoger de bijdrage. En hoe meer kinderen, hoe hoger de tegemoetkoming. Lees hier alles over de Kinderopvangtoeslag

Familie of vrienden 

Kinderen worden vaak in de informele sfeer opgevangen. Opa's en oma's vinden het leuk om op de kleinkinderen te passen. Of je buurvrouw of vrienden en kennissen willen graag op je kindje passen. Het voordeel is dat je weet dat je kindje in een vertrouwde omgeving wordt opgevangen. Je weet wat je aan je familie, vrienden en kennissen hebt en je laat je kindje misschien met een geruster hart achter. Vaak is de opvang wat flexibeler te regelen omdat je je niet aan openingstijden hoeft te houden. Het nadeel is dat als je opvang ziek of met vakantie is jij zelf vervanging moet regelen of vrij moet nemen. Een ander nadeel kan zijn dat je kindje weinig sociale contacten heeft met andere leeftijdsgenootjes of eenkennig wordt ten opzichte van andere volwassenen. Voor de kosten van de opvang in informele sfeer geeft de overheid geen tegemoetkoming. Een optie zou zijn om het samen via een gastouderbureau te laten lopen.

Je bent 14 weken zwanger kinderopvang opa en oma Kraamzorg de Waarden

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?