10 weken zwanger - je kindje is compleet

10 weken zwanger - je kindje is compleet

Je baby

Week 10 zwangerschap Kraamzorg de waarden kersJe zit nu in de 10e week van je zwangerschap en je baby groeit in rap tempo en is nu ongeveer 2 centimeter lang en circa 5 gram, vergelijkbaar met een kers. De eerste mijlpaal heb je bereikt: je kindje is helemaal compleet.

foetus 10 weken

De komende maanden moeten de organen nog rijpen en verder ontwikkelen, maar alles is aanwezig. Zelfs de kaakjes van je kindje met bobbeltjes waar de melktandjes komen, zitten er al. Het kan zijn dat er zelfs al wat haar op het hoofdje groeit.

De ‘zwemvliezen’ tussen de teentjes en de vingertjes verdwijnen nu, waardoor ze los van elkaar komen. Ook het staartje, waardoor je baby op een kikkervisje leek, is er nu af. Het hartje is nog maar klein, maar wordt steeds sterker. Het klopt nu regelmatig met ongeveer 150 slagen per minuut. Zo snel gaat je eigen hart pas als je je flink inspant.

Je kindje wordt gevoed via de navelstreng, die verbonden is aan de placenta. De navelstreng bestaat uit drie bloedvaten met daaromheen een beschermende laag van ‘gelei’.

Jij

wk 10 45cm 5 gr

Ineens zie je ze overal; zwangere vrouwen of moeders met pasgeboren baby’s. Het is niet dat ze er eerst niet waren, maar jouw focus ligt er nu op. Je begint te denken over de verschillende soorten kinderwagens, welk merk zou dat zijn? Goh die ziet er mooi uit, waar zou ik die kunnen kopen? En opeens komt het dan allemaal op je af. Alle informatie, alles wat je nog moet regelen. Gelukkig heb je nog genoeg tijd voordat je kindje zal komen. Gebruik onze handige checklist om te zien wat je het beste wanneer kunt regelen tijdens je zwangerschap.

En belangrijk: geniet! Het is misschien niet altijd even makkelijk met je lichamelijke klachten, maar probeer ook te ontspannen en te genieten van het wonder in je lichaam. Als je het leuk vindt, kun je een zwangerschapsboekje bijhouden om bijzondere momenten vast te leggen, ook leuk voor je kindje later! 

Heb je last van een verstopt gevoel? Dan ben je zeker niet de enige. Veel zwangere vrouwen hebben last van obstipatie of constipatie. Je darmen werken nu namelijk langzamer, zodat jij en je baby alle voedingsstoffen goed kunnen opnemen. Belangrijk is om veel vezels te eten en water te drinken. Vezels zitten onder andere in volkoren producten, groenten en fruit. Ook bewegen helpt bij obstipatie. Heb je erg veel last, neem dan contact op met je huisarts. Voorkom dat de verstopping zo hevig wordt dat er drastischere maatregelen nodig zijn zoals een klysma.Week 10 zwangerschap Kraamzorg de waarden vezels

Zwangerschapscontroles

De eerste 24 weken van je zwangerschap ga je meestal eens per 4 weken op controle. Zijn er bijzondere omstandigheden, dan kan het zijn dat de verloskundige je vaker wil zien. Na 24 weken worden de bezoekjes frequenter en aan het einde van je zwangerschap ga je wekelijks op controle.  

Schema controles

 • 1e controle: 8 – 10 weken
 • Termijnecho: 10 – 12 weken
 • 2e controle: 14 – 16 weken
 • 16 - 24e week: om de vier weken
 • 24 - 30e week: om de drie weken
 • 30 - 36e week: om de twee weken
 • 36 - 42e week: iedere week

Week 10 zwangerschap Kraamzorg de waarden controles

Echo's

Tijdens je zwangerschap wordt er aangeboden om echo’s te maken. Deze echo’s zijn niet verplicht, je bent vrij om hier wel of niet voor te kiezen.

Vroege (inwendige) echo

In sommige gevallen wordt er al heel vroeg in de zwangerschap een (inwendige) echo gemaakt. Dit gaat via je vagina. Het wordt bijvoorbeeld gedaan bij:

 • Bloedverlies aan het begin van de zwangerschap;
 • Twijfel over de zwangerschapsduur;
 • Verdenking op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap;
 • Eerdere ingrepen aan de baarmoeder(mond).

Termijnecho

Om te bepalen hoe lang je zwanger bent, wordt er rond de 10 – 12 weken een termijnecho gedaan. Aan de hand van de grootte van je kindje bepaalt de verloskundige wat je uitgerekende datum is. Deze datum staat ook op de zwangerschapsverklaring die je nodig hebt voor de aanvraag van zwangerschapsverlof. Tijdens deze echo wordt ook gekeken of het hartje van je kindje goed klopt en of er niet stiekem meer hartjes kloppen en je dus zwanger bent van een twee- of meerling.Week 10 zwangerschap Kraamzorg de waarden echo

20 weken echo

De 20-weken echo is een uitgebreid echoscopisch onderzoek zonder risico’s voor jou en je baby. Je baby wordt onder de loep genomen en de verloskundige bekijkt de ontwikkeling van de organen, of je baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater aanwezig is. Tijdens deze echo kunnen ook aandoeningen zoals een open ruggetje of een open schedel worden opgespoord.

Tijdens de 20-weken echo kunnen naast bovengenoemde zaken ook andere afwijkingen ontdekt worden. Hou hier rekening mee tijdens de echo.

Groeiecho

Tegen het einde van de zwangerschap kan het zijn dat de verloskundige ervoor kiest om nog een groeiecho te maken. Niet iedere verloskundige doet dit standaard en er is ook geen reden tot paniek als je verloskundige dit wel wil doen. Tijdens deze echo wordt de omvang van het hoofdje, de buik en de beenlengte opgemeten. Om een goed beeld te krijgen van de groeicurve van je kindje kan het zijn dat de verloskundige meerdere groeiecho’s wil doen. Bij deze echo wordt ook altijd bekeken of er genoeg vruchtwater aanwezig is. Deze echo’s vinden plaats tussen de 22 en 40 weken.

Liggingsecho

Als de verloskundige vermoedt dat je kindje rond de 35ste week nog niet goed is ingedaald, wordt er een liggingsecho gemaakt.

Regel deze zaken tussen week 5 en week 13 van je zwangerschap

 • Maak een afspraak met je verloskundige of de echoscopist voor de termijnecho van twaalf weken.
 • Bespreek met je verloskundige de mogelijkheden van prenatale screening (hierbij wordt jouw ongeboren kindje onderzocht op mogelijke afwijkingen).
 • Meld je aan voor Moeders voor Moeders Door je urine te doneren aan Moeders voor Moeders kun je wensouders helpen bij wie zwanger worden niet vanzelf gaat.
 • Denk na of je straks weer wilt gaan werken en regel zo nodig tijdig kinderopvang; hier zijn soms flinke wachtlijsten voor.
 • Meld je zwangerschap bij je zorgverzekeraar.
 • Regel je kraamzorg

Promo inschrijven

Bronnen

Naar 11 weken zwanger

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?